Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Přechodné tréninkové období: Odpočívat, nebo trénovat?

Přechodné tréninkové období: Odpočívat, nebo trénovat?
foto: Asics

behy.cz | 01.11.2010 | přečteno: 4962×

Před započetím tréninku na další sezónu je vhodné v duchu uzavřít tu právě uplynulou. Toto takzvané přechodné období je individuální. Někdo jej má možná již za sebou, jiní se k němu chystají v listopadu. Najdou se i takoví, pro něž na přechodné tréninkové období místo v kalendáři není.

Názory na to, zda přechodné období ano či ne, jak by mělo být dlouhé a co během něj dělat, se různí.

Jednoznačným zastáncem klasického pojetí přechodného období je Josef Smetana, sportovní manažer a trenér Eurofoam Sport Teamu: "Mnohými běžci podceňované přechodné období má na výkonnost v následující sezóně významný vliv. Běžec by si měl především odpočinout od tréninkového zatížení. Stejně jako po nemoci je vhodné využití doplňkových sportovních aktivit při nízké intenzitě. Délka přechodného období by měla být 14–30 dní s ohledem na předchozí především závodní zatížení.

Kromě odpočinku je toto období vhodné věnovat řešení případných zdravotních komplikací a volné dny využít například k pořízení speciálních vložek do bot v případě potíží s klenbou chodidla či návštěvě ortopeda. Během přechodného období by celková kondice neměla výrazně klesnout! Je nutné pravidelné zatěžování, byť nízkou intenzitou a formou nespecifického, tedy neběžeckého zatížení.

Pokud dojde k velmi výraznému snížení výkonnosti, budete v přípravném období místo zlepšování své kondice věnovat spoustu času získání pouze té původní. Nezanedbatelnou funkcí přechodného období je i psychické odreagování od relativně monotónní běžecké přípravy. Po jeho skončení by se měl každý běžec těšit na další tréninky i dlouhodobou přípravu. Právě toto období je dobré věnovat sestavení výkonnostních cílů a závodního kalendáře pro následující sezónu, ať již s pomocí trenéra či s využitím vlastních zkušeností."

Robert Krupička, v současnosti náš nejlepší běžec v běhu do vrchu, si dává pauzu od závodění dokonce ještě delší, než je trenérem Smetanou doporučovaných třicet dní: „Přechodné období u mě trvá pět týdnů. Během této doby neběhám. Myslím, že je dobré, když si nohy od běhu odpočinou. Neznamená to ale, že bych se vůbec nehýbal. Jezdím na kole a chodím plavat. Po těchto pěti týdnech následuje dvoutýdenní období, kdy začínám pomalu klusat a systematičtější trénink vlastně zahajuji až po sedmi týdnech. Letos bude v mém případě končit toto přechodné období koncem listopadu. V prosinci a vlastně až někdy do půlky ledna budu hodně kombinovat volné běhy s během na lyžích a pokud to půjde, bude týdenní kilometráž přibližně 100 kilometrů a teprve od půlky ledna přejdu na běžecký trénink. To už bych chtěl naběhat přibližně 600 kilometrů za jeden cyklus, tedy čtyři týdny.“

Kromě odpočinku těla má přechodné období pozitivní vliv i na psychiku. „Po každé sezóně a vždy po splnění snu je důležité na chvíli odstoupit a zrekapitulovat prožité s nadhledem a v širších souvislostech. Přechodná tréninková období neslouží jen pro zklidnění těla, ale i ducha,“ říká Martina Vystrčilová, absolventka FTVS se specializací na trenérství atletiky a fyzioterapii.

Jsou však i tréninkové skupiny, v nichž se přechodné tréninkové období „nesvětí“, i když k jistému zvolnění v tréninku přece jen dochází. K zastáncům tohoto pojetí patří vyškovský trenér Zdeněk Smutný. „Pokud nejsme zraněni, kvůli systému celoročního závodění toto období u běžců zásadně nevypouštím. Jen udržujeme formu a s chutí závodíme dál. Objem naběhaných kilometrů se sníží, ale ne tak, aby došlo k poklesu trénovanosti. Pak můžeme plynule a bez problémů navázat na první přípravný cyklus a po zvýšeném zatížení v následném cyklu pokračovat v běhání bez podstatného poklesu výkonnosti,“ říká Zdeněk Smutný.

