Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
Praha-Dalejské údolí
oblivion 12.11.2014 01:42:16
trochu jste to tu rozjeli, ale zkusím to popořadě:
>> ttomino1980, 11. 11. 2014 11:56:19
tepelná úprava škodí nenasyceným tukům a to, co z nich vznikne, pak nám… na druhou stranu jedna studie zkoumala osud ω-3 ve lněných semínkách upečených v pečivu a kupodivu se jim nic moc nestalo – v semínkách je hodně antioxidantů, které ty tuky chrání… podobně zněl závěr o trvanlivosti mletých lněných semínek, bylo to až několik měsíců, takže žádné bleskové znehodnocení kontaktem se vzduchem – u čistého oleje to však může být něco jiného, tam už ty antioxidanty asi nebudou…
>> ivan99, 11. 11. 2014 12:16:02
slunečnicí a bio slunečnicovým olejem s vyloženě oříškovou chutí jsem se cpal dlouho – v době, kdy jsem nechápal, jaký je rozdíl v účincích ω-3 a ω-6 – od té doby jsem na cokoliv s ω-6 zanevřel, to už jsou lepší neutrální MUFA, např. olivový olej, ale já přešel hlavně na ω-3 (len) … v té tabulce jsou slunečnice dost nízko, právě kvůli ω-6, a dýně ještě níže, ale ta je na tom o něco lépe s minerály
>> strouhaný kokos
strouhaný kokos je částečně odtučněný, je tedy u něj větší procento sacharidů – chápu, že se lépe do něčeho zamíchává, než plátky, ale ty zase narozdíl od strouhaného jdou jíst i samotné – při ceně do 100 Kč / kg plátků nevidím důvod kupovat strouhaný… zároveň je to 2–4× výhodnější, než kokosový olej, pokud teda člověk nechce zrovna na něm smažit
>> arašídové máslo
mě na arašídech spíš vadí, že jsou pražené; arašídové, mandlové, kešu či jakékoliv jiné ořechové máslo / pomazánka se dá sehnat snadno naprosto čistá (např. meridian), bez přísad, bohužel je to většinou z pražených ořechů, kde tu dusivou „prašnou“ chuť nemám vůbec rád; také je to často tak lepivé, že to ani nejde ze lžičky, natož do krku, asi by to šlo něčím naředit; a u směsí bývá nejvíc arašídů, protože jsou levné – jiná jednodruhová másla jsou násobně dražší, než samotné ořechy, tudíž kromě speciálních receptů (či zvědavosti ;o) nevidím vůbec důvod ta másla kupovat
>> MartiNo, 11. 11. 2014 21:33:49
malá červená čočka neloupaná (s hnědou šlupkou) či malá žlutá s černou šlupkou (zdravá kyanová barviva) je i bez namáčení uvařená za 15 minut, při namáčení podobně velmi rychle změkne tak, že ji lze jíst syrovou, nebo nechat naklíčit; ovšem se snižováním sacharidů jsem od ní též upustil a jím ji jen výjimečně
nedávno jsem ale v rámci spotřeby starých (před NSS) zásob udělal pokus: tvrdý sýr v trojobalu z čisté čočkové mouky, vejce a strouhaného kokosu, osmažený na kokosovém oleji – ten kokos by to chtělo víc najemno, ale i tak byl výsledek velmi chutný! …ale protože mne to obalování moc nebavilo, naházel jsem nakonec všechny přísady na pánev (čočkovou mouku, šlehané vejce, mletý kokos, sýr, kokosový olej) a vznikla z toho překvapivě jakási čočková „buchta“, trochu připomínající makovec :o)
jo a brusinky (mražené) objednávám po kilech ;o) …maliny taky
České Budějovice
PaKo 12.11.2014 06:05:27
>> oblivion, 12. 11. 2014 01:42:16
Když už jsi se otřel o finanční výhodnost strouhaného kokosu , mám za to, že nejlépe z toho po ekonomické stránce leze kokos surový. Já ho kupuju za 15 Kč kus a obvykle mívá okolo 300 g živé váhy (bez vody). Akorát je třeba získat grif na to, jak se do něj dostat, ale s kladivem to není problém.
