Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Světový rekord Dibabaové v Oslu při Golden League

Světový rekord Dibabaové v Oslu při Golden League

Petr Kostovič | 07.06.2008 | přečteno: 14240×

Nový světový rekord na 5 km vytvořila při pátečním mítinku Golden League v Oslu Etiopanka Tirunesh Dibabaová. Pro čtenáře, kteří neměli možnost závod sledovat v přímém televizním přenosu, přinášíme informace o tom, jak se rodil čas nejrychlejší ženské pětky všech dob.

Čerstvě třiadvacetiletá (nar. 1. 6. 1985) Di­babaová přijela do Osla s osobním rekordem z venkovní dráhy 14:30,40, v hale však již zaběhla rychlejší čas (14:27,42).

 Při závodě na stadiónu Bislett ji doprovázely její sestry, mladší Genzebe a starší Ejegayehu. „Já a Ejegayehu poběžíme každá svůj závod“, uvedla před závodem na dotaz, zda ji při pokusu o překonání světového rekordu bude především starší z obou sester pomáhat udržovat tempo. 

O to se v prvních třech kilometrech starala Ruska Anna Alminova. Metou 3. km proběhly závodnice v mezičase 8:38,38. Běžkyně tak zaostávaly zhruba o 3 sekundy za mezičasem, který měla na této vzdálenosti při předchozím světovém rekordu jeho dosavadní držitelka, Meseret Defar a v té chvíli se zdálo, že překonání světového rekordu se nezdaří. Poté se v čele závodu utvořila trojice Tirunesh, Ejegayehu a s nimi se držela Keňanka Wangui. Tempo udávala zprvu jeden a půl okruhu Ejegayehu, potom ale výrazně protáhla krok Tirunesh a při proběhnutí 4. kilometrem již měla náskok na mezičas Defarové kolem jedné sekundy. 

Od té chvíle až do cíle to byl sólo běh Tirunesh, která především v závěrečné osmistovce ještě vystupňovala tempo. „Dvě kola před cílem jsem již věděla, že světový rekord překonám, netušila jsem ale, že to bude o tolik,“ řekla pak v cíli Tirunesh, která tak výrazným posunem světového rekordu překvapila sama sebe. Závěrečné čtyřstovky běžela na úrovni 68 sekund a poslední okruh dokonce pod 64 sekund, přestože musela zprava obíhat několik závodnic, které zůstaly o kolo zpět. Výsledný čas tak mohl možná být ještě rychlejší. 

Přesto je čas 14:11,15 ohromující a představuje překonání rekordu její krajanky Meseret Defar o více než 5,5 sekundy (Defar běžela v roce 2007 na stejném stadionu za 14:16,63). 

Na otázku reportéra, zda je v její moci překonat hranici 14 minut, pak odpověděla: „Myslím, že to pro mě možné není.“ Po chvíli přemýšlení pak ale dodala: „Mohlo by to být možné, ale dnes bylo všechno dokonalé. Skvěle vyšlo počasí a já jsem ve výborné formě. Musí být splněno hodně podmínek, aby bylo možné zaběhnout světový rekord. Běžet pod 14 minut, to opravdu nevím.“ 

Již ve čtvrtek (12. 6.) příštího týdne budeme moci přivítat novopečenou světovou rekordmanku při mítinku Zlatá tretra v Ostravě. Dibabaová, která nevyužila nabídku organizátorů Zlaté tretry, aby tam odcestovala přímo ze závodu v Oslu, poběží závod na 10 km.

Nový světový rekord bude mít oficiální platnost po ratifikaci IAAF.


Výsledky závodu

Oficiální stránky Golden League

Web IAAF