Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Výživa » Nízkosacharidová strava a vytrvalosť

Nízkosacharidová strava a vytrvalosť

Nalezené položky: 4090 První Předchozí | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | Další Poslední
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 11.03.2016 14:56:46

>> Skritek Hugo, 11. 03. 2016 11:52:58

pise v jine casy, nez psaval

to bude tim, ze spava v jine casy, nez spaval. ;-)

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 11.03.2016 17:13:09

>> SlavoK, 11. 03. 2016 14:56:46

:-D to ja taky, ale ume je ten rozdil jen hodinka ;-)

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

České Budějovice

Celkem 12147,12 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:57 (2014)
půlmaraton: 1:35:02 (2018)
maraton: 3:34:26 (2016)

PaKo muž 05.06.2016 10:28:39

Ahoj,

jsem opět zde s následujícím dotazem: cca před 2 týdny jsem si doma namočil mandle a pak jsem si z nich umixoval (téměř) mandlové máslo. Dal jsem si ho do sklenice, uzavřel a skladoval v lednici.

Teď jsem ho chtěl použít a zjistil jsem, že je kyselé. No budiž, na „sladkou“ variantu nějakého NSS dezertu (ne Deserta!) už to nebude, ale je mi to líto vyhodit, takže to jsem schopen zkonzumovat.

Zajímalo by mě spíš, jestli tam není nějaké zdravotní riziko? Plesnivé to není, jen ta chuť … Vím, že se třeba dělají cíleně kysané ořechy, ale tohle bylo neřízené a spontánní :-). Pár lžiček už jsem si dal a ani na zažívání to nemělo vliv.

Díkes, PaKo

avatar

Sloviensko

rudo muž 05.06.2016 11:39:52

>> PaKo, 05. 06. 2016 10:28:39

nikdy som neskusal kvasene orechy alebo kysle orechy, neviem

mozno by sa nasli odpovede alebo dalo dat otazku na vitarianskom fore

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Mladá Boleslav

Celkem 12753 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:34 (2014)
půlmaraton: 1:36:13 (2015)
maraton: 3:40:29 (2015)

jizby muž 15.06.2016 15:55:45

Dotaz – když na obalu píšou, že tresčí játra jsou ve vlastním oleji, tak předpokládám, že to je přesně ten onen správný rybí olej plný EPA+DHA, co se kvůli tom i extra prodává a dělají se z něj ty přípravky, je to tak že? Pokud ano, tak nevyhazovat! -je to cenná potravina.
Třeba u mě doma by to vylili, pouze na mou extra žádost mi to nechávaj abych si to dojel:-)
Jinak třeba sardinky ve vlastním oleji nebývají, pokud je tam olej pak rostlinný, v lepším případě řepkáč, ten v sobě slušný obsah omega3 taky má, naopak slunečnicový je z tohoto hlediska naprd, samá om6 a žádná om3.

avatar

Praha-Dalejské údolí

Celkem 2570,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:34 (2016)
půlmaraton: 1:22:23 (2015)
maraton: 3:11:54 (2015)

oblivion muž 15.06.2016 17:08:20

>> jizby, 15. 06. 2016 15:55:45

Řepkový olej má ω-3:ω-6 jen 1:2, a ještě jak který. Lepší než nic, ale za slušné bych to neoznačoval.

Motto: „Výhoda běhání naboso je, že se vám uprostřed závodu nerozváže tkanička.“
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21673,28 km
Minulý měsíc 72,99 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 15.06.2016 20:10:18

>> oblivion, 15. 06. 2016 17:08:20

No a co ten vlastní olej kolem tresčích jater, ten je tedy ok jak píše (ptá se) Jizby?

