Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Deník Pavla Faschingbauera: příprava v Africe

Pavel Faschingbauer | 26.01.2007 | přečteno: 10882×

Počátkem ledna jsme odletěli do Jihoafrické republiky na soustředění. Jelo nás celkem 15. Z běžců z Kroměříže ještě Honza Kreisinger, David Gerych, Pavel Dvořák, Láďa Bartůněk a Martin Frei. Z Dukly např. Roman Šebrle a Michal Šneberger. Do Johanesburku jsme přiletěli dopoledne a hned na letišti nás omráčilo nezvyklé vedro. 

To nám také první dny dělalo největší potíže, vždyť bylo 35 stupňů ve stínu a na slunci přes 45 stupňů. Za dvě hodiny jsme z letiště dorazili do Potchefstroomu, který je 1350 m.n.m. a kde je tréninkové středisko. Je tam nádherný tréninkový stadion s travnatou dráhou a dalšími travnatými hřišti.

Postupně se sem začali sjíždět atleti z ostatních států: Poláci, Francouzi, Angličané atd., a  tak je možné vidět jak trénuje Mehdi Baala (loňský mistr Evropy na 1500m) nebo Guenter Weidlinger. Pro mílaře jsou zde opravdu výborné podmínky, pro běžce na delší tratě už je to o něco horší, hlavně kvůli velkému teplu, které zde v lednu panuje. Lepší by to bylo v březnu nebo dubnu.

Nadmořská výška a hlavně horko představovaly pro mě velký problém. Při klusu za 4:20 na kilometr jsem měl tepy až 160, což pro mě normálně znamená tempo tak 3:05. 4. den jsme běželi volně 18km a chvílemi jsem myslel, že nedoběhnu. Postupně se to začalo zlepšovat, a tak jsem ve středu 10.1. mohl běžet první trénink:

6×2km za 3:30, další den 20 km fartlek, v pátek opakované úseky 400, 600 a 800m v tempu 3:05 – 10 (celkem 14,8) a v sobotu pak 3× 5km (3:50 – 40). 

Odpoledne jsme běželi vždy fartlek 10km. V sobotu jsem si zvrtnul můj bolavý kotník, takže v neděli jsem nemohl běhat. Bohužel ani měsíční pauza v prosinci nepomohla  tomu, abych svá zranění úplně vyléčil a musím zde přemáhat různé bolesti. Rád bych si proběhl pár rychlých rovinek, ale to ještě nejde.

Další týden jsem začal s 3× 4km a 2km v tempu těsně pod 3:30, ale další den jsem trénink musel přerušit, protože mi to vůbec nešlo, měl jsem problém běžet za 4 min a vrátily se mi bolesti stehen. Ve středu a ve čtvrtek jsem jen klusal a až v pátek jsem běžel něco rychlejšího. 

V sobotu jsem zkusil stupňovaně 13km, začal jsem na 3:40 a poslední km za 3:10. Příští den ráno jen 10km fartlek a jeli jsme na výlet do safari. Pomalu se mi začíná běhat lépe. 

Kotník se snažím léčit nějakou elektroléčbou, kterou zde máme, tak doufám, že to pomůže. Nejvíce toho naběhám s Honzou Kreisingrem a s ostatními kluky pak dvakrát týdně odpoledne děláme abecedu a posilování. Zatím jsem naběhal každý týden 153km.

Z JAR vás zdraví

Pavel