Jdu do toho
tinaB 01.10.2013 22:56:20
>> Papco, 30. 09. 2013 21:24:47
Zní to rozumně, začni si klidně 6:10–6:20, pokud nebudeš mít možnost se před startem pořádně rozklusat a hlavně ! si běž podle svého, a vůbec se neohlížej na lidi kolem tebe, po startu bude tvé tempo pro spoustu lidí pomalé a půjdou dopředu, no ale do deseti km většinu z nich předběhneš a zbytek je prostě rychlejší. Nenech se na začátku strhnout k závodění a předbíhání těch, kteří působí dojmem,že jsou pomalejší než ty,i prostorově výraznější starší žena nebo chlapík s nemožným oblečením a hroznou běžeckou technikou na tom mohou být líp a jejich tempo by pro tebe mohlo být likvidační. V tomto směru mám bohaté a smutné zkušenosti, naštěstí ne z maratonu.Držím palce a dej vědět .
Papco 06.10.2013 21:35:13
>> tinaB, 01. 10. 2013 22:56:20
Ahojte … tak uz aj ja to mám za sebou. Cas nie je nijak vynimocny, ale ciel bol dobehnut a nebyt posledny. Oficialny cas bol 4:21:44, netto cas 4:20:11. Viem, je co zlepsovat :)Obcerstvovat som sa snazil, ale vsetko, okrem bananov mi nejako cudne sadlo na zaludok. Ale som stastny, ze je to uz za mnou. Do 30teho km sa mi bezalo vyborne, potom to uz bolo velmi tazke, ale ani na chvilu som nezapochyboval, ze by som to nedokoncil. Celu moju pripravu a aj samotny beh mozete vidiet tu http://www.endomondo.com/…ile/12136861 Neviem, ci to bol moj posledny maraton, na tuto otazku budem vediet odpovedat tak o 3 mesiace :)
Papco 06.10.2013 21:35:27
>> tinaB, 01. 10. 2013 22:56:20
Ahojte … tak uz aj ja to mám za sebou. Cas nie je nijak vynimocny, ale ciel bol dobehnut a nebyt posledny. Oficialny cas bol 4:21:44, netto cas 4:20:11. Viem, je co zlepsovat :)Obcerstvovat som sa snazil, ale vsetko, okrem bananov mi nejako cudne sadlo na zaludok. Ale som stastny, ze je to uz za mnou. Do 30teho km sa mi bezalo vyborne, potom to uz bolo velmi tazke, ale ani na chvilu som nezapochyboval, ze by som to nedokoncil. Celu moju pripravu a aj samotny beh mozete vidiet tu http://www.endomondo.com/…ile/12136861 Neviem, ci to bol moj posledny maraton, na tuto otazku budem vediet odpovedat tak o 3 mesiace :)
cop2 06.10.2013 21:52:35
>> Papco, 06. 10. 2013 21:35:27
Gratuluji, čas není důležitý!! Máš můj respekt i kdybys tam byl o hodinu dyl. Přeju rychlou a bezproblémovou regeneraci.
tinaB 06.10.2013 22:07:01
>> Papco, 06. 10. 2013 21:35:27
Taky gratuluji, čas je pěkný, ale určitě se nedá srovnat s celkovým zážitkem, hlavně s tím po doběhu, o tvoji regeneraci strach nemám
Papco 07.10.2013 21:02:46
>> cop2, 06. 10. 2013 21:52:35
>> tinaB, 06. 10. 2013 22:07:01
Este raz dik za podporu. Musim uznat, maraton je obrovsky zazitok. Bezat s tisickami ludi, je nieco uplne ine, ako hltat kilometre sam … dnes uz viem (ani 3 mesiace som na to nepotreboval), ze to nebol moj posledny maraton :) Na pocudovanie, co sa tyka regeneracie, nic ma nejako vynimocne neboli. Dokonca aj dole schodmi to celkom zvladam :D Asi som sa na maratone flakal :DDD
tinaB 08.10.2013 18:52:20
>> Papco, 07. 10. 2013 21:02:46
Já už taky další maraton nevylučuju,alespoň ne tak razantně jako dřív, i při stejném stupni trénovanosti vidím rezervy-nepsat do přihlašovadla očekávaný čas 4:30( a pak se divit, kde stojím), nepoctít svou návštěvou třináct občerstvovacích stanic; zatím ale žádný předem neplánuju .
