Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jakub Živec má Evropu v kapse

Jakub Živec má Evropu v kapse
foto: archív Jakuba Živce

Petr Kostovič | 20.05.2009 | přečteno: 8253×

Jakuba Živce jsme představili v dubnovém čísle časopisu Běhej jako naději českého běhu. Teprve osmnáctiletý závodník Lovochemie Lovosice se krůček za krůčkem zlepšuje. Poctivý přístup k tréninku proměnil v dílčí úspěch při nedělní Chodovské tretře, když se mu v disciplíně 5000 metrů podařilo splnit kvalifikační limit na ME v atletice juniorů.

Jakub si Chodovskou tretru vyzkoušel již loni. Časem 14:37.49 na pětikilometrové trati nejen zvítězil, ale vytvořil i rekord mítinku a o dvě a půl sekundy tehdy porazil Keňana Isaaca Kiplagata.

Kvůli pohodové atmosféře a vstřícnosti organizátorů si mítink v Karlovarském kraji vybral i letos k pokusu o splnění kvalifikačního limitu na ME v atletice juniorů, které se uskuteční ve dnech 23. – 26. 7. v srbském městě Novi Sad. Pro splnění kvalifikačního limitu bylo třeba zaběhnout čas 14:45.

„Pořadatelé nám vyšli vstříc a závod na 5000 metrů rozdělili do dvou skupin podle výkonnosti, abychom neztráceli předbíháním pomalejších běžců," pochvaloval si Jakub přístup chodovských pořadatelů.

„Na závod jsme jeli s tím, že buďto tam bude opět silnější závodník, který Jakubovi pomůže s tempem, nebo si prostě Jakub celý běh bude muset odtáhnout sám. I to se musí naučit. Rozepsal jsem mu mezičasy na cílový čas 14:30," řekl k taktice pro závod Jakubův trenér Drahomír Venclíček.

Jakub přesně dodržel trenérovy pokyny a cílovou pásku vítězně protnul v čase 14:30.69. „Je na tom rychlostně velice dobře, běžel přesně podle očekávání," hodnotil trenér Jakubův výkon.

Jakub tak ukrojil dalších téměř sedm sekund na cestě k čtrnáctiminutové hranici. Tímto výkonem překonal svůj loňský rekord mítinku. Navíc se tímto časem zařadil v dlouhodobých českých juniorských tabulkách (zdroj: www.atletika.cz), jimž vévodí čas Jana Pešavy 13:55.02, na 11. místo a nechal za sebou i takové běžce, jakými v juniorské kategorii byli Ivan Uvizl, Stanislav Tábor, Jan Kreisinger nebo Petr Klimeš.

„Věřím, že bych se mohl dále markantně zlepšit. Byl jsem přesvědčen, že ten limit překonám, již loni jsem běžel rychleji, než bylo potřebných 14:45. Teď se mohu soustředit na další cíl. Tím je kvalifikační limit 3:48 na 1500 metrů. To bude tvrdší oříšek, mnoho lidí u nás tento čas neběhá. Pokud by se mi to podařilo, teoreticky bych si mohl vybrat, zda budu na ME startovat na pětce či patnáctistovce," řekl Jakub k dalším cílům pro letošní sezónu.

„Nebude to snadné, problémem je najít u nás závod, při němž by se běželo na rychlý čas. Jakub bude na trati 1500 metrů startovat 6. 6. při extralize. To je ale právě typ závodu, kdy se běží takticky, protože jde hlavně o zisk bodů, a čas je až druhořadou záležitostí. Příliš nevěřím tomu, že to právě tam vyjde," odhaduje trenér Venclíček. „Jako reálnější se mi zdá patnáctistovka při krajských přeborech v Bílině 14. 6. Pokud by se nám ovšem podařilo najít vodiče, který by Jakuba dokázal dotáhnout na metu jednoho kilometru v čase 2:30, případně na 1200 metrů v čase 3:00," uvažuje pak o nejvhodnějším místě pro pokus o překonání limitu.

Jakuba Živce můžete vidět již o nadcházejícím víkendu, při mítinku Praga Academica v Praze na Strahově se postaví na start závodu na 3000 metrů.


 

Výsledky Chodovské tretry

Dlouhodobé tabulky na atletika.cz

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Trutnov/Praha

10 km: 0:31:01 (2009)
půlmaraton: 1:06:33 (2012)
maraton: 2:18:27 (2011)

peca_p muž 20.05.2009 21:01:14

Gratuluji. Je to pěkný výkon. Ať se daří na ME…

administrator 03.04.2010 13:32:55

Jakuba Živce jsme představili v dubnovém čísle časopisu Běhej jako naději českého běhu. Teprve osmnáctiletý závodník Lovochemie Lovosice se krůček za krůčkem zlepšuje. Poctivý přístup k tréninku proměnil v dílčí úspěch při nedělní Chodovské tretře, když se mu v disciplíně 5000 metrů podařilo splnit kvalifikační limit na ME v atletice juniorů.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.