Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Čím letos zaujal mistrovský kros?

Čím letos zaujal mistrovský kros?
foto: Eva Solaříková

| 20.03.2010 | přečteno: 13462×

Mistrovství České republiky v přespolním běhu se v sobotu odehrálo za vysoké účasti pod sluncem ozářenými věžemi jaderné elektrárny Temelín. Tituly z hlavních závodů si z jihu Čech odvážejí Jan Kreisinger z AK Kroměříž a Martina Bařinová z SK Přerov. Co nejvíce upoutalo znalce českého běhu Iva Domanského a Jana Kervitcera?


IVO DOMANSKÝ

Co mne na letošním mistrovství zaujalo? Bylo toho víc. Prvním velmi příjemným zjištěním je, že máme u nás dost atletických center, která pracují s běžeckou mládeží – mnohá z nich příkladně. Proto jsme mohli na startu závodů mládežnických kategorií napočítat třicet i více startujících (rekordní startovní pole vytvořili dorostenci, kterých odstartovalo 50, doběhlo 45). Dobrou prací s mládeží se mohou pochlubit v Lokomotivě Beroun, Slezanu Frýdek-Místek, Sokole Hradec Králové, AK Hodonín a v řadě dalších klubů a oddílů, z pražských bych jmenoval zejména Spartak Praha 4 a ŠSK Újezd nad Lesy.

Hned v prvním závodě prokázala Carmen Beshirová, že tréninková práce jejího otce má řád a logiku. Od loňska závodnice Lokomotivy Zdice hodně vyrostla do výšky, takže už není „tou malou“ Carmen. V Temelíně se na trati 1 500 m zprvu držela v závěsu za o rok starší a rovněž hodně talentovanou Michalou Stránskou z Iscarexu Česká Třebová, aby 300 m před cílem nastoupila zcela mazácky k rozhodujícímu uníku, který jí vynesl první oficiální atletickou medaili z celostátních soutěží. A lze si jen přát, aby svazoví funkcionáři, kterých bylo v Temelíně hodně, nerušili tuto nejmladší kategorii. Všechny 11–12 leté dívky a chlapci prokázali, že jsou na tuto trať svými trenéry velmi dobře připraveni. Možnost startovat na národním mistrovství je pro ně tou největší motivací a výsledky z posledních let ukazují, že jedenácti- a dvanáctileté talenty lze velmi často najít v kategoriích o jeden nebo dva řády vyšších opět na předních místech.

Jablko nepadá daleko od stromu. V historii krosových šampionátů patří k nejúspěšnějším běžcům všech dob Zdeněk Mezulianik. V jeho šlépějích se vydala dcera Diana. Juniorka ročníku 1992 na sebe upozornila již v žákovských letech a loni obsadila v dorostenecké kategorii druhé místo. Letos si ovšem musela poradit s mnohem delší (3 700 m) a podle obecného soudu i náročnější tratí, na které ji měly prověřit čtyři soupeřky o rok starší v čele s loňskými medailistkami Adélou Hofmanovou a Katkou Berouškovou. Zvláště Hofmanová a další běžkyně Kristina Mäki s příjmením prozrazujícícm finské kořeny jejího otce s ní vedly dlouho naprosto vyrovnaný souboj. Ale podobně jako Carmen Beshirové i Dianě Mezulianikové zůstalo dost sil na zdrcující finiš. Určitě byla jednou z osobností letošního mistrovství.

Kdo z příznivců atletiky a dokonce i uznávaných běžeckých expertů znal ještě před půl rokem Kamilu Gregorovou? Objevila se loni v říjnu na startu podzimního seriálu vysokoškolských běhů, hned při prvním startu na Džbánu jasně vyhrála běh žen a od té doby září. Pravda, orientační běžci ji znají ještě z doby, kdy nosila dívčí příjmení Jirků a mezi atlety přicházela pouze výjimečně. Až koncem loňského roku získala atletickou registraci v AC TEPO Kladno a teprve 27. února běžela ve svých 29 letech poprvé závod v hale! Po letošním krosu si ji už sotva někdo splete s Američankou Stevensovou (Kamilu v Temelíně skoro nikdo neznal a když se tak dlouho držela v závěsu za vysoce favorizovanou Martinou Bařinovou, myslelo si hodně diváků, že to nemůže být Češka, nýbrž a jedině mimo soutěž běžící Američanka s hostováním v pražském Olympu). Stříbrná medaile je ve správných rukou a Kamila bude asi také oporou vrchařského týmu, neboť za svůj další velmi důležitý start sama označila červnovou kvalifikaci na ME vrchařů v Bulharsku!

