Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

POHLED: Ženy a muži na trati. Společně, nebo zvlášť?

POHLED: Ženy a muži na trati. Společně, nebo zvlášť?
foto: fitcoach

Luboš Brabec | 07.10.2012 | přečteno: 10884×

Když přijde první sníh, je na silnicích kalamita. Když přijdou letní přívalové deště, vylévají se řeky ze břehů. A když nastane začátek října, rozhoří se vášnivá diskuse o registracích na Velkou kunratickou a běžkyních na Hrádku. Diskuse, které je podle mého názoru celkem zbytečná.

Stačí si srovnat základní fakta. Pořadatelé se v roce 2008 rozhodli zpřístupnit hlavní trasu závodu přes Hrádek i ženám, což je pochopitelně jejich právo. V posledních letech u nás enormně roste zájem o běh a na tříkilometrovou trať si troufne vlastně každý, proto je povolená kapacita Velké kunratické naplněna za několik málo dnů. Jiné už to nebude. A především: závod by byl rychle vyprodán a zůstaly by řady zklamaných, i kdyby Hrádek zůstal ženám zapovězený. Jen by k tomu došlo o pár desítek hodin později.

Nicméně bych měl pochopení i pro to, pokud by pořadatelé i nadále nechali hlavní závod s Hrádkem jen pro muže a ženy posílali pouze na kratší vzdálenost. Proč by jedna z několika set běžeckých akcí v Česku nemohla lpět na tradici, jež za rok dosáhne osmdesáti let? O diskriminaci žen by nemohlo být ani řeči. Mohou se účastnit svobodně všech závodů, které tato republika nabízí, od nejkratších až po ultramaratony na 48 hodin.

Ale nechme debaty o Velké kunratické jejich osudu. Zajímavější je pohled na to, jak genderově-běžeckou problematiku (fuj, to je hnusný termín) řeší v zahraničí. A myslím, že třeba takovým Američanům věru nemáme co závidět.

V USA podobné debaty ožívají stále častěji, byť v opačném gardu. Mají tam totiž asi 200 závodů, jež jsou určeny jen ženám. Patří taková segregace do dnešní doby? Není na ní něco nepřirozeného? I to se řeší v běžeckých diskusích.

Móda závodů „women only“

Některé akce s visačkou „women only“ mají dlouhou tradici a sahají až do dob, kdy běžkyně nebyly na závodech vítané, a tak si zřídily své vlastní. Patří sem třeba New York Mini 10K, který se koná od roku 1972 a je nejstarším čistě ženským závodem na světě. Ale třeba takový Disney’s Princess Half Marathon byl založen teprve před třemi roky.

Drtivá většina závodů „women only“ se koná v zámoří, ale třeba i Hans Christian Andersen Marathon v dánském Odense má vypsané následující kategorie: maraton (pro všechny), minimaraton (pro děti) a půlmaraton (jen pro ženy). Těžko říct, jestli je to naplnění snů Kathrine Switzerové, Grete Waitzové a dalších maratonských průkopnic.

A proč se vlastně závody jen pro ženy konají? Žijeme ve světě s více či méně fungující tržní ekonomikou, která se řídí zákonem nabídky a poptávky. A po ženských závodech je mezi běžkyněmi poptávka.

Potom zde také existuje velký vliv firem specializujících se na produkty a služby určené ženám. Společnosti vyrábějící dámskou kosmetiku a prádlo jen sotva budou chtít sponzorovat smíšené závody, na nichž ženy tvoří menšinu, ale o to větším lákadlem pro ně bude pořádání akcí, kde všechny účastnice jsou jejich potenciálními klientkami. I proto se v Americe běhá třeba Lady Speed Stick® Women's Half Marathon Series.

Vypískaní recesisté

Jak předloni upozornil list Wall Street Journal, dostávají v poslední době ženské závody v USA poměrně bizarní podobu. Stále častěji se jich totiž účastní muži. Že je to nesmysl? Není. Kvůli obavě z konfliktu se zákony a nařčení z diskriminace si pořadatelé nemohou dovolit muže odmítat. Nedivte se – v zemi, kde se lidé soudí o miliony dolarů kvůli tomu, že pojídáním karbanátků v housce a pitím sladké limonády přibrali na váze.

