Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Sekanová a mílař Vitner za krosovou obhajobou

Sekanová a mílař Vitner za krosovou obhajobou
foto: Petr Kostovič (archívní foto)

Český atletický svaz | 19.03.2015 | přečteno: 3302×

Do Rumburku se poprvé v bezmála padesátileté historii republikového šampionátu vydají vyznavači přespolního běhu. Podobně jako před rokem se jich přihlásilo téměř pět stovek a zažijí tratě na v Česku zatím ojedinělém fotbalgolfovém areálu Dymník. Program 46. krosového MČR, v němž v hlavních kategoriích bude z obhájců chybět pouze mezi vytrvalci Kocourek, odstartuje v půl jedenácté a vyvrcholí ve čtyři odpoledne.

Svůj zájem o start na mistrovství České republiky v Rumburku projevilo prostřednictvím registrace 493 běžců, tedy o 17 více než před rokem v Bělé nad Radbuzou. V mužských kategoriích je kuriózně přihlášen stejný počet jako vloni, 286, o nárůst se tak postaraly v plném rozsahu ženské „složky“, ze 190 na 207. Tradičně lákavý je šampionát pro mladší běžce, nejvíce, 67, by se jich mělo postavit na start mezi staršími žáky, jen o 4 méně by pak mělo být dorostenců; v ženských kategoriích se chystá nejpočetnější pole žákyň, 59. Dospělých žen se registrovalo 27, mužů 32 do vytrvaleckého a 35 do mílařského závodu. Jako obvykle se k výsledkům šampionátu přihlíží i při nominaci na prosincové mistrovství Evropy, vedle mužů vytrvalců a žen také v juniorských kategoriích. Celkem se v sobotu rozdá jedenáct sad medailí v pěti věkových úrovních.

Už čtyřikrát se ve zvlněném terénu na šestikilometrové trati prosadila Lucie Sekanová z USK Praha, přičemž dvě zlaté putovaly na její krk v posledních dvou letech. Případným pátým titulem by se svěřenkyně Róberta Štefka osamostatnila na třetí příčce historických statistik. To jí pochopitelně budou chtít překazit soupeřky, mezi nimiž jsou obě další majitelky cenných kovů z Bělé, stříbrná Marie Miličková z brněnského Olympu i bronzová Lada Nováková z Havlíčkova Brodu či pátá Petra Vašinová (Šternberk), další medailistky z dřívějších ročníků a zkušené závodnice Kamila Gregorová (Kladno) a Ivana Sekyrová (Sokolov), ale třeba také sedmá mílařka nedávného halového ME Diana Mezuliáníková (Olymp Praha).

Hlavní mužský závod vytrvalců na deset kilometrů bude ochuzen o jednoho z nejúspěšnějších běžců historie mistrovství Milana Kocourka, jenž vyhrál sedm z posledních osmi ročníků. Zbývající medailisté z loňska, stříbrný Lukáš Kourek z Nového Města na Moravě a bronzový Jiří Homoláč hájící barvy Kroměříže, však mezi přihlášenými nechybí, spolu s nimi poběží také pátý Jan Janů z Hvězdy Pardubice. Pozor bychom měli dát i na Víta Pavlištu (Liberec), třetího mezi mílaři v roce 2014 a 2013, dále na výborného vrchaře Roberta Krupičku (Ústí nad Orlicí), nebo juniorského šampiona z Bělé Jakuba Zemaníka (Vítkovice). A bez zajímavosti není ani start nyní již veterána (letos 40 let) Jiřího Milera z Mladé Boleslavi, majitele šesti cenných kovů a třech titulů z mílařského závodu.

Právě zmíněná kratší trať na čtyři kilometry v minulosti lákala více běžců, snad proto, že si na ni tradičně troufají běžci od půlky dál. Tentokrát bude sice pole početně chudší, přesto pole nepostrádá svou kvalitu. Poběží vítěz posledních třech ročníků Petr Vitner z Nového Města na Moravě, dvakrát stříbrný a jednou bronzový David Kučera z Liberce, medailista z trojky na MČR v hale Tomáš Jaša (Stříbro), ale svou vytrvalost v terénu hodlá otestovat třeba také semifinalista osmistovky na HME Matěj Pavlíček (Dukla).

Historicky nejvíce titulů z mistrovství ČR mají na svém kontě Vlastimil Zwiefelhofer a Božena Vykydalová-Sudická, kteří se ve zvlněném terénu prosadili celkem sedmkrát. Loni se na tuto dvojici dotáhl současný hegemon mužského vytrvaleckého závodu Milan Kocourek. V počtu medailí bez ohledu na jejich barvu se na špici statistik vedle této trojice objevují ještě Zdeněk Mezuliáník a Michael Nejedlý, všichni zmínění se na stupně vítězů postavili celkem v osmi případech. Ještě o jeden cenný kov více ovšem nasbírala rekordmanka v tomto ohledu Jarmila Urbanová, přičemž z devíti medailí jich šest bylo „nejzářivějších“.

Více informací, včetně časového pořadu a podrobnějších statistik MČR, naleznete na www.atletika.cz, v rubrice Zaostřeno na. O bohatém doprovodném programu zde.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

CAS muž 19.03.2015 19:57:16

Do Rumburku se poprvé v bezmála padesátileté historii republikového šampionátu vydají vyznavači přespolního běhu. Podobně jako před rokem se jich přihlásilo téměř pět stovek a zažijí tratě v Česku zatím ojedinělém fotbalgolfovém areálu Dymník. Program 46. krosového MČR, v němž v hlavních kategoriích bude z obhájců chybět pouze mezi vytrvalci Kocourek, odstartuje v půl jedenácté a vyvrcholí ve čtyři odpoledne.
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 7881,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:33 (2014)
půlmaraton: 1:28:26 (2014)
maraton: 3:21:53 (2014)

ped7g muž 21.03.2015 09:58:48

linka „Zaostřeno na“ vede na minulorocni sampionat…

Spravne ma byt: http://www.atletika.cz/…-krosu-2015/

Motto: Pain is temporary, quitting lasts forever.
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.