Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚH DĚTÍ: ŠSK Újezd nad Lesy - když se nečeká na pomoc shůry

BĚH DĚTÍ: ŠSK Újezd nad Lesy - když se nečeká na pomoc shůry
foto: archiv ŠSK Újezd nad Lesy

Mirek Kratochvíl | 31.10.2008 | přečteno: 14039×

Když se na dětských závodech objeví houf dětí v zelených dresech, ostatním závodníkům výrazně klesá šance na dobré umístění. Obvykle přijedou, poberou většinu cen a zase zmizí. Jak je to možné, že zatímco ostatní oddíly si neustále stěžují na úbytek dětí, členská základna ŠSK Újezd nad Lesy rok od roku roste? 

Rozhodli jsme se vyzpovídat jednu ze zakladatelek, předsedkyni oddílu a také jeho hlavní trenérku Zuzanu Olšanovou.


Kdy a za jakých podmínek vznikl váš atletický oddíl? Jaké to byly začátky?

Oddíl byl založen v roce 1994 jako součást Školního sportovního klubu fungujícího v prostorách a pod hlavičkou ZŠ Polesná v Praze 9, Újezd nad Lesy. Při zrodu stál kamarád Petr Musil, ke kterému jsem se přidala já. Nejdříve jsem oslovila Danu Bakičovou a pak se k nám postupně přidávali další. Většina trenérů a funkcionářů jsou rodiče našich bývalých nebo současných svěřenců. Velkou výhodou pro nás byla možnost využívat školní tělocvičnu a venkovní škvárový ovál s doskočištěm. Ten jsme ovšem v začátcích museli vysvobodit ze zajetí plevele. Začínali jsme s necelou dvacítkou dětí, sbírali zkušenosti, rozkoukávali se, začali jezdit na přespolní běhy v okolí Prahy, pak zkusili i dráhu. 

Jaká je tvá sportovní minulost? Měla vliv na další působení oddílu?

Běhala jsem střední a dlouhé tratě za VŠ Praha pod vedením trenéra pana Krištofa. Z té doby jsem také znala jiného trenéra, pana Průchu. Když jsem ho po letech opět potkala, hned jsme se poznali a měli si co říci. Tehdy jsem pochopila, že je to skvělý člověk, ze kterého si budu brát příklad celý život. Protože pan Průcha byl trenérem AC Praha 1890, navázali jsme tehdy spolupráci a naše děti v soutěži družstev hostovaly pod hlavičkou tohoto klubu. 

A současnost oddílu?

V současné době máme dvě tréninkové maxiskupiny. Je to přípravka dětí od 6 do 10 let, kterou vede Radka Kohoutová společně s Markétou Šimkovou a Ivanou Zoulíkovou. Tito caparti trénují dvakrát týdně a jezdí po přespolních bězích po celé republice. Druhou skupinu starších atletů vedu já spolu se svou zástupkyní Danou Bakičovou. Dalšími trenéry v této skupině jsou Pavel Rejmon a Bára Plzenská. V tomto složení trénujeme třikrát týdně. A samozřejmě kromě velkého množství přespoláčků již závodíme na dráze jak v jednotlivcích, kde o nás je rozhodně vědět, tak v družstvech, kde již třetí rok spolupracujeme s PSK Olymp Praha, za které stavíme družstva a kam ve starším věku (dorost, junioři) předáváme v případě zájmu již hotové atlety. Přípravka má v současnosti 35 a starší skupina 42 členů. 

Kolik u vás zaplatí rodiče za jednoho malého atleta ročně? 

U nás atlet platí členský příspěvek ve výši 1000 Kč. V této ceně má i propůjčení kvalitních atletických treter. Když mu jsou malé, vymění si je za větší. Tím pomáháme rodičům, aby nemuseli každý půlrok kupovat nové. Jinak necháváme šít dětem oddílová trika a další slušivé dresy v klasických zelenočerných barvách, na které částečně přispívá klub a zbytek doplácí člen. 

V této částce není zahrnuto soustředění. V posledních letech jezdíme v létě na týdenní soustředění do Sušice, kde máme pronajatý celý ubytovací areál přímo u řeky Otavy cca 300 m od krásného atletického stadionu. I s trenéry a dalšími dospělými pomocníky se nás sem každoročně sjede na sedmdesát. 

Trénujeme zde třikrát denně na stadinou a krásném lesoparku podél Otavy, v areálu máme i hřiště na míčové hry, ideální místo pro bojovky atd. Obědy a večeře máme na stadionu, snídaně, svačiny a druhé večeře jim připravujeme my – pečivo z místní pekárny a u dětiček oblíbené pomazánky (které jim připravujeme) jsou nepřekonatelné. Tradicí je závod – výběh na Svatobor. Kromě tréninků máme pro děti připraveno spoustu přednášek na téma zdravoděda, masáže, pravidla atletiky, správné rozvičování a vše je zakončené testy o ceny. O špičkovou zdravotní péči se stará Miládka Pavlicová – profesionální zdravotnice.

