Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
Praha-Dalejské údolí
oblivion 25.12.2014 20:45:29
Vrátím se ještě k té čokoládě – dalo by se říct, že to máte všechno špatně. ;o(
Vezmu to od bobů: 540 CZK / kg není špatná cena, ale záleží na tom, zda jsou loupané – třeba já šlupku jíst nedokážu (někdo jo) a loupat boby je dost těžké. Dále hodně záleží na odrůdě a lokalitě, tak trochu jako u vína, choulostivé Criollo je o dost dražší. U drcených bobů (zlomky) je někdy těžké zjistit, zda jsou pražené, nebo ne.
U čisté 100% čokolády Trinitario začíná cena na 420 CZK / kg, u čehokoliv horšího (méně %, směs odrůd či lokalit) očekávám logicky nižší cenu. Pokud jde o ne-raw čokoládu, bývá velký chuťový rozdíl mezi čokoládami se stejnými % kvůli odlišné výrobě:
- pražení: některé jsou prostě „přepálené“
- podíl kakaového másla: bývá mezi 45–55 %, míchá se s praženým práškem, výsledný poměr je blízký podílu tuku v celých bobech
- doba konšování: oxidace, déle = více rozvinutá chuť, ale vyšší náklady
- křivka temperace: 3 fázová, růst správných krystalů = čistý lom a neroztékavost, pozdější ohřátí při přepravě či skladování to může pokazit
- u holandských alkalizace za účelem snížení hořkosti
Zrovna 99% Lindt mi přijde zbytečně dusivě hořká, možná je v ní málo kakaového másla. Oproti ní 100% Apúrimac je příjemně nakyslá, 100% Morogoro sametově hořká. Některé čokolády kolem 70–90 % trpí právě „přepáleností“, jiné, třeba 90% Lindt jsou velmi vyvážené, někdy až nevýrazné chuti. Průměrné hodnoty u 70–100% čokolád jsou 7–15 g B, 45–55 g T, 40–15 g S. Tedy, jak rudo zmiňoval vražednost „komba cukr+tuk“, tak i 100% čokoláda obsahuje až 15 g S, i když ne zrovna cukru.
Kakaový prášek: bio nepražený se prodává od 320 CZK / kg (Criollo (!) od bio nebio s.r.o.), ovšem na obale mají nesmyslně nízké hodnoty u S a vlákniny (s B a T to dává jen 50 % sušiny – má to, jako u čokolády, být kolem 93 % :o). Lifefood za 1000 CZK / kg je předražený, neuvádějí odrůdu a nutriční údaje, ač v součtu správné, se rozcházejí v podílu S k vláknině – skoro jako by je jednou mleli se šlupkami a podruhé bez.
V každém případě, pokud smícháte kakaový prášek (zejména ten otučněný) a tuk (kakaové máslo či kokosový olej), zhruba půl na půl, tak většinou dostanete směs s více S, než u prodávané čokolády. Ještě k tomu tuku: ne-bio kakaové máslo není drahé, akorát nemá nijak úžasnou chuť (bio jsem nezkoušel, je drahé), ale výsledná domácí „čokoláda“ dopadne nejspíš lépe, než s máslem, či kokosovým olejem, co se konzistence / rozehřívavosti týče. (Konšování a temperaci jsem doma nezkoušel. ;o)
Uf, je to dlouhé, ztrácím přehled, tak raději končím. V příštím „díle“ vánoční NSS povídání o „bezbramborovém“ salátě a mandlových (a jiných) sušenkách… ;o)
P.S.: Před 3 dny jsem koupil 10 kg (100 ks) 77% holandské čokolády, 200 CZK / kg, čistá, bez přísad, sladkost dost na hraně, chuť žádný zázrak, ale na kuchyňské pokusy bude dobrá.
P.P.S: Temperace s ilustracemi krystalizace a s ilustracemi fázových přechodů
Prievidza, Slovensko
ttomino1980 25.12.2014 20:51:41
>> jm1, 25. 12. 2014 20:10:49
Ja najma z toho ako neodporucal ketozu…co mi pride ako zelany stav pri nss Este ma zneistil ohladom bielkovin …kedze jem dost syrov a v nich je to s tukmi 50:50
Ja nie som az taky ultra nss ani paleo … Mlieko pijem…cervene maso sviatocne…ovocie si dam(jablka teraz mandarinky, kiwi)
Ketony si ale sledujem a mam…viac ci menej ale tam su…a trocha ma clanok znepokojil
na druhej strane po prechode na nss mam same pozitiva…beham viac…choroby ma obchadzaju…do rifli kt by som pred rokom neobliekol potrebujem opasok…aj svaly som nejake pribral…uz som blizko 100ky klikov…citim sa fajn
Praha-Dalejské údolí
oblivion 25.12.2014 20:51:59
>> jm1, 25. 12. 2014 20:10:49
No to je právě ten problém, u každého z těch mnoha odstavců mu 2× dám za pravdu, 3× zavrtím hlavou a 5× se rozčílím nad povýšeností formulací; jinými slovy, s IB – přesněji s jeho stylem popularizace – bych raději vůbec nepolemizoval. Hominem nehominem.