Žlutočerné dresy běžců moravského týmu AK Kroměříž zcela ovládly čelo závodu mužů. Počínající „šňůru“ titulů mistra v závodě vytrvalců přerušil nováčkovi kroměřížského týmu Milanu Kocourkovi Jan Kreisinger. Milan se o temelínské trati vyjadřoval den před závody s možná až příliš velkým respektem a trocha těch obav v něm asi zůstala. Patřil mu pouze začátek závodu, pak již převzal iniciativu Kocourkův oddílový kolega Kreisinger, který si o něco více tykal s částečně členitou tratí. Trojici nejrychlejších doplnil Róbert Štefko, kterému bude koncem května již 42 let. Robo začal dle svého zvyku pomaleji, postupně dohnal a předehnal mladého Lukáše Kourka a v poklidu si doběhl pro svou další medaili.

Samozřejmě ne se vším můžeme být po krosvém mistrovství spokojeni. V některých kategoriích – nejvíce snad u juniorů – se projevila poměrně značná nevyrovnanost startovního pole. Stříbrský Tomáš Jaša, svěřenec trenéra Vladislava Moravce, své soupeře předčil o třídu. Když potřeboval, prostě nastoupil a zmizel ostatním v nedohlednu. Pochválit je možno snad ještě Vlastu Šroubka ml., který si počínal velmi dobře takticky a druhé místo bylo jeho možným maximem – ovšem tragický je rozdíl mezi prvním a osmým juniorem, který činí téměř dvě minuty!

Pořadatelé vytěžili z možného maximum, nalezli pochopení u majitelů zámečku, který poskytl zázemí pro prezentaci, tiskové středisko i salónek V.I.P., dokázali připravit slušné podmínky pro závodníky a s pomocí moderní techniky – v první řadě bych jmenoval instalaci obří světelné tabule, kde diváci mohli sledovat běžce na trati – zvedli organizátorskou laťku zase o kousek výše.


JAN KERVITCER

V Temelíně čekaly na závodníky vzorně připravené tratě, které byly ideální pro mládežnické kategorie. Pro naši běžeckou špičku už asi méně, protože tak náročné tratě se na světových soutěžích už neběhají. Ale na to se nikdo vymlouvat nemohl, podmínky byly pro všechny stejné. Na závodníky čekal velký travnatý náročný okruh dlouhý 1 850 metrů v kombinaci s malým okruhem o délce 1 600 metrů. V každém okruhu zdolávali závodníci dvacetimetrové převýšení. Naprosto ideální to bylo pro diváky, kteří mohli ze středu okruhů shlédnout téměř celou trať.

Z dospělých kategorií byl nejkvalitněji obsazen závod žen, i když na start se postavilo jen 19 startujících. Závod zde udělala především orientační běžkyně Kamila Gregorová (A.C. TEPO Kladno), která neznalá atletických zvyklostí pomalého tempa a vyčkávání to napálila hned od začátku a odměnou jí bylo druhé místo. Svůj velký talent potvrdila loňská juniorka Martina Bařinová, které jsem věřil. V závěru byla jasně nejlepší.

Výborná konkurence velkých jmen se sešla i mezi mílaři, kde mě kromě vítězného Tomáše Bednáře (SK Vítkovice) nejvíce zaujal Václav Janoušek (Spartak Praha 4), který se po velmi dlouhé zdravotní pauze a jen tříměsíční přípravě vrátil výborným 6. místem. Po podobných zdravotních problémech a velmi krátké přípravě (od začátku ledna) se výrazně prosadil mezi vytrvalci 4. místem také Pavel Faschingbauer (AC Domažlice) a lze se jen těšit na jeho výkon v sobotu při Hervis 1/2Maratonu Praha.

