Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénink se Z. Smutným: Jak běžet rychleji v závodě

Trénink se Z. Smutným: Jak běžet rychleji v závodě
foto: Hana Šlegrová

Zdeněk Smutný | 27.04.2009 | přečteno: 13003×

Nedávno jsem v jednom článku probíral taktiku v závodě. Přestože měl být teď na pořadu další tréninkový prostředek, tedy tempová rychlost, nedá mi to, abych se ještě k původnímu tématu nevrátil. Tentokrát z úplně jiného úhlu pohledu.

Předem podotýkám, jak by z následného textu mohlo vyplynout, že nejsem marketinkový pracovník některé z firem, jichž se bude tento můj pohled úzce dotýkat, a také žádnou z nich nebudu jmenovat z důvodu možné skryté reklamy. Ještě se trochu vrátím k základům. Většinou se všichni snažíme dosáhnout v závodech co nejlepších výsledků, případně výkonů, nebo si aspoň zlepšit osobní rekordy.

Někteří z nás na to poctivě léta dřou. Zima nezima, déšť nedéšť, ráno, v noci, po práci nebo před ní. Jiní to berou jen tak, jak to přijde a nelámou si nad tím hlavu.
A při tom se dá výkonnosti okamžitě pomoct a nebude nás to stát žádné velké úsilí. Jen nějaké ty koruny navíc. Ptáte se jak ? Nebudeme nikde podplácet soupeře či rozhodčí, nejsme na fotbale. My běžci jsme, troufám si tvrdit, převážně féroví a rovní lidé, i když se občas výjimka, potvrzující pravidlo, najde.

Ale podívejte se na závodech kolem sebe a sledujte obutí většiny běžných závodníků, a pak těch lepších nebo dokonce špičkových. Musí vás to zákonitě napadnout samotné, protože to bije do očí. V současné době, kdy je na trhu plno světových značek výrobců obuvi a vzniká přetlak, který, jak doufám, srazí konečně ceny maratónek na solidně přijatelnou úroveň, i když amerických cen se asi nikdy nedočkáme, máte již převážně všichni kvalitní tréninkové boty. O tom není sporu.

Doba botasek, štrupovek a kecek je již bohu díky dávno za námi. Jak nám tato změna pomohla od zdravotních problémů, dnes hovořit nebudu. Jen tu vidím další zákonitou nadstavbu. Vaše odzkoušené a možná někdy až příliš vybouchané či ošmajdané boty, v nichž se postavíte na start, vám, samy o sobě navíc nijak nepomohou k lepšímu výkonu, musíte prodat jen to, co máte natrénováno. A co provedou špičkoví závodníci? Pár minut před závodem se všichni přezouvají do závodní obuvi, vesměs silničních speciálek. Nebavíme se teď o tretrách nebo botách do terénu, případně na orientační běh.

Proč to dělají? Moc dobře vědí, že jim to pomůže k lepšímu výkonu. Zaprvé jsou tyto závodní nebo polozávodní boty značně odlehčené proti tréninkovým, takže tito závodníci nesou menší váhu, což je opravdu na deseti kilometrech nebo půlmaratónu ale hodně poznat.

Za druhé jsou konstrukčně tyto maratónky přizpůsobené  pro rychlejší běh. Jsou ve srovnání s tréninkovou obuví tvrdší, nemají tak tlumivý efekt, který je sice příjemný, ale zároveň i trochu brzdící, a zatřetí jde minimálně o psychologický vliv a ten hraje nezanedbatelnou roli. Už jen pocit lehčího obutí na nohách vám může dát křídla a poletíte tak rychle, že se nebudete poznávat. Většina výkonu je v hlavě, ať mi to naše hezčí část pokolení promine, zejména u žen. Tady se tento efekt promítne dvojnásob.

Tak se nad tím zamyslete a pouvažujte, zda by nebylo vhodné si to vyzkoušet. Zaručuji vám, že nebudete zklamáni. Je sice pravda, že prodejci se s nějak rozsáhlým výběrem závodních a polozávodních bot u nás zatím moc nepředvádějí, ale co není, může být, když bude větší zájem, avšak i tak se dá již docela slušně vybrat. Oželte něco, co tak moc nutně nepotřebujete, třeba každý den několik piv, a kupte si je. Bez úmorné dřiny si pomůžete k jednoznačně mnohem lepším výkonům.

A prosím vás, už jsem to kdysi dávno zdůrazňoval, ale téměř pokaždé to vidím v závodě a může mě při tom trefit šlak, jako teď nedávno v Hranicích na otočce na dvaceti kilometrech, kdy jeden nejmenovaný kolega běžel s rozvázanými tkaničkami. Zavázat je, rozběhnout se a hlavně pak dostat se zpět do tempa, do závodu, to už moc nepůjde. Vás to bude stát nadlidské úsilí. S rozvázanou botou, nedej Bůh oběma, se pak běžet už nedá vůbec.

Proto si před startem raději než vlasy, či správně vypasované tričko, nebo ideálně namalovanou tvář na své hlavě, která se potem pak stejně rozpustí, zkontrolujte, zda máte na dva suky a to zdůrazňuji – na dva suky -  zavázané tkaničky a ještě prostrčené podél jazyka pod šňůrkami, stahující nohu v botě.

