Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Proč jich je tolik?

Proč jich je tolik?
foto: Vlaďka Jurošková

Roman Pavlů | 08.04.2009 | přečteno: 15332×

Nebojte se, článek není o poplatcích, o úrocích, ani o běžcích, kteří mají lepší čas než vy, dokonce ani o krásných atletkách. I když o těch by se dalo psát donekonečna, stejně jako o běžeckých závodech ať malého nebo velkého významu, pořádaných kdekoli na světě. O těch je tento článek.

Vše začalo již v úvodu le­tošního roku, kdy jsem si povzdychl, že ta letošní běžecká sezóna bude zase těžší než ta loňská. Nebylo to dáno ani tak tím, že se věkově KONEČNĚ dostanu mezi zralé a životem, především tím běžeckým, ošlehané muže a oslavím 30. narozeniny (což se stalo před pár dny), ani to nebylo dáno tím, že na běhání je čím dál méně času.

Povzdech a s ním spojené trápení bylo nad plánováním mé běžecké sezóny, tedy tréninků a především závodů, které jsem začal zaznamenávat do kalendáře formátu A3 na rok 2009. Tato velikost se mi zdála, vzhledem k mému drobnému písmu, dostačující. Již po chvíli jsem zjistil, jak velice jsem se s velikostí kalendáře zmýlil! Sebeanalýzou jsem dospěl k několika závěrům, a to:
a) můj kalendářje menší a nejedná se o standardní formát A3,
b) píši větším písmem,
c) kolonky jednotlivých dní jsou menší a menší,
d) závodů je čím dál tím víc.

Po důkladném přeměření kolonek,kontrole formátu papíru a testu písma jsem dospěl k tomu, že CHYBA se ukrývá pod bodem d) a je na straně organizátorů a stále se zvyšujícího počtu jejich závodů.

A proč je pro mě každá nastávající sezóna tedy těžší a těžší? Za vše můžou právě organizátoři s daty svých závodů, kteří jakoby NASCHVÁL všem běžcům pořádají své závody, v nejhorším případě ve stejný den, v tom lepším jen  pár dní po závodě, jehož je běžec již tradičním účastníkem, těší se na jeho další ročníky a nechce se účasti na něm jen tak vzdát.

Kolonky mého plánovacího kalendáře se, po jejich zaplnění závody, kterých bych se rád v letošní sezóně zúčastnil, stávají menšími, užšími. Jednotlivé dny vypadají jako pouhé minuty na doladění formy a regeneraci, které budu mít k dispozici mezi naplánovanými závody.

Letošní výběr byl obzvlášť těžký. Především to bylo těžké u dvou závodů, u kterých mi vznikla „pořadatelská kolize“. Těmito závody byla pozvánka na Reading Half Marathon v Anglii, který se běžel 29. 3. 2009 a tradiční Pražský půlmaraton pořádaný o den dříve 28. 3. 2009. Vydat se na neznámou trať, která měří 13,1 mil, a na kterou se spolu se mnou vydá dalších 18 000 běžců nebo se vydat do pražských ulic a znovu si vychutnat 21,097 km dlouhou a již známou trasu s výhledem na Hradčany?

Jelikož Reading byl výzva a zároveň pozvánka kamaráda, se kterým soupeříme o každou minutu, nedalo se odmítnout. PIM půlmaratonu jsem dal sbohem a s tíživým svědomím, že letošní Pražský půlmaraton bude beze mě, jsem vyrazil s vlající českou vlajkou na zádech za svým novým osobním rekordem do Anglie. Závod byl úžasný, atmosféra nepopsatelná a doběh na stadion s plnou tribunou povzbuzujících a tleskajících fanoušků úchvatný! Škoda jen, že takových kompromisů a vzdávání se účastí na závodech, které jsou ve stejných termínech jako ty další, které má běžec již v plánu, je stále víc a víc. Příkladem jsou: Venice Night Marathon, Stramilano, Vienna City Marathon, Rome Half Marathon a další, na něž zatím jen pomrkávám a řeším, které další závody budou muset ustoupit.

Letošní rok mám již naplánovaný, ale na ten příští jsem si již řekl, že mě organizátoři jen tak lehce nedostanou a vymyslel jsem nový postup výběru závodů. Nejde mi již o věcné ceny, trička, medaile, na které organizátoři lákají. Jde mi o zážitky, které mi zůstanou (dokud mě o ně nepřipraví Alzheimer). Závody pojmu jako loterii a budu losovat, jen ať má každý závod svou šanci stát se tím, který bude mou budoucí vzpomínkou.

