Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Garnier juniorský maraton: jakou má atmosféru?

Garnier juniorský maraton: jakou má atmosféru?
foto: Petr Kostovič

Petr Kostovič | 16.04.2009 | přečteno: 10194×

Zvítězit, dobře se umístit, kvalifikovat se pro závod do Prahy, ale také udělat si výlet, "ulejt“ se ze školy, přijet si pro účastnické tričko. To byly důvody, které vedly studenty středních škol Ústeckého kraje k účasti v jednom z regionálních kol Garnier juniorského maratonu, které se konalo ve středu v Ústí nad Labem. Přinášíme postřehy z místa konání.

Garnier juniorský maraton je závod pro studenty středních škol. Maratonskou trať běhají desetičlenné štafety. V každé z nich musí být alespoň tři dívky. Prvních devět členů štafety běží čtyřkilometrové úseky, poslední z nich musí zvládnout šest kilometrů a 195 metrů.

V dubnu probíhají regionální kola a jejich vítězové se účastní finále – Volkswagen Maratonu Praha 10. května. Vítězné družstvo finálového závodu získá čtyřdenní pobyt v Bruselu s návštěvou Evropského parlamentu. Závod je pod patronací Evropské komise v ČR a je zdarma.

Nezajímali jsme se tentokrát tolik o průběh a výsledky závodu, i když vítězný tým Gymnázia Most si určitě za svůj výkon zaslouží absolutorium. Účast redakce behej.com byla sondou do názorů studentů a pedagogů na běh, sport a tělesnou výchovu ve vztahu k tomuto závodu.

„Jak jste vybírali studenty k tomuto závodu? Jaký je vztah mládeže k běhu, sportu a tělesné výchově? Jakou motivaci mají pro účast v tomto závodě?“ Tyto otázky padaly směrem k pedagogům doprovázejícím studenty.

„Co pro vás účast na této akci znamená? Připravovali vás ve škole k závodu? Baví vás běh?,“ ptali jsme se studentů.

Jirka, student Gymnázia Teplice: Juniorského maratonu se účastníme každoročně. Jsem tady už potřetí. Ve škole nás nijak speciálně nepřipravovali, instrukce o tom, jak se obléknout a jaké volit tempo jsem ale ani nepotřeboval, jsem běžec na lyžích a v oddíle jsme tvrdě trénovali celou zimu, takže jsem byl na závod dobře připraven. Před samotným závodem jsem spíš už jen odpočíval. Běhám už hodně dlouho, vím, jak se obléknout a jaké volit tempo.

Honza, vyučující tělesné výchovy na střední škole v Lovosicích: Jsme tu již popáté. Mládež běh baví, pokud jsou studenti moti­vováni. V tomto případě je motivací třeba to, že se "ulejou ze školy“, dostanou tady tričko a další dárky. Pro pilnější studenty, kteří mají účast podloženu atletickým tréninkem, může být motivací i to, že se dostanou na velký závod do Prahy. Pokud jde o jejich vztah k tělesné výchově, je to jeden z předmětů, při němž se odreagují, neuškodí jim, nemusí se na něj učit, je to pro ně zpestření vyučování, ale když to srovnám s dobou před dvaceti lety, tak tehdy se na tělocvik děti těšily, dnes ne.

Pro závod jsme vybírali účastníky podle jejich výsledků v atletice během roku. Atletika je v osnovách, běhá se Cooperův test, patnáctistovka, přespolní běhy, snažíme se pořádat i závody v orientačním běhu.

Studentům jsme před závodem poskytli obecné rady o tom, jak se chovat, rozcvičit, jaký volit pitný režim.

Barbora, vyučující tělesné výchovy na Evropské obchodní akademii v Děčíně: Studenty se snažím k běhu motivovat, jde mi o to, aby na tom kondičně a zdravotně byli lépe. Nechci po nich, aby běhali s cílem dosáhnout nějakých konkrétních časů, ale aby se naučili mobilizovat síly, umět se takzvaně "kousnout“, vydat maximální úsilí v rámci svých možností.

Myslím, že konkrétně o běhání ztrácí v poslední době zájem, na první místo se staví míčové hry, v současné době hlavně florbal, basketbal, volejbal. Proč ztrácí zájem o běh? Asi je k tomu nevedou rodiče, myslím, že je to ve výchově v rodině.

Juniorského maratonu se účastním se studenty již potřetí, na škole máme několik studentů, kteří se věnují atletice, takže vím, jakého výkonu jsou schopni dosáhnout, a tyto studenty jsme nominovali k závodu. Speciální běžecká příprava na tento závod ale možná není, ve škole k tomu nejsou vyhrazené vyučovací hodiny, přitom atletika a gymnastika jsou základem celé řady dalších sportů.