Navíc mi chuťově přijde lepší, takže strouhaný kokos teď používám spíš jako nouzovku na cestách.
Prievidza, Slovensko
ttomino1980 12.11.2014 07:23:42
>> rudo, 11. 11. 2014 22:19:30 Mam byvalu kolegynu ktora sa dala na chov koz a robi a zasobuje ma kozim mliekom(nehavam ho skysnut), syrom, bryndzou . V lete toho mala vela…teraz na zimu pomenej ale aj tak mi ta koza pride ako super zviera.
Prievidza, Slovensko
ttomino1980 12.11.2014 07:26:50
>> PaKo, 12. 11. 2014 06:05:27 Mas nejaju radu ako kupit dobry kokos? …mne sa akosy nedari…vela krat uz je akysi skysnuty az cast hnila …inokedy ako keby nezrely bez chuti…ale ked sa zadari tak je to lahodka
rudo 12.11.2014 07:37:57
>> ttomino1980, 12. 11. 2014 07:23:42
dik za info ked pridem, tak sa pridam ak bude mat kolegyna dost mlieka v kozach
České Budějovice
PaKo 12.11.2014 08:40:06
>> ttomino1980, 12. 11. 2014 07:26:50
Vždycky ho pořádně prohlídnu, nesmí být prasklý ani nesmí mít žádné tmavé fleky. Pak s ním zatřesu a musí uvnitř žbluňkat.
Skladuju už jen v lednici a i po 10 dnech jsou v pohodě. Když jsem s kokosama začínal, nechával jsem je na lince při pokojové teplotě a kazivost byla 50%. Z lednice jsem ještě žádný zkažený neměl.
Desert 12.11.2014 08:52:02
>> rudo, 12. 11. 2014 07:37:57
a nejsou náhodou ty Kamerunské kozy lepší?
rudo 12.11.2014 11:22:54
>> Desert, 12. 11. 2014 08:52:02
Kamerunske? teraz sa nechytam co mas na mysly ?
Praha-Dalejské údolí
oblivion 12.11.2014 13:53:48
>> PaKo, 12. 11. 2014 06:05:27
co vše počítáš do té živé váhy? i pokud jen bílou dužinu, tak z 300 g mokré váhy bude 150 g suché váhy za 15 Kč, a jsme opět na 100 Kč / kg :o) pak už jde jen o osobní preference – já třeba dužinu z celého čerstvého ořechu sníst nedokážu, zpočátku mi to chutná, ale zachvíli se mi z toho začne dělat špatně a víc do sebe nedostanu; totéž s kokosovou vodou („syrovátkou“); u sušeného oceňuji trvanlivost, lednici nemám a sám bych ho těžko usušil; také na cestách je sušený skladný a lehký, byl by nerozum nosit tu vodu v něm, když jsou v horách čisté prameny…
ale není mi jasné, o jak moc čerstvém mluvíš – asi ne o tom, co je ještě v oranžovém „těstíčku“ a má skořápku tak měkkou, že se do ní lze snadno prosekat?
>> Desert, 12. 11. 2014 08:52:02
mléko z nich není
Brutto 12.11.2014 14:41:09
Mna by este zaujimalo, ci riesite nejaku „kvalitu“ struhaneho kokosu. Podla mojho nazoru, stale je to len struhany kokos, tak nechapem tie rozdiely, ked si pozriem ponuku v obchodoch. Alebo je nieco skryte, co nechapem, preco su take cenove rozdiely medzi jednotlivymi baleniami a vseliake BIO a neviem ake druhy?
Pally 12.11.2014 18:44:59
>> rudo, 11. 11. 2014 23:57:50
hej ja tiez beham iba do kopca a z kopca
a mam aj 2 cervene bicykle
ja som bol asi ten Lenin..
davidof 12.11.2014 19:36:20
>> Brutto, 12. 11. 2014 14:41:09
Já jsem si jednou koupil bio z obchodu se zdravou výživou a byl o poznání „šťavnatější“ než obyč. ze supermarketu, který mi vždy samotný připadá suchý. Tenhle bio šel jíst i samotný. Připadá mi že ty obyčejné jsou částečně odtučněné a i proto tak levné. Myslím že už to tady kdysi rozebíral Oblivion.
