Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jiří Wallenfels: Postřehy z Apeldoorn Marathonu

Jiří Wallenfels: Postřehy z Apeldoorn Marathonu

Jiří Wallenfels | 07.02.2008 | přečteno: 13004×

Letošní maraton v Apeldoornu byl cílem české invaze. Nutno říci, že invaze úspěšné, zakončené trojnásobnou „bednou“. Základní informace jsme již přinesli v rubrice Jednou větou (a opakujeme na konci dnešního článku), podrobněji se k závodu vrací přímý účastník Jiří Wallenfels.

Maraton se konal za příznivého počasí, teplota 4 °C, slabý vítr, polojasno. Trať byla suchá, mírně zvlněná. Start je v centru Apeldoornu, běží se kousek od zámku Het Loo, vilovou čtvrtí s upravenými domy a zahradami a dále překrásnou krajinou Národního parku Veluve, botanickou zahradou s rododendrony – nyní pochopitelně bez květů, převážně jehličnatými lesy po asfaltových cyklostezkách a silnicích s uzavřeným nebo omezeným provozem. 

Po 27,5 km se trať vrací prakticky do prostoru startu a maratonci pokračují druhým zkráceným okruhem. Značen je 1. km a dále 5., 10. až 35. Posledních 7 km je značen každý km. Závod na 27,5 km má společnou trať s maratonem.

Organizace byla bezchybná. Start maratonu byl společný se závodem na 27,5 km, maratonci obdrželi červená (ženy) a oranžová (muži) čísla na hrudi i na zádech, závodníci na 27,5 km žlutá čísla pouze vpředu. Občerstvovací stanice byly klasicky po 5 km (voda, ionťák, čaj, banány). V cíli byly připraveny medaile, deky, ionťák, čaj. První tři závodníci obdrželi krásné a pro Holandsko typické kytice. 

Značení trati bylo bez nejmenších problémů. Jako zázemí sloužila moderní veliká budova divadla dvě stě metrů od startu, která plnila též funkci šatny. V budově bylo možno využít služeb kaváren