Někteří muži běhají ženské závody z recese a zdobí se parukami, jiní si chtějí zvýšit sebevědomí umístěním, jehož by na klasických závodech nikdy nedosáhli, a další věří, že obklopeni stovkami mladých žen se snadněji seznámí. A tak například předminulý ročník již zmíněného Disney’s Princess Half Marathonu vyhrál mladík jménem Jonathan Mederos. Na Nike Half Marathon zase triumfoval osmačtyřicetiletý Rick Cordes, jeden ze sedmi stovek mužů ve startovním poli čítajícím 12 700 účastníků a především účastnic.

Odpovědí jim bývá pískot publika, když probíhají cílem, a ignorace ze strany pořadatelů. Ti se snaží muže odehnat ze závodů aspoň tím, že jako ceny pro vítěze dávají sady dámské kosmetiky, růžové boty nebo poukazy do salónů krásy. A účastnické medaile předávají urostlí hasiči vysvlečení do půl těla.

Závodů „men only“ ve světě příliš nenajdete. Především proto, že by v dnešní přehnaně korektní době taková akce vzbudila negativní publicitu a možná i protesty, po čemž sponzoři opravdu netouží. Pár jich zejména v USA a Velké Británii přesto existuje. Konají se buď na Den otců, nebo jsou to charitativní běhy, jejichž výtěžek jde například na výzkum rakoviny varlat a prostaty (jeden z nich se jmenuje One Ball Fun Run).

Je asi jen otázkou času, kdy i u nás vznikne velký městský závod určený pouze ženám. Snad to bude v době, kdy o tom, kdo startuje a jak vysoké jsou odměny pro nejlepší, budou stále rozhodovat jen organizátoři.

Anketa

Lákala by vás účast na závodech otevřených jen jednomu pohlaví?

Ano
 
18 hl.
Ne
 
213 hl.
Celkem hlasovalo 231 uživatelů.

Komentáře (Celkem 98)

Nalezené položky: 99 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední

Luboš Brabec muž 08.10.2012 09:53:16

Když přijde první sníh, je na silnicích kalamita. Když přijdou letní přívalové deště, vylévají se řeky ze břehů. A když nastane začátek listopadu, rozhoří se vášnivá diskuse o registracích na Velkou kunratickou a běžkyních na Hrádku. Diskuse, které je podle mého názoru celkem zbytečná.
Odkaz na článek

avatar

Broumov/Ústí n.L./Brno/Ostrava

Nora žena 08.10.2012 10:24:47

Zajímavý článek. Asi by mě nenapadlo dožadovat se závodů-běhů jen pro ženy..:-| Co vnímám jako důležitější,jsou věkové kategorie pro ženy. Letos jsem se kromě jiného zúčastnila dvou závodů, kde jsem byla zařezena – kategorie ženy nad 35 let. Je to sice lichotivé – je mi 54:-)- ale v případě, kdy nás tam bylo kolem 20, a v mužské kategorii nad 60 cca 12, a nad 70 let jen 7 běžců, jsem to moc nechápala..Takovou situaci považuji za neférovou a ne zrovna vstřícnou k ženám-běžkyním mého věku. K „pravidelné“ účasti na závodech jsem se vrátila v posledních dvou letech a neběhám kvůli medailím:-D. Závodím stejně hlavně sama se sebou a je to výborná motivace na tréninky + setkávání se s dalšími běžci. Dvě mé známé mi potvrdily, že takto nastavené kategorie před závodem – ženy do 35 a nad 35 – a to je vše – vnímají jako jasný signál, že se tam s nimi nepočítá. Určitě se to nedá vnímat jako: „holky, i když vám už není 30, přijďte si zaběhat.“;-) A jinak bych zůstala u tradičně smíšených8-)závodů- přijde mi to přirozené, pestré, veselé, normální. Pěkný běžecký podzim všem – bez rozdílu pohlaví, věku, barvy pleti, vyznání, sexuální orientace…Radomila:-)

Motto: běhámtedyjsem:-)běh je očistný.
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 08.10.2012 10:38:35

>> Nora, 08. 10. 2012 10:24:47

Té větě „Určitě se to nedá vnímat jako … holky, i když vám už není 30, přijďte si zaběhat.“ nerozumím. Pokud chceš, tak si pořadí v kategorii nad 50 můžeš z výsledkové listiny spočítat sama, a i když si neužiješ diplom či věcnou cenu, tak si jistě zaběháš dobře. Tím ovšem netvrdím, že by od pořadatelů nebylo uctívější, pokud by pro vás kategorii vyhlásili, tedy hlavně na větších závodech.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21422,83 km
Minulý měsíc 140,27 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 08.10.2012 10:43:46

:-) Pěkný článek, hned úvod „Když přijde první sníh, je na silnicích kalamita. Když přijdou letní přívalové deště, vylévají se řeky ze břehů. A když nastane začátek října, rozhoří se vášnivá diskuse o registracích na Velkou kunratickou a běžkyních na Hrádku.“ mě opravdu rozesmál :-)

Můj názor je ten (po účasti v diskuzi o VK a přečtení tohoto článku), že je to prostě na pořadatelích.