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Sloviensko

rudo muž 15.06.2016 20:44:02

>> jizby, 15. 06. 2016 15:55:45

sardinky ve vlastni stave sa teraz bezne predavaju

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

10 km: 0:53:39 (2015)
půlmaraton: 1:56:00 (2015)

gilwen77 žena 15.06.2016 20:48:23

>> rudo, 15. 06. 2016 20:44:02

A mohl bys blíže specifikovat, co že za vlastní ŠŤÁVU to jako je, z té ryby?

avatar

Sloviensko

rudo muž 15.06.2016 20:56:27

>> gilwen77, 15. 06. 2016 20:48:23

nemohl

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Mladá Boleslav

Celkem 12753 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:34 (2014)
půlmaraton: 1:36:13 (2015)
maraton: 3:40:29 (2015)

jizby muž 16.06.2016 00:01:57

Oblivion: Doporučuji o řepkáči třeba tenhle článek:
http://www.vitalia.cz/…epkovy-olej/
Jeho autor tam sice nerozlišuje u omega3 a 6 jejich poměr, (díky tomu poněkud skresluje a hodně nadhodnocuje užitečnost slunečnicového oleje) ale to zase my tady víme :-) Zvl doporučuji shlédnout TABULKU složení častých olejů, podobně jako jsi dával kdysi sem tabulku semen a ořechů.
(pro připomenutí zde: http://www.behej.com/…ytrvalost/48#… )
Fakt je ten, že řepkáč má obsah omeg 3/6 = 9%/20% docela postačující na hrazení DDD při normálním používání v kuchyni. Poměr je dost dobrý na to, aby trochu kompenzoval horší poměr jiných tuků tak, aby to bylo nejhůř 1/5. Litr seženeš za cca dvacku, neohrnoval bych nad ním.
Výrazně lepší na omega3 jsou prakticky jen dva oleje – sojový a lněný, jsou ale taky podstatně dražší, takže z hlediska čistý ceny za omega3 si s nima moc nepomůžu.

Rudo: Vlastní šťáva ze sardinek není přece tuk, to je jen slaná voda. Aby byly ve vlastním tuku, s tím jsem se zatím nesetkal.
MartiNo: Udává se, že rybí tuk se vyrábí hlavně z jater tresek a dál z některých dalších vhodných druhů ryb ze studených vod. Logicky by to tedy mělo být stopro tak, jak si myslím. Ale s logikou je to někdy v životě všelijaký, tak si nejsem jist.

avatar

Sloviensko

rudo muž 16.06.2016 00:15:36

>> jizby, 16. 06. 2016 00:01:57

jasne stava neni vlastni tuk

ten vlastni tuk je vevnitr tech sardinek

ale to se je to ve vlastni stave jasne implikuje ze to neni

v oleji Monsanto

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Brutto muž 16.06.2016 10:54:56

Vseobecne k rybam: Ak uz kupujem konzervu, tak VZDY len vo vlastnej stave – je to to najmensie zlo. Aj ked su niektore v rastlinnom oleji (najlepsie repkovom), nenahovarajme si, ze pouziju nejaky extra panensky lisovany za studena a podobne. Predpokladam, ze 99 % vyrobcov pouziva ten najlacnejsi olej, takze ak teda take, tak poriadne vyliat, preplachnut vodou a az potom ryby jest. Ja preplachujem aj sardinky, makrely, tuniaka vo vlastnej stave (slede, co by som bral najviac som este nenasiel). Co sa tyka tych jater: Uz davnejsie sme to na jednom fore riesili, ze jasne, ze je to olej z tych jater, ale na kolko zoxydovany a tym padom hodnotny je kym sa dostane zo spracovania azu na moj tanier, to je velmi otazne. Najma pri zohladneni skutocnosti, ze s klasickym rybim olejom sa musi zaobchadzat dost specialne, aby z toho nebol len nehodnotny olej na premazanie hrdla. Takze ja volim kompromis – jatra jem, olej z nich nie, rybi olej mam v zdlhavo vyberanych kapsuliach, kde sa nekazi :)

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 16.06.2016 11:10:45

>> Brutto, 16. 06. 2016 10:54:56

Vseobecne k rybam: u nas doma se je snazime jist (snazime = vyjimky existuji :-) ) jen cerstve

avatar

Bratislava

Brutto muž 16.06.2016 11:46:01

>> jm1, 16. 06. 2016 11:10:45

Prave preto som napisal „ak uz kupujem konzervu“. Je to ta posledna moznost. Som vedel ze sa toho niekto chyti :)

avatar

Sloviensko

rudo muž 16.06.2016 12:03:50

cerstve ryby – co to vlastne znamena ?