jm1 25.12.2014 21:11:12
>> oblivion, 25. 12. 2014 20:51:59
Vcelku standard. situace pro oponenta Bc. ci Mgr. prace (=na 100% souhlasis jen s tim, kdy kandidat cituje Tebe ).
Radoslav G. alias
Vincent
25.12.2014 21:43:31
>> Brutto, 25. 12. 2014 13:57:23
tak to by som fakt nepovedal že sa vianočným menu, teda šalátom, kaprom, oblátkami, medom a vínkom dostaneš do superkompinácie Ale logiku to má, proste na Teba nadštandardne veľa S, a teda aj cukrov.
Sám nad tým rozmýšľam že keď to pred nejakými pretekmi vyskúšam či to zažijem teda … tak poviem Ti pravdu, ma Tvoj post potešil a teším sa na tú „raketu v zadku“
Radoslav G. alias
Vincent
25.12.2014 21:44:20
>> oblivion, 25. 12. 2014 20:45:29
kks tak toho čokoládového sumáru som úplý magor, ale sľubujem že teda aj tú moju 90% obmedzím
rudo 25.12.2014 22:01:12
len ryba kura a suorva zelenina
ziadne carbove prilohy, tazke svaitky su vaocmenj idelane
ale kedze zacala sezona tak si nemozem odpustit marhule a broskyne
rudo 25.12.2014 22:03:53
nasa civilizacia vyrastala v krajianch kde kakaovniky ani kavovniky nikdy nerastli a nasi predkovia take veci proste nepoznali a v strave nepotrebovali
pri parzeni bobov vznikaju karcinogeny a vsetko co kava a cokolada predstavuju su len psycho-stimulanty
ja to za stravu nepovazujem a som rad ze taham uz nejaky cas bez coko
vyborne sa tak chudne a aj sportuje a aj psychika si to pochvaluje
Praha-Dalejské údolí
oblivion 26.12.2014 12:20:29
>> vincent_vega, 25. 12. 2014 21:44:20
Uznávám, že to nebylo moc přehledné, ale pochopils to přesně naopak – to měla být reklama na čokoládu! :o)
Když pomineme stimulační účinky (a potažmo závislost), tak je 100% čokoláda ideálně vyváženou potravinou (B/T/S), navíc obsahuje minerály, antioxidanty, atd. Můj názor je, že 3 tabulky (300 g) čokolády denně kryjí většinu potřeby, a také se tím do jisté míry řídím. ;o)
Samozřejmě je lepší nepražená, tedy buď kakaové boby, nebo si ji vyrobit sám z nepraženého kakaa, protože prodávané raw jsou slazené (jen 70–80 % kakaa) a dvakrát tak drahé. Pro domácí výrobu jsem sice výše radil kakaové máslo, ale to bylo z hlediska výsledné konzistence. Z hlediska zdraví není kakaové máslo žádný zázrak (ale ani průšvih), takže komu nevadí na dotek tající čokoláda, ať použije kokosový olej. Dnes obě varianty vyzkouším.
Asi by bylo možné vyrobit si „kakao“ jemným nasekáním bobů (též vyzkouším), ale obávám se, že bez odtučnění (tak, jako u prodávaného kakaa) se nebude ochotné mísit s vodou. Máte s tím někdo zkušenost?
České Budějovice
PaKo 26.12.2014 14:28:56
>> oblivion, 25. 12. 2014 20:45:29
Díky! Četl jsem to včera asi 8×, dnes zatím jen 2×, a pořád v tom mám guláš. A to takový, že ani nevím, na co se doplňkově zeptat .
>> oblivion, 26. 12. 2014 12:20:29
O domácí výrobě čoko přemýšlím už delší dobu. Taky budu asi experimentovat,ale kdybys sem mohl,prosím, nahodit nějaké základní principy nebo recept, za všechny čokoholiky předem moc díky.
