Priprava na jarni maraton
Desert 02.07.2019 12:36:41
>> peco_slimak, 02. 07. 2019 11:54:01
nepochopil jsi
en til, en til, en til:
" křeče máš, pokud je narušena rovnováha prvků K, Na, Ca, Mg, nebo častěji K -Mg, banán obsahuje K +Mg, třešně a merunky určitě K, takže pokud máš málo Mg, měl by jsi ho z něčeho do organismu dostat"
s NaCl nemá problém nikdo, tělo je zátěžově limitováno funkcí buňky, a ta má jako hlavní prvek K, prvek který snižuje jeho stráty je Mg, samozřejmě je dobré mít i dostatek Ca, ostatní stopové prvky jsou indiviíduální
Ondriško 05.07.2019 08:52:51
>> ttomino1980, 01. 07. 2019 17:05:29
Ku tomu vyladzovaciemu dlhšiemu behu mi toto napadlo: mladé pušky robili aj také veci (kedže sa obavali ci v nedelu MMM zabehnu) že v maratonskych začiatkoch si v štvrtok pred nedeľným maratónom dali veľmi svižnú 30, neskôr ked boli väčší 3h beh tiež v pekne svižnom móde, nuž a ked už boli kusok veľkí, a v ultramaratónskej dobe, 6h beh v teréne. Malo to 2 vysoko pozitívne efekty:
- Vynikajúco to zabraňovalo prepaľovaniu prvej polovice (človek bol rád že beží , a
- Nedochádzalo k tomu, žeby mladú pušku vynášalo v zákrutách a mala problém s udržaním sa na trati vo vymedzených hraniciach
Ku Pecovi : ano, šiel išiel s kožou na trh, ale ved to nemusel, a kedže to je verejné forum, tak musí počitat ako s nesúhlasom tak aj s kritikou. A ked robí v behaní a pretekaní triviálne chyby, nehovoriac o hlupostiach, pričom sťa maratónske batoľa ,,poučuje´´ zrelých mužov, tak mu to napíšem. Má obrovské rezervy-rovnako ale obrovský priestor na zlepšenie vo všetkých smeroch. Je na ňom čo si vyberie, či vypisovať somariny alebo makať na sebe :)
peco_slimak 06.07.2019 09:55:02
Este raz dakujem za vsetky rady hlavne Matovi,Ondriskovi a Desertovia ostatnym za povzbudzujuce slova.
Prave preto som isiel s kozou na trh,zistit kde robim chyby,co sa podarilo.Jednoznacne sa flakam a chyba mi trening rychlosti na hranici Vo2 max.Viem kde mam rezervy a iba dalsim treningom zbadam ake su velke.
Davam si cas do konca roku na zlepsenie desiatky pod 38.min a ak to nepojde ostanem pri behu pre radost.
Beh mi dava slobodu a preto niekedy vyrazim bez ciela len si uzit prirodu a samotny pohyb,nechcem byt stale viazany casmi,tempami,kilometrami.
Mato 08.07.2019 14:42:15
>> peco_slimak, 06. 07. 2019 09:55:02
Nedavaj si casove ultimata a ani do kedy ich chces dosiahnut. Telo nefunguje ako IT projekt a zlepsenia mozu prist necakane po drobných upravach tréningu, stravy, regeneracie, doplnkových cviceniach, atd. Na kazdeho to ma iny vplyv a nikto sa nevyvija tabulkovo. Niekto je naozaj talentovany a na kazdy, co i len drobny stimul, reaguje rychlo zlepsenim. Iny ma talentu pomenej a vsetko si vyzaduje dlhsi cas na badanie efektu na vykon… Beh si mozes uzivat aj pri sutazeni a zlepsovani najlepsich vykonov. Je len na tebe, aky tlak na seba vyvinies a ci si ho pripustis. Ja by som povedal, ze pokial nebojujes aspon o republikove placky, tak akykolvek tlak na seba je uplne zbytocny a umelo vytvoreny – predovsetkym sebaprezentovanim sa na sieti (vo vseobecnosti uvadzam, neber to osobne). Skratka trenuj tak, aby si sa zlepsoval a ak dosiahnes urcity – podotykam arbitrarny – ciel, tak super, ides dalej. Ak nie, tiez super. A az sa niekolko sezon nezlepsis vôbec a nie si ochotny tomu venovat viac casu, ci usilia, tak potom si povedz, ze osobaky uz mas skompletizovane. Vtedy nastane cas k hladaniu novych vyziev – ci uz vo vzdialenosti, inej discipline, alebo v zlepseni zdravia, celkovej vsestrannosti, ci inak. Vzdy si to vsak treba uzivat. Jediny, kto ma ospravedlnenie na neuzivanie si sportu a aj tak ho vykonava, je profik, ktory by sa inak nevedel uzivit. Hocikto iny ma len nespravne nastavenie.
