Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Garmin Enduro 3. Nevyčerpatelné hodinky pro vícedenní expedice

TEST: Garmin Enduro 3. Nevyčerpatelné hodinky pro vícedenní expedice
foto: Garmin Brno

behej.com | 20.10.2024 | přečteno: 493×

Když Garmin v srpnu představoval zbrusu nové Fénixy 8, nechal si v kapse jeden trik. Jelikož očekával vlnu nevole nad šokující cenou, předešel kritice ze strany odpůrců “zbytečných” vychytávek modelem Enduro 3. Jsou dokonce levnější než dvojka (!) a mnohem levnější než Fénixy (konkrétně 22.490 Kč*), vydrží vícedenní expedice a přitom mají vše, co fandové horských túr milují.

Pokud dostanete na ruku Endura 3 krátce poté, co jste se zamilovali do osmičkových Fénixů, budete mírně zklamáni. Nejsou tak elegantní, nemají tak jasný displej, jeho rozlišení je nižší, na výběr je jen jedna velikost hodinek a nylonový pásek na suchý zip působí na první dobrou krapet… lacině. Nemají reproduktor ani mikrofon a nedá se s nimi potápět. Ale když dáte tohle vše stranou, brzy přijdete na to, že jinak si vedou skvěle. Fakt hodně skvěle.

Ani po třech týdnech testování jsme je nebyli nuceni dobíjet! Mají silnou svítilnu. Zmíněný pásek sedí lépe než ty klasické. Váží 63 gramů oproti 73 gramům F8. S méně jasným svitem MIP displeje se dá fungovat, zejména když si uvědomíte, že výměnou za to dostáváte desítky hodin fungování GPS navíc. A rázem s radostí vyndaváte powerbanku z batohu. Prostě 90 dní v režimu chytrých hodinek a až 320 hodin s GPS?!? To byste museli běžet či jen ta kole 13 hodin v kuse! A ještě vám něco zbyde…

Oproti druhé verzi Endura jsou trojky “svítivější”, což je dáno jiným řešením solárních panelů. MIP technologie však není Amoled, takže se superlativy v tomto budeme malinko opatrnější. Nicméně pokud přecházíte z výrazně starších Garminů (např. Fénix 6 a starší), samozřejmostí jsou všechny nejnovější datové, zdravotní a lifestylové metriky a informace. Včetně tolik užitečné obrazovky ClimbPro, jež vás spasí v terénu, kde to moc neznáte a kde byste mohli v kopci zle přepálit a vytuhnout v místech, odkud to je do cíle ještě hodně daleko. Mají nejnovější sensor pro optické měření tepu a jsou připraveny na měření EKG. Na detailní topografické mapy jsme od Garminu už zvyklí a Garmin Messenger oceníte v horách bez mobilního signálu.

Nová Endura sice nejsou tak elegantní jako F8, ale i tak jsou designově podařené. Užší luneta je posun vpřed. Materiál pouzdra je z plastu (polymer vyztužený vlákny) a materiál rámečku je z titanu. K tomu safírové sklo. Nylonový pásek respektuje lépe obvod ruky, který se může během dne měnit, zatímco klasický silikonový pásek má jasně dané dírky, kdy jednou to je volné a zítra zase moc utažené. Jedinou nevýhodou nylonového je, že když je mokrý, není úplně příjemné ho nosit. Pokud nejste zastánci dotykového displeje, jde tato funkce vypnout. Dle parametrů se zdají být hodinky vysoké, ale v praxi to není problém.


HODINKY DO TESTU POSKYTL GARMIN BRNO. JEHO PRODEJNU NAJDETE V OC OLYMPIA BRNO


Takže když to shrneme, pro koho jsou primárně a co je to hlavní PROTI, co musíte před nákupem zvážit: Jste-li dlouholetými uživateli produktů Garmin a máte již tuny dat, o které nechcete přijít, Enduro 3 je lepší volbou než Fénix 8, pokud musíte malinko šetřit na výdajích a hodinky budete používat hlavně či dokonce výhradně pro superdlouhé běhy, ponejvíc v horách. Pokud máte Endura 2, Fénixy 7 či Epixy PRO, nemusíte úplně spěchat s nákupem. Pokud vaše Garminy pamatují Covid, Endura 3 budou pro vás příjemným šokem.

Pokud však nejste úplně Garmin-lovers, na trhu najdete i jiné “expediční” hodinky jiných značek a bude na vás a vaší rešerši, zda nabízejí nějakou tu killer fíčurku, kterou Garmin nemají. A ruku na srdce, Garmin fakt vaši peněženku šetřit nebude! Zde je pro ulehčení nabídka potenciálních konkurentů pro Enduro 3: Suunto Vertical Titanium Solar, Garmin Fénix 8, Coros Vertix 2 a APEX 2, Polar Grit X2 Pro či nedávno představené Amazfit T-Rex 3 a Huawei Watch GT 5.

Celkové hodnocení: 96 %

(+) „nekonečná“ výdrž baterie

(+) silná svítilna

(+) nižší hmotnost

(-) využití hlavně (a jen) pro superdlouhé běhy

(-) méně ostrý displej s nižším rozlišením

(-) patří mezi nejdražší hodinky na trhu

*Pokud uvažujete o nákupu, již brzy nabídneme ve spolupráci s Garmin Brno slevu pro naše předplatitele! Sledujte náš profil na Forendors!

S přispěním Jiřího Egersdorfa

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 21.10.2024 16:36:02

Když Garmin v srpnu představoval zbrusu nové Fénixy 8, nechal si v kapse jeden trik. Jelikož očekával vlnu nevole nad šokující cenou, předešel kritice ze strany odpůrců “zbytečných” vychytávek modelem Enduro 3. Jsou dokonce levnější než dvojka (!) a mnohem levnější než Fénixy (konkrétně 22.490 Kč*), vydrží vícedenní expedice a přitom mají vše, co fandové horských túr milují.


Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.