cop2 10.03.2014 13:11:51
Od září do cca poloviny ledna jsem se léčil s mým úponem achilovky na patě, potom jsem začal opět trénovat a nyní jsem už v plném tréninku. Do maratonu mi zbývá 62 dní. Moje otázka je směřována na jídlo a pití v průběhu závodu. Spočítal jsem si, že můj energetický výdej bude činit 3400kcal/závod. Bude 8 občerstvovacích stanic. Znamená to, že ideálně bych měl přijmout cca 425kcal na každé zastávce? A co je nejvhodnější z nabízeného využít? Maraton poběžím v Praze (VW), určitě je tu spousta lidí, kteří v Praze běželi ( i několikrát) a poradí… Děkuji. P.S. kdyby někdo chtěl poradit k tréninku, mám ho ZDE
vsara 10.03.2014 13:48:13
>> cop2, 10. 03. 2014 13:11:51
Krááá. Vašku neblbni !!! To bys měl maraton za šest hodin (dvě bys strávil na občerstvovačkách a poté na WC) Jen pij (přiměřeně) a zobni si nějaký žížaly. No ty ZASE mít nebudou, tak banány nebo cokoliv. Ale jen tak jednou do zobáku. Klidně to s tebou proberu. Krákni na můj mejl – stejnej s Evženem.
Sára
cop2 10.03.2014 14:29:13
>> vsara, 10. 03. 2014 13:48:13 Neblbnu jen mám z toho respekt a ty čtyři měsíce na přípravu jsou na můj vkus ( a výkonnost) šibeniční
Praha-Dalejské údolí
oblivion 10.03.2014 14:47:42
>> cop2, 10. 03. 2014 13:11:51
Nepleteš mi maraton s párty „All you can eat“? ;o) Nebo to po antickém vzoru v cíli otočíš a poběžíš totéž zpátky? Jinými slovy: co by to bylo za zážitek, kdybys měl v cíli stejně energie, jako na startu?
Na startovní čáru přijdeš s 1000–2500 kCal v podobě glykogenu a s nejméně 30000 kCal v podobě použitelného tuku, celkem tedy dostatek na 10 maratonů. Takže není potřeba v průběhu maratonu energii doplňovat vůbec, stačí se spolehnout na vlastní tělesné zásoby. Příjmem cukrů lze ostatně hradit jen zhruba 30 % výkonu.
425 kCal je 100 g cukrů, či 50 g tuku, to chceš do sebe dostat 8×? Když vezmeme 30 %, tak 30 g cukrů či 15 g tuku už je reálnějších, ale pořád, 8× je to hodně. Navíc příliš přijatého cukru Ti zablokuje přístup k vlastním tukům, a jen na cukr to celé uběhnout nejde. Každopádně by sis měl v tréninku vyzkoušet, co to s Tebou příjem čeho udělá – každý má jiné trávení…
Jak píše vrána Sára, mnohem důležitější je dostatečně pít, vody má tělo málo, narozdíl od energie. Zároveň dochází ke ztrátám minerálů (např. pocením), takže proti křečím ještě doplňovat sůl, případně draslík a hořčík. (V nouzi se lze zachránit i olizováním vlastního potu. ;o)
P.S.: Některé občerstovací stanice mají stejně jen nápoje.
Ondřej S. (aka
poohDA)
10.03.2014 15:08:34
V nouzi se lze zachránit i olizováním … potu.
cop2 10.03.2014 15:37:00
>> oblivion, 10. 03. 2014 14:47:42
Super Karle, děkuju za vysvětlení. Moc mi to pomohlo. Do delších běhů zkusím zařadit na vyzkoušenou nějaké sousto banánu (na 10, 15, 20km atd.) Dík.
Praha - Vršovice
Chrosel 10.03.2014 16:13:18
Taky „jdu do toho“, první maraton závod 11.5.
Hned jsem klidnější když vím že si můžu olizovat pot, pořád jsem tápal a teď mám jasno. Jen to občas zajím – čistě pro tu chuť – banánem.
Ještě mě napadá že v případě nouze nejvyšší by šlo olizovat pot i z lidí co poběží poblíž…nebo…nebylo by to divný ?
Ondřej S. (aka
poohDA)
10.03.2014 16:39:22
>> Otto Zemek, 10. 03. 2014 16:13:18
divný by to bylo, ale když je nouze, jdou kulturní předsudky stranou a ke slovu se dostávají živočišné pudy… Raději bych se ale předem zeptal, jestli to nebude dotyčné(mu) vadit.
vsara 10.03.2014 17:01:52
>> Otto Zemek, 10. 03. 2014 16:13:18
Pokud bude vedro, tak budu taky pěkně prosolená. A Ty mi klidně můžeš olizovat brka.
Skritek Hugo 10.03.2014 17:07:31
>> Otto Zemek, 10. 03. 2014 16:13:18
Podivej, vem si priklad z toho manika, co beha s liskou na hlave. Kup si masku psa a olizovat muzes uplne beztrestne kohokoliv. Pejsci muzou.
P.S Neber si priklad z manika s vranou. Ptaci klovou, to by ti spolubezici damy asi daly pres pusu.