Co se podařilo v poslední době?

Jednu z největších radostí nám udělal loňský grant, pomocí něhož dostal náš hrůzostrašný ovál kvalitní tartanový povrch. Tartan teď máme i v sektoru skoku do dálky a v celém středu dvousetmetrového oválu. Ten využíváme na míčové hry, rozcvičení, soutěže. Koncem loňského roku můj manžel Aleš společně s firmou Spojstav stadion osvětlil a my zde můžeme trénovat i ve večerních hodinách. To vše se stalo za finančního přispění Místního úřadu v Újezdě nad Lesy, firmy Spojstav a pana Olšana. Máme velké štěstí, že se můžeme opřít o skvělou spolupráci a porozumění u paní starostky Vlásenkové i u ředitele školy a předsedy školního sportovního klubu Mirka Kurky.

Jak už jsi se zmínila, oddíl nemá své dospělé atlety. Kteří z bývalých svěřenců to zatím dotáhli nejdál? 

Nebude to úplný výčet. Jen pár jmen za všechny. Markéta Plzenská (mistryně republiky na čtvrtku v dorosteneckých a juniorských kategoriích), Eliška Klučinová (reprezentantka v sedmiboji), Martina Bakičová (tyčkařka), Martin Olšan, Petr Daněk (středotraťaři a vytrvalci, startující za PSK Olymp Praha). 

Co vás nejvíc pálí v současné době?

Naším cílem pro toto období je sehnat finanční částku na nákup doskočiště na skok do výšky, které bychom rádi umístili rovněž na stadion. V současnosti naše děti se skokem do výšky přijdou do styku pouze na závodech a na soustředěních. Moc bychom si přáli, aby se nám tento sen splnil již na začátku roku 2009 a na jaře již svěřenci trénovali skok do výšky naplno. 

V čem je vaše hlavní síla?

Řekla bych v tom, že se sešla parta trenérů, kteří trénují děti pro lásku ke sportu. Snažíme se z našich dětí utvořit partu, která táhne za jeden provaz, schází se i mimo trénink. Vizitkou toho snad je, že společně s námi do Sušice jezdí i naši bývalí svěřenci. Někteří odchovanci pomáhají s výchovou mladých atletů. Každý rok vypisujeme soutěz „Újezdský pohár v přespolním běhu“. Při jejím vyhodnocení, kterého se účastní i rodiče svěřenců, první tři děvčata a první tři chlapci dostávají poháry a medaile, všichni ostatní pak drobné dárky.


VÍTE O DALŠÍCH ODDÍLECH PRO DĚTI, KTERÉ JDOU OSTATNÍM PŘÍKLADEM? NAPIŠTE NÁM NA REDAKCE@BEHEJ.COM

NAVŠTIVTE SPECIÁLNÍ STRÁNKU VĚNOVANOU BĚHU DĚTÍ


 

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Svan muž 31.10.2008 12:30:00

Hm.. moc pěkně se to čte. Moc by mě ale zajímalo, jakým způsobem jste vy trenéři zabezpečeni proti eventuálnímu úrazu, nebo nedej bože úmrtí dítěte při závodech nebo i treninku.A co pravidelné zdravotní prohlídky dětí, které za našich mladých let byly povinné?

avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 31.10.2008 13:15:04

>> Svan, 31. 10. 2008 12:30:00

Omlouvám se, pokud se někomu má reakce bude zdát příliš nekonkrétní. Trenér, nebo obecně každý kdo pracuje s dětmi, toho může a musí udělat poměrně hodně. Chrání tím nejen děti, se kterými pracuje, ale samozřejmě taky sebe. Metodický pokyn Pražského atletického svazu, který se prací s dětmi zabývá, má 21 stránek (na každé spousta odkazů na nejrůznější zákony a nařízení). I když ale do puntíku splníme všechna nařízení, značná míra rizika tady existuje. Ale to asi platí pro všechny lidské činnosti. Pak si můžeme vybrat. Jistou rozumnou míru rizika přijmout, nebo zůstat doma a nedělat nic.

avatar

Česká Lípa

Celkem 299 km
Minulý měsíc 0 km

Komik1000 muž 02.11.2008 17:04:02

O takovém klubu se mi za mlada ani nezdálo. Děcka mají ted mnohem větší příležistosti ke kvalitnímu tréninku ale mnohem menší chuť. U Vás se podařilo nějak vyprovokovat i tu chuť. Dobrá práce nechť je příkladem ostatním.

administrator 03.04.2010 13:32:38

Když se na dětských závodech objeví houf dětí v zelených dresech, ostatním závodníkům výrazně klesá šance na dobré umístění. Obvykle přijedou, poberou většinu cen a zase zmizí. Jak je to možné, že zatímco ostatní oddíly si neustále stěžují na úbytek dětí, členská základna ŠSK Újezd nad Lesy rok od roku roste? 


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.