Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Alergie. Možná větší nepřítel běžce než psi

Alergie. Možná větší nepřítel běžce než psi
foto: Radek Narovec

Radek Narovec | 21.05.2011 | přečteno: 13760×

Slzení očí nebo naopak jejich vysychání, potíže s dýcháním, astma, vyrážky… To jsou jen některé z nepříjemných projevů našeho těla tak častých právě v době přelomu jara a léta, kdy přírodní orchestr jede na plný plyn. Je tak krásné v této době běhat, a proto je nám tolik líto, když to není jen o krásných pocitech, ale mnohdy i o zdravotních potížích.

Kdybychom se měli řídit dle pylového kalendáře, asi bychom raději od dubna do září vůbec nevystrčili nos z domu. Návštěva alergologické poradny a podrobné vyšetření, na jaké alergeny si máme dát pozor, většinou jen prohloubí pocit bezmoci a zoufalství.

„Lékař mi běh mi doporučuje (i s prášky) jako jistou formu „léčby“. Jen se mám snažit alespoň trochu vyhýbat místům, kde je hojný výskyt alergenů. Žena má dokonce pylové a zátěžové astma a jinak než s léky běhat prostě nemůže,“ říká jeden z běžců na foru behej.com.

Vždyť běhat chceme pro zdraví, pohodu a nejraději v přírodě, takže co s tím?

Lékaři doporučují vyhnout se v pylových obdobích závodům a sportovat raději v blízkosti vody, nebo (v létě) přímo zaměnit běh za plavání, ideálně v přírodní nechlorované vodě.

Alergické reakce mají souvislost s intenzitou běhu (či jiné sportovní disciplíny). Jednou ze základních rad – pokud se nechceme běhu vzdát – je tedy zvolnit, klidně nahradit běh obyčejnou chůzí. Nouzovým řešením je též změna trasy, i když kdo by chtěl běhat mimo přírodu. Nejsme přeci ropáci, že?

Využijme proto příležitostí – běhejme po dešti a bouřce, kdy voda smete prach a pyly a vzduch je svěží. Vhodný je také běh v horách nebo u moře.

CO NÁM ALERGIE ŘÍKÁ?

Alergie je definovaná jako nepřiměřená reakce organismu a její příčiny jsou spojovány s řadou faktorů fyzického i psychického rázu.

Klasická západní medicína se snaží najít spouštěče alergií a předem se proti nim vyzbrojit příslušnými léky. Ty tlumí akutní projevy, občas však s sebou nesou i vedlejší účinky, které možná nebrání normálnímu životu, ale mohou být překážkou pro sportovní výkon. Je tedy třeba pečlivě s lékařem konzultovat vhodnost toho kterého léku.

„Současná medicína se věnuje hlavně prevenci, takže je spousta léků preventních, užívaných jednou denně, které při pravidelné medikaci výskytu alergické reakce prakticky zcela zabrání a nemají vedlejší účinky. To byl dříve velký problém, neboť tyto léky hlavně člověka tlumily a omezovaly jeho aktivity,“ říká běhající lékař Libor Horáček, který má sám alergika v rodině.

Určitě tedy nezaškodí, když zjistíme, co konkrétně nám alergii vyvolává, je však nutné neřešit jen důsledky, ale pátrat po příčinách, kterými jsou většinou náš životní styl a životospráva.

Podle čínské medicíny je nutné hledat příčiny alergií buďto v „zaneseném“ tlustém střevě či oslabené slezině. Svou roli však může hrát i porucha detoxikační funkce jater, kvůli níž se plíce nebo pokožka začnou nouzově starat o vylučování. Je tedy nutno upravit jídelníček tak, abychom pročistili tlusté střevo. Kromě toho provádíme relaxační cvičení (fyzická i dechová) k uvolnění psychiky.

Zajímá-li vás ještě hlubší podstata alergických reakcí organismu, doporučíme zalistovat knihami o souvislostech nemocí s naším vnitřním já. Dobré jsou například Co nám tělo říká aneb Po stopách nemocí Miroslava Hrabici, nebo Co ti napoví nemoc autora Kurta Tepperweina.

Pokud nejste vyznavači alternativních směrů, doplňte své běžecké propriety o některý lék doporučený lékařem. Už jen pro pocit klidu, co kdyby se při běhu něco stalo.

Blahodárné působení pravidelného běhu v rozumné intenzitě zmiňují i další účastníci zmiňované diskuse na fóru: „Co jsem začal běhat, můj průběh vrcholu pylové sezóny je rok od roku mírnější. Letos jsem už neměl téměř žádné problémy. A to jsem před lety při vrcholu sezóny téměř nemohl fungovat. Běhání na alergii můžu jen doporučit.“ Dalším případem během „vyléčeného“ alergika je slovenský ultravytrvalec Jozef Rajchl, který před pár lety vyběhl z Bratislavy a zastavil se až v Pekingu!