Co napíšou do propozic, jaké vypíšou kategorie, to berme nebo nechme. Dávám přednost „smíšeným“ akcím z principu (podobně jako Nora), ale pokud by pořadatelé VK ponechali Hrádek jen mužům, pochopila bych to (jako tradici), a naopak pokud mě zaujme čistě „ženský“ závod něčím (třeba že ho mám za humny nebo má pěkné motto), tak tam vyrazím.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Sloviensko

rudo muž 08.10.2012 11:20:15

podla nazvu som si myslel ze tema je o tom ci maju mat zeny a muzi spolcny start na maratone a inych cestnych behoch, pretoze su zname situacie kde zeny maju pomoc od urcitych muzov vselijaku a dalej ze urciti najati chlapi fauluju superky platiacim bezkyniam. Prero v sutaziach elitncyh kategorii sa oddeluje start muzov a zien aspon v niektorych pretekoch

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Pierrot muž 08.10.2012 11:29:47

„Je asi jen otázkou času, kdy i u nás vznikne velký městský závod určený pouze ženám.“

Nevznikne. Byl by totiž rozporu s antidiskrimi­načním zákonem, resp. by prostě a jednoduše byl diskriminační. Vlastně mě překvapuje, že jim to v USA mohlo procházet.

„Stále častěji se jich totiž účastní muži. Že je to nesmysl? Není. Kvůli obavě z konfliktu se zákony a nařčení z diskriminace si pořadatelé nemohou dovolit muže odmítat. Nedivte se – v zemi, kde se lidé soudí o miliony dolarů kvůli tomu, že pojídáním karbanátků v housce a pitím sladké limonády přibrali na váze.“

Rozumím tomu správně, že když někdo upozorní na porušování zákonů proti diskriminaci, je na stejné úrovni s člověkem, který se soudí kvůli vlastní žravosti? Jestli ano, pak si klepu na čelo..

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 08.10.2012 11:43:05

>> Pierrot, 08. 10. 2012 11:29:47

Pokud se nemýlím, tak už závody jen pro ženy u nás jsou, co jiného je třeba PIM 5 km, kde muži běžet nemohou, zatímco ženy PIM 10 km běžet spolu s muži mohou? Ale je toho více. Nicméně, chtějí-li si ženy dělat závody jen pro sebe, nechť si je dělají, je to tak správné, stejně jako je správné, dělají-li se například závody VŠ studentů.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Plzeň

Celkem 499 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:57:52 (2013)

orca muž 08.10.2012 11:45:32

Překvapuje mě že se více řeší jestli společný závod než proč NE společný. V cyklistice se hodně často řeší situace kdy kamarádi dělají tahouna děvčatům a tak řádně „zamíchají“ pořadím v různých seriálech soutěží. Myslím že v běhu to bude asi obdobné – bavímeli se o běžcích s ambicemi na umístění. Nám „běžcům-komparsistům“ to je úplně jedno.

Motto: Never give up !!!
avatar

Vsetín / Zlín / Kopřivnice

10 km: 0:35:32 (2012)
půlmaraton: 1:18:21 (2013)
maraton: 2:46:22 (2013)

etiopský vodič muž 08.10.2012 11:49:51

Ale toho hasiče do půl těla, předávajíc běžkyním účastnické medaile…to bych si nechal líbit :-)

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 08.10.2012 11:56:51

>> orca, 08. 10. 2012 11:45:32

Bavíme-li se o české úrovni, tak nevidím moc velký rozdíl, má-li žena mužského vodiče z ČR, či třeba keňskou vodičku (je to jen otázka peněz a motivace), nehledě na to, že nikdo nemůže i jiným ženám zabránit, aby běžely poblíž stejného vodiče, kterého si najala konkurentka.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Pierrot muž 08.10.2012 12:08:25

