Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Už jste přihlásili své děti na Mladé Běchovice?

Už jste přihlásili své děti na Mladé Běchovice?

Jan Jech | 21.08.2008 | přečteno: 14034×

Mladé Běchovice. Slavné jméno nejstaršího běžeckého závodu kontinentu ve spolupráci s vý­bornou organizací, sponzorským zajištěním a rok od roku lepším zázemím pro závodníky i diváky, to vše vytvořilo skvělou kombinaci, jejímž výsledkem je jeden z nejlepších dětských běžeckých závodů u nás. Jsme rádi, že můžeme zveřejnit text Jana Jecha, který je už dlouhá léta klíčovou postavou v organizaci závodu.

Dětský závod má o něco mladší historii než jeho velký dospělácký bratr. Když v polovině šedesátých let přišel do Běchovic nový ředitel školy Jan Renčín, přemýšlel o tom, jak do sportování zapojit i školní děti. Při příležitosti 70. ročníku slavného závodu padaly různé návrhy, jak závod připravit, ať už šlo o samotnou trať nebo o název. Po velkých diskuzích byl závod pod názvem Mladé Běchovice založen a uspořádán tělovýchovnou jednotou Sokol Běchovice II za vydatné pomoci Sdružení rodičů a přátel školy a Místního národního výboru v Běchovicích. Prvního ročníku se v roce 1966 zúčastnilo 168 běžců, převážně z Běchovic a okolí.

První trať závodu byla vyměřena na silnici směrem na Horní Počernice. Závodníci zdolávali, stejně jako běžci „velkých“ Běchovic, seběh z kopce od výzkumných ústavů a cílovou rovinku v kopečku směrem k Českobrodské silnici. Závod probíhal za provozu, pouze v okamžiku startu byla vozidla zastavována. Na počest závodu nese tato ulice jméno Mladých Běchovic.

V dalších ročnících přibývalo nejen startujících dětí, ale i vozidel. Proto bylo nutné důležitou spojku mezi Horními Počernicemi a Běchovicemi na část dopoledne z bezpečnostních důvodů v den závodu uzavřít. Do Běchovic se pravidelně sjíždělo kolem 300 závodníků především z obcí okresu Praha-východ.

Desátý ročník byl mimořádný nečekanou účastí téměř 600 dětí. Nárůst způsobilo zavedení náborových běhů pro malé děti, které běhaly na travnatém hřišti. Tyto závody na 50 až 200 metrů si získaly v průběhu dalších let takovou oblibu, že počet startujících dětí překročil počet běžců v hlavních kategoriích.

Běchovice byly připojeny k Praze, a tím mimo jiné došlo k zesílení dopravy i na silnici směrem na Horní Počernice. Ulice Mladých Běchovic se stala významnou spojkou a nebylo možné ji uzavřít. Rovněž znečištěná a rozbitá vozovka pod mosty a velký zájem o závod donutily pořadatele přemístit tratě závodu na méně frekventovaná místa. Náborové běhy zůstaly na hřišti  a hlavní závod se uskutečnil na silnicích mezi domky. Cíl byl na křižovatce ulic Výjezdová – Na Spáleništi. Časem se ukázalo, že to nebyla nejšťastnější volba. Tyto trasy byly nepříjemné pro diváky, protože závodníky viděli vždy pouze v rozmezí 100 metrů. Rohy zahrádek, obrubníky, kanály, odstavená auta, to byly jen některé nepříjemnosti, se kterými se museli závodníci vypořádat.

Po dalších několika letech došlo k zatím poslednímu přemístění závodu. Pořadatelé se rozhodli využít fotbalového hřiště, na kterém vyznačili běžecký ovál. Toto místo závodu je považováno za nejlepší. Nejenže diváci mohou sledovat celý průběh závodu, ale v současné době mají i závodníci k dispozici kvalitní šatny včetně celého zázemí v nových kabinách pana Požárka.

V posledních letech se Mladé Běchovice rozrostly o závod Běchovická míle pro juniory. Je škoda, že se na trať 1300 metrů odhodlá jen hrstka závodníků. Doufejme, že tomu letos bude jinak. Dalším závodem, který se letos na závěr sportovního dopoledne poběží, je Běchovická stovka. Tento závod na 100 metrů je připraven pro děti s postižením a pravidelně se jej zúčastňuje dvacítka závodníků. Patronem tohoto závodu je starosta Horních Počernic Ivan Liška.

Jak řekl zakladatel závodu a jeho první ředitel pan Jan Renčín:

„Mladé Běchovice jsou odrazovým můstkem ke sportovní dráze pozdějších vynikajících atletů. Například v roce 1969 zde zvítězil dorostenec Vlastimil Zwiefelhofer z domažlické výpravy. (Pozn. red.: Pozdější vítěz a držitel rekordu “velkých" Běchovic). Bylo by dobře, kdyby jeho příkladu následovali ještě mnozí další.“

Letošní závod Mladé Běchovice se poběží již v sobotu 20. září 2008. Zahájení je tradičně na fotbalovém hřišti v 8:50, aby se úderem deváté mohly na trať vydat jako první juniorky. Program celého dopoledne je na našich internetových stránkách: http://mladebechovice.cz/.  Na své si přijdou i ti nejmenší. Děti narozené v roce 2005 a mladší budou vyslány na start v 10:30. Sportovní dopoledne vyvrcholí v 11:30, kdy se na trať vydají děti s postižením.

Běžci příslušného věku se mohou již nyní přihlásit, ať už prostřednictvím on-line přihlášky, telefonicky (606 481 222) nebo písemně na adresu závodu (Organizační výbor závodu Mladé Běchovice, 190 11 Praha-Běchovice). Těšíme se na všechny závodníky. Pro každého je připraven diplom, ceny pro nejlepší a pro vylosovaného účastníka horské kolo, které pravidelně věnuje firma Ipex Běchovice. Tímto dokazujeme, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se, respektive proběhnout cílem.