Meescha 10.07.2019 10:49:56
>> Mato, 08. 07. 2019 14:42:15
Ahoj Mato, měl bych jen poznámku k tomu tlaku, který si člověk vytváří sám na sebe. Tohle je dané povahou a těžko s tím něco dělat. Já jsem nervózní před každým závodem, i když vím, že mi vůbec o nic nejde, dokonce cítím nervozitu i před těžkými tréninky. Je úplně jedno, jak si to racionálně vysvětlím, prostě nervozitu cítím. Možná je to způsobeno tím, že jsem vždy byl „závodní typ“ a i když jsem se v dětství (sic jiný sport) mohl v tréninku trápit, tak na závodech jsem dokázal ze sebe vytáhnout to nejlepší. Pravda, vytrvalostní běhání ve mě ten zabijácký instinkt částečně zabilo, ale na středních a krátkých tratích tam pořád je…
No a téma motivace, když už člověk není nejmladší, to by si zasloužilo vlastní vlákno a moc rád bych si početl, kde lidi berou ten motor. Pro někoho se jedná obsesi běháním, pro jiného jde o čistou závislost na pohybu, další vidí cíl v pokoření časů, nebo ve sběru medailí. Ostatně, co pohání Tebe, když stále běháš velké množství kilometrů, což je časově velmi náročné, přitom výkony z mládí asi těžko dorovnáš?
Mato 10.07.2019 11:36:16
>> Meescha, 10. 07. 2019 10:49:56
Nervozita pred pretekom, ci tazkym tréningom je skor ocakavanie bolesti (parasympaticus a sympaticus bojuju medzi sebou) a bez tejto nervozity by telo nevyplavilo dostatok adrenalinu a neskor endorfínov, aby si ju vôbec zvladol. Takze tato nervozita je namieste. Potom je tu iny tlak, ktory si v sebe ludia zivia sami a da sa ho eliminovat, pripadne vyrazne zredukovat. Vytvarat si tlak z toho, aby som dosiahol xx:yy na zz trati, je pre hobika kontraproduktivne. Ano, chciet sa prekonat a trosku viac zo seba vytiahnut, je fajn, o tom je sport. Ale ked ten ciel je skratka pritazky, tak co? Je to zlyhanie? Vôbec. Akceptovanie vlastnych limitov je sucastou dospenia. A to aj napriek vsetkym tym vzletnym sloganom, ktorých je plny internet. Ludia nie su stroje, ale krehke organizmy.
Mna pohana radost z pohybu a dost velka zavislost na endorfínoch. No a potom jedno tvrdenie od uznávaného sportoveho lekara (parafrazujem): Ten, kto vykonnostne sportoval do urciteho veku, ma psiu povinnost do konca zivota vykonavat pravidelny kazdodenny pohyb, aj ked mozno uz nie sutazny. Je to povinnost voci srdcu a psychike. Srdce výkonnostného sportovca je tak zvacsene, ze sedavy sposob zivota ho spravi uplne nevykonnym. To uz by ste lepsie spravili, keby ste nikdy v zivote predtým nesportovali.
A k velkemu mnozstvu kilometrov- je to tak 70% objemov, co som behal este cca 5 rokov dozadu. Takze nic znicujuce (80–110km tyzdenne), skor mam pocit, ze nic nerobim, ak k tomu pravidelne nebicyklujem, na co mam malo casu. Inak mas pravdu – nejake casove vyzvy ma uz nechavaju chladnym.
SirBasy 03.01.2020 17:37:37
Prosim o radu vsetkych co bezali Viedensky maraton – ake iontaky gely (aku znacku) tam pouzivaju? Beham vyhradne na vodu pocas maratonu, ale chcem vyskusat v priprave aj trochu gelovat a iontovat to co bude na maratone. Pripadne budem rad aj za ine postrehy a specifika daneho maratonu.. Dakujem
snucho 03.01.2020 18:03:57
Tak na stranke pisu ze powerade , bany, kolu a rakusku mineralku
Edit – link dava vseobecnu stranku, nejak sa ale da preklikat k info co pisem vyssie
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.