ak si chytim sam pstruha v cerstvom potoku a zjem ho hned tam na ohniku…

alebo to co sa predva v obchode niekolko dni po smrti.

podla mna najcersvejsie ryby su zmrazene ktore na rybarskych lodiach idu okamzite do hlbokeho mrazu

tzv cesrtve ryby neukupujem tu v CZE, kupujem iba mrazene alebo konzervy

v AUS som kupoval cerstve, tam zas bola zufala „kvalita“ mrazenych

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Brutto muž 16.06.2016 12:07:33

>> rudo, 16. 06. 2016 12:03:50

Ja kupujem najviac mrazene – plati to iste ako pri zelenine, tiez su „najcerstvejsie“, ked uz ale nie je podla mojho vyberu, pomoze obcas aj chladena (vacsinou na obale byva aj datum vylovu, pripadne v jednom retazci mavaju kazdy stvrtok dovoz ryb vylovenych do 30 hodin. Konzervy su na poslednom mieste.

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 16.06.2016 12:13:37

>> Brutto, 16. 06. 2016 12:07:33

Test mrazenych ryb v CR

avatar

Bratislava

Brutto muž 16.06.2016 12:26:08

>> jm1, 16. 06. 2016 12:13:37

Tak tak a preto chodím do rakús :) Na panvici je to veeeelmi jasne vidno, kolko je v danej rybe vody. Okrem toho kupujem iba filety alebo cele ryby, nikdy nie file.

avatar

Praha-Dalejské údolí

Celkem 2570,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:34 (2016)
půlmaraton: 1:22:23 (2015)
maraton: 3:11:54 (2015)

oblivion muž 16.06.2016 12:54:34

>> MartiNo, 15. 06. 2016 20:10:18

Neodpověděl jsem na tu část o tresčích játrech, protože odpověď neznám – ryby mne moc nezajímají. Na druhou stranu, nechápu (a zajímalo by mne), proč se olej bere z rybích jater a ne z podkožního (podšupinného? ;o) tuku, jaký má třeba losos?

>> jizby, 16. 06. 2016 00:01:57

Tu tabulku mají špatně – u sojového oleje mají prohozené ω-3 a ω-6, skutečnost je 7:51. Ideální poměr příjmu ω-3:ω-6 je 1:1 až 1:2, v nouzi nejhůř možná těch 1:4 až 1:5. V tabulce chybí hlavní ω-3 oleje: lněný (4:1), chia (3:1), konopný (1:3), vlašský (1:4–5).

Řepkový (1:2) je tedy někde uprostřed, jeho hlavní stinnou stránkou je však rafinace. U nerafinovaného při 150 Kč/l stojí ω-3 1,5 Kč/g. U lněného oleje i při 250 Kč/l stojí ω-3 méně než 0,5 Kč. ω-3 ze lnu je 3× levnější a bez zbytečného příjmu ω-6. Ale to se bavíme o ALA, cena DHA a EPA (z ryb či řas) je mnohem výše.

A jako u všeho platí, že někomu s příjmem ω-3:ω-6 na úrovni 1:20 může řepkový olej pomoci, jinému s příjmem 1:1 tak akorát uškodí.

P.S.: V té Tebou odkazované tabulce mají sice i trans mastné kyseliny, ale nerozlišují přirozené (většinou neškodné) od těch vzniklých v procesu výroby oleje (velmi škodlivé). Oficiální limit je 2–2,5 g na den, ideál je ale 0,0 g. ;o)

P.P.S.: Při přímé konzumaci lněného semínka vyjde ω-3 na 0,2 Kč/g.

Motto: „Výhoda běhání naboso je, že se vám uprostřed závodu nerozváže tkanička.“
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 16.06.2016 13:24:39

>> Brutto, 16. 06. 2016 12:26:08

Zrovna nějaká voda navíc by mi nevadila, akorát zvyšuje náklady, protože toho musím dát na pánev o trochu víc (beztak to podlévám na pánvi vodou).