>> kanovsky, 08. 10. 2012 11:43:05

To, co uvádíš, není v přísném slova smyslu diskriminační situace: byla uspořádána veřejná akce, ze které nebyl žádný člověk vyloučen na základě pohlaví, rasy, vyznání.. Že se v rámci takové akce uskuteční disciplíny, kterých se mohou zúčastnit jen ženy nebo jen muži, je zcela v pořádku (máš ale pravdu, že je tam drobná nerovnováha; člověk si prostě musí v takovém okamžiku položit otázku, jestli byl nějakým způsobem ukrácen na svých právech; rozumný člověk uzná, že ne). Naproti tomu, závody pořádané čistě pro ženy, by podle mě skutkovou podstatu diskriminace naplnily. Někomu to možná bude připadat legrační, ale ať se nad tím zkusí víc zamyslet. Jak například podobnou akci zdůvodnit? Proč se jí mohou zúčastnit jen takoví a takoví lidé a jiní ne? Je také třeba si uvědomit, že se nejedná o soukromou akci, ale že se pohybujete ve veřejném prostoru..

avatar

Broumov/Ústí n.L./Brno/Ostrava

Nora žena 08.10.2012 13:50:12

>> kanovsky, 08. 10. 2012 10:38:35

>> kanovsky, 08. 10. 2012 10:38:35

Samozřejmě že si ten běh vždy užiju – vybírám si, co je pro mě zajímavé a dostupné, kdyby to tak nebylo, neúčastnila bych se v kategorii nad 35 let:-)pokud se ale něco vyhodnocuje, řadí do kategorií apod – tak být ve stejné kateg. třeba s děvčaty o 15 let mladšími – trochu mi uniká logika. spočítat si to může každý – pak by nemusely být žádné kategorie..Navenek to prostě a jednoduše působí tak, že se s těmi staršími běžkyněmi v tom daném závodě moc nepočítá- mě to neodradí, ale některé určitě ano.

Motto: běhámtedyjsem:-)běh je očistný.
avatar

Sunrisee žena 08.10.2012 14:47:27

Mě by tedy zajímalo, co je motivací pro „čistě“ ženský závod. Nevidím žádný důvod, proč by to tak mělo být. Rozumím ale tomu, že pro některé ženy to může být velká motivace, když s nimi poběží velká skupina dalších žen, která se utrhla, šla sportovat a chlapi nechala doma:) V tom případě by měli ale muži také vyžadovat pouze mužský závod:D

avatar

Černé Voděrady

Celkem 21422,83 km
Minulý měsíc 140,27 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 08.10.2012 15:17:00

>> Sunrisee, 08. 10. 2012 14:47:27

Pro představu o možných důvodech třeba tu:

http://www.behej.com/…s-hvezdickou

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 08.10.2012 15:25:16

>> Pierrot, 08. 10. 2012 12:08:25

A co treba PIM women´s challenge? Tam se prece taky chlapi prihlasit nemuzou. Cela ta snaha o „nediskriminovani“ je absolutni nesmysl. Kdyz chci usporadat zavod jenom pro zeny nebo jenom pro muze, tak co mi do toho ma co kdo kecat? Na jakem moralnim zaklade me chces nasilim donutit otevrit tu trasu pro druhe pohlavi?

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

10 km: 0:35:54 (2018)
půlmaraton: 1:19:41 (2018)
maraton: 2:58:04 (2017)

Aki muž 08.10.2012 15:33:24

Mno, zajímavé téma. Myslím si, že tohle téma není obecně problém v případech, kdy se jedná o masové akce a pokud mají ženy problém běžet s muži, můžou si chodit na závody určeny jen pro ně. Ze svého pohledu nevidím důvod mít pouze mužské závody, jak psal Petr, vysčítat si to můžu podle kategorií sám a právě naopak, účast žen v závodě je motivující. V případě VK je to komplikovanější. Kapacita je omezená, závod populární, prostě, kdo se nestihne za včasu registrovat má smůlu a dělat 2 VK podle pohlaví je naprostá blbost.

Motto: Train hard, win easy.
avatar

Roztoky

Celkem 40009,19 km
Minulý měsíc 196,68 km
10 km: 0:49:36 (2014)
půlmaraton: 1:52:23 (2014)
maraton: 4:02:04 (2014)

