Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh jako panoramatická vyhlídková jízda, to byl Karlovarský kros

Běh jako panoramatická vyhlídková jízda, to byl Karlovarský kros

Tomáš Nohejl | 19.05.2012 | přečteno: 5699×

Parádní trénink na kvalifikaci pro vrchařskou Evropu příští víkend v jihomoravské Perné si pochvalovali Jiří Voják a Pavla Havlová. Vítězové sobotního Karlovarského krosu, druhého dílu Salomon Trail Running Cupu.

Voják vyrazil sám hned od startu. „Moc mi to nešlo, tahavé kopce mi šly, prudké byly horší, ale postupně se to rozběhlo,“ říkal. V sebězích šetřil nohy, ale trať si moc pochvaloval. Domažlický běžec tak nepřekonal svůj loňský čas, za který bral třetí místo, natož nejlepší čas Havlíčka.

Druhý skončil se ztrátou dvou a půl minuty Jakub Coufal, třetí další půl minuty za ním Martin Osoba.

Mezi ženami to byl napínavější souboj. Pavla Havlová začala zvolna jako obvykle. „Do druhého kopce jsem dotáhla Kamilu (Gregorovou) a při sebězích pak získávala. Ale až do konce mě honila. Ani jsem nevěděla, jak jsem na tom mezi klukama.“ Přitom skončila na skvělém třetím místě v absolutním pořadí, jen devět vteřin za Coufalem. „Cože? To jsem se mohla ještě zmáčknout,“ smála se.

Těsně za ní doběhla Kamila Gregorová z Kerteamu, která vyslala na trať (samozřejmě, že kratší) i děti. Třetí místo patřilo Kateřině Kriegelové. Na stupních vítězek se tak sešly dvě psovodky i s doprovodem. Havlová se svým tréninkovým partnerem, vyšlechtěným závodním plemenem vipeta. Kriegelová se salonním papillionem…

Panoramatický vyhlídkový běh, skutečný trail nad lázeňským městem, si všichni užili – pokud měli síly rozhlížet se v kyslíkovém dluhu… Slušně běžel opět karlovarský primátor Petr Kulhánek (35.). Ještě líp Marek Novotný (24.), marketinkový ředitel firmy Amer Sports Czech Republic, zastupující na českém trhu i značku Salomon, partnera seriálu. „Těžký, ale pěkný. Ve třetím kopci jsem pár kroků šel, hlava už to nedala,“ přiznal v cíli.

I Pavla Havlová si na zdejších profilech lebedila. „Byla jsem tu už loni, moc krásný závod. Tvrdý povrch, který připomínal nedávnou Evropu ve francouzském Canterets, mi sedí mnohem víc než měkké louky. Kdyby tady tak byla vrchařská kvalifikace…“ Běžkyně, hájící barvy AC Kladno, nyní bydlí na Šumavě a chystá se na většinu zbylého programu STRC.

Ten pokračuje 24. června výběhem na Ještěd, až na úplný vrchol na ochoze legendárního Hubáčkova hotelu.

Atmosféra v karlovarském Poštovním dvoře, epicentru závodu, vládla báječná. Ceny předával i malým běžcům Aleš Valenta, olympijský vítěz v akrobatickém lyžování. V roce 1894 tady měla premiéru Dvořákova Novosvětská symfonie. A dnes? Výborný koncert sladké rockové kapelky Goodfellas s místními kořeny. Lidi ani nespěchali na hokej. „Příště ještě posuneme cílovou bránu z parku přímo do areálu,“ slíbil Martin Dvořák z pořadatelského týmu. „A natáhneme nahoře délku, aby se to víc rozběhlo.“

Celkem se tady rozběhalo téměř tři a půl stovky běžců všeho věku. Den předtím se tady konalo ještě školní kolo STRC. „Chtěli jsme nabídnout možnost ochutnat závodní atmosféru i dětem ze škol. Proto páteční dopoledne, protože ne všichni mohou přijít s rodiči o víkendu,“ vysvětlil novou ideu Martin Dvořák. Běhalo se na kopcovitém okruhu v parku na kraji města u letního kina.

Sebevědomím hýřil už před startem Filip Neudert, 15letý fotbalista z karlovarské ZŠ Dukelských hrdinů. „Jo, mohl bych vyhrát…“ A skutečně, v posledním běhu na nejdelší trati 1 600 metrů zvítězil, byť po prvním okruhu ztrácel. „Ve výběhu jsem to dohnal a pak šel dopředu, nebál jsem se,“ říkal.

Mezi dívkami na stejné trati byla nejlepší běžkyně na lyžích Veronika Kubínová, která se dostala na špici díky podobně zkušeně rozvrženému tempu. Její zásluhou se stala nejúspěšnější školou dne ZŠ Poštovní se třemi triumfy.

Komplet výsledky na www.strc.cz

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 18.05.2012 16:32:12

Zajímavým nápadem se školním kolem s více než dvěma stovkami malých běžců zahájil dvoudenní program druhého dílu Salomon Trail Running Cupu v Karlových Varech.
Odkaz na článek

avatar

Nejdek

Celkem 4918 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:25 (2014)
půlmaraton: 1:37:26 (2013)
maraton: 3:44:39 (2013)

Gumofka muž 20.05.2012 11:35:40

Druhý byl Jakub Coufal, ne Kamil..

avatar

Povrly

badyloff muž 20.05.2012 14:46:09

Ahoj, jak jste na tom s výsledky???

avatar

tono muž 20.05.2012 19:14:53

sorry, Jakube, běžel jsi dobře, překlep, už si tě pamatuju… :-)>> Gumofka, 20. 05. 2012 11:35:40

avatar

10 km: 0:44:18 (2006)
půlmaraton: 1:40:38 (2008)

DaFeiFei muž 21.05.2012 12:17:29

Něco se trochu pomotalo:-? „I Pavla Havlová…Běžkyně, hájící barvy AC Kladno, nyní bydlí na Šumavě…“ má ve výsledkové listině uvedeno PSK Olymp Praha.

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.