České Budějovice
PaKo 12.11.2014 21:51:02
>> oblivion, 12. 11. 2014 13:53:48
Jen bílou dužinu. S tím přepočtem ceny na 100 g „sušiny“ máš samo pravdu. Mě ten syrovej chutná víc, sním ho klidně celý najednou. Akorát na mě mívá druhý den vedlejší projímavé účinky.
Sušený je praktičtější, s tím taky souhlasím. Taky ho tahám s sebou na cesty.
No, tzv mladý kokos jsem neměl na mysli , to by bylo cenově jinde. Prostě „česká“ klasika v hnědé chlupaté a tvrdé slupce, kladivo nutné, mačeta výhodou .
Praha
Tommo 12.11.2014 23:20:29
>> PaKo, 12. 11. 2014 21:51:02
Hmmm, mladý kokos, dost zajímavý, to mě docela zaujalo, teď ještě kde to v Praze splašit. Kokosová voda je delikatesa, ale kvalita toho, co prodávají v s-marketech, je otřesná…
Praha-Dalejské údolí
oblivion 13.11.2014 00:46:30
>> Tommo, 12. 11. 2014 23:20:29
mladý kokos stojí lehce přes 100 Kč a seznam míst, kde se dá v Praze sehnat, je třeba na freshbedynky, v menu kliknout na „Kde koupit“ – jsou to obchody, restaurace, fitness; měli ho např. i v Mangaloo
kokosová voda se dá koupit i sušená :o), „mokrá“ stojí 1 l okolo 150 Kč; zkoušel jsem jednu, kde se chlubili tím, že ji z kokosu odsáli bez přístupu vzduchu a světla, něco jako: „pšt, neříkejte jí, že už není v kokosu, ona to zatím neví“ :o)
Praha
Tommo 13.11.2014 11:42:01
>> oblivion, 13. 11. 2014 00:46:30
dík, mrknu na to…
České Budějovice
PaKo 15.11.2014 19:00:56
Dneska jsem si řekl, že zkusím avokádo trochu jinak. Našel jsem recept, trochu ho upravil a takhle to dopadlo:
1 avokádo, 100g rozmix/umletých ořechů (dle chuti, já tam dal i 5 kakaových bobů), lžíce kakaa, půl lžičky medu, trochu másla. Všechno pořádně promíchat. A pak jen lžičku a pomalu a zvolna konzumovat.
Omlouvám se, že s receptem zapleveluju tomhle vlákno, ale mám pocit, že tahle delikatesa nesmí zapadnout
Radoslav G. alias
Vincent
16.11.2014 23:18:18
>> PaKo, 15. 11. 2014 19:00:56
Pls neospravelňuj sa, toto nie je plevel (fakt tip na stravu poteší). Ja som rád za každý recept a ty si vylepšil to čo som si ja občal robil, a to len čistý kakao prášok s avokadom. Takže isto vyskúšam, akurát až 100gr orechov mi príde ako celkom dosť … A pridám dnešný pokus o NSS Tiramisu. 3× žltok+cca 40gr.med+ 250gr.mascarpone, +tvaroh 26%tuku 100gr, 3× bielok, kakao powder, (mali byť bezlepkové ale nezohnal som) piškoty 120gr, presso s medom. Výsledok myslím úplne super :D
České Budějovice
PaKo 16.11.2014 23:37:25
>> vincent_vega, 16. 11. 2014 23:18:18
100g ořechů … on se ten recept jmenoval „domácí nutella“, tak asi proto
dnes jsem to dělal dětem (ale avokádo jsem nahradil máslem, nějak pro něj nemají pochopení), protože si myslím, že to je lepší mlsání než průmyslový výrobek stejného jména a měl jsem úspěch, dostal jsem objednávku na školní svačinu
tvaroh 26% tuku? to se taky prodává? já viděl vždy max 10%
Radoslav G. alias
Vincent
17.11.2014 14:43:14
>> PaKo, 16. 11. 2014 23:37:25
Melina tvaroh tučný,tuk 26gr v 100gr.je toho 450gr. vydrží otvorené isto 4–5 dní
V podstate je to ako lacnejšia náhrada mascarpone, a aj má k nemu blízko, toto jem denne s jogurtom Kúpiť sa to dá v Tescu, ale dosť nepravidelne. Bežne stojí cca 2,50 – ale často je v akcii lebo sa asi moc nepredáva, tak sa obávam že zmizne z pultov. Minule bol za 0,50€ asi 5 dní pred spotrebou tak som zobral 5 a dal do mraziaku
Od Meliny som ešte objavil smotana kyslá, 30% tuku, to je fajnotka riadna, hustá ako maslo pomaly :)
Žilina u Kladna
Pohoda 18.11.2014 08:51:01
Nevím kam dát tento dotaz, zkusím sem. Může mi někdo vysvětlit, proč je žampion považován za zeleninu ? Vím, je to ve výsledku celkem jedno, ale jsem šťoura.
