Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Anketa o vytrvalce roku 2010: Opět Orálek a Kamínková

Anketa o vytrvalce roku 2010: Opět Orálek a Kamínková
foto: Veronika Brychcínová

behy.cz | 24.01.2011 | přečteno: 3873×

Anketa o vytrvalce a vytrvalkyni roku 2010 zná své vítěze. Svými hlasy jste rozhodli o tom, že Daniel Orálek a Petra Kamínková zopakovali loňská vítězství. Absolutním vítězem ankety se stal ziskem 156 hlasů čtyřicetiletý brněnský ultravytrvalec Daniel Orálek. Jednoznačné bylo i vítězství olomoucké běžkyně Petry Kamínkové, která získala 85 hlasů. Proč vás zaujali právě oni?

Od svého založení v roce 2008 nepoznala anketa v kategorii mužů jiného vítěze než Daniela Orálka. Běžec s výrazným charisma objíždí závody po celé republice a snad každý pravidelně závodící čtenář těchto stránek se s ním na některém z nich alespoň jednou setkal. Fandí i pomalejším rekreačním běžcům, po závodě povzbuzuje ty, kteří ještě bojují na trati. Místo toho, aby se soustředil jen sám na sebe, pořizuje jejich fotografie. V roce 2010 zaujal kromě jiného výkonem při Badwater Ultramarathonu, údajně nejtěžším běžeckém závodě planety. Závod o délce 135 mil (217 km), který se koná v americkém Údolí smrti (Death Valley), dokončil jako první Čech na desátém místě v čase 30:47:50 hod.

Vezmeme-li za měřítko dosažené časy, kvalitnějších výkonů na kratších tratích o délce 10 km až po půlmaraton dosáhl druhý v pořadí ankety, šestadvacetiletý běžec AK Kroměříž, Jan Kreisinger. Především jeho půlmaratonský výkon 1:03:42 z březnového Berlína snese přísná evropská měřítka. Kreisinger se však ve srovnání s Orálkem méně objevuje na domácích závodech. Přesto dokázal jako jediný ziskem 77 hlasů alespoň částečně držet s Orálkem krok. Žádný jiný z nominovaných běžců nepřekročil hranici dvaceti hlasů. Možná získá v budoucnu Jan Kreisinger další body, až se rozhodne běžet maraton.

O něco vyrovnanější bylo hlasování v kategorii žen, přesto je mezi vítěznou osmatřicetiletou běžkyní z Olomouce Petrou Kamínkovou a druhou v pořadí, o rok starší sokolovskou běžkyní Ivanou Sekyrovou rozdíl sedmadvaceti hlasů. Petra Kamínková je vysloveně závodním typem běžkyně, stejně jako Orálek se objevuje na mnoha domácích závodech, v roce 2010 byla patronkou prémiérového Olomouckého půlmaratonu a Sekyrové podlehla jen v září na tradičních Běchovicích, mistrovství republiky v silničním běhu. V říjnu loňského roku jsme zaznamenali i její závodnický „úlet“, když se se skupinou kondičních běžců z Olomoucka vydala neplánovaně na maraton do irského Dublinu. Znovu se tam projevila její závodnická povaha, když po původním předsevzetí zaběhnout si závod s přáteli jen tak pro radost, z toho nakonec byl slušný maratonský výkon 2:49:53.

Hlasování v kategorii žen je o něco rozloženější, více než dvacet hlasů získalo šest běžkyň. Ocenili jste maratonské výkony Ivany Pilařové z extrémních destinací. V anketě jí patří šesté místo, přestože je bez ambicí na rychlé běžecké časy.

Paradoxně ještě školou povinná Carmen Beshirová předstihla donedávna jasnou maratonskou a vrchařskou jedničku, ale v loňském roce se kvůli zdravotním potížím trápící Annu Strakovou – Pichrtovou.

Zdá se, že se v hlasování projevila i běžecká síla jednotlivých regionů. Běžecky silnější Olomoucko podpořilo Petru Kamínkovou více než o něco slabší oblast Sokolovska Ivanu Sekyrovou. Stejně tak v kategorii mužů mohl brněnský patriotismus více hrát ve prospěch Dana Orálka. Běžecké boty Jana Kreisingera jsou „toulavější“, závodí za moravský AK Kroměříž, ale žije v jižních Čechách.

Vítěze ankety oslovíme a přineseme s nimi rozhovory.


Výsledky ankety

Muži

  1. Daniel Orálek 156
  2. Jan Kreisinger 77
  3. Milan Kocourek 19
  4. Róbert Štefko 17
  5. Pavel Novák 14
  6. Miloš Smrčka 13
  7. Robert Krupička 11
  8. Petr Pechek 10
  9. Jakub Bajza 8
  10. Mulugeta Serbessa 5
  11. Martin Kučera 2
  12. Peter Mikulenka 2
  13. Roman Skalský 2

Ženy

  1. Petra Kamínková 85
  2. Ivana Sekyrová 58
  3. Michaela Dimitriadu 32
  4. Ivana Martincová 29
  5. Kamila Gregorová 28
  6. Ivana Pilařová 27
  7. Taťána Metelková 19
  8. Michaela Mertová 14
  9. Lucie Sekanová 14
  10. Martina Bařinová 10
  11. Carmen Beshirová 10
  12. Anna Straková – Pichrtová 7
  13. Marcela Lustigová 5
  14. Květa Pecková 5
  15. Jana Lelut 4
  16. Radka Churaňová 3

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behy.cz 24.01.2011 09:02:47

Anketa o vytrvalce a vytrvalkyni roku 2010 zná své vítěze. Svými hlasy jste rozhodli o tom, že Daniel Orálek a Petra Kamínková zopakovali loňská vítězství. Absolutním vítězem ankety se stal ziskem 156 hlasů čtyřicetiletý brněnský ultravytrvalec Daniel Orálek. Jednoznačné bylo i vítězství olomoucké běžkyně Petry Kamínkové, která získala 85 hlasů. Proč vás zaujali právě oni?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.