„Vím, že mě za tato slova a názory budou bít erudovaní běžečtí trenéři po hlavě a nenechají na mně nit suchou, ale my se chceme během především bavit. To pro nás znamená pravidelně závodit a ne dosahovat špičkových výkonů s jedním nebo maximálně dvěma vrcholy v roce a být mezi tím někde zakopaný v lese nebo na stadionu, v maximálním psychickém stresu, jestli to vyjde, nebo ne, jestli vydržím zdravý a jestli vše klapne dohromady pro podání skvělého výkonu třeba na mistrovství republiky nebo při plnění limitů na světové soutěže,“ zdůvodňuje své pojetí přechodného období Zdeněk Smutný.

A jak jste na tom vy? Dáváte si pauzu na „dobití baterií“ nebo je pro vás celoroční závodění natolik lákavým, že ve vašich tréninkových plánech místo pro přechodné období prostě nenajdete?

Anketa

Které pojetí přechodného tréninkového období je vám bližší?

 
27 hl.
Celkem hlasovalo 109 uživatelů.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behy.cz 01.11.2010 12:02:48

Před započetím tréninku na další sezónu je vhodné v duchu uzavřít tu právě uplynulou. Toto takzvané přechodné období je individuální. Někdo jej má možná již za sebou, jiní se k němu chystají v listopadu. Najdou se i takoví, pro něž na přechodné tréninkové období místo v kalendáři není.
Odkaz na článek

avatar

DaliborB muž 01.11.2010 15:08:41

Myslím, že záleží na tom, jak každý jedinec trénuje – bude to individuální. Ten, kdo zatěžuje svoje tělo v průběhu roku náročnými úseky i závody si určitě rád na podzim „orazí“. Skupina běžců, kteří běhají lehčí treninky „pro zábavu“ a nepřekonávají často práh bolesti, klidně jedou „durch“ a bez pauzy..

avatar

Olomouc

Celkem 149328 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:54 (2001)
půlmaraton: 1:34:43 (2002)
maraton: 3:21:17 (2002)

321919 muž 01.11.2010 22:29:37

Přestože již nějaký čas do treninku nevkládám více náročných intervalových treninků, tak odpočinkové období nevynechávám. Je to vhodná příležitost dát tělu větší možnost regenerace a načerpat energii do zimních měsíců, kdy je trenink i díky klimatickým podmínkám občas o odhodlání vůbec vyběhnout.

Motto: Nepřestaneš běhat proto, že jsi zestárl. Zestárneš proto, že jsi přestal běhat.
avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 02.11.2010 20:08:11

Také zastávám názor, že záleží na míře závodního nasazení a objemů. Pro nás, co závodíme celoročně a netrénujeme cíleně na nějaký vrchol, nezatěžujeme se náročnými úseky můžeme použít recept trenéra Smutného. Pokud začínám před Kbely a závodím do Silvestráků prakticky každý víkend, tak musím různě „orážet“ i přes sezónu a nejít všechno do zničení se.

avatar

Pardubice

Celkem 3369 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:10 (2008)
půlmaraton: 1:22:13 (2007)

Verbir muž 05.11.2010 12:06:33

Já jsem minulý měsíc výrazně zvolnil v trenalovém tempu – za měsíc naběháno jen 211 km (bez maratonu, který se konal 3.10. dokonce jen necelých 170 km). Tyto dva týdny mám tzv. najížděcí – týdenní kilometráž +/- 70 km. Od 15.11. budu muset opět začít trénovat naplno. Nejprve OV a TV2, poté TV1 a od druhé poloviny února postupně přidávat úseky. S cílem připravit se na 9.4. – tj. vrchol příští sezony. Problémy mám v současnosti s přídavným posilováním – posiluji denně přes půl hodiny (často i déle) – a jsem z toho přetažený. Budeme o tom muset zauvažovat – zda to není kontraproduktivní… :-)

Motto: Když to jde, tak to jde. A když to nejde, tak se musí jet - a všechno časem přejde.
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.