Prosim o pomoc
Brutto 22.05.2015 09:52:35
>> jm1, 22. 05. 2015 09:46:22
Ani nahodou. Manzelka je striedava oblacna a dieta starsie vysokooooocukrove a druhe este zatial len kojene :)
Brutto 22.05.2015 09:53:10
>> MartiNo, 22. 05. 2015 09:51:11
Behaval som pred rokmi aj s vyssim tlakom a nezdalo sa mi, ze by sa mi behalo lepsie :)
Černé Voděrady
MartiNo 22.05.2015 10:02:00
>> Brutto, 22. 05. 2015 09:53:10
No to pořád o ničem nevypovídá – pred rokmi si možno bol v iné kondícii obecně, inak si sa stravoval atď…
Brutto 22.05.2015 10:09:34
>> MartiNo, 22. 05. 2015 10:02:00
Ved som to aj myslel nadnesene. Pred rokmi som mal o 30 kg viac :)
Černé Voděrady
rejca 22.05.2015 10:22:30
>> MartiNo, 20. 05. 2015 18:18:28
…Dělám domácí z žitného kvásku, peču v plynové troubě, je dobrý. Na co je ta proměnlivá teplota?…
Ta proměnlivá teplota je pro lepší kůrku, lepší přeměnu těsta kváskem atd. Ale i domácí kváskový chléb z trouby může být velmi dobrý! Základ je ten kvásek a pečení v troubě.
gilwen77 22.05.2015 10:25:22
>> Brutto, 22. 05. 2015 08:21:54
Ještě se vrátím k těm krátkodobým pocitům z event. NSS. Porovnávání asi není na škodu, naopak já si ráda přečtu jak reagoval SlavoK a další, právě mě zajímá zkušenost v čase – za týden, za měsíc .. Slovíčkařím na POCITU (který oprávněně mám i z jednoho dne NSS). Je ovšem asi blbost dělat ukvapené ZÁVĚRY. S tím souhlasím, ego mělo v noci navrch
rudo 22.05.2015 10:28:58
>> Petr Kaňovský, 22. 05. 2015 09:35:05
cukor je tazsia navykova droga ako heroin
mas pravdu telo si rekne
ved daj si mimo sezonu 3 tyzdne komplet nebahciu puzu a uplny veget ziadny pohyb a uvidis ci prestanes jest cukor alebo nie
ako Mato ve;qkrat pisal elitne KENETH po sezone naberu 5–10 kg behom asi 6 tyzdnov
a to su stale mladi chlapci 18–30
rudo 22.05.2015 10:33:44
>> gilwen77, 22. 05. 2015 10:25:22
pozor Slavo to robil pocas intenzivnej pripravu na maraton a s cielom schudnut nie ako dlhodobe pretrenovanie
bol to velmi specificky pripad nie typicky a tak sa to zvycajne nerobi
Slavo to vedel ze tak sa to bezne nerobi a mal svoj dovod
ale neber si jeho skusenost ako:
Poucenie z krizoveho vyvoja po 13 zjazde
gilwen77 22.05.2015 10:52:47
>> rudo, 22. 05. 2015 10:33:44
Jaj, som chcela napisať Brutto. Na jména jsem ještě horší než na čísla
Podle SlavaK vlastně jedu tréninkový plán na maratón
rejca 22.05.2015 11:04:11
Koukám, že už se i tu blbne začínajícím běžcům hlava s NSS… Přitom jsou mnohem důležitější věci, třeba správná spánková hygiena, správné a vyvážené stravování, minimalizace stresu – to by měla být priorita. Stres může být i z jídla (jeho vážení, zkoumání, přeměřování, škatulkování atd.).
Nejvíce mě pobaví články typu:
Nízkosacharidová dieta – zhubněte až 5 kg za týden běžnou stravou
Ano, zhubne se 5 kg, ale těch 5 kg je většinou voda, která je vázána na glykogen ve svalech. 1 g glykogenu váže cca 2.5 ml vody.
Brutto 22.05.2015 11:06:35
>> gilwen77, 22. 05. 2015 10:52:47
Jasne, beriem. Ja som o tom tiez studoval a zhrnal informacie kde sa len dalo, ako sa ludia citili jeden den, tyzden, mesiac po prechode na nizke sacharidy. V podstate som si potom prezil to iste co sa vsade pisalo a aspon som sa utvrdzoval v tom, ze idem spravnou cestou. To boli moje jedine zavery, ktore som z toho vedel vydedukovat. To, ze som sa skoro nevedel ani hybat, nieto este poriadne behat mi poriadne liezlo na nervy, ale ucel svati prostriedky, tak som to holt musel prekusnut.