Mezi vytrvalci byl suverénem téměř domácí Kreisenger. Obhájci titulu, Milanu Kocourkovi, tato trať vyloženě neseděla, veterán Róbert Štefko si v pohodě doběhl pro bronz, což není dobré vysvědčení pro mladé, z nichž byl nejlepší až pátý Kourek.

Nejatraktivnější diváckou podívanou byly ale závody v mládežnických kategoriiích, které přilákaly na start největší počty startujících. Potvrdilo se, že mladé běžecké nadšence máme, jen kdyby se je podařilo u dalšího běhání udržet. Osobně mě nejvíce zaujal zejména pěkný boj v kategorii dorostenců. Rozhodl jej pro sebe Martin Chlada z Kašperských hor závodící za Mílaře Domažlice, který se dříve více věnoval běhu na lyžích.

Největším talentem mezi mladými je ale nesporně Tomáš Jaša ze Stříbra, který se celou zimu připravoval v tvrdých podmínkách Mariánských Lázní. Bohužel bylo ale smutné, že desátému závodníkovi v této kategorii nadělil téměř 2 minuty. Výkonnostní rozdíly jsou mezi běžci této věkové kategorie obrovské.

A jak se čtenáři behy.cz trefili svými předzávodními tipy? V anketě před závodem 35 z vás tipovalo, že mistrem ČR v krosu se stane Jan Kreisinger, 25 z vás věřilo Milanu Kocourkovi a 5 hlasů získal Róbert Štefko.


 

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

MISTROVSTVÍ ČR V PŘESPOLNÍM BĚHU NA ATLETIKA.CZ

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 631 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:00
maraton: 3:29:00

cagwe muž 21.03.2010 06:48:34

Ivo dost mě překvapuje u Tebe jako odborníka údiv nad Kamilou. Již před několika lety ve výborném čase vyhrála 16 km v Chotěboři, tehdy ještě pod „dívčím“ jménem, na které si momentálně nevzpomínám. Tehdy jsem se dověděl, že je to orienťačka, možná i repre. Pak se občas objevila, především na Vysočině. Vloni mě tam „překvapila“, ale již s rodinou a pod novým příjmením a zcela jasně navíc ve slušném čase, když vyhrála Křišťálový kilometr, kousíček nad 3 minuty, na té hrozné škvárové chotěbořské dráze. Takže pokud kvalitně potrénovala a nemá zdravotní problémy nejsou její výkony vůbec překvapivé !!! Určitě ne pro Východočechy a Vysočinu, holt nejsme pupek světa !!!

avatar

Ivo Domanský 21.03.2010 07:15:07

>> cagwe, 21. 3. 2010 06:48:34

Ahoj Pepo,
jak jsi přišel na to, že já osobně Kamilu neznal dřív? Pamatuji si ji z doby, kdy vyhrála (jako K. Jirků) jeden ročník Večerního běhu v Čelákovicích.
Objevovala se na závodech Běžce Vysočiny a jinde, ale jen sporadicky, orienťák (a pak rodina) vyhrávaly. Já jen popisoval včerejší situaci v Temelíně, kdy Kamču sice už znaly některé soupeřky z letošní haly, ale jinak nikdo.
Hlavní přece je, že českému běhu přibyla kvalitní závodnice, jakých momentálně nemáme nazbyt.
 

avatar

Celkem 631 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:00
maraton: 3:29:00

cagwe muž 21.03.2010 07:29:57

>> Ivo Domanský, 21. 3. 2010 07:15:07

Jsi jako blesk, souhlasím

administrator 03.04.2010 13:33:13

Mistrovství České republiky v přespolním běhu se v sobotu odehrálo za vysoké účasti pod sluncem ozářenými věžemi jaderné elektrárny Temelín. Tituly z hlavních závodů si z jihu Čech odvážejí Jan Kreisinger z AK Kroměříž a Martina Bařinová z SK Přerov. Co nejvíce upoutalo znalce českého běhu Iva Domanského a Jana Kervitcera?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.