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 16.06.2016 13:41:20

>> Petr Kaňovský, 16. 06. 2016 13:24:39 …podlévám na pánvi vodou…

Jako castence pouceny konzument si MYSLIM ;-), ze u nas doma vesmes varime jakoby „dle Pohlreicha“ :

Pstruha a všeobecně ryby smažte výhradně na olivovém oleji

avatar

Bratislava

Brutto muž 16.06.2016 14:17:33

>> Petr Kaňovský, 16. 06. 2016 13:24:39

Ved prave, ja len kvoli cene. Voda ako taka samozrejme nevadi, len v tomto podani je dost predrazena :) Preto to takto riesim. Ale inak suhlasim, ked peciem, podlievam vodou, ked smazim, tak na kokosaku.

avatar

Mladá Boleslav

Celkem 12753 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:34 (2014)
půlmaraton: 1:36:13 (2015)
maraton: 3:40:29 (2015)

jizby muž 20.06.2016 00:05:20

>> Brutto, 16. 06. 2016 10:54:56…na kolko zoxydovany a tym padom hodnotny je kym sa dostane zo spracovania azu na moj tanier, to je velmi otazne…

Mezitím mi docvaklo, jak se to dělá, tak už Ti mohu odpovědět. Játra se po oddělení z ryb ještě syrové naplní do plechu, hned se to uzavře a pod tlakem zahřeje. To vše obvykle hned na lodi. Co by se s tím taky jinak prděli.
Teprve tím ohřevem se olej z jater uvolní. Je to stejnej princip, jako když se dělaj škvarky. Tím se odpovídá i otázka o původu oleje – je přímo z těch jater, co jsou v plechovce. (V zájmu objektivity sice nelze vyloučit současné přidání jiného oleje, ale to nedává smysl.)
Olej vůbec nepřijde do styku se vzduchem a šancí nějak oxidovat. A v malým obalu ho lze spotřebovat naráz. Tím pádem se nemusíš bát to jíst a místo toho si kupovat nějaký předražený kapsle.
Na fóru, kde jste to řešili (mylně) tohle můžeš tlumočit, aby tam byli v obraze. :-)

avatar

Sloviensko

rudo muž 20.06.2016 07:25:56

>> jizby, 20. 06. 2016 00:05:20

ak je to tak, tak to znie dobre,

ja som tiez kedysi pocul navod:

pokud chces tresci jatra, kup si hovezi a triskni je o zed.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Brutto muž 20.06.2016 08:15:19

>> jizby, 20. 06. 2016 00:05:20

No tak to je celom slusne, kedze to je bez pristupu vzduchu. Este je otazka, co s tymi omega 3 spravi ta vysoka teplota :)

avatar

Mladá Boleslav

Celkem 12753 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:34 (2014)
půlmaraton: 1:36:13 (2015)
maraton: 3:40:29 (2015)

jizby muž 20.06.2016 20:19:41

>> Brutto, 20. 06. 2016 08:15:19 Teploty jaké používají nevím, ale moc vysoká teplota není třeba, musí to fungovat i kolem bodu varu. Však syrový sádlo jde vařit s vodou a taky se to odloučí, podobně v polívce. Mohu tedy jen doufat, že když to přepalování není nutný, tak to snad nedělají.

avatar

Bratislava

Brutto muž 21.06.2016 10:59:59

>> jizby, 20. 06. 2016 20:19:41

No tak o bod varu mi fakt ani neslo. V podstate ked sa musi rybi olej uchovavat v chladnicke a vadi mu aj izbova teplota, tak si myslim, ze vseobecne akekolvek prihrievanie nie je dobre a je z toho uz len obycajny olej :)

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 21.06.2016 11:35:17

>> Brutto, 21. 06. 2016 10:59:59

Nejde ale pri tom skladovani zejmena o eliminaci/zpo­maleni oxidace?

avatar

Bratislava

Brutto muž 21.06.2016 12:47:09

>> jm1, 21. 06. 2016 11:35:17

Ja fakt neviem. Jeden pramen tvrdi, ze rybi olej treba strcit do chladnicky az po prvom otvoreni (v tom pripade je to, co pises pravda), dalsi pramen tvrdi, ze sa s nim musi zaobchadzat v chlade hned pri spracovani, baleni a skladovani/pre­prave. Fakt sa mi nechce to studovat podrobnejsie, riesim to tak, ze olej z konzervy neberiem ako nejaky vyznamny zdroj omega3 :)

Nalezené položky: 4090 První Předchozí | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.