Brutto 22.05.2015 11:13:34
>> rejca, 22. 05. 2015 11:04:11
Ak myslis Janku86 tak neviem, skor sa mi zda, ze sme jej radili ako trenovat to na co sa pytala. Podla mna tu nikto nikomu hlavu neblbne. Kazdy si musi vyskusat na svojom tele co najlepsie posobi naneho (ale nie za tri tyzdne alebo dva mesiace). Praveze rada typu „vyvazena strava“ je podla mna v tomto obdobi uz za zenitom, nakolko v momentalnej ponuke zdrojov potravin v supermarketoch a restauraciach sa uz neda „vyvazena strava“ vyskladat. Bohuzial. Pred 20 rokmi to bolo to najlepsie co mohol clovek urobit – mat vyvazenu stravu. A bolo to jednoduche. Nakupil co bolo potrebne a hotovo. Dnes idem nakupit co si myslim, ze je potrebne a nakoniec na zaklade vselijakych chemickych analyz, investigativnych novinarov a studii zistim, ze do seba davam uuuuuplne nieco ine a ani len zdaleka som sa nepriblizil k tym hodnotam, o ktorych som si myslel, ze tymi kupovanymi potravinami naplnim :(
O tych dalsich veciach nepolemizujem, jasne ze su velmi dolezite.
rejca 22.05.2015 11:21:48
>> Brutto, 22. 05. 2015 11:13:34
Je to věc názoru.
Já si furt myslím, že vyvážená a zdravá strava lze stále ještě zajistit, ale ne tak, že budu obědvat v hospodách a večer konzumovat utopence z Kosteleckých uzenin a nebo mraženou pizzu. Ale určitě o nic složitěji než dodržovat NSS. Vyváženou stravu aplikovali moji prarordiče a prorodiče ženy a dožili se plně mobilní 89 a 90 let, prarodiče ženy ve stejném věku ještě žijí. Kolika by se dožili s NSS nikdo nedokáže hádat. Ale co člověk to originál.
Ale tím nechci tvrdit, že NSS nemůže z dlouhodobého hlediska fungovat a být ku prospěchu. Co jsem četl, tak minimálně pár lidem dost pomohla i z autoimunitních problémů. Jenže je možné, že ti jedinci byli geneticky indisponováni na sacharidy.
Každopádně jsou pro začátek důležitější věci než dlouhodobě zkoušet takto specifickou dietu s nejistým výsledkem.
Brutto 22.05.2015 11:22:48
>> jm1, 22. 05. 2015 11:19:55
Ja sa cely zivot stravujem inak ako „zbytek rodiny“ ci uz ten zbytek boli rodicia alebo teraz moja rodina. Vzdy som mal totiz ine preferencie, ciele. Bud to bol bodybuilding, alebo vselijake horolezecke ciele, alebo bezecke…
Brutto 22.05.2015 11:27:06
>> rejca, 22. 05. 2015 11:21:48
PRESNE si mi teraz napisal z duse :) Prarodicia, dokonca aj nasi rodicia s tymto nemali ziadny problem, vyvazena strava bola presne to co potrebovali a co si aj dokazali zabezpecit. Ten rozdiel u nas je taky, ze vyvazena strava je sice stale to, co potrebujeme, ale uz si ju vieme len VELMI tazko zabezpecit. Pokial teda nevlastnime nejaku farmu alebo nebyvame na dedine, kde si 90 % stravy vieme zabezpecit od domacich dodavatelov. Technologicke procesy a postupy upravy a vyroby potravin pred 30 rokmi nepoznali drvivu vacsinu z terajsich „ekonomicky vyhodnych“ odrbov a preto tie potraviny (aj za cenu nizsej hygieny pri vyrobe) boli poctivejsie. To je fakt, ktory sa neda oklamat, bohuzial :(
rejca 22.05.2015 12:04:04
>> Brutto, 22. 05. 2015 11:27:06
Nevím, ale když budeš v marketech nakupovat jen suroviny, tak to asi takový rozdíl nebude. Chce to mít ale kvalitního řezníka a pekaře.
