Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Veteránské Mistrovství světa v běhu do vrchu se blíží

Veteránské Mistrovství světa v běhu do vrchu se blíží

Ivo Domanský | 07.08.2008 | přečteno: 7066×

Už šest týdnů sledujeme na stránkách behy.cz průběh přípravy Dušana Šebka na letošní veteránské mistrovství světa, které proběhne již za necelý měsíc (v sobotu 6. září) v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem. Představme si proto blíže celou akci a dejme slovo pořadateli.

Závod v Dolní Moravě bude osmým oficiálním, ve skutečnosti však již 11. ročníkem tohoto vrcholného měření sil starších běžců a běžkyň, kteří si oblíbili běhy do vrchu. 

Česká republika byla při tom, když v roce 1998 ohlásil vedoucí rakouských vrchařů Franz Puckl z Goingu u Innsbrucku, že se v rámci tradičního závodu na Kitzbühelerhorn uskuteční vrchařské mistrovství veteránů. Naši běžci a běžkyně tenkrát získali řadu prvních míst a dalších medailí a zároveň z Rakouska odjížděli se slibem, že se o rok později sejdou u nás na Černé hoře v Krkonoších.

Organizace se ujal TJ Maratonstav Úpice a druhé mistrovství se konalo v srpnu 1999 za účasti několika set běžců převážně z Česka, Slovenska, Rakouska a Polska. Organizace byla výborná a zejména starší veteráni budou mít možnost porovnat, kam se běh do vrchu posunul za těch devět let, které od Černé hory již uplynuly.

Poté převzali pořadatelskou štafetu Slováci a třetí mistrovství uspořádal Spartak Dubnica na silnici z Pruského na vrchol Vršatce. Bylo to opět velmi úspěšné mistrovství jak po sportovní, tak po společenské stránce a zároveň poslední, které se konalo na silnici.

Vedení světových vrchů pochopilo, že je na čase celou akci oficiálně zastřešit. Od roku 2001 je tedy veteránské mistrovství konáno pod patronací WMRA. V tomto roce bylo pořadatelem Polsko a závod se konal v Ustroni nedaleko česko-slovensko-polského pomezí. O rok později hostilo veterány opět Rakousko, konkretně tyrolský Innsbruck, v roce 2004 se vrchaři sešli v Saux dˇOulx v severní Itálii, kde mohli účastníci kromě vlastních závodů sledovat i výstavbu olympijských zařízení pro ZOH 2006. 

Následující mistrovství bylo prvním veteránským setkáním na britských ostrovech, dějištěm bylo turistické středisko Keswick. Nepříliš úspěšní byli Švýcaři, pořadatelé MSV 2006 (Salvan), zato o rok později se vytáhli Rakušané, kteří uspořádali zatím poslední mistrovství v Bludenzu na západě země.


Letos se tedy mistrovství znovu koná v České republice. Dejme slovo předsedovi organizačního výboru Janu Šimůnkovi z Iscarexu Česká Třebová:

„Bude velmi obtížné vyrovnat se Rakušanům a to i přesto, že se celý organizační výbor věnuje práci ze všech sil. To se týká jak počtu závodníků, tak i všeho okolo.“

Dobrá, ale přesto věřím, že se Dolní Morava také za organizaci nebude stydět. Proč by měli veteráni vlastně pod Králický Sněžník přijet?

"Rozdělil bych to na sportovní a společenskou část. Co se týče trati, bude sice náročná, ale nijak extrémní a pravděpodobně snadnější než tratě MSV v Saux ď Oulx nebo Salvanu. Start bude nedaleko organizačního centra mistrovství, které bude fungovat v Areálu snů, což je komplex, který v obci Dolní Morava vznikl do značné míry právě kvůli tradičnímu běhu na Králický Sněžník. 

Znovu upozorňuji, že mistrovství nepovede na Sněžník, to by z důvodu ochrany přírody i dopravní obslužnosti nebylo možné, ale na protější vrch Slamník, který starousedlíci někdy nazývají Schweinberg. První část trati je krosového typu, využívá místních komunikací a částečně je vedena i po asfaltu. 

