Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jablonecká hala patřila veteránům

Jablonecká hala patřila veteránům
foto: Aleš Tvrzník

Ivo Domanský | 13.02.2010 | přečteno: 4819×

Sobotního mistrovství České republiky veteránů v hale se zúčastnilo 130 mužů a žen ve věku od 35 do 85 let. Pro některé z nich to bylo spíše společenské setkání uprostřed zimní závodní přestávky, pro většinu však test trénovanosti nebo poslední ověření formy před březnovým MS v hale v Kanadě. Jak probíhaly v Jablonci běžecké soutěže?

Rozsah mistrovských závodů v hale je u nás poměrně omezený, závodí se pouze na třech tratích a to 800, 1 500 a 3 000 m. Velmi důležité je uvědomit si, že konečný výsledek není dán pouze stopkami, nýbrž přepočtem reálného času podle věkového koeficientu. Tato zvláštnost veteránských závodů je vyvolána prostou skutečností, že můžeme těžko srovávat výkony čtyřicetiletých s je­jich sedmdesátiletými kolegy. Věkový koeficient je vypočítán pro všechny disciplíny, tedy vedle středních tratí i pro sprinty, překážky, skoky, vrhy a hody.

V těchto závodech se velmi často stává, že absolutně nejrychlejší běžec není první v celkovém hodnocení disciplíny. V jabloneckém běhu na 3 000 m způsobem start – cíl vyhrál český reprezentant v běhu do vrchu Dušan Podroužek (Slovan Liberec), star­tující v kategorii veteránů 35–39 let, ale ani za skvělý čas 9:31,5 nepobral tolik bodů, aby mohl zvítězit. Druhý Martin Fořt (Sokol Kolín) zvládl trojku také v čase pod 10 minut (9:55,4). Do role celkového vítěze však věkový koeficient pasoval 57letého maratonce Františka Pechka (Maratonstav Úpice), který po taktickém boji porazil mnoho mladších soupeřů a časem 10:12,7 získal zaslouženě mistrovský diplom. Druhý byl po přepočtu karvinský Mirek Kravčík (10:25,7).

Teprve 36letý Dušan Podroužek se přiznal, že do haly přijel pouze proto, že si chtěl zazávodit a využil proto konání mistrovství v blízkosti svého nynějšího bydliště. „Po mistrovství světa do vrchu jsem se na podzim vypravil na himálajský trek pod Everestem.  Zážitky skvělé, ale z hlediska výkonnostního atleta je to hotová sebevražda. Stále mám dýchací potíže, nemůžu kvalitně trénovat. Dokonce si myslím, že pobyt v pásmu smrti (kolem 8000 m, pozn. red.) moc neprospěl ani našemu lyžařskému mistru světa Martinu Koukalovi. Pokusím se kvalifikovat na mistrovství Evropy do vrchu v Bulharsku, ale moc velké naděje si nedávám.“

Vzácná shoda mezi reálnými a „koeficientními“ vítězi naopak panovala u běžců na 1 500 m. Klasickou atletickou trať zaběhl nejrychleji 46letý Petr Louda (AC Syner Turnov) 4:28,4. Ten měl v cíli k dobru celou stometrovou rovinku na početnou skupinu, v níž si nakonec po velkém boji vybojoval druhé místo Miroslav Fliegl z PSK Olymp Praha (4:51,3). Za zmínku stojí, že v Jablonci slavil návrat mezi aktivní běžce mnohonásobný veteránský mistr v bězích na dráze, na silnici a v terénu Jan Buchar z Vrchlabí (narozen 1933). Proč měl Honza největší aplaus ze všech běžců, i když doběhl předposlední? Mnoho kamarádů si totiž připomnělo jeho boj o život poté, co se v červnu 2008 při jízdě na kole střetl s au­tomobilem, utrpěl velmi vážná poranění s nás­ledným několikaměsíčním pobytem v nemocnici, rehabilitací v lázních a jen velmi pomalým návratem k tomu, co pro něj bylo po celý život hnací silou – k pohybu a zvláště běhu. Honza už možná žádný světový titul nezíská, jeho návrat k závodění je však jedinečným důkazem odolnosti běháním zoceleného organismu.

Pravidelnou účastnicí veteránských mistrovství na dráze, v hale a mimo dráhu je letos 71letá Marie Polívková. Závodně běhá a chodí pro radost a zdraví už nejméně 30 let – k atletice ji přivedla účast na kdysi velmi populárním závodě Vavřínová podkova v Pardubicích. Maruška se svým typickým úsměvem vylíčila,  jakou „rozcvičku“ musela absolvovat v pátek před mistrovstvím.

„Sedím včera na nádraží v Duchcově a čtu si, vlevo i vpravo mám položenou kabelu. Najednou se jako blesk přiřítil odněkud z haly poberta, popadne menší tašku a prchá s ní pryč. Asi mě předtím vytipoval jako neškodnou stařenku, která začne nenajvýš bezmocně křičet o pomoc a díky lhostejnosti okolí jí to nebude nic platné. Jenže já zareagovala okamžitě a impulzivně jsem se rozběhla za ním. Zlodějíček byl v tmavé bundě s kapucí, takže vlastně nevím, jak vypadal. Běžela jsem za ním přes halu, po schodech dolů ven z nádraží a asi po stovce metrů vidím, jak se k němu přes velký věkový rozdíl začínám přibližovat. Když mě cítil za zády, najednou mrštil kabelou na zem a zdrhl. V té chvíli mi ale došlo, že druhá kabela s ještě cennějším obsahem zůstala nehlídaná v čekárně železniční stanice – nepřeji vám vidět ten úprk zpátky. Naštětí poberta zřejmě neměl komplice, a tak byla taška na svém místě.“

Originální roz­cvička hlavní organizátorky tradičního Běhu duchcovským viaduktem nesporně stojí za zaznamenání.

V Jablonci bylo vytvořeno několik nových českých veteránských rekordů, z těch běžeckých bude asi nejhodnotnější výkon 66letého Václava Šejbla (Atletika Písek) na 800 m 2:28,98 minut. Mezi čtenáři našeho serveru je řada běžců, jejichž věk je sotva poloviční proti věku Vaškovu - uvedený čas by pro některé z nich mohl být výzvou k překonání. Sami poznají, že  „půlka“ pod dvě a půl minuty dá běžci pořádně zabrat v každém věku. Vašek Šejbl je jedním z těch veteránských běžců, kteří budou startoval v ka­nadské Britské Kolumbii a prohlédnou si i olympijský Vancouver v mezidobí po XXI. ZOH a před Paralympiádou. Určitě není bez šancí na medailové umístění.

Kulis mistrovství využilo Sdružení veteránů Českého atletického svazu k vyhlášení výsledků soutěže o TOP veterána a veteránku za uplynulý rok 2009. Zvítězili běžci – nejvíc bodů získal mezi muži vytrvalec Karel Matzner (M 80) a u žen sprinterka Štěpánka Gottwaldová (Ž 35).