Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak se běhá v... horském ráji Dolomit

Jak se běhá v... horském ráji Dolomit
foto: Radek Narovec

Radek Narovec | 21.07.2009 | přečteno: 11005×

Italské Dolomity jsou rájem horské turistiky a peklem pro běžce, pro které neplatí okřídlené „kopec je přítel“. Různobarevná pohoří mnoha tvarů, nadmořská výška nad 2000 metrů, opravdu všudepřítomné krávy a hlavně – ohlušující ticho. Ne nadarmo se celá oblast letos dostala na seznam Unesco!

Prapodivná směsice rakouských a italských vlivů je znát na každém kroku. V pohodě se domluvíte (pokud umíte) německy, italsky a lámaně i anglicky, jen nad místním dialektem budete asi kroutit hlavou. Ještě výrazněji vás upoutá místní kuchyně. Ač v horách, marně byste čekali tradiční luštěninovou polévku Erbsensuppe. Připravte se, že na talíři vám přistane například jeden (!) špekový knedlíček zelené barvy s… jetelem. K tomu vynikající jihotyrolské víno, jehož hrozny jsou svahy v údolí kolem dálnice na jih Itálie plné. Ale pryč od jídla, jde se sportovat.

Jedním z několika obrovských a překrásných údolí jižního Tyrolska je Val Gardena, známá hlavně lyžařům. Rychle vybalme tašky v některém z krásně kýčovitých penzionů posazených do příkrých strání, odolejme nabídce kvasnicového piva a vyražme k první lanovce. Ano, neváhejme povyjet předrahou lanovkou o několik set metrů výše, protože jinak se utavíme hned na začátku stoupáním, ve kterém se nedá kloudně ani jít, natož běžet.

Dáme tip na jeden takový výlet: z městečka Ortisei se vydejme na Seiser Alm (Alpe di Siusi). Pozor, je to skok z nadmořské výšky 1236 m.n.m. až do 1996 m.n.m., tak se nedivte, že vám trochu ztěžknou nohy a mírně se zamotá hlava! Otevře se vám ale pláň, kde v klídku naběháte desítky kilometrů obklopeni masívy Dolomit. Nezapomeňte si vzít s sebou tekutiny, jako vše je v těchto končinách velmi drahé a navíc zrovna zde moc restauračních chat nenajdete. Alternativou jsou kravská korýtka s křišťálově čistou a velmi dobrou vodou.

Ano, právě jsme prozradili „tajemství“: na volně se pasoucí krávy narazíte v Dolomitech naprosto všude. S nadmořskou výškou paradoxně jejich výskyt roste, tak nebuďte pomýleni, že vám vyzvání ze záhrobí, až opravdu nebudete moci. Za dalším kopečkem se na vaše sportování bude znuděně dívat přežvykující kravička…

Pokud jste přijeli do Dolomit za extrémními kopci, zkuste „výběh“ na Piz Sella (2240 m.n.m.) z městečka St.Christina. Už jen první stoupání na Monte Panu má převýšení 200 metrů a sklon až hanba. Nechte si ale nějaké síly v zásobě, na Monte Paně budete mít za sebou sotva pětinu cesty! Určitě si vemte do ruky malý foťák, okolo vás se tyčí řada třítisícovek a budete mít výmluvu pro časté oddechovací zastávky.

Obuv volte rozhodně pro extrémní kros, při nepřízni počasí s goretexem. V létě nebudete potřebovat příliš teplých vrstev (jsme v Itálii), spíše více tenkých funkčních trik i s dlouhými rukávy. Na hlavu rozhodně kšiltovku, která pomůže proti úpalu a při náhlém dešti budete mít v suchu alespoň oči. Opět nezapomeňte na láhev s vodou k pasu nebo do běžeckého ruksaku.

Příznivcům kávy doporučujeme koštovat, kde se dá. Jednak nestojí moc, jednak je chata od chaty jiná a opravdu dobrá. Samozřejmostí jsou i zákusky, kterým po několikahodinovém trápení se sotva odoláte. Pivo je zde hodně drahé (přes 4 eura za 4 dcl). Osvěžující je pivně-limonádová specialitka Radler, stejně jako již zmiňované pšeničné pivo (Weizen Bier).

Dolomity doporučujeme i neběžeckému doprovodu, přivezte si s sebou stále populárnější hole na nordic walking (v místních obchodech jsou hodně drahé). Jestliže u nás jsou považována tato „opěrátka“ za módní výstřelek a zbytečnost, ve strmých svazích Dolomit po nich rád sáhne i hodně ostřílený sportovec!

Viel Spass!


INTERAKTIVNÍ MAPA OBLASTI

OFICIÁLNÍ WEB OBLASTI

 

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Litoměřice,Brno

Celkem 690 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:23 (2010)
maraton: 3:28:23 (2007)

mr.pohoda muž 21.07.2009 17:32:54

Krásný článek a hlavně fotografie – zájezd do italských Dolomit mi letos padnul, teď ale zase váhám, jestli se tam nevydat bez cestovky :)

Motto: http://ski-map.net - nejlepší lyžařská mapa celé Evropy
avatar

apowell muž 21.07.2009 22:55:56

mám technickou poznámku : Weizen Bier není kvasnicové pivo ale pšeničné… kvasnicové pivo se nazývá Weiss Bier

avatar

Ondras15 muž 21.07.2009 23:35:19

Sakryš to jsem neměl číst ani vidět! Hned bych tam vyrazil… O Dolomitech nečtu poprvé a dost mě to tam láká tak třeba za rok :-)

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 22.07.2009 12:12:28

>> apowell, 21. 7. 2009 22:55:56

nejsem specialista na piva :)
v textu jsem opravil na pšeničné a ještě si dovolím odkaz na velice podobný český speciál


http://www.pratelepiva.cz … bier#cast5

avatar

stamir muž 24.07.2009 18:31:54

pro mr.pohoda: „bez cestovky…“ se neboj a jeď. Ubytovacích kapacit je tam dostatek. Stačí se zastavit na turistickém informačním místě a dostaneš dostatek kontaktů. Někde je dokonce i bezplatný telefon na místní hovory (např. Brixen). Jediné minus – musíš mít aspoň základy němčiny. Ale to je i v článku…

administrator 03.04.2010 13:32:59

Italské Dolomity jsou rájem horské turistiky a peklem pro běžce, pro které neplatí okřídlené „kopec je přítel“. Různobarevná pohoří mnoha tvarů, nadmořská výška nad 2000 metrů, opravdu všudepřítomné krávy a hlavně – ohlušující ticho. Ne nadarmo se celá oblast letos dostala na seznam Unesco!


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.