Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Buď fit: Základní principy běžeckého tréninku

Miloš Škorpil | 29.10.2007 | přečteno: 35680×

Běžecké tréninkové metody mají svá pravidla, která vycházejí jak z fyziologických měření, tak ze zkušeností běžců a trenérů. Každý, kdo se rozhodne běhat a stane se běžcem, začíná většinou tím, že sbírá zkušenosti druhých a posléze k nim přidává své vlastní. Vlastní zkušenosti dosti často získáváme formou pokusu a omylu.

Výsledkem sbírání zkušeností druhých a vlastních si vytváříme penzum vědomostí, které pak aplikujeme při vlastním tréninku.

Všichni bez rozdílu čerpáme z banky vědomostí těch, kteří tu byli před námi, přidáváme své zkušenosti, a tím se podílíme a stáváme se součástí velké běžecké hry. Je zcela nepodstatné, jestli nás běh zaujal jako vědecká disciplína, na jejímž základě studujeme fyziologické zákonitosti, probíhající při běhu v lidském těle, zda jsme trenéři, kteří se snaží to, co vědci zjistili, převést do praxe, nebo běžci, kteří se stávají dobrovolně „pokusnými králíky“, na nichž jsou vědecké metody ověřovány.

Dnes jsou v běžecké bance tisíce knih, stovky časopisů, věnujících se běhání a běžcům a tisíce článků na různých běžeckých serverech po celém světě.

Každá kniha, každý časopis, každý běžecký server má svého autora/autory, jejichž snahou je přinést dalším to, co oni považují za správné tréninkové metody. Tyto metody si mohou v mnohém odporovat, v mnohém se mohou doplňovat a v mnohém se mohou shodovat.

To, že jeden autor má názor takový či onaký, neznamená, že jeho názor či názor druhého je špatný. Vypovídá to jen o zkušenostech lidí, kteří se běhu a běhání věnují. Vyplývá to z faktu, že každý jsme trochu jiný, jsme jiný tělesný typ, jsme jiný metabolický typ. Co svědčí jednomu, může druhého doslova a do písmene pohřbít. Proto není dobré bezhlavě přejímat tréninkové metody žádného, byť sebešpičkovějšího běžce.

Prostě musíme ctít svou osobnost, musíme umět naslouchat svému tělu, musíme se naučit s vlastním tělem spolupracovat, ne s ním bojovat. Jen pokud jsme toto schopni respektovat, dosáhneme toho, že se naše výkonnost a naše zdraví budou zlepšovat.

Říkáte si asi: „To je všechno hezké, co nám tady tvrdíš, ale chce to spousty času a ten my nemáme!“ Mohu vás ujistit, že ten čas máte, a čím méně budete tlačit na pilu, čím méně se budete snažit silou vůle popřít základní principy fungování vašeho těla, tím dříve dosáhnete výsledků, po nichž toužíte.

Dejte si prosím ten čas a já vám slibuji, že když budete trpěliví, tak do roka se přesvědčíte o tom, že to, co tu tvrdím, je pravda. Dejte sobě a nám rok na to, abychom vás mohli dovést k vašemu cíli a abyste se vy mohli těšit z nabytého zdraví a dobré fyzické kondice.


BLOG MILOŠE ŠKORPILA