Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Dubai Marathon: Haile poběží proti Času

Dubai Marathon: Haile poběží proti Času

Ivo Domanský | 17.01.2008 | přečteno: 10210×

V pátek, sváteční den muslimů, se možná dočkáme dalšího zlepšení světového rekordu v maratonském běhu. Patnáct týdnů po berlínském triumfu hází nejlepší současný vytrvalec Haile Gebrselassie znovu rukavici do tváře Času. V největším ze sedmi emirátů, v Dubaji, uvidí soupeři i diváci pokus o překonání jeho vlastního rekordu. Názor Iva Domanského doplňujeme o postřehy Mirka Hasala, účastníka Dubai marathonu z roku 2006.

Mnozí si možná kladou otázku, proč usměvavý etiopský běžec tento pokus vůbec ohlásil. Jde mu opravdu pouze o nemalé peníze? Může získat milionový bonus v dolarech a i když americká měna padá a padá, mega dolarů je pořád hodně peněz. K tomu si připočtěte vypsanou odměnu za vítězství, ta činí 250 tis. USD a (nikde neuváděné) startovné, které tento muž zpravidla žádá v hodnotě vyšší, než je vítězova prize money. 

Pro závodníka Gebrselassieho úrovně, u něhož lze předpokládat nejen erudovanou a nerušenou přípravu na mimořádný výkon, ale i dostatečný podpůrný tým, zajišťující dokonalou rehabilitaci a regeneraci (což jsou složky neméně důležité než sám trénink a na něž by neměli zapomínat ani maratonci a běžci, jimž jde – pouze – o rekordy osobní). 

Krátce řečeno, 15 týdnů od Berlína je doba dostačující k opětovnému ataku na nejvyšší mety. O tom jsem přesvědčen stoprocentně. 

Nuže, Haile Gebrselassie už nejen slovy, ale především činy dokázal, že je nejen běžcem, ale rovněž člověkem mimořádných kvalit. Jeho rodná země stále patří k chudším africkým zemím a jsou tam oblasti větší než naše republika, kde je denním hostem v chýších domácích obyvatel nejen bída, nýbrž často i její nemilosrdný bratr hlad. A Haile si to moc dobře uvědomuje a značnou část vydělaných peněz investuje doma do infrastruktury i do přímé podpory mladých etiopských sportovců. 

Maraton v Dubaji je rovinatý, vede po mořském břehu, podklad tvoří dokonalý asfalt. K tomu dodává Mirek Hasal na základě své osobní zkušenosti: „Silnice je opravdu rovná, vše krásný hlaďoučký asfalt, my jsme tam předloni měli pár mostů a jeden tunel, ale to letos není. Zrychlení trati se asi povedlo. Vše ale na úkor atraktivity. Já jako amatér si nedovedu představit, že poběžím 15 km rovně bez jediné zatáčky, pak se otočím a to samé poběžím zpět.“ 

Na rozdíl od Evropy nemohou závodníci počítat s větší podporou diváků, kteří často vůbec netuší, o co se jedná. Ovšem, ruku na srdce, světová špička běží dnes tak rychle, že si okolí ani moc nemůže všímat. Slova Iva Domanského potvrzuje Mirek Hasal: „Divácká kulisa se dá vyjádřit jedním slovem. NIC. Absolutní ticho města, probouzejícího se do pátečního rána.“

Jde o maraton relativně malý, kde větší polovinu startovního pole tvoří cizinci. Za svého pobytu v Kataru jsem sice denně potkával na „corniche“ víc joggujících lidí, než potkávám ve Hvězdě, ale maraton je přece jen něco jiného. 

Hodně bude záležet nejen na okamžité formě favorita, ale i na spolupráci ostatních pozvaných protagonistů, mezi nimiž nechybí další skvělý maratonec, Keňan Sammy Korir (pozn. redakce: 2:04:56, Berlín 2003, závod, v němž Paul Tergat překonal světový rekord časem 2:04:55). 

V tuto dobu panuje na Arabském poloostrově počasí jako u nás ve vrcholném jaru. Podle předpovědi počasí má být v pátek v noci 12, přes den maximálně 22 a polojasno, takže počasí příjemně maratonské.

A jaké jsou Haileho šance?

„Hodně práce mohou odvést kvalitní pacemakeři. Pokud bych měl dát hlavu na špalek, že Haile tento pátek světový rekord zlepší, nedal bych ji. Ale přál bych mu to,“ říká Ivo Domanský.

Svůj názor na překonání světového rekordu doplňuje Mirek Hasal: „To, že přijede Haile, je opravdu pouze otázka peněz. Když mu dáte milion dolarů, přijede se s vámi proběhnout třeba do Unhošti. V Dubai to tak berou. Mají nejvyšší barák na světě, sněhovou sjezdovku v poušti, ostrovy ve tvaru palmy, nejdražší hotel na světě, a já nevím co ještě, tak proč nepozvat Haileho na pouťák. Už vloni mu narovnali trať, tak budou mít třeba i nejrychlejší maratonskou trať na světě. Každopádně překonání světového rekordu není nereálné.“

.z11 {font-family:Arial;font-size:12px;font-weight:normal;Bac­kground-color:white;border-color:gray;border-width:2px;border-style:solid; border-collapse:collapse; cell-padding:4px} .z11 td {Background-color:white;border-color:lightgray; border-width:2px; border-style:solid} .z12 {font-family:Arial;font-size:12px;font-weight:normal;Bac­kground-color:white;border-color:gray} .z11 td {Background-color:white;border-color:gray} .z11 th {Background-color:white;border-color:gray} .linef {font-weight:bold;text-align:center} .line {text-align:left} .numer {text-align:right; padding-right:3} .line1 {background-color:yellow} .line1 td{background-color:yellow} .line2 {background-color:lightgreen} .line2 td{background-color:lightgreen}
Haile Gebrselassie – mezičasy při světovém rekordu, Berlín – 30. 9. 2007
Distance Mezičas
5 14:44
10 29:27
15 44:16
20 59:10
Půlmaraton 1:02:29
25 1:14:05
30 1:28:56
35 1:43:38
40 1:58:08
Maraton 2:04:26

Vývoj světového rekordu v maratonu

Oficiální web závodu