RADY V KOSTCE:

  • snižte intenzitu běhu
  • změňte trasu a vyhněte se rizikovým místům
  • naplánujte si dovolenou na horách nebo u vody v době, kdy vrcholí sezony „vašich“ alergenů
  • změňte stravu tak, abyste pročistili trávicí a vylučovací soustavu
  • hledejte hlubší přičiny vašich alergií

PYLOVÝ KALENDÁŘ

AKTUÁLNÍ PYLOVÉ ZPRAVODAJSTVÍ

Anketa

Pokud na jaře a v létě trpíte na alergie, jak to řešíte?

 
0 hl.
 
2 hl.
Celkem hlasovalo 55 uživatelů.

Komentáře (Celkem 38)

Nalezené položky: 39 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 18.05.2011 21:17:19

>> rudo, 17. 05. 2011 12:11:41

Právě psali, že ruší závod. Už je to tady.

Motto: No toto!
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 18.05.2011 21:17:21

>> rudo, 17. 05. 2011 12:11:41

Právě psali, že ruší závod. Už je to tady.

Motto: No toto!
avatar

Sloviensko

rudo muž 18.05.2011 21:22:11

>> pam65, 18. 05. 2011 21:17:21

zrusili zrusenie ? teda akoze je to naspat a zavod bude ?;-)

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 18.05.2011 22:07:08

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha-Bohnice

Celkem 22706,27 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:02 (2010)
půlmaraton: 1:20:21 (2010)
maraton: 2:58:29 (2009)

BuckTheBug muž 20.05.2011 08:14:53

Alergie mě trápí od dětství. Ale od té doby, co jsem začal sportovat, se projevy výrazně zmírnily. Má zkušenost je ale opačná, než je doporučení v článku. Čím intenzivnější zátěž, tím větší „obranný“ efekt. Takže raději tempo než pomalý klus. Dával bych to asi do souvislosti s adrenalinem, který by měl údajně „bojovat“ přímo proti histaminu (jinak než antihistaminika). Potvrzovaly by to i zkušenosti z lezení – ještě se mi nestalo, že bych pšíkal na skále při tahání, ale když jistím, to bych se roztrhal. :)

Motto: "6:47, to není zlý čásek na kilásek. Škoda že jsem běžel jen 300 metrů.", Arnold J. Rimmer
avatar

Sloviensko

rudo muž 20.05.2011 10:08:28

>> BuckTheBug, 20. 05. 2011 08:14:53

mas dobru korelaciu casov z 10km na maraton

myslim tym ze 38 by malo zarucit pod 3H

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Celkem 272 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:57:32

Georgie žena 20.05.2011 21:06:54

Moc se mi líbí rada „běhat u vody“. Škoda, že tam většinou roste nejhorší svinstvo, po kterém začnou slzet oči a téct z nosu (viz. brněnská přehrada a Svratka). Na alergii nepomůže ani období po dešti – to mám vyzkoušené :)

avatar

Celkem 723 km
Minulý měsíc 0 km

RADU muž 18.09.2011 16:53:07

Alergie není příčina nemoci ,ale důsledek.Naprostá většina alergických reakcí organizmu, stejně jako ekzémy, má příčinu v kyselinami zaneseném a zahleněném organizmu a zaneseném tlustém střevě.Odstranit toto zanesení, není zase tak složité, ale moderní medicína se tím vůbec nezatěžuje, neřeší příčiny problému a naopak velice důkladně zkoumá důsledky celého problému. Pacient tím získává mylný pocit, že je o něj pečováno a složitými rozbory se zjišťuje, na co všechno je daný člověk alergický.Práš­ky,kapky,mastič­ky nic neřeší důležitá je změna jídeníčku s vyloučením cukru,mouky,mléč­ných výrobků,živočišných tuků a soli.A dále očista celého organizmu hlavně tlustého střeva a srovnání pH moče na správné hodnoty stejně jako udržovat perfektní trávení a pravidelnou stolici.Chce to ale pevnou vůli a taky to zabere nějaký čas,ale většina lidí nemá ten čas a vůli něco měnit už vůbec ne a tak budou raději trpět.

avatar

Sloviensko

rudo muž 19.09.2011 03:44:03

>> RADU, 18. 09. 2011 16:53:07

za svejka : vyplach zaludku a klystyr

joga – shankprakshalana

zapadna tajna zbran, SWF – salt water flush

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 39 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.