Určitě se vám to vyplatí. Nebudete si pak muset nadávat do zvířat, co za vaši hloupost nemohou, a můžete se i pak v duchu trochu škodolibě zasmát soupeřům, pokud vám na to bude zbývat kyslík, kteří tohle nepochopili a se ztuhlýma nohama a zmrzlými prsty se snaží v co nejkratší době, což jak na potvoru opravdu nejde a nejde, zavázat plandající boty. A to nemluvím o tom, že je určitě stáhnou jinak a začne je pak z toho změněného tlaku na nárt bolet třeba i noha.

Tak o závodních botách popřemýšlejte, nechte si třeba i poradit od zkušenějších, otestujte si je, proběhněte se v nich třeba i po prodejně a neváhejte. Určitě se vám to vyplatí už třeba jen pro ten úžasný pocit odlehčených nohou a o zcela jistém zlepšení vašich výkonů pak jsem, myslím, mluvil už dost.


Zdeněk Smutný je jedním z trenérů nabízejících své služby na behy.cz


Tápete-li při výběru bot, využijte službu shoe selectorna behej.com

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 17134 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:23 (2014)
půlmaraton: 1:26:49 (2012)
maraton: 3:21:14 (2012)

Martin M. muž 27.04.2009 09:55:52

Dobrý den, o koupi závodních bot uvažuji, měl bych ale dva dotazy:

  1. běhám zhruba 10 km za 40 minut a půlmaratón za 1,30 hodiny, o kolik se domníváte, že by mohly závodní boty můj výkon vylepšit?
  2. při výběru bot dbám vždy především na tlumivost, protože se mi několikrát potvrdilo, že ta je pro mě zásadní. Kupuji si, již pravidelně, nejlépe tlumivý model silničních bot nejmenované značky a pokaždé když jsem vyzkoušel boty jiné, méně tlumivé, pobolívaly mě z nich paty a kotníky. Myslíte, že i v tomto případě má cenu závodky kupovat? Nehrozily by mi z nich zdravotní problémy? 

Díky. Zdravím, Martin M.

avatar

Praha 9 - Prosek

Celkem 64418,46 km
Minulý měsíc 173,13 km
10 km: 0:35:57 (2001)
půlmaraton: 1:24:16 (2011)
maraton: 3:13:59 (2013)

hf muž 27.04.2009 11:39:58

Ahoj Zdeňku,
s váhou bot pro závody máš jistě pravdu, čím lehčí, tím rychlejší čas. Mám však velké dilema. Chystám se totiž na maraton do Prahy a nevím zda si vzít lehké SAUCONY (180 g/ 1 bota), po kterých jsem měl v Pardubicích po půlmaratonu (1:24:16) dost omlácené nohy a to tam nebala dlažba a nebo běžet v těžích bytelnějších treninkvých SAUCONECH (308 g/ 1 bota). Co bys mi poradil? Ještě chci dodat, že vážím 72 kg a měřím 181 cm, takže nepatřím k lehkým vahám. Díky za radu
Zdraví
Honza z Plzně
P.S. Pokud někdo už řešil takové dilema, můžete mi zaslat své zkušenosti na adresu hf@post.cz

Motto: KEEP SMILING
avatar

Z.Smutný muž 27.04.2009 13:59:23

>> Martin M., 27. 4. 2009 09:55:52

Ahoj Martine,
nemusiš si kupovat ty superlehké závodní boty, ale existují i polozávodní a ty by měly postačovat. Nejen vzhledem k tvé výkonnosti, ale i zdravotním potížím a myslím, že nějaká půlminuta až minuta se i pomocí těchto bot dá ubrat z tvých časů.

avatar

Z.Smutný muž 27.04.2009 14:06:03

>> hf, 27. 4. 2009 11:39:58

Ahoj Honzo,
po zkušenosti z půlmaratonu bych se asi rozhodl ke startu na maratónu v těch bytelnějších botech, pokud nemáš někde po ruce polozávodní, které mají kolem 240–280 g váhy na jedné botě a jsou stavěné přímo na maraton. Mají lépe dořešené tlumení a jsou dostatečně tvrdé i pro vyšší tempo a dokáží opravdu víc šetřit nohy, ale pomůžou i k lepšímu výkonu. Já v takových musím, vzhledem ke své váze a potížím s achilovkami, běhat všechny závody.

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 28.04.2009 16:11:14

Já odzkoušel lehké tréninkové nb902 (proti nb846) na 1/2M v Pardubicích a byl z toho osobák. Pocit lehčí boty je znát, zvlášť při snaze o max tempo, což je u mě na hranici 3:50–4:00/km. Ono 100g x 15 000kroků dá 1,5tuny :-) Stejně tak závodní lehké krosovky jsou parádní. Jen věřím, že životnost bude u nb902 deklarovaných 1000km, o čemž mě Pavel Baběrád ujiťoval. Podrážka se jeví stále poměrně masivní ve srovnání s vyloženě závodními „šlupkami“, které však pro svou pronaci nepoužívám. Navíc 10ka za 39–40min nepotřebuje 210g boty, že.

administrator 03.04.2010 13:32:53

Nedávno jsem v jednom článku probíral taktiku v závodě. Přestože měl být teď na pořadu další tréninkový prostředek, tedy tempová rychlost, nedá mi to, abych se ještě k původnímu tématu nevrátil. Tentokrát z úplně jiného úhlu pohledu.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.