Radoslav G. alias
Vincent
26.12.2014 15:57:20
>> oblivion, 26. 12. 2014 12:20:29
no zarazilo ma to Rudove súbežne tuky+cukry, a že tie cukry robia galibu ako skryte prúdia v krvi..... škoda že ani tej 99% som neprišiel zatiaľ na chuť. kakaový bôb zjem jeden, najviac dva,až tak nechutia, ale tá 90% mi riadne chutí :)
Porďte čo je lepšie, keď už, dať si nejaké to čoko večer na záver cca 22,00 (tak zvyknem ako dezertík), ale radšej pred tréningom hodku, pol hodku ?
Brutto 26.12.2014 17:01:30
Ja mam velku slabost na cokoladu s orieskami (hlavne mandle, lieskove) a prave tento artikel mi medzi horkym cokoladami chyba. Takze ja si vacsinou prevarim oriesky, potom ich nasekam na drobne, v hrceku s teflonovym povrchom dam rozpustit dve horke cokolady (80 – 90 %) a trochu masla a prisypem orechy. Potom uz len necham vychladnut a vyklopim :)
České Budějovice
PaKo 26.12.2014 17:16:16
>> Brutto, 26. 12. 2014 17:01:30
Jak já ti rozumím . Ano, čoko s ořechy jsou jen nízkooktanové, takže vlastní 90% s oříšky a mandlemi mám v plánu. Prozatím to mixuju v puse, je to nejrychlejší, ale kultura konzumace trpí
České Budějovice
PaKo 26.12.2014 17:27:57
>> vincent_vega, 26. 12. 2014 15:57:20
Kombinace nutrientů je další level. Já se tomu před časem věnoval, ale nakonec jsem to nepochopil. Respektive jsem pochopil, že nevhodné jsou třeba cukry+tuky nebo bílkoviny+tuky, protože mají jiný mechanismus a čas trávení, ale vůbec jsem nepobral, jak správně zařadit jednotlivé potraviny do BTS skupiny. Jasně, máslo je tuk a rýže sacharid, ale pak je spousta potravin, u kterých prostě nevím, kam s nimi.
Navíc, názorů na to je spousta, ať už na vhodnost kombinací (třeba ovoce s čímkoliv nebo jen samotné) nebo na klasifikaci (rajče je ovoce nebo zelenina – myšleno z dietního hlediska).
Nakonec jsem to vzdal .
Prievidza, Slovensko
ttomino1980 26.12.2014 18:40:50
>> PaKo, 26. 12. 2014 17:16:16 Orech a cokolada…mix v ustach je chutovka :) Je pravda za ja som ochotny platit maloobchodnu cenu max 85%…ale oblivion dal zaujimavy link na velkoobch balenia viac percentnych a skusim pohladat nieco v svk
Este je fajn si zmixovat rozne orechy s coko v mixery …ja to pojedam len tak alebo hodim na slahacku, avokado popripade jogurt …podla nalady doplnim kokosom Posledne som s tym zmixoval aj cele kak boby…keby boli lupane tak by bolo lepsie…ale musim minut co mam kupene
Brutto 26.12.2014 19:38:13
Ej veru nejaka SVK stranka s lacnymi orechmi, kokosovym mliekom a coko by sa hodila
Radoslav G. alias
Vincent
26.12.2014 19:44:26
>> Brutto, 26. 12. 2014 19:38:13
orechy kupujem tu link orechy trenč.teplá
Ak máte niečo lepšie šup sem link pls. Kupujem toho hodne. Hlavne lieska, makadam, mandle, kešu a kokos struh.
Prievidza, Slovensko
ttomino1980 26.12.2014 19:51:34
Detto spokojny s tym istym obchodom
Kesu vyborne len strasne navykove a menej vhodne do nss
Mandle, kokos aj tekvic lupane tiez vyborne
Ked znova otvoria tak idem skusit makadam pekan a hodne lieskovcov Ceny nie su ako na ceskych sopoch ale chutia dobre
Este nieco podobne na coko 100% nech si to clovek moze miesat podla chuti
rudo 26.12.2014 21:37:37
>> PaKo, 26. 12. 2014 17:27:57
paradajka-rajce je botanicky ovoce, ale stravovanim zelenina, teda skor cervenina
Bratislava
ivan99 27.12.2014 00:33:01
>> rudo, 24. 12. 2014 19:54:21
Da sa na zaklade hladovky nie co usudzovat o mojom tukovom metabilizme ?
Predpokladam, že som asi behal intenzitou – na cisty tuk, nakolko sa glykogen nedoplnoval.
