Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zuzana Korotvičková: Běh není mou prioritou

Zuzana Korotvičková: Běh není mou prioritou
foto: archív Zuzany Korotvičkové

Radek Leszczynski | 30.11.2009 | přečteno: 9400×

I na Slovensku se rodí výborné běžkyně. Jedna z nich byla objevena ve východoslovenských Košicích a nedávno oslavila kulatých třicet let, běhá však poměrně krátce. Řeč je o Zuzaně Korotvičkové. Povídali jsme si s ní o tom, co pro ni jako ženu běh znamená a jak se v tomto náročném sportu dokázala prosadit i na Mistrovství Slovenska v maratonu.

Zuzko, ve svých třiceti letech ses náhle objevila v půlmaratonských a maratonských slovenských tabulkách a průběžně figuruješ v první patnáctce. Co za tímto skokem vzhůru stojí? Náhoda, talent nebo dřina?

Určite hlavne tá drina (smích). Nemyslím si, že by som mala na behanie talent, moje výsledky sú skôr odrazom pravidelného tréningu, k momentálnej výkonnosti som sa dopracovala postupne v priebehu asi posledných štyroch rokov.

Tvůj trenér Peter Polák (slovenská vytrvalecká legenda, pozn. redakce) se tě rozhodl trénovat právě před těmi čtyřmi roky. Čím si myslíš, že jsi ho tehdy zaujala?

Ťažko povedať, on sa snaží pritiahnuť najmä mladých ľudí k behaniu. Ja som ho možno zaujala tým, že som jeho rady naozaj uplatňovala aj v tréningu a hlavne mala som chuť behať a pracovať na sebe.

V nabité konkurenci při Mezinárodním maratonu míru v Košicích jsi letos obsadila úžasnou sedmou pozici v čase 3:08:53 hod a současně jsi v hodnocení Mistrovství Slovenska skončila jako druhá hned za Ingrid Petnuchovou. Podle mého názoru jde o úžasný výsledek! Jak to vidíš ty?

Myslím si, že na Slovensku je to kvalitný výsledok, v medzinárodnej konkurencii by to však na nejaký výraznejší úspech nestačilo. Na MMM som uvažovala o zlepšení osobáku, mojím cieľom bolo zabehnúť čas medzi 3:05–3:10 hod., čiže kilometer za 4:25–30 min. Výkonnosť počas roka naznačovala, že by sa mi to mohlo podariť. Celá moja príprava počas roka totiž smerovala práve k MMM. Samozrejme som spokojná, zlepšila som si osobák o vyše 9 minút.

To je velký posun, gratuluji! A potom letos v půlce listopadu ses postavila na start maratonu v Liptovském Mikuláši a vyhrála jsi ho. Šlo o nějakou shodu náhod a ideálních podmínek, nebo jsi to tak trochu i čekala a cítila ses před výstřelem jako jedna z favoritek?

Na Liptovský maratón som pôvodne vôbec neuvažovala nastúpiť, plánovala som ísť len polovičnú trať. O to viac ma potešil výsledok. Bol to môj prvý maratón na členitej trati, mala som preto trochu obavy, a aj nabehaných kilometrov bolo po MMM už podstatne menej. Plánovala som čas okolo 3:15 hod., ale nakoniec sa mi bežalo veľmi dobre a bol z toho čas 3:10. Myslím si, že základom úspechu v maratóne je neprepáliť tempo. Taktiež vyšlo v Liptovskom Mikuláši tento rok krásne slnečné počasie, ideálne na maratón, čo tiež prispelo určite k lepšiemu výkonu. A či som sa cítila ako jedna z favoritiek? Nepoznala som sice všetky bežkyne, ktoré sa postavili na štart v Liptovskom Mikuláši, ale verila som si, že s výkonom okolo 3:15 by som mohla pomýšľať aj na víťazstvo. Vyšlo to a som spokojná.

Přesto všechno se dá se říct, že jsi vlastně s maratonem téměř na začátku. Kolik maratonů jsi prozatím dokončila?

Zúčastnila som sa troch maratónov: Florencia 2008 (3:18:10hod.), MMM 2009 (3:08:53), Liptovský maratón 2009: (3:10:47). Všetky som aj k svojej spokojnosti dokončila.

A na kterém z těchto tří se odehrála tvoje premiéra? Mohla bys popsat, jak se vše rodilo?