Helča žena 08.10.2012 16:19:40

Zdravím! Já běžela tuto sobotu svůj první půlmaraton v Plzni. Když jsem se koukala na informace k závodu, tak jsem tak trochu hloubala, jak je možné, že prémie je pro prvních 10 mužů a pro prvních 5 žen. A k tomu je prémie pro muže značně vyšší. Nepřišla jsem na to, proč tomu tak je u většiny závodů. Nemyslím si, že Ivana S. trénovala na Plzeň méně než Barnabás B. Každopádně, když to ale vezmu kolem a kolem, tak je mi při závodech s muži mnohem příjemněji, i když jsou značně rychlejší. A nevadí mi, že před nimi funím a jsem rudá :-) Naopak. Mám pocit, že muži jsou mnohem přátelštější než my ženy. Je to stejné jako zdravení se mezi běžci. Potkávám málo běžců, ale ženy mi téměř nikdy neodpoví. Jsem pro „smíšené“ běhy :-)

avatar

Pierrot muž 08.10.2012 16:28:23

>> EdCable, 08. 10. 2012 15:25:16

1)nepíšu nic o morálním základu, ale o právním základu a 2) píšu o „veřejné akci“, nikoli o trase. Je mi jasné, že se to bude mnoha lidem zdát proti „zdravému rozumu“, ale takový je „právní“ stav věci. A kdo se nad tím víc zamyslí, možná mu dojde, že tento stav má svůj smysl (a možná i ten morální základ).

Jak už jsem zdůraznil výše, při pořádání závodu se nepohybujeme v soukromé sféře, ale ve veřejné. Na svůj večírek si samozřejmě může kdokoli pozvat kohokoli. Pokud ale někdo pořádá veřejnou akci, nemá právo si vybírat, kdo se této akce zúčastní (ledaže by hrubým způsobem tuto akci narušoval). V některých případech lze odmítnout přístup na základě věku. Nikdy ale ne na základě pohlaví, rasy, vyznání.. Existují pro to i dost dobré historické důvody.

Mimochodem, tohle nemá nic solečného s ženskou emancipací, které jsem poměrně velkým přívržencem. Ženy zatím stále nemají v naší značně šovinistické společnosti rovné postavení (například na trhu práce) a máme v tomhle směru co zlepšovat. Pořádáním akcí výhradně pro ženy se ale sotva něco zlepší. Sám za sebe se domnívám, že zajímavější akce jsou ty, na kterých panuje velká „diverzita“ (věková, názorová atd.), než ty, na kterých se se sobě podobnými utužujeme ve svých přesvědčeních (předvolební mítinky apod.).

avatar

Praha 10 - Strašnice

Celkem 2251 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 2:14:43 (2011)
maraton: 5:30:52 (2010)

šlčka7 žena 08.10.2012 16:32:00

A co třeba tohle? http://www.expreska.cz/ Je to jejich koncept, mají to na tom postavené, je to, myslím, hlavně o tom, že mraky ženských se před chlapy stydí – nechtějí být rozcuchané, upocené, … a tak se cítí lépe ve fitku „pro ženy“, kde prostě žádní chlapi nejsou. Dovedou se pak lépe „odvázat“.
Je to tedy diskriminace a když tam bude chtít nějaký chlap chodit, tak mu prostě prodají permici a pustí ho tam, aby je náhodou nedal k soudu? ;-)
Podle mě, by to měla být věc pořadatele. Přece nebudeme každému diktovat, jak co musí uspořádat! Připadá mi to jako návrat k dobám minulým…
Já osobně jsem ráda, že jsou na závodech chlapi i ženské dohromady a „dámské jízdy“ nijak nevyhledávám, ale je to přece každého osobní věc :-)
A co se týče VK, myslím, že „tradiční“ koncept je trochu zastaralý. Vždyť i čtrnáctiletí kluci mají delší a náročnější trasu než dospělé ženy. Takže já se zpřístupněním hlavní trati pro ženy souhlasím, ale každopádně, budu se opakovat, je to přeci věc pořadatele…

Motto: NIKDY NEŘÍKEJ NIKDY
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21422,83 km
Minulý měsíc 140,27 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 08.10.2012 16:52:32

>> Helča, 08. 10. 2012 16:19:40

Ad prémie: dle mého je to tím, že žen běhá méně (je tedy menší konkurence, ledaže bychom přijali myšlenku, že ty, co běhají, jsou zrovna ty nejlepší), takže ve výsledku je možná odměněno podobné procento startujících žen jako mužů. Dále závod mužů je atraktivnější pro sportovní fanoušky a tedy i sponzory (závody sleduje více mužů, než žen, a navíc realita je, že muži dosahují absolutně lepších časů, než ženy), takže dostanou víc. Vcelku nejde o to, kdo se jak na vítězství nadřel (to vidět není, to není odměňováno), ale o to, co se děje na trati. Tedy necení se snaha, ale výsledek.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 08.10.2012 16:58:58

>> MartiNo, 08. 10. 2012 16:52:32

Též na startovném se od žen vybere v součtu méně peněz než od mužů, čemuž může odpovídat i cenový fond.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Pierrot muž 08.10.2012 17:00:18

>> slcka7, 08. 10. 2012 16:32:00

Aha, takže na ten závod by nebyli připuštěni ani mužští diváci, před kterými by se startující dámy mohly stydět.. Bylo by pak ale nutné, aby se pořádkové síly, které by měly tento stav zajistit, rovněž skládaly výhradně z žen (například s městských strážnic)..

