Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
Postrizin
SlavoK 11.03.2016 14:56:46
>> Skritek Hugo, 11. 03. 2016 11:52:58
pise v jine casy, nez psaval
to bude tim, ze spava v jine casy, nez spaval.
Skritek Hugo 11.03.2016 17:13:09
>> SlavoK, 11. 03. 2016 14:56:46
to ja taky, ale ume je ten rozdil jen hodinka
České Budějovice
PaKo 05.06.2016 10:28:39
Ahoj,
jsem opět zde s následujícím dotazem: cca před 2 týdny jsem si doma namočil mandle a pak jsem si z nich umixoval (téměř) mandlové máslo. Dal jsem si ho do sklenice, uzavřel a skladoval v lednici.
Teď jsem ho chtěl použít a zjistil jsem, že je kyselé. No budiž, na „sladkou“ variantu nějakého NSS dezertu (ne Deserta!) už to nebude, ale je mi to líto vyhodit, takže to jsem schopen zkonzumovat.
Zajímalo by mě spíš, jestli tam není nějaké zdravotní riziko? Plesnivé to není, jen ta chuť … Vím, že se třeba dělají cíleně kysané ořechy, ale tohle bylo neřízené a spontánní . Pár lžiček už jsem si dal a ani na zažívání to nemělo vliv.
Díkes, PaKo
rudo 05.06.2016 11:39:52
>> PaKo, 05. 06. 2016 10:28:39
nikdy som neskusal kvasene orechy alebo kysle orechy, neviem
mozno by sa nasli odpovede alebo dalo dat otazku na vitarianskom fore
Mladá Boleslav
jizby 15.06.2016 15:55:45
Dotaz – když na obalu píšou, že tresčí játra jsou ve vlastním
oleji, tak předpokládám, že to je přesně ten onen správný rybí olej
plný EPA+DHA, co se kvůli tom i extra prodává a dělají se z něj ty
přípravky, je to tak že? Pokud ano, tak nevyhazovat! -je to cenná
potravina.
Třeba u mě doma by to vylili, pouze na mou extra žádost mi to nechávaj
abych si to dojel:-)
Jinak třeba sardinky ve vlastním oleji nebývají, pokud je tam olej pak
rostlinný, v lepším případě řepkáč, ten v sobě slušný obsah omega3
taky má, naopak slunečnicový je z tohoto hlediska naprd, samá om6 a
žádná om3.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 15.06.2016 17:08:20
>> jizby, 15. 06. 2016 15:55:45
Řepkový olej má ω-3:ω-6 jen 1:2, a ještě jak který. Lepší než nic, ale za slušné bych to neoznačoval.
Černé Voděrady
MartiNo 15.06.2016 20:10:18
>> oblivion, 15. 06. 2016 17:08:20
No a co ten vlastní olej kolem tresčích jater, ten je tedy ok jak píše (ptá se) Jizby?
rudo 15.06.2016 20:44:02
>> jizby, 15. 06. 2016 15:55:45
sardinky ve vlastni stave sa teraz bezne predavaju
gilwen77 15.06.2016 20:48:23
>> rudo, 15. 06. 2016 20:44:02
A mohl bys blíže specifikovat, co že za vlastní ŠŤÁVU to jako je, z té ryby?
rudo 15.06.2016 20:56:27
>> gilwen77, 15. 06. 2016 20:48:23
nemohl
Mladá Boleslav
jizby 16.06.2016 00:01:57
http://www.vitalia.cz/…epkovy-olej/
Jeho autor tam sice nerozlišuje u omega3 a 6 jejich poměr, (díky tomu poněkud skresluje a hodně nadhodnocuje užitečnost slunečnicového oleje) ale to zase my tady víme Zvl doporučuji shlédnout TABULKU složení častých olejů, podobně jako jsi dával kdysi sem tabulku semen a ořechů.
(pro připomenutí zde: http://www.behej.com/…ytrvalost/48#… )
Fakt je ten, že řepkáč má obsah omeg 3/6 = 9%/20% docela postačující na hrazení DDD při normálním používání v kuchyni. Poměr je dost dobrý na to, aby trochu kompenzoval horší poměr jiných tuků tak, aby to bylo nejhůř 1/5. Litr seženeš za cca dvacku, neohrnoval bych nad ním.
Výrazně lepší na omega3 jsou prakticky jen dva oleje – sojový a lněný, jsou ale taky podstatně dražší, takže z hlediska čistý ceny za omega3 si s nima moc nepomůžu.
Rudo: Vlastní šťáva ze sardinek není přece tuk, to je jen slaná voda.
Aby byly ve vlastním tuku, s tím jsem se zatím nesetkal.