Za hotelem Prometheus se běžci dostanou do typicky vrchařského terénu, čeká je výběh poloviny sjezdovky, pak se trasa opět poněkud zlidšťuje, převládají na ní mírná stoupání a klesání. Až zase v závěru si závodníci pořádně máknou, čeká je druhý ostrý výstup."

Projevili jste maximlní toleranci v přihláškách, proč to?

„Ano, na západě je zvykem uzavřít písemné přihláčšky třeba i měsíc předem a samozřejmě nepřijímají přihlášky bez startovného. U nás jsme stanovili datum na 25. srpna, tedy necelých 14 dní před dnem konání mistrovství.“

Kolik běžců je v současné době piřhlášeno a odkud?

Ještě před měsícem jsem cítil trochu mrazení v zádech, protože jsme měli přihlášky asi od 150 závodníků. V posledních týdnech se to rychle mění a nově přihlášení už nepřibývají po dnech, nýbrž po hodinách. Do 5. srpna máme 330 přihlášek skoro ze třiceti zemí, včetně některých exotických, jako je třeba Venezuela. 

Nejvzdálenější přihláška přišla z Nového Zélandu, nejstarším běžcem je zatím 81letý Jiří Soukup z Hradce Králové, nejstarší běžkyní asi bude Xenie Nikolajevová z Moldavska. Máme radost z velkého zájmu českých veteránů a veteránek, z nichž mnoho si vyzkouší kopce vůbec poprvé právě kvůli mistrovství. Doufám, že jim pak zůstanou věrni i nadále. 

Trochu mne zklamal menší zájem veteránů ze západní Evropy, ale my pro ně prostě nejsme tak atraktivní lokalita jako jsou třeba rakouské nebo švýcarské Alpy. Zatím je kromě České republiky nejvíc zastoupeno Polsko, ale to se změní, jakmile dostaneme kompletní přihlášku možná až stovky běžců ze Slovenska, kterým jsme připravili obdobné podmínky jako domácím."

Což v praxi znamená co?

„V praxi to znamená, že Slovákům poskytujeme zlevnění startovné, které je podmíněno členstvím v Klubu českých a slovenských přátel běhů do vrchu. Pro členy klubu z Čech, Moravy a Slovenska je pak startovné pouze 600 Kč a troufnu si prohlásit, že to je nejlevnější startovné, jaké jsem za ta léta osobně platil. Nechceme dělat veteránské mistrovství jako komeční záležitost. Pro úplnost, zahraniční běžci platí 35 eur.“

Silná koruna a slabší euro, to je pro vás spíš minus, ne?

„To ano, ale věřím, že i tuto nepříjemnost překonáme.“

Na závěr mi řekni, co by měl dělat čtenář serveru behy.cz, který se na základě našeho rozhovoru  teprve nyní rozhodne, že chce běžet na Slamník?

"Když je to návštěvník internetu, doporučuji mu vyhledat oficiální stránku mistrovství www.wmmr2008.com, kde najde vše potřebné. Může klidně přijet třeba i s rodinou, lůžková kapacita je v Dolní Moravě a nejbližším okolí značná a ubytovny mají dosud volná místa. 

Kromě závodu může on i neběhající doprovod sledovat bohatý doprovodný program. V Areálu snů bude vystupovat rocková hudební skupina Buldock z Lanškrouna, která nahrála a nazpívala oficiální hymnu mistrovství nazvanou „Utíkej“. Cédéčko s touto skladbou bude součástí dárkového balíčku pro účastníky.

Dále diváci uvidí akrobatickou skupinu Flying Boys, skupinu historického šermu Lucrezia, představí se biketrialový jezdec Václav Kolář, po loňském úspěchu znovu uvidíme travesti show v podání Hanky Panky.

A komu nebude stačit jeden závod, má možnost si prodloužit pobyt do neděle, kdy se koná další ročník pohárového závodu kategorie SUPER Dolní Morava – Králický Sněžník."