Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak se závodí v Carlsbadu: nejrychlejší pětka planety

Jak se závodí v Carlsbadu: nejrychlejší pětka planety
foto: Jiří Chaloupka

Jiří Chaloupka | 09.04.2009 | přečteno: 7295×

Je to možná trochu americká nadsázka, protože běžně si tu světový primát nárokuje kdekdo a kdeco, nicméně v tomto případě nemá příměr k objektivní skutečnosti až tak daleko. Nejrychlejších silničních časů tu v letech 2000 (13:00) a 2006 (14:46) dosáhli Sammy Kipketer z Keni a Etiopanka Meseret Defar. Carlsbad 5000 je pojem! Nejen na severoamerickém kontinentu, ale i mezi elitními atlety.

Mnohá z hvězd si sem jezdí vylepšit svůj rozpočet. Na finančních prémiích se tu vyplácí až do desátého místa z celkových 67 tisíc dolarů a k tomu je možno „přidat“ i bonusy za překonání traťového či světového rekordu. A pochopitelně stejnou měrou ženám i mužům.

Název městečka na pacifickém pobřeží je našinci povědomý. Nejde o náhodu, jméno nese po západočeských lázních, a to už od konce 19. století. Námořník John Frazier měl tenkrát k vodě tak vřelý vztah, že osvěžení z místního pramene prodával na železniční stanici. Voda to byla chutná, minerální a po chemickém rozboru byla přirovnána ke karlovarským pramenům.

Ledacos k tomu pak přidala i silná německá enkláva, která na lázeňské kampani vybudovala místní proslulost a vesničku nostalgicky pojmenovala. Historii už připomíná jenom bronzová socha kapitána Fraziera a poblíž stojící replika německého hansovního domu zvaná Alt Karlsbad. A Karlovy Vary? Ty jsou dnes Carlsbadu partnerským městem. A Carlsbad? Je jednou z nejlukrativ­nějších adres ve Státech, ale s lázeňstvím už mnoho společného nemá.

Tento víkend byl už na pořadu 24. ročník běhu, v sobotu Junior Carlsbad pro děti do dvanácti let a v neděli „pětka“ pro všechny starší až nejstarší. Celkové součty účastníků se usadily poslední léta setrvale nad hranicí deseti tisíc. Program zahajuje v časných ranních hodinách, tak, jak je to tu za oceánem zvykem. Žádné vyspávání do deváté, ale první startovní výstřel zazněl už v sedm hodin. Mladí mají kategorie po jednom roce a od jedné míle se jim s ubývajícím věkem délka smrskává až k padesáti yardům pro batolata. V neděli už se dodržuje vzdálenost z názvu závodu. Startů je celkem devět a poslední dva, těsně po poledni, jsou vyhrazeny zvaným profesionálům.

Kde se berou ty davy na pětikilometrové trati? Všechny falešné představy o obtloustlých Amících usazených před obrazovkou berou v bohatších oblastech výrazně za své. Sport je na kalifornském pobřeží Pacifiku součástí životního stylu, protože každý si umí vyvážit kapkami potu úspory výdajů na zdravotní péči. A druhým důvodem je UDÁLOST. Městečko se na víkend promění v běžecký a zábavní ráj.

Perfektní organizace s podporou stovek dobrovolníků, obrovské Expo s nabídkami sportovního vybavení, ochutnávek výživy všeho druhu a atrakcemi pro děti, rychlá, rovinatá trať v uzavřeném centru a jako vyvrcholení hojně navštěvovaná pivní zahrádka pro dospělé účastníky. Ze závodu si za 40USD startovného odvezete v každém případě tričko a dobrý dojem, pro 250 nejrychlejších v kategoriích přibude navíc medaile a kdo má výkonnost na stupně vítězů, přibalí si plaketu s věcnou cenou nebo s šekem na zelené bankovky. K tomu letos přibyla novinka pro polykače kilometrů, pět závodů po sobě během nedělního dopoledne. Chce to jen připlatit pár desítek dolarů, to je snazší, a potom stíhat jednotlivé starty po cca 50ti minutách, to je horší…

Přemítáme, co se změnilo za minulých devět let od naší první návštěvy. Přijeli jsme tenkrát s Gábinou Loskotovou na „opravdové soustředění do země sportu zaslíbené“ a čekalo nás tu nejchladnější jaro za 50 let. Díky Bohu, letos je o něco lépe, avšak po globálním oteplení ani stopy. Dále, při pohledu na ceny u benzínových pump jako by nic. Ale zdání klame, od roku 2000 se galon postupně dopracoval až na 4,50 v loňském létě. Ale recese vše vrátila zpět na dva a něco (12,–Kč/litr). Mezitím se naše ekonomika pochlapila a za dolar platíme něco přes dvacku. Oproti dvojnásobku z oné doby je to jak balzám na peněženku…

Zpátky k závodům, počty nedělních běžců v porovnání k minulému roku mírně klesají (6591:5964), tedy pokud nepočítáme chodce a vozíčkáře, kteří také mají svůj vlastní start. Celkově to však v sobotu napravují malé děti, kterých je víc a víc. A nakonec, rekordy už také trochu stárnou, že by to bylo důkladnějšími antidopingovými kontrolami? Carlsbadský víkend, to je opravdový SVÁTEK BĚHU.

Reportáž ze závodu Carlsbad 5000 s účastí reprezentantky v dlouhém triatlonu, Gábiny Loskotové, přineseme v nejbližších dnech.


 

Výsledky závodu

 

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Otrokovice

Celkem 2214 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:46 (2007)
půlmaraton: 1:27:09 (2007)
maraton: 4:09:42 (2006)

Sef muž 09.04.2009 09:01:15

Ten fůsatý běžec na 4. obrázku je celkem zajímavá postava. Asi jeden z mála bělochů schopných držet krok s afričany. http://www.runfam.com/

Motto: To finish first, first you have to finish.

administrator 03.04.2010 13:32:52

Je to možná trochu americká nadsázka, protože běžně si tu světový primát nárokuje kdekdo a kdeco, nicméně v tomto případě nemá příměr k objektivní skutečnosti až tak daleko. Nejrychlejších silničních časů tu v letech 2000 (13:00) a 2006 (14:46) dosáhli Sammy Kipketer z Keni a Etiopanka Meseret Defar. Carlsbad 5000 je pojem! Nejen na severoamerickém kontinentu, ale i mezi elitními atlety.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.