Za svoj prvý maratón som si vybrala minulý rok práve taliansku Florenciu. Veľmi som sa tešila a verila som, že sa mi podarí dosiahnuť čas na úrovni 3:10 hod. Štartovalo sa z námestia Piazalle Michelangelo, z ktorého je nádherný výhľad na celú Florenciu. Počasie nám však veľmi neprialo, bolo chladno a hustý dážď. Pred štartom sme už boli úplne premočení a bola nám zima. Prišlo okolo sedemtisíc bežcov. Mestský rovinatý okruh, ktorý viedol najmä historickou časťou mesta, sa mi páčil a vyhovoval mi. Spočiatku sa mi bežalo celkom dobre, medzičas na polmaratóne som mala 1:34:19 hod. Na 35. kilometri som mala už celkom stuhnuté nohy a nedokázala som udržať tempo ani pod 5 min/km. Ale vtedy som už myslela hlavne na to, aby som to trápenie mala za sebou a bola konečne v cieli. Dokončila som v čase 3:18 hod, a napriek tomu, že som nedosiahla taký čas, aký som chcela, som bola spokojná. Hneď na svojom prvom maratóne som sa presvedčila, že maratón sa začína naozaj až po tridsiatom kilometri.

A můžeme se někdy těšit, že tě uvidíme na Pražském mezinárodním maratonu?

Myslím, že niekedy v budúcnosti určite. Prahu som navštívila už viackrát, ale maratón som tam ešte nebežala. Je to obľúbený maratón aj môjho manžela, ktorý ho absolvoval už trikrát. Jediné, čo ma trošku odrádza, je teplejšie počasie, ktoré je tu zvyčajne v tom čase.

Zuzko, jaké byly tvoje sportovní začátky? Byla to hned atletika, nebo jsi musela jít k vytrvalostnímu běhu oklikou?

Bol to volejbal a tiež atletika, ešte počas strednej školy, keď som začínala v miestnom klube Slávia TU. Behávala som na dráhe, ale veľmi som sa nepresadila. Viac ma lákaly vytrvalostné behy ako maratón, ale k tomu som sa dostala až neskôr. Počas štúdia na vysokej škole som sa behu takmer vôbec nevenovala, súviselo to aj s tým, že som študovala v inom meste, ktoré je vzdialené od Košíc 30 km a časovo mi to často nevychádzalo. Po skončení VŠ som postupne začala opäť pravidelne behávať a uvažovala som tom, že raz pobežím aj maratón. Vtedy si ma všimol počas jedného z tréningov aj môj súčasný tréner Peter Polák, prihovoril sa mi, a vďaka nemu som sa dostala nielen k maratónu, ale aj ďalším pretekom. V tom čase som totiž behávala len celkom rekreačne. Mojím cieľom bolo síce zabehnúť aj maratón, ale o čas mi vtedy vôbec nešlo. Ani by ma nenapadlo, že by som niekedy mohla zabehnúť čas 3:08 hod. To bolo pred štyrmi rokmi. Nakoniec sa mi pretekanie celkom zapáčilo, a ostala som pri tom, zúčastňujem sa cestných behov najmä na východnom Slovensku.

Prozradíš něco ze svého tréninku? Jak vlastně ladíš formu na půlmaraton a na maraton?

V týždni pred maratónom, resp. polmaratónom mám už kratšie a voľnejšie tréningy. Úseky behávam už len tak na rozbehanie, napr. 3× 1 km, 2× 1500 m apod. Deň pred polmaratónom mam zvyčajne voľno, pred maratónom sú to dva dni voľna. Počas roka behávam v priemere asi 400 km mesačne a niekedy je to aj menej. Ale niekedy zase viac. V príprave na maratón dosahujem dvojfázovými tréningami až okolo 140 km/týždeň. Inak behávam všetko, kratšie aj dlhšie úseky, tempové behy, ale nikdy nie naraz, vždy sa určité obdobie zameriavam len na rozvoj jednej zložky.

Máš dostatek času na takovýto kvalitní trénink?

Trénujem takmer každý deň, jeden deň v týždni mám zvyčajne voľno. Najčastejšie behávam priamo z práce, od mojej tréningovej trasy to mám len kilometer. Behávam niekedy aj dvojfázovo, najmä v príprave na maratón. Môj tréner preferuje skôr dvojfázove tréningy pred dlhými behmi, a mne to tiež viac vyhovuje. Takýmto spôsobom sa dá nabehať veľký objem kilometrov, organizmus nedostáva tak zabrať a únava nie je taká veľká ako pri dlhých behoch. Napríklad v príprave na MMM som absolvovala len dva dlhé behy, a to 25 a 30 km a počas trate som nemala väčšiu krízu, takmer po celý čas sa mi podarilo udržať rovnomerné tempo.

Někteří běžci preferují v tréninku terén, ale závody běhají na silnici. Jak to máš ty?

Preferujem skôr cestu, ale súvisí to aj s tréningovými podmienkami, ktoré mám. Väčšinou trénujem na asfalte a na rovine a to uprednostňujem aj v pretekoch.