Co spravit v budocnosti, aby som sa lepšie spozal ?
rudo 27.12.2014 01:14:36
>> ivan99, 27. 12. 2014 00:33:01
to je tazka otazka
picas hladovky sa metabolismus meni typicky asi spomaluje aj ked sportom je ho mozne vzdy vybudit
co sa tyka glykogenu:
pocas spanku si pecen pomaly premiena telesny tuk aj na glykog, doplni najprv vlastne zasoby a potom aj svalove zasoby – asi nie celkom ale neda sa jednoducho povedat ze:
nejem, tak nemam glykogen
zrejme kazdy den opakovane treba nbajprv ten glykogen spalit aj vyssou intenzitou
asi ti nevyde na 90 minut takmer maratempa ale nejake minuty by sa dali odbehat
je to prisne indivindi
miesaju sa do toho aj ine mechanizmy
naprikald v prve dni hladovky sa spalia tukove molekuly putujuce v krvnom obehu
cim sa radikalne zriedi krv, ulahci sa prietok krve a zlepsi sa rapidne prenos kyslika
takze beh moze byt s mensou namahou lahsie sa to predycha a srdce sa nemusi tak namahat
vtedy nejake porovnanie tempa tepu dychoveho vzroca moze dat ine suvislosti ktore sa nedaju jednoducho aplikovat na beznu situaciu
dalej sa pocas hladovky z tela vylucia rozne usadeniny soli atd
cim sa uvonia svaly slachy klby a z vnutra svalov zmiznu tiez rozne usadeniny ci zrnka – priestpr medzi vlaknami
takze sa sval sa stahuje a natahuje velmi lahko bez vnutorneho odporu a trenia
asi ako ked staru hrzdavu retaz na cigli nahradis uplne novou cistpou naolejovanou a zaroven vycistsi vsetky prevody od prachu piesku a naolejujes
ide to lahucko bez odporu tahas a ides rychlo
toto sa da niekedy vypozorovat pri behu pocas hladovky a zase nie je to prenositelne do bezneho stavu
ovsem oba javy – vycistena krv a vycostene svaly slachy klby su ten idealny stav – potencial co tela ma keby…
a toto je tajomstvo ladenia na dolezite preteky a uspech elitakov
ako sa dostat v den D do toho stavu ze cista nezapchavajuca krv a ciste svaly slachy aby sa bezalo lahucko rychlo bez namahy
a pritom posleden dni sa doplni aj ta energia aby bol aj glykogen
odporucam pre inspiraciu a priklad ake je to zlozite nastudovat neico z casovania kulturistov na vrcholnu sutaz, cital som par clankov od jedneho experta ktoremu platili desiatky vrcholnych kulturistov aby im naladil stravu a ternink na sutaz zvycajne posledne 3 tyzdne pricom to nebol jednotny protokol kazdy potreboval nieco ine
a vieme ze sa to ladi s presnostou na hodiny a ze rano po sutazi uz telo nevyzera idealne a ze fotky do casakov sa robia do niekolkych hodin po sutazi pripadne hned rano po a az po foteni sa mzoe vratit ku zvycajnej strave
kedysi bezci zaradovali hladovkovy system do dlhodobej pripravy a vycistovali sa v predsezonnom obdobi
odporucam prestudovat napriklad:
hell week podla E.V.Aakena
Brutto 27.12.2014 16:11:34
>> vincent_vega, 26. 12. 2014 19:44:26
>> ttomino1980, 26. 12. 2014 19:51:34
Super, dakujem, urcite vyskusam.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 28.12.2014 02:08:27
>> PaKo, 26. 12. 2014 14:28:56
tak pokusy o výrobu čokolády z kakaového prášku dopadly dost neslavně: verzi s kakaovým máslem jsem nakonec vyhodil do koše, to máslo mělo hnusnou chuť, nevím, jestli nebylo zkažené, ale už jsem ho tak koupil (ještě dám někdy šanci bio kakaovému máslu), takže velmi nedoporučuji, kakao tu pachuť nepřebilo, to máslo je dobré tak leda na kosmetické účely, a ještě jen pokud vám zdravotně pomáhá a za ten „smrad“ vám to stojí… jinak po rychlém ztuhnutí konzistence dobrá, čokoládu to připomínalo – lépe by to šlo jen temperováním
verze s kokosovým olejem byla mnohem chutnější, i když jsem se nechal nachytat jeho pomalejším tuhnutím a vmíchal do něj příliš kakaového prášku ve snaze to zahustit – výsledkem je snad až příliš silná „čokoláda“, nebo spíš ztuhlá čokoládová poleva, protože díky měkkému kokosovému oleji to čokoládu (tabulkovou) nikdy připomínat nebude, snad jen těsně po vyndání z chladničky – opět, možná by „textuře“ (jak říkají cukráři a geologové) prospělo pomalejší chladnutí, velikost a tvar tukových krystalů mají značný vliv na chuť – z dětství si vzpomínám na odporně na patře ulpívající tuk z vychladlé polévky (ale také kdo ví, čím nás to krmili…)
do obou verzí jsem zamíchal jemnou („domácí“) kešu mouku, pro „oslazení“, ale úplně se v tom ztratila, chce to hrubší kousky (několik mm velké)… každopádně, na domácí čokoládu jsem tímto zanevřel a kakaový prášek napříště již jen do kozího mléka (na cestách, v horách stačí sušené kozí + voda z pramene, i tak je z toho dobré kakao)
pokud někdo budete úspěšnější, určitě se pochlubte!