Navíc si to celé moc idealizujeme zpátky. Viděl jsem u mnoha osmdesátníků jak řeší plíseň na chlebu (spíš neřeší) či v kompotu (odeberou). Jak jedí nahnilá uskladněná jablka přes zimu či vyklíčené brambory. A to dělají celý život, protože tam jsou zvyknutý od mlada, kdy nebyl dostatek. Nedělám si iluze, že kdysi bylo taky všechno tak zdravé…
To mi se teď bojíme všeho a všech. Moji starší příbuzní tohle nikdy neřešili a klidně si dál používali hliníkové nádobí a příbory…
Brutto 22.05.2015 12:17:41
>> rejca, 22. 05. 2015 12:04:04
Ano jasne. Prave to som pisal, ze hygiena potravin alebo aj vo vyrobnych procesoch bola v minulosti zalostna. Ale ja by som to asi skor vymenil za tu dnesnu dobu fantastickej hygieny, ale zbytocneho prebytku roznych prisad, ktore maju zabezpecovat farebnost, chrumkavost, nadychanost, trvanlivost, chut, ktoru ma 99 % spotrebitelov nejako zakodovanu v mysliach, ze takto by ta potravina mala vypadat. po vzhliadnuti par dielov Pekla na taliri, alebo jidla s.r.o. uz nemam iluzie ani o tom, ze samotne zakladne suroviny su „ciste“. Ja nehovorim o zdravotnej zavadnosti potravin. O tom, ze by sme z toho chytali nejake choroby. Ja stale hovorim o celkovej podvyzive, nakolko z rovnakeho mnozstva muky, kukurice, slaniny, syru, smotany, bananov, pomarancov, rajcin, papriky, atd. nevyzdimame ani zdaleka tolko, kolko z nich vyzdimali ti nasi stari rodicia.
Postrizin
SlavoK 22.05.2015 12:24:21
Have a good luck on your biofood. Your's McRunner
rejca 22.05.2015 12:26:02
>> Brutto, 22. 05. 2015 12:17:41
Peklo na talíři je chválihodný počin. Ale není to tak, že by vše bylo jen horší. Jen je větší informovanost a člověk si může přečíst složení a rozhodnout se co a kde koupit.
Třeba hořčice vytrvale světlá… Za mého dětství byla krásně žlutá a kolik jsme ji zbaštili na připálené špekáčky z ohně. Žužu z pouti je taky minimálně 30 let stejné, jen nyní je tam věta, že barvivo může snižovat pozornost dětí atd. Margaríny dříve byly taky mnohem horší. A spousta lidí podlehla masáži a začala jimi po válce nahrazovat zdravější máslo.
A bohužel, kde není poptávka není ani nabídka. A platí to i pro peklo na talíři.
Potraviny jsou nyní dobře evidované (velikost písma někdy je malá), ale proč nikomu nevadí PVC ve velkým, když způsobuje stejné problémy? A těch „špatných“ plastů je spousta a leckdy se používají spoustu desítek let.
Dneska kojenecká lahvička a dudlík ze 40. – 90. let by způsobil mediální pohromu pro svoji jedovatost.
Ale ono nejde jen o plasty, ono je škodlivé naprosto vše!
Jenže když budeš všechno tohle řešit, tak se zblázníš. Jak dopadl popový král víme všichni. Ani ty kyslíkové inhalace mu moc nepomohli .
Dostal jsem se úplně někam jinam, ale na celý problém je nutno nahlížet v mnohem širších souvislostech (dle mého).
Postrizin
SlavoK 22.05.2015 12:35:40
>> rejca, 22. 05. 2015 12:26:02
Jenže když budeš všechno tohle řešit, tak se zblázníš.
Preeesne.
Vite o tom ze abolutne nejvic zastoupena chemicka latka v kazdem ovoci, zelenine, balene limonade, mleku, masu, ktere se prodavaji v hyper a supermarketech je zdravi nebezpecna?! Pri jeji nadmerne konzumaci nici rovnovahu mineralu v tele. Muze zpusobit malatnost, unavu, nadymaji, nadmerne moceni, ale v mnoha pripadech byla uz nasledkem i nahla upmrti! A presto se nadale prodava ve vsech techto vyrobcich, jen proto aby zvecsila jejich objem a zatraktivnila vzhled. V drtive vecsine pripadu ani neni zminena v celkovem slozeni!
rejca 22.05.2015 12:38:54
>> SlavoK, 22. 05. 2015 12:35:40
Myslíš vodu, co? a to jsem ještě nenapsal, že ti stařečkové celý život pijí vodu z olověných trubek a žijí na radonovém podloží. Naštěstí je to netrápí, protože nemají google . Za stres si kolikrát můžeme jen sami.
Postrizin
SlavoK 22.05.2015 12:50:12
>> rejca, 22. 05. 2015 12:38:54
nasi vodu doma ze stuny – na ni byl napojeny dum – testovali par let po te co vedle sousede udelali chlivek. Mneli jsme davno vsich pojit na tifus… ale v nedalekem romskem ghetu bych si stejne netroufl prezit :)
rejca 22.05.2015 12:57:20
>> SlavoK, 22. 05. 2015 12:50:12
Buď dobré geny a nebo co mozek neví, to žaludek neřeší.