MartiNo: Udává se, že rybí tuk se vyrábí hlavně z jater tresek a dál
z některých dalších vhodných druhů ryb ze studených vod. Logicky by to
tedy mělo být stopro tak, jak si myslím. Ale s logikou je to někdy
v životě všelijaký, tak si nejsem jist.
rudo 16.06.2016 00:15:36
>> jizby, 16. 06. 2016 00:01:57
jasne stava neni vlastni tuk
ten vlastni tuk je vevnitr tech sardinek
ale to se je to ve vlastni stave jasne implikuje ze to neni
v oleji Monsanto
Brutto 16.06.2016 10:54:56
Vseobecne k rybam: Ak uz kupujem konzervu, tak VZDY len vo vlastnej stave – je to to najmensie zlo. Aj ked su niektore v rastlinnom oleji (najlepsie repkovom), nenahovarajme si, ze pouziju nejaky extra panensky lisovany za studena a podobne. Predpokladam, ze 99 % vyrobcov pouziva ten najlacnejsi olej, takze ak teda take, tak poriadne vyliat, preplachnut vodou a az potom ryby jest. Ja preplachujem aj sardinky, makrely, tuniaka vo vlastnej stave (slede, co by som bral najviac som este nenasiel). Co sa tyka tych jater: Uz davnejsie sme to na jednom fore riesili, ze jasne, ze je to olej z tych jater, ale na kolko zoxydovany a tym padom hodnotny je kym sa dostane zo spracovania azu na moj tanier, to je velmi otazne. Najma pri zohladneni skutocnosti, ze s klasickym rybim olejom sa musi zaobchadzat dost specialne, aby z toho nebol len nehodnotny olej na premazanie hrdla. Takze ja volim kompromis – jatra jem, olej z nich nie, rybi olej mam v zdlhavo vyberanych kapsuliach, kde sa nekazi :)
jm1 16.06.2016 11:10:45
>> Brutto, 16. 06. 2016 10:54:56
Vseobecne k rybam: u nas doma se je snazime jist (snazime = vyjimky existuji ) jen cerstve
Brutto 16.06.2016 11:46:01
>> jm1, 16. 06. 2016 11:10:45
Prave preto som napisal „ak uz kupujem konzervu“. Je to ta posledna moznost. Som vedel ze sa toho niekto chyti :)
rudo 16.06.2016 12:03:50
cerstve ryby – co to vlastne znamena ?
ak si chytim sam pstruha v cerstvom potoku a zjem ho hned tam na ohniku…
alebo to co sa predva v obchode niekolko dni po smrti.
podla mna najcersvejsie ryby su zmrazene ktore na rybarskych lodiach idu okamzite do hlbokeho mrazu
tzv cesrtve ryby neukupujem tu v CZE, kupujem iba mrazene alebo konzervy
v AUS som kupoval cerstve, tam zas bola zufala „kvalita“ mrazenych
Brutto 16.06.2016 12:07:33
>> rudo, 16. 06. 2016 12:03:50
Ja kupujem najviac mrazene – plati to iste ako pri zelenine, tiez su „najcerstvejsie“, ked uz ale nie je podla mojho vyberu, pomoze obcas aj chladena (vacsinou na obale byva aj datum vylovu, pripadne v jednom retazci mavaju kazdy stvrtok dovoz ryb vylovenych do 30 hodin. Konzervy su na poslednom mieste.
jm1 16.06.2016 12:13:37
>> Brutto, 16. 06. 2016 12:07:33
Brutto 16.06.2016 12:26:08
>> jm1, 16. 06. 2016 12:13:37
Tak tak a preto chodím do rakús :) Na panvici je to veeeelmi jasne vidno, kolko je v danej rybe vody. Okrem toho kupujem iba filety alebo cele ryby, nikdy nie file.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 16.06.2016 12:54:34
>> MartiNo, 15. 06. 2016 20:10:18
Neodpověděl jsem na tu část o tresčích játrech, protože odpověď neznám – ryby mne moc nezajímají. Na druhou stranu, nechápu (a zajímalo by mne), proč se olej bere z rybích jater a ne z podkožního (podšupinného? ;o) tuku, jaký má třeba losos?
>> jizby, 16. 06. 2016 00:01:57
Tu tabulku mají špatně – u sojového oleje mají prohozené ω-3 a ω-6, skutečnost je 7:51. Ideální poměr příjmu ω-3:ω-6 je 1:1 až 1:2, v nouzi nejhůř možná těch 1:4 až 1:5. V tabulce chybí hlavní ω-3 oleje: lněný (4:1), chia (3:1), konopný (1:3), vlašský (1:4–5).
Řepkový (1:2) je tedy někde uprostřed, jeho hlavní stinnou stránkou je však rafinace. U nerafinovaného při 150 Kč/l stojí ω-3 1,5 Kč/g. U lněného oleje i při 250 Kč/l stojí ω-3 méně než 0,5 Kč. ω-3 ze lnu je 3× levnější a bez zbytečného příjmu ω-6. Ale to se bavíme o ALA, cena DHA a EPA (z ryb či řas) je mnohem výše.