Praha - Vršovice
Chrosel 10.03.2014 17:39:04
>> skritek Hugo, 10. 03. 2014 17:07:31
Koukám, to jsme tu pěkná partička, žádný fiflenky.
vsara 10.03.2014 20:16:15
>> skritek Hugo, 10. 03. 2014 17:07:31
Krrááááá,krrrráááááááá.
V úterý budou u mě doma pastičky na skřítky !!! Nebo je vůbec nebudu pouštět k mému hnízdu !!!
Otto, mě maj VŠECHNY spoluběžící dámy rády !
Krrráááá. Sára
Skritek Hugo 10.03.2014 20:20:47
>> vsara, 10. 03. 2014 20:16:15
Tebe ano, Sarinko, ale predstav si, kdyby je oklovaval pri behu Otta
vsara 10.03.2014 20:23:43
>> skritek Hugo, 10. 03. 2014 20:20:47
Hele to už nevokrákáš !!! A Otta je kamarád s labutěma. Prý mu ten chleba i schovávaj pod vrbičky.
Desert 10.03.2014 20:26:07
>> cop2, 10. 03. 2014 13:11:51
k základu běhu patří uzpůsobení složení těla danému výkonu, v tvém případě je nemožné běžet maraton a spoučasně zpracovávat 3400kcal,
tedy běží se na to, co máš jako rezervy, které jsou na základě treninku uzpůsobeny k využítí pro daný výkon, většinou při přepálení spotřebuješ cukry, a nemáš-li přizpůsobeno spalování tuků, tak ani nedoběhneš,
PS: na konci prosince jsem vážil cca 90kg, nyní 75kg, i to může být adaptace,
Desert 10.03.2014 20:27:15
>> vsara, 10. 03. 2014 17:01:52
solený plyšový brka, to bude asi nějaká specialita,
Praha - Vršovice
Chrosel 10.03.2014 20:44:47
>> skritek Hugo, 10. 03. 2014 20:20:47
Třeba by byly rády. Některé…možná…
tinaB 10.03.2014 21:16:54
Zatraceně, proč mám TAK dobrou představivost se všemi detaily…Copánku, jíst musíš, ale rozumem. Včas si rozmysli, jestli pojedeš na gely nebo ne, já na ně nedám dopustit,střídám je s banány apod., ale většina diskutujících je nebere, je to věc názoru, ale pokud bys je chtěl, musíš to pořádně předem vyzkoušet.Obecně si musíš stravování vyzkoušet, nejlépe při dlouhých bězích, které bys měl absolvovat v čase závodu.Jestli nutně potřebuješ prosolený brka, tak si aspoň zajisti vlastní zdroj, ať je nemáš voblízané od soupeřů. >> Otto Zemek, 10. 03. 2014 16:13:18 >> poohDA, 10. 03. 2014 16:39:22 Chlapi, já vám nechci brát iluze a chuť do závodu, ale mám tak nějak vypozorováno, že víc se potí běžci než běžkyně,takže bych se možná víc spolehla na ty občerstvovačky,no nic, zvažte to............:-)
Praha - Vršovice
Chrosel 10.03.2014 21:28:03
>> tinaB, 10. 03. 2014 21:16:54
Ještě že máme tolik času na rozmyšlenou je to fakt dilema, asi bude nejlepší hodit si mincí těsně před závodem.
Praha
EvženGe 10.03.2014 21:31:35
>> Otto Zemek, 10. 03. 2014 21:28:03
To jako „padne panna, oblizuju tinu, padne orel oblizuju Sáru“ .
tinaB 10.03.2014 21:44:16
>> EvženGe, 10. 03. 2014 21:31:35 jedna technická – běžím půlmaraton, nikoli maraton, tudíž jsem ze hry venku
>> Otto Zemek, 10. 03. 2014 21:28:03 stejně nemáš během dlouhých běhů co dělat, tak si přemýšlej
Praha - Vršovice
Chrosel 10.03.2014 22:12:16
>> tinaB, 10. 03. 2014 21:44:16
Běžím obojí.
Jen dotaz – na jaký čas to chceš běžet ? Ne náhodou 1:40 ? Proč se ptám, rád bych se chytl vodiče na tenhle čas a hledám někoho…haha teď se mi tam chce napsat něco o té soli…prostě někoho pro koho je tenhle čas výzva a chce ji pokořit tím samým způsobem.
tinaB 10.03.2014 22:21:01
*>> Otto Zemek, 10. 03. 2014 22:12:16 *nechci ti do toho mluvit, ale startovné je dost vysoké, tak by ses měl snažit z pořadatelů vytřískat co nejvíc, začala bych vypleněním občerstvovacích stanic, no to už je vlastně víceméně závěrečná fáze
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.