Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Řek Zisimopoulos čtvrtým titulem vstoupil mezi legendy Spartathlonu

Řek Zisimopoulos čtvrtým titulem vstoupil mezi legendy Spartathlonu
foto: Sparta Photography Club

behej.com | 28.09.2024 | přečteno: 2154×

Zařadil se po bok legendárního Yiannise Kourose. Řecký policista a milovník ultratrailů Fotis Zisimopoulos si připsal v ranních nedělních hodinách další, v pořadí již čtvrté, vítězství v řadě na Spartathlonu, patrně nejnáročnějším běhu v Evropě. Jeho 246 kilometrů zvládl opět ve fantastickém času: 20 hodin, 18 minut a 43 sekund. Druhému v pořadí nadělil tři hodiny!!!

To za ním se rozpoutala tuhá noční bitva. O druhou příčku se dlouho přetahovali Maďar Tamas Bodis s Uruguajcem Andresem Martinezem, aby nakonec vyhrál téměř padesátiletý Jihoameričan. Maďarovi došly v závěru síly a předstihl jej i Francouz Robin Florian. V ženách triumfovala Finka Noora Honkala, jež doběhla celkově sedmá.

Zisimopoulos do toho šlápl už zkraje závodu, pranic mu nevadily třicetistupňové teploty a rozpálená dálnice. I v kopcích si vedl skvěle a postupně svůj náskok navyšoval. Dlouho to vypadalo, že jediným jeho soupeřem bude jeho vlastní traťový rekord z loňska, kdy zvládl úmorný běh z Atén do Sparty pod neskutečných 20 hodin. I tak je jeho dnešní čas druhým nejlepším zápisem historie! Však také cílové políbení nohy krále Leonidase obestřené hlubokou tmou hovoří za vše. Byl to vůbec řecký den, protože tato země má v top 13 hned čtyři borce.

Pohled na Stravu vítěze je jen pro otrlé: Morning Run 246 km… Fotis zvládl 246 km s převýšením 3000 m tempem lehce pod 5 minut na kilometr. Na trati prakticky nezastavoval, natož aby si někde lehl a na pár minut zdříml. Kuriozní je i jeho tepovka, v noci v kopcích klesla k 120/min. Opravdu se v horách cítí klidněji…

Radek Brunner, který přicestoval do Atén již poosmé a potvrdil, že v ikonické řeckém ultraběhu patří již mezi inventář, závod nedokončil. „Vždy jsem tu bojoval o podium, o medaili, o top10. Letos jsem si ale závod užil z pozice toho, kdo bojuje proti časovému limitu. A ten mne nakonec doběhl a sejmul mne na 170.km,“ popisoval následně na Instragramu. Pokud však čekáte, že své první DNF a možná nejhorší účast zde jej přiměje k rozhodnutí svou spartathlonskou kariéru ukončit, mýlíte se: „Letos se mi vysmáli všichni řečtí bohové a ukázali mi, že uběhnout 246 km fakt není prdel. Každý příběh ale má mít šťastný konec, takže tohle ještě nebyl konec.“

Petr Válek jako nejlepší z našich se propracoval až na 22. místo celkově a 16. mezi muži s časem 28:44:40 (jeho čtvrtý nejlepší ze šesti dokončených účastí).

Skvěle běžela Lenka Berrouche, která to dotáhla až na osmou příčku mezi ženami v čase 30:42:00 a od loňska stáhla skoro dvě hodiny!!! Z české výpravy včetně mužů běžel rychleji jen zmíněný Petr Válek!!! Marcela Čadová dokončila o tři příčky za ní v čase 32:35:25. Petr Herejt gentlemansky nechal zcela vyčerpanou Lenku doběhnout pár sekund před sebou a stal se prvním gratulantem při oslavách dokončení přetěžkého závodu. Jeho čas 30:42:06.

Bohužel to nebude slavný ročník pro českou výpravu, nepopulární DNF si připsalo hned sedm z 15 účastníků, jež se postavili na start. Spekuluje se o střevních potížích, jež postihly prakticky všechny členy výpravy.

Naopak slavit se asi bude u Jirásků, protože Marka, který pro zdravotní problémy neběžel, vystřídala jeho žena Katka a i ta políbila nohu sochy krále Leonidase, když doběhla ve své premiéře za 35:21:10. Je to historicky první český pár, který kdy Spartathlon doběhl!

Američanka Camille Herron, která si neprožívá nejhezčí chvilky své běžecké kariéry, dlouho v závodě žen vedla, jenže pak na ni vše dolehlo a ze závodu odstoupila. Skvěle si vedla Finka Noora Honkala, která zvítězila mezi ženami v čase 24:25:08 a celkově byla sedmá!

Online zpravodajství přímo z místa dění na facebookové stránce Czech Spartathlon Team.

Online výsledky: https://track.trail.live/…hlon/leaders

Fotografie: https://www.flickr.com/…/54027385931

Výsledky české výpravy:

  • 22. Válek Petr 28:44:40
  • 40. Berrouche Lenka 30:42:00
  • 41. Herejt Petr 30:42:06
  • 52. Herbst Luboš 31:42:29
  • 62. Čadová Marcela 32:35:25
  • 82. Zelená Jaroslava 33:14:23
  • 152. Potočňák Miroslav 35:10:04
  • 160. Jirásková Kateřina 35:21:10

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 28.09.2024 14:39:43

Doma nemá soupeře. Řek Fotis Zisimopoulos hned v první třetině letošního Spartathlonu všem dokazuje, že chce pro sebe urvat čtvrté vítězství v řadě na tomto patrně nejnáročnějším ultraběhu v Evropě. Má v nohách už skoro stovku kilometrů a půl hodiny náskok na druhého Andrese Martíneze z Uruguaye. Radek Brunner i ostatní Češi to letos v rozpáleném Řecku rozbíhají pozvolněji, klíčové pasáže přijdou až v noci na neděli!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.