A jako u všeho platí, že někomu s příjmem ω-3:ω-6 na úrovni 1:20 může řepkový olej pomoci, jinému s příjmem 1:1 tak akorát uškodí.
P.S.: V té Tebou odkazované tabulce mají sice i trans mastné kyseliny, ale nerozlišují přirozené (většinou neškodné) od těch vzniklých v procesu výroby oleje (velmi škodlivé). Oficiální limit je 2–2,5 g na den, ideál je ale 0,0 g. ;o)
P.P.S.: Při přímé konzumaci lněného semínka vyjde ω-3 na 0,2 Kč/g.
Brno
Petr Kaňovský 16.06.2016 13:24:39
>> Brutto, 16. 06. 2016 12:26:08
Zrovna nějaká voda navíc by mi nevadila, akorát zvyšuje náklady, protože toho musím dát na pánev o trochu víc (beztak to podlévám na pánvi vodou).
jm1 16.06.2016 13:41:20
>> Petr Kaňovský, 16. 06. 2016 13:24:39 …podlévám na pánvi vodou…
Jako castence pouceny konzument si MYSLIM , ze u nas doma vesmes varime jakoby „dle Pohlreicha“ :
Brutto 16.06.2016 14:17:33
>> Petr Kaňovský, 16. 06. 2016 13:24:39
Ved prave, ja len kvoli cene. Voda ako taka samozrejme nevadi, len v tomto podani je dost predrazena :) Preto to takto riesim. Ale inak suhlasim, ked peciem, podlievam vodou, ked smazim, tak na kokosaku.
Mladá Boleslav
jizby 20.06.2016 00:05:20
>> Brutto, 16. 06. 2016 10:54:56
„…na kolko zoxydovany a tym padom hodnotny je kym sa dostane zo
spracovania azu na moj tanier, to je velmi otazne…“
Mezitím mi docvaklo, jak se to dělá, tak už Ti mohu odpovědět. Játra se
po oddělení z ryb ještě syrové naplní do plechu, hned se to uzavře a pod
tlakem zahřeje. To vše obvykle hned na lodi. Co by se s tím taky jinak
prděli.
Teprve tím ohřevem se olej z jater uvolní. Je to stejnej princip, jako když
se dělaj škvarky. Tím se odpovídá i otázka o původu oleje – je
přímo z těch jater, co jsou v plechovce. (V zájmu objektivity sice nelze
vyloučit současné přidání jiného oleje, ale to nedává smysl.)
Olej vůbec nepřijde do styku se vzduchem a šancí nějak oxidovat.
A v malým obalu ho lze spotřebovat naráz. Tím pádem se nemusíš bát to
jíst a místo toho si kupovat nějaký předražený kapsle.
Na fóru, kde jste to řešili (mylně) tohle můžeš tlumočit, aby tam byli
v obraze.
rudo 20.06.2016 07:25:56
>> jizby, 20. 06. 2016 00:05:20
ak je to tak, tak to znie dobre,
ja som tiez kedysi pocul navod:
pokud chces tresci jatra, kup si hovezi a triskni je o zed.
Brutto 20.06.2016 08:15:19
>> jizby, 20. 06. 2016 00:05:20
No tak to je celom slusne, kedze to je bez pristupu vzduchu. Este je otazka, co s tymi omega 3 spravi ta vysoka teplota :)
Mladá Boleslav
jizby 20.06.2016 20:19:41
>> Brutto, 20. 06. 2016 08:15:19 Teploty jaké používají nevím, ale moc vysoká teplota není třeba, musí to fungovat i kolem bodu varu. Však syrový sádlo jde vařit s vodou a taky se to odloučí, podobně v polívce. Mohu tedy jen doufat, že když to přepalování není nutný, tak to snad nedělají.
Brutto 21.06.2016 10:59:59
>> jizby, 20. 06. 2016 20:19:41
No tak o bod varu mi fakt ani neslo. V podstate ked sa musi rybi olej uchovavat v chladnicke a vadi mu aj izbova teplota, tak si myslim, ze vseobecne akekolvek prihrievanie nie je dobre a je z toho uz len obycajny olej :)
jm1 21.06.2016 11:35:17
>> Brutto, 21. 06. 2016 10:59:59
Nejde ale pri tom skladovani zejmena o eliminaci/zpomaleni oxidace?
Brutto 21.06.2016 12:47:09
>> jm1, 21. 06. 2016 11:35:17
Ja fakt neviem. Jeden pramen tvrdi, ze rybi olej treba strcit do chladnicky az po prvom otvoreni (v tom pripade je to, co pises pravda), dalsi pramen tvrdi, ze sa s nim musi zaobchadzat v chlade hned pri spracovani, baleni a skladovani/preprave. Fakt sa mi nechce to studovat podrobnejsie, riesim to tak, ze olej z konzervy neberiem ako nejaky vyznamny zdroj omega3 :)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.