Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚH DĚTÍ: Závody školáků - už ne jen atrakce pro rodiče

BĚH DĚTÍ: Závody školáků - už ne jen atrakce pro rodiče

Mirek Kratochvíl | 08.08.2008 | přečteno: 9336×

předchozím článku o dětských závodech jsme se zabývali nejmenšími závodníky – předškoláky. Co se změní, když povyrostou a jdou do školy? Nejen samotní malí závodníci, ale také trati se začínají protahovat. Malí školáci bez problému zvládají trati od dvou do čtyř set metrů a na některých závodech se bez mrknutí oka pustí i do vzdáleností delších. Už vůbec nejde o atrakci pro rodiče, ale začíná se doopravdy závodit.

Na startu už vidíte skutečné běžce a běžkyně, plně soustředěné na vlastní výkon. Řady rodičů s kamerami a fotoaparáty s přibývajícím věkem dětí začínají řídnout, ale to neznamená, že by se snižoval zápal těch, kteří zůstávají.

Bez podpory rodičů se totiž malí závodníci a závodnice těžko obejdou. Brzy se tak vytvoří stálá sestava rodinných týmů, které se pravidelně potkávají na všech významnějších závodech. I když pravidelné závodění zabere značnou část společného rodinného času, bývá k rodinám mnohem milosrdnější než jiné sporty. Zatímco na tenisovém turnaji stráví rodiče mnohdy celý den, aby jejich ratolest vypadla ve třetím kole a oni mohli vyrazit na cestu domů, běžecké soutěže mívají pevný časový program, a dají se zvládnout za tři hodinky i s vyhlášením vítězů. I tak je to dost času na to, aby maminky společně s tatínky stačily probrat své rodinné a běžecké starosti a pochlubit se úspěchy svých ratolestí.

Druhou početnou skupinou bývají děti, které jezdí na závody se svým sportovním oddílem. Tyto děti přitom možná zažijí daleko víc zábavy a dobrodružství, ale uspořádat oddílovou výpravu na závod bývá stále náročnější a komplikovanější. V době, kdy každé dítě mladší 12 let musí mít vlastní dětskou sedačku, není vůbec jednoduché zorganizovat dopravu auty. Doprovázet ve dvou dospělých třicet rozdováděných špuntů na cestě vlakem, autobusem nebo tramvají je někdy větší nápor na nervovou soustavu než samotný závod. Přesto ale pořád takoví dospělí, kteří podobné potíže zvládají, existují a patří jim můj obdiv. 

I když klukovské a dívčí kategorie bývají oddělené, ve výkonnosti malých školáků a školaček prakticky nebývá rozdíl. Desetileté holky mnohdy dokáží zaběhnout lepší časy než kluci. Kalendář dětských závodů bývá až na výjimky poměrně stálý a závodníci si během několika sezón najdou své sezónní vrcholy. Některé závody si drží špičkovou úroveň desítky let. Na Mladých Běchovicích už dnes často závodí vnoučata původních závodníků. Dalším oblíbeným dětským závodem je například Velká kunratická.

Kvalitní dětské závody existují po celé České republice a v kalendáři se objevují v průběhu celého roku. Samozřejmě nezáleží jen na tradici. Existují i akce, které si díky dobré organizaci a obětavým pořadatelům dokázaly vybudovat dobré jméno během dvou, tří ročníků. Jedním zářivým příkladem je Újezdská sova, i když nad jejím posledním ročníkem slunce zrovna nezářilo. To ale pořadatelé asi doopravdy nemohli příliš ovlivnit. 

O tom, co se změní, až s našimi malými závodníky začne cloumat puberta, si zase povíme někdy příště.


VÍCE INFORMACÍ O BĚHU DĚTÍ NALEZNETE NA ZVLÁŠTNÍ STRÁNCE