Co z tréninkového procesu nemáš ráda?

Asi nič. Ale výbehy do kopcov sú asi najneobľúbenej­šia časť.

Shodli jste se s trenérem na nějaké vizi či na konkrétním cíli, co bys chtěla v běhu dokázat? Je vůbec závodní běh tvojí prioritou?

Mojou prioritou je predovšetkým rodina, ale ak to budem vedieť aj v budúcnosti skĺbiť, tak by som sa chcela aj naďalej v behu zlepšovať. Mojou najväčšou ambíciou v behu je stlačiť čas na maratóne pod 3 hodiny.

Kolik maratonů ročně jsi vůbec schopna kvalitně zvládnout?

Myslím si, že optimálne sú tak dva možno tri, ale pokiaľ chcem dosiahnuť kvalitný čas, viac určite nie. Maratón je náročná disciplína, ktorá si vyžaduje pomerne dlhú regeneráciu a na tréning by v prípade viacerých maratónov potom nebolo dostatok priestoru.

Naše servery behej.com a behy.cz jsou více či méně československé a ty jako Košičanka máš jistě v okolí své oblíbené tréninkové trasy a místa. Můžeš čtenářům něco prozradit?

Zvyčajne behávam na hrádzi popri Hornáde, ktorá vedie cez naše sídlisko a je obľúbenou trasou aj iných bežcov a korčuliarov. Na tejto trase máme aj presne vymerané úseky po 100 m. Dobrou tréningovou trasou v blízkosti Košíc je aj lesný chodník na okraji mesta (na Aničku resp. Na Bankov). Je to však na opačnom konci mesta, preto túto tréningovú trasu absolvujem len občas. V blízkosti, kde bývam, je tiež les, ale k tomu potrebujem tréningového partnera, sama tam radšej nebehávam. V tomto smere to máme my ženy ťažšie.

V „civilním“ životě se živíš v oboru blízkém sportu, nebo pracuješ někde úplně jinde?

Pracujem na Úrade práce v Košiciach ako samostatný radca na odbore sociálnych vecí a rodiny. Na starosti mám dávky v hmotnej núdzi. Takže ide o úplne inou oblasť.

Zajímá tě kromě atletiky i něco dalšího? Co tě nejvíc baví?

Bavia ma aj iné športy, ako je cyklistika, plávanie, turistika. Tiež rada čítam a chodím do kina. Ale odkedy sa venujem behaniu, zostáva mi na ostatné veci už menej času.

Tvůj manžel Pavel je také běžec? Podporuje tě?

Bez podpory manžela by to nešlo, mám v ňom veľkú oporu. Je to tiež bežec, takže mi rozumie a často spolu aj trénujeme. Pavel absolvoval celkove vyše dvadsať maratónov, napr. v Zürichu, Florencii, Krakove. Na Plitvických Jazerách v Chorvátsku bežal štyrikrát, na MMM v Košiciach tiež štyrikrát, v Prahe trikrát a ďalšie.

Zuzko, děkuji ti za odpovědi a za redakci ti přeji, aby tvé maratonské cíle vyšly tak, jak si přeješ včetně skloubení běžeckého sportu s rodinným životem.


Zuzana Korotvičková

Narozena: 9. 10. 1979
Bydliště:
Košice
Klub:
BK Steel Košice
Trenér:
Peter Polák
Stav:
vdaná, bezdětná, manžel Pavel

Osobní rekordy:
10000 m – 39:38 min.
Půlmaraton – 1:26:47 hod.
Maraton – 3:08:53 hod.

Největší úspěchy:
Rajecký polmaratón 2008: 1. miesto (1:26:47)
MMM Košice (polmaratón) 2008: 2. miesto (1:29:02)
ČSOB Bratislava Maratón (polmaratón) 2009: 5. miesto (1:28:16)
Polmaratón Košice – Seňa 2009: 1. miesto (1:28:21)
MMM Košice 2009: 7. miesto (3:08:53)
Liptovský maratón 2009: 1. miesto (3:10:47)

 

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Prešov

Celkem 18022,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:33:33 (2008)
půlmaraton: 1:13:25 (2012)
maraton: 2:43:36 (2007)

adino muž 30.11.2009 20:15:38

Skvele Zuzka, len tak ďalej . . .

administrator 03.04.2010 13:33:07

I na Slovensku se rodí výborné běžkyně. Jedna z nich byla objevena ve východoslovenských Košicích a nedávno oslavila kulatých třicet let, běhá však poměrně krátce. Řeč je o Zuzaně Korotvičkové. Povídali jsme si s ní o tom, co pro ni jako ženu běh znamená a jak se v tomto náročném sportu dokázala prosadit i na Mistrovství Slovenska v maratonu.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.