Pavel, ředitel Střední odborné školy Libochovice: Poprvé jsme se Garnier juniorského maratonu účastnili před osmi lety. V našem případě jde jen o to zúčastnit se. Jsme malá škola. Ve srovnání s ostatními, které tady jsou, máme nepoměrně méně studentů. Na ostatních školách, které jich mají 500, lehce najdou deset atletů pro takovouto akci, já najdu sotva dva.

Mládež, která nesportuje, a to je dnes většina, ti jsou schopni tak nanejvýš ujít čtyři kilometry, takže já vybírám ty, kteří ujdou čtyři kilometry rychlou chůzí. Chci, aby si to alespoň vyzkoušeli, zkusili si, jaké úsilí je třeba vyvinout k dosažení určitého výkonu. Když potom sledují sportovní výkony v televizi, mohou porovnávat, dokážou je více ocenit, pokud si něco podobného vyzkoušeli na vlastní kůži.

Sportu se dnes věnuje strašně málo lidí, převládá pohodlnost. Dost velkým problémem na středních školách jsou drogy.

Vojta, student Střední odborné školy v Libochovicích: Sport mě baví, ale běhání nepatří mezi moje nejoblíbenější aktivity. Naše škola je malá a možnosti výběru jsou omezené, já hraji fotbal, jako jeden z mála se tedy věnuji alespoň nějakému sportu, proto jsem tady.

Uběhnout čtyři kilometry je hodně velká námaha, ale líbí se mi, jak je závod připraven a zorganizován, jsem rád, že tu jsem. Ve škole jsme žádnou speciální přípravu neměli, vlastně jsme se dozvěděli teprve včera, že sem pojedeme. Takže já jsem si byl jen včera odpoledne zaběhat. Prostě to bylo celé jen o tom, že se jedeme zúčastnit.

Tereza, studentka Sportovního gymnázia Most: Vybráni jsme byli na základě výsledků Cooperova testu, který běháme ve škole každoročně, stejně tak, jako každoročně běháme tento závod. Běhání mě baví, dělám atletiku, věnuji se vytrvalostním běhům. Každý z nás běh trénuje pravidelně, takže speciální příprava na závod nebyla ve škole potřebná. Doufám, že postoupíme do finále v Praze.

 


Podrobnosti o Garnier juniorském maratonu

 

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha-Bohnice

Celkem 22706,27 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:02 (2010)
půlmaraton: 1:20:21 (2010)
maraton: 2:58:29 (2009)

BuckTheBug muž 16.04.2009 14:17:35

"Atletika je v osnovách, běhá se Cooperův test, patnáctistovka, přespolní běhy, snažíme se pořádat i závody v orientačním běhu.
" Tak to vypadá, že je vše při starém. Děti a mládež jsou z běhu zkoušeny, nikoliv k němu zajímavou formou vedeny. :(

Motto: "6:47, to není zlý čásek na kilásek. Škoda že jsem běžel jen 300 metrů.", Arnold J. Rimmer
avatar

Lomnice nad Popelkou

Celkem 14657 km
Minulý měsíc 0 km

Dooma muž 16.04.2009 16:36:46

Měl sem to štěstí, že jsem byl na škole se spoustou orienťáků, takže nebyl problém dát do kupy 7 kluků a 3 holky na závod. Vždy jsme postoupili do finále a dvakrát i finále vyhráli. Myslím, že pro všechny to byla obrovská událost, jelikož zažít závod v Praze s keňany (a třeba i na prvním úseku vyzkoušet jejich drtivé tempo) v davu lidí je neuvěřitelný zážitek. Doposud to je jeden z mých nejhezčích běžeckých zážitků. Smutnější je, že na gymnáziu, kam jsem docházel, nedají momentálně do kupy tři holky, které by byly ochotny uběhnout ty 4 kilometry, což je smutné a vypovídá to o vztahu dnešní mládeže k běhání.

Motto: V každém závodě přijde chvíle, kdy se závodník setká se skutečným soupeřem a překvapeně zjistí, že je to on sám. http://www.atletika-behy.cz

administrator 03.04.2010 13:32:52

Zvítězit, dobře se umístit, kvalifikovat se pro závod do Prahy, ale také udělat si výlet, "ulejt“ se ze školy, přijet si pro účastnické tričko. To byly důvody, které vedly studenty středních škol Ústeckého kraje k účasti v jednom z regionálních kol Garnier juniorského maratonu, které se konalo ve středu v Ústí nad Labem. Přinášíme postřehy z místa konání.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.