Ale přesto… proč jich je tolik?

Na závěr bych se s Vámi rád podělil o zážitek, o který bych na PIMu přišel. Chcete-li vědět, proč jsem nakonec dal PIMu sbohem a vybral si Reading Half Marathon, který se pro mě stal i na příští rok mou novou jarní destinací, klikněte na odkaz s videem na konci článku.

Mnoho běžeckých úspěchů, málo trápení a rozhodování se nad prioritou mezi jednotlivými závody a především spoustu zážitků a osobních rekordů přeje Roman Pavlů (SK JESENIOVA).


Web závodu

Videozáznam Romanova finiše

Výsledky závodu

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 26354 km
Minulý měsíc 21 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 08.04.2009 09:19:24

A teď si představ, že se ti do toho pletou ještě další aktivity,například řeším Jizerská 50 na kole nebo maraton ve Vaduzu a na léto jsem řešil expedice na Madagaskar nebo kvalitní voda v Evropě (tam to vyřešil převrat na Madagaskaru).A po­kud jsi na tom videu myslel ten doběh s vlajkou, tak to tě plně chápu.Kvůli tomu pocitu jsem ochoten ztratit i řadu vteřin převzetím vlajky a odpovídajícím doběhem a to skutečně „doma“ zažít nemůžeš. A až se budeš příští rok rozhodovat, kam jet, dej vědět, už léta vybírám běhy pouze podle toho, co tam zažiju.

avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 08.04.2009 09:59:21

..když už byla zmínka o (krásných) atletkách, tak pořád a pořád je nás na závodech (celkem lhostejno kolik se jich kde běhá, bude to asi všude podobné) hrozně, hrozitánsky málo, sotva desetina, pravda někde možná o trochu více, leč stále nic moc
holky, závoďte více, chlapi, vytáhněte své drahé polovičky na trať!

Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...
avatar

Praha

Celkem 29698 km
Minulý měsíc 67 km
10 km: 0:37:18 (2015)
půlmaraton: 1:24:10 (2010)
maraton: 2:58:07 (2013)

frankm muž 08.04.2009 12:03:56

Romane, gratuluji ke skvělému času a zážitkům! S výběrem závodů máš naprostou pravdu, já to navíc ještě kombinuju s inline speed bruslema a někdy je fakt těžký si vybrat! Atmosféru v Readingu si dovedu představit, angličani mají běh rádi a fandí mu. Ale naprosto souhlasím v jedné věci: o zážitky jde především (proto jsem si dal maraton v Kostarice, což teda zážitek byl!) František

Motto: "If life gives you lemons, make lemonade."
avatar

romanesku muž 09.04.2009 19:39:55

>> EvženGe, 8. 4. 2009 09:19:24

Akce s vlajkou byla, kromě souboje s kamarádem, opravdu ta třešínka na dortu mého prvního, a doufám, že ne posledního, startu na Reading Half Marathonu. Snad si vzpomenu a při výběru závodů na příští rok dám vědět, ať je výběr podle atmosféry snazší.

Motto: Nezáleží na vzdálenosti, záleží na vůli a odhodlání.
avatar

romanesku muž 09.04.2009 19:47:42

>> frankm, 8. 4. 2009 12:03:56

Děkuju za gratulaci. Musím uznat, že ta atmosféra byla opravdu úžasná, což Kostarika musela být také. V jednom stoupání (celkem byly 3) udělal dav lidí, co stál kolem silnice jen úzký pruh cca 2metry široký pro běžce a povzbuzoval jak o…závod. Připadal jsme si jako na Tour de France v kopcích, kde se jezdců fanoušci přímo dotýkají.
Doufám, že takových závodů s takovými vzpomínkami bude čím dál víc. Bohužel je opravdu těžké si vybrat. Svědčí o tom i www.marathonguide.com, kde je v nabídce přes 500 marathonu!

Motto: Nezáleží na vzdálenosti, záleží na vůli a odhodlání.

administrator 03.04.2010 13:32:52

Nebojte se, článek není o poplatcích, o úrocích, ani o běžcích, kteří mají lepší čas než vy, dokonce ani o krásných atletkách. I když o těch by se dalo psát donekonečna, stejně jako o běžeckých závodech ať malého nebo velkého významu, pořádaných kdekoli na světě. O těch je tento článek.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.