Brutto 22.05.2015 13:06:10
Jasne chlapi ja to beriem. Ako vzdy a u vsetkeho – pravda je niekde uprostred. Vtedy boli svinstva v potravinach, ktore sa tam uz momentalne nenachadzaju, ale nahradili sa novymi, sofistikovanejsimi svinstvami, bohuzial. Nikto nikdy nedokaze urcit pri pacientovi na rakovinu alebo podobnu chorobu, ze co konkretne mu tu chorobu sposobilo (pokial nepracuje v Cernobyle samorejme). Nastastie toto u seba drzim v normach a zblaznit sa z toho urcite nejdem, kludne si idem do obchodu na dofarbenu sunku, alebo si dam v restike koleno zo svine, ktora bola krmena ktoviecim :) Len obcas, ked sa nad tym zamyslim, je mi z toho smutno. Totiz hlavne z dovodu tej upravy mi je smutno. Nakoloko v minulosti to skor pramenilo z toho, ze vyrobci mnohokrat ani netusili ze je nieco skodlive, pripadne, ze sa to tam vobec nachadza, kdezto teraz v modernej spolocnosti uz vieme urcit skodlivost, presne zlozenie a napriek tomu to tam kvoli „predajnosti“ dame, lebo sunka proste musi byt ruzova a chlieb nadychany a chrumkavy :(
Sakra, ale myslim, ze sme to tu uz Maxovi slusne zasrali. Sorryyyy.
rejca 22.05.2015 13:13:56
>> Brutto, 22. 05. 2015 13:06:10
Vlákno to snese. Máš určitě pravdu. Je potřeba balancovat někde v intervalu. Ne tomu podlehnout a zbláznit se, ale ani nekupovat srágory z náhražek (ale občas zhřešit vůbec nevadí).
Chce to zdraví rozum.
Nicméně je smutné, že kolikrát vyjde studie jak je něco moc škodlivého a za pět let opačná studie. Ty jako konzument nemáš šanci poznat, kde je pravda. A tak si myslím, že je lepší od všeho trošku (mimo hrůz) než jednostranná strava, kde může být po letech špatně vše (ale nemusí).
Venku je krásně, dost bylo teoretizování. Přeji krásný víkend!
Brutto 22.05.2015 13:19:59
>> rejca, 22. 05. 2015 13:13:56
Ano, ja som len narazal na ten pojem „vyvazena strava“ kedze sa bavime aj o nejakych sportovcoch a podobne. Ja mam napriklad, myslim, celkom slusny energeticky vydaj a aby som si zabezpecil naozaj adekvatny prisun vsetkeho (nielen B/T/S, ale aj vitaminy, mineraly, DHA/EPA a podobne) tak si to radsej sledujem v jednom programe, ktory som tu uz spominal. Ale praveze ani tento program mi nezaruci, ze to, co je deklarovane na obale je aj naozaj pravda (vid diel A DOST o zakysanych smotanach, to je sila). A uz vobec mi nezaruci, ze ta zelenina, ktoru nakupim v markete ma naozaj tolko vitaminov ako je uvedene v nejakych tabulkach z ktorych cerpa hodnoty (http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list)
Černé Voděrady
MartiNo 22.05.2015 13:22:50
>> jm1, 22. 05. 2015 11:19:55
Celá naše rodina se prakticky nikdy nestravovala stejně. Skutečnost, že moc nevařím, spíše vyplynula z těchto rozdílných požadavků (a potřeb) jejích členů, než naopak. Dcera je odmala diabetik a od puberty vegetarián, syn preferuje jiné přílohy než dcera, já pořád něco „zkouším“, ale přílohy a pečivo mi nejely moc nikdy, jediný manžel jí téměř cokoli, pokud to není moc mastné či staré. Takže buď si každý bere a připravuje co uzná za vhodné, nebo něco uvařím, z čeho si každý sní „svoji“ část. Ale že bychom se byť jednou sešli např. nad klasickým knedlo-zelo-vepřo, to nehrozí Zásobovat domácnost dostatkem kvalitní zeleniny, vajíček, ovoce, masa, sýrů, jogurtů apod., aby si každý mohl vybrat to své, zas není takový problém. Co jsou děti dospělé a většinou mimo domov, je to už úplně jedno, s čím např. já budu měsíce či roky experimentovat
rejca 22.05.2015 13:28:14
Rozhovor s Tomášem Dvořákem.
Co vás překvapilo? Třeba zlato, pro které si doběhl mílař Jakub Holuša?
Ani ne. Když jsem ho viděl ráno na snídani, jak se láduje lívanci s marmeládou, říkal jsem si: To je ono! Zato bronzový Brit O'Hare si nesl v podpaždí vločky.
rudo 22.05.2015 13:46:18
>> rejca, 22. 05. 2015 12:26:02
vies v ktorom roku bol maragarin povoleny ako ludska potrava?
porovnavat dnesok do dtrsvou z obdobia ww1 a ww2 a tesit sa ze nieco je teraz lepsie.....
preco sa neporovnavas so stravou ako mali ludia ked mali priemernu dlzku zivota 800 rokov nejakych tych 300,000 let tomu nazad ?
so Svejkom by som sa zrovna moc neutesoval
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.