Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

První běžecký závod historie

Mirek Kratochvíl | 14.06.2008 | přečteno: 10457×

Když se mi před dvěma lety podařilo navštívit bájnou Olympii a proběhnout se po běžecké dráze, kde už 776 let před naším letopočtem závodili první olympionici, byl jsem přesvědčen, že stojím na místech prvních historicky zdokumentovaných běžeckých závodů. Letošní návštěva Egypta mi ale vyrazila dech.

Existoval závod o téměř dva tisíce let starší. Ale co je úžasné, víme přesně, kudy závod vedl, známe kompletní startovní listinu a víme, kdo byl vítězem. Král Džoser vládl Egyptu od roku 2640 před Kristem. Za jeho vlády slavný stavitel Imhotep zbudoval v Sakkaře první stupňovitou pyramidu a kolem ní rozlehlý chrámový komplex. V areálu se dodnes dochovaly dvě zvláštní, symetricky umístěné stavby, vymezující první historicky zdokumentovanou běžeckou dráhu.

V roce 2610 před naším letopočtem se zde konala slavnost ke třicátému výročí korunovace krále Džosera. Oslavenec měl toho dne jeden velmi důležitý úkol. Na důkaz, že jeho schopnost vládnout není oslabena věkem, musel král oběhnout stanovenou trať. Protože Džoser podle některých pramenů vydržel na trůně až do roku 2575, je tedy zřejmé, že svůj závod úspěšně dokončil a jako jediný závodník se tedy stal prvním historicky doloženým vítězem. Znamená to současně, že za své vítězství bral zatím největší odměnu, jaká kdy byla běžci vyplacena. Vládu nad Egyptskou říší.

Údaje o letopočtech možná nejsou dokonale přesné. Jisté ale je, že do doby, kdy egyptští panovníci areál v Sakkaře nadobro opustili, žádný z jeho následovníků nevydržel na trůně tak dlouho, aby měl šanci si Džoserův běžecký závod zopakovat. Návštěvníkům je trať dnes volně přístupná. Startovné zatím zůstává součástí vstupného. Ovšem nezapomínejte, že na svůj běh se vydáváte na vlastní nebezpečí a mimo soutěž. Prize money už byly vyplaceny.