Desert 18.11.2014 09:12:52
>> Pohoda, 18. 11. 2014 08:51:01
no to nevím, ale nebude potom pijavice savec?
Bratislava
ivan99 20.11.2014 22:50:44
Dnes som kupil konecne zelene banany, boli aj cez leto, ale aj navzdor farbe boli dozrete. Asi na to vplyva aj svetlo okrem teplty. Poznam to uz podla toho ako sa to supe.
Ale tieto su az moc nedozrete, take som este nemal. Nemaju taku kriedovu chut, neviem to popisat, ale citit to na celom jazyku.
rudo 20.11.2014 23:09:46
>> Pohoda, 18. 11. 2014 08:51:01
hm a kdo to povazuje takhle?
zelene houby jsou podezrele, muchotravka zelena
rudo 20.11.2014 23:11:34
>> Desert, 18. 11. 2014 09:12:52
orechy su ovoce ?
s tou pijavici je to slozitejsi
lidsky mlade neni pijavice ?
jm1 20.11.2014 23:26:31
>> ivan99, 20. 11. 2014 22:50:44
Dozravani ovoce, napr. (ale ne jen) bananu se ve velkoskladech ridi pomoci C2H4 = ethylenu
Brutto 21.11.2014 08:08:39
>> ivan99, 20. 11. 2014 22:50:44
Ja som sa uz velakrat „popalil“ so zelenymi bananmi, tiez som ich vzdy kupil, strcil do chladnicky a ked som prvy osupal, velke sklamanie. Ale raz v tomto roku sa mi podarilo kupit take naozaj zelene a to bolo nieco uplne ine, vobec nemali chut bananov, len taku trpku chut, skoro sa to ani prehltnut nedalo, to bola parada :) Rodina na mna kukala presne rovnako ako ked si vychutnavam 99%-nu cokoladu :)
rudo 21.11.2014 09:28:25
>> Brutto, 21. 11. 2014 08:08:39
pozor banany sa nikdy nedavaju do ladnicky
neviem vysvetlit preco, ale nedavaju sa
banany sa daju dozret tak ze sa zaviazu do igelitovej tasky dozreju vo vlastnom plyne
banan sa da dat do mrazaku osupany potom sa rovno zmrznuty hadze do mixeru s prisadami na vyrobu bananovej zmrzliny
Bratislava
ivan99 21.11.2014 09:58:56
>> rudo, 21. 11. 2014 09:28:25 Potom, ako zabezpecíš, aby hned nedozreli ? Ja napriklad niekedy kupi 2kg, lebo ich je málokedy.
Brutto 21.11.2014 10:06:29
No ono to je zaujimave v tom, ze v tej chladnicke vydruzia take zelene a trpke aspon tri dni a potom, ak ich v tej chladnicke zabudnem, tak nezozltnu, ale hned zhnednu :) Ale dobre vediet, ze nedavat do chladnicky, dik :) Tak budem vediet aspon, ze si mam kupit max dva kusky :)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.