Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Alena Peterková se vrací do reprezentace. Horských běžců

Alena Peterková se vrací do reprezentace. Horských běžců
foto: archiv Aleny Peterkové

Radek Narovec | 25.03.2013 | přečteno: 5612×

Je to už notná řádka let, kdy naposledy oblékla reprezentační dres. Nejlepší česká a československá vytrvalkyně historie, Alena Peterková, nyní chystá comeback. Pokud ji zdraví nezradí, stane se tak v červenci při Mistrovství Evropy ve Skyrunningu v Itálii. Nominaci dnes oznámila Česká asociace skyrunningu (CZSA).

„Jsem nominací velmi potěšena a současně je to pro mne i velkou poctou. Další komentáře si však nechám až na dobu, kdy něco sportovně dokážu,“ podle svého zvyku odpálila zvědavé dotazy, se kterými jsme ji zastihli na soustředění ve Vysokých Tatrách.

Její účast v nominaci „běžců v oblacích“ (neplést s vrchaři, kteří spadají pod Český atletický svaz) dokazuje, že špičkově běhat se dá i v době, kdy jiné disciplíny volají po mladé krvi. O tom, že Alena nebude v Itálii jen do počtu, nepochybuje ani jeden ze spolutvůrců nominace a spoluzakladatel asociace CZSA, Samuel Straka.

„Alena je pochopitelně mediálně nejzajímavější, ostatní jména v nominaci ale také dávají šanci na celkové dobré umístění týmu. S Alenou jsme byli v kontaktu od minulého roku a to, že se nyní rozhodla na reprezentaci kývnout, je zárukou, že se na to cítí a zcela jistě se i skvěle připraví,“ řekl Straka.

Peterková má za sebou řadu skvělých úspěchů, včetně účasti na olympiádě a elitních časů na světových maratonech. Je držitelkou tří českých rekordů, přičemž její osobák v maratonu činí 2:25:19 (Boston, 1994). Severomoravská atletka drobné postavy vždy vynikala pílí a houževnatostí, což jsou vlastnosti, které by jí mohly svědčit i v bězích ve vysoké nadmořské výšce. Ty totiž běžce prověřují nejen po fyzické stránce.

Kromě Peterkové, která letos oslaví 53. narozeniny, je v týmu pro Itálii například i skvělá vrchařka Iva Milesová či Michaela Mertová. V mužích zní nejzvučněji jména Roberta Krupičky nebo Jana Havlíčka. Nechybí ani mladí, například Ondřej Fejfar.

Nominace je do tří skyrunningových disciplín – vertikálního kilometru, skyrace a ultra skymaratonu. Šampionát se koná v italských Dolomitech od 19. do 27. července.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 25.03.2013 14:17:47

Je to už notná řádka let, kdy naposledy oblékla reprezentační dres. Nejlepší česká a československá vytrvalkyně historie, Alena Peterková, nyní chystá comeback. Pokud ji zdraví nezradí, stane se tak v červenci při Mistrovství Evropy ve Skyrunningu v Itálii. Nominaci dnes oznámila Česká asociace skyrunningu (CZSA).
Odkaz na článek

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 25.03.2013 14:22:24

Přeji Aleně hodně štěstí a těším se na její výkony nejenom na skyrunningových, ale třeba i klasických tratích. :-)

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 25.03.2013 16:46:21

Jen pro doplnění pro ty, kdo snad ještě na naše stránky nezavítali, nebo i pro ty, kdo se o běhání v horách více zajímají a zdá se jim, že tento krátký článek něco opomenul. Je jisté, že pro média je opravdu zajímavá informace o návratu Aleny do závodů a navíc takových, ale ve stručném výčtu jmen samozřejmě chybí pro část v Canazei skvělý běžec a skialpinista Radek Groh a prakticky celá reprezentace na Ultra SkyMarathon, kde se objevují jména výborných běžců z ultratrailových závodů Jana Zemaníka, Zbyňka Cypry, Jakuba Řídela, Ondry Skripnika, nebo Kláry Rampírové či Kristýny Hájkové. S celou nominací i dalšími informacemi se samozřejmě lze seznámit na linku v článku.

Myslíme si, že tým má šance se dobře při svém prvém startu uvést a přejeme všem především zdraví a pohodu v přípravě.

A ještě jedna věc, správný název je Czech Skyrunning Association.

Motto: http://skyrunning.cz
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.