>> vincent_vega, 26. 12. 2014 15:57:20
30 g čokolády je 10 % denního příjmu, na desert dost, ale ještě víc bych řešil, jestli pak nemáš problém usnout – já po včerejších experimentech s kakaovým práškem nemohl usnout snad hodinu, dvě, a to se mi nestává, obvykle mám opačný problém :o)
>> ttomino1980, 26. 12. 2014 18:40:50
smíchání rozmixované (rozsekané) čokolády s rozsekanými ořechy mi přijde ideální (a nepřijde mi, že by trpěla kultura stolování, když se to jí lžičkou :o), ovšem nemixuju to najednou – rozsekané ořechy prosiju hrubším sítem: to jemné jde coby „mouka“ na výrobu sušenek, to hrubší, co se neprosije, míchám do rozsekané čokolády…
prodávaná mandlová mouka je totiž nesmyslně drahá, není to nic jiného, než rozsekané mandle, bez jakékoliv úpravy, a je lepší si ji vyrobit čerstvou doma; u jiných muk, třeba lněné či konopné, se mele až „odpad“ po vylisování oleje ze semínek, ale to opět neodůvodňuje vyšší cenu (spíš naopak, chybí cenný olej)
s malým vzorkem té čoko-ořechové sypké směsi jsem podlehl pokušení vytvořit něco soudržnějšího, ovšem i opatrné ohřátí (a zdaleka ne rozehřátí) čokolády již mělo vliv na chuť, a stejně to tak docela nedrželo… u rozehřáté čokolády se neustále setkávám s tím, že dobrá je jen tak dlouho, dokud je rozehřátá… čím víceprocentní čokoláda, tím znatelnější změna chuti :o(
„beztrestně“ lze rozehřívat čokolády tak do 70%, používám je občas jako polevu na sýrovo-ovocné špízy, pro zvláštní příležitosti; někdy ještě do čokolády přimíchám čerstvě vydlabanou maracuju, i se semínky – dodají tomu na křupavosti :o)
České Budějovice
PaKo 28.12.2014 08:12:06
>> oblivion, 28. 12. 2014 02:08:27
Moc díky! Pokud jde o kakaové máslo, kupoval jsem teď před Vánoci bio a mě chutná. Určitě nesmrdí, chodím ho mlsat s ořechy.
jm1 28.12.2014 09:18:52
>> oblivion, 28. 12. 2014 02:08:27 … já po včerejších experimentech s kakaovým práškem nemohl usnout…
Znama pruvodni reakce po poziti theobrominu. BTW, tech podobnosti s kofeinem je vic:
rudo 28.12.2014 09:37:48
>> jm1, 28. 12. 2014 09:18:52
akoby ich jedna mater mala zlatym povojnickom bola povyjala
Žilina u Kladna
Pohoda 28.12.2014 09:45:43
ještě jsem nevyráběla, zatím jsem jen našla , každopádně pudinková verze mě zaujala https://www.youtube.com/watch?…
a ještě jedna tekutá verze https://www.youtube.com/watch?…
rudo 28.12.2014 10:45:36
>> jm1, 28. 12. 2014 10:34:20
tizen hat sokola
sokolovia fehir
Radoslav G. alias
Vincent
28.12.2014 11:59:52
>> PaKo, 28. 12. 2014 08:12:06
mám urobené kakaové bio maslo s pomletými kešu orechmi, mňamka veľká,
>> oblivion, 28. 12. 2014 02:08:27
myslím si mal to maslo nejaké pokazené.....
So zaspatím po čoko nem problém, ja si dávam tak 5– 15gr na noc, nie viac . A teda na kofein som celkom zvyknutý, presso 2–3× denne musí byť, aj ked som zmenil trochu zloženie, inšpiroval ma tuším Brutto. urobím si len malé presso, dolejem vriacou vodou, 5gr maslo+3gr kokos.olej, smotana 40%cca 20ml, mňamka.
Bratislava
ivan99 28.12.2014 16:12:42
nalaco, bez vody
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.