Mimochodem, v dobách minulých se toho lidem tolik nepřikazovalo, jako spíš mnoho zakazovalo. Smyslem antidiskriminačního zákona je, že lidem přikazuje nikomu svévolně nic nezakazovat.. Co je na tom tak hrozného?

avatar

Praha 10 - Strašnice

Celkem 2251 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 2:14:43 (2011)
maraton: 5:30:52 (2010)

šlčka7 žena 08.10.2012 17:56:48

>> Pierrot, 08. 10. 2012 17:00:18
Ehm. No, v tom fitku žádní diváci nejsou… :-P
Jinak diskriminace na ruby se mi taktéž nezdá v pořádku.

Motto: NIKDY NEŘÍKEJ NIKDY
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21422,83 km
Minulý měsíc 140,27 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 08.10.2012 18:26:31

>> kanovsky, 08. 10. 2012 16:58:58

Ano, to také.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Broumov/Ústí n.L./Brno/Ostrava

Nora žena 08.10.2012 18:29:06

jdu si radšizaběhat:-D

Motto: běhámtedyjsem:-)běh je očistný.
avatar

Roztoky

Celkem 40009,19 km
Minulý měsíc 196,68 km
10 km: 0:49:36 (2014)
půlmaraton: 1:52:23 (2014)
maraton: 4:02:04 (2014)

Helča žena 08.10.2012 19:12:00

>> MartiNo, 08. 10. 2012 16:52:32 To je pravda. Tenhle pohled na věc mne nenapadl. Díky.

avatar

Plzeň

Celkem 499 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:57:52 (2013)

orca muž 08.10.2012 19:38:48

>> MartiNo, 08. 10. 2012 16:52:32 Ale děvčata jsou větší parádnice a rozhodně utratí za sportovní oblečení více(Pro sponzora atraktivní). Mnohým chlapům stačí jen kvalitní boty a zbytek je jim šumák .

Motto: Never give up !!!
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21422,83 km
Minulý měsíc 140,27 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 08.10.2012 20:03:18

>> orca, 08. 10. 2012 19:38:48

Chlapi možná nehledí tolik na vzhled (i když i o tom by se dalo pochybovat u mladších – kolik je třeba (od)barvených mužských hlav?!), ale rozhodně hledají kvalitní a pro sebe vhodné oblečení, ledvinky, batohy, sporttestery, výživu a nevím co…

Edit: doma běháme oba – žena i muž, a náklady na boty a oblečení jsou u obou zhruba stejné, koupi společného Garmina inicioval spíše muž (a více ho využívá), takže vlastně muž má ve výsledku náklady vyšší.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 08.10.2012 20:16:02

>> MartiNo, 08. 10. 2012 16:52:32

Slyšel jsem vyprávět o závodě, kde byla ženská absolutní vítězskou – a chlap, kterého předběhla, dostal víc peněz.

Z jiného soudku: kolega byl s klukem na prodloužené a divil se, že ve spoustě mládeže byly jen tři baculaté holky. Ony ty ostatní se asi stydí a vylučují. Podobně je to asi v běhu. A na koupališti a … a to je problém. Pokud by takovým měly ženské závody pomoci, jakápak diskuse.

Udělal bych závody třeba pro lidi s nadváhou. Myslím, že by to hodně lidí vyhecovalo.

Motto: No toto!
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21422,83 km
Minulý měsíc 140,27 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 08.10.2012 20:33:14

>> pam65, 08. 10. 2012 20:16:02

„Slyšel jsem vyprávět o závodě, kde byla ženská absolutní vítězskou – a chlap, kterého předběhla dostal víc peněz.“

věřím, výjimečně se stane (nejen v běhu, ovšem v těch civilních situacích je to daleko absurdnější), ovšem pokud by byly odměny nastaveny na prvních iks časů, tak obvykle by na tom ženy byly bity.

Motto: Žít a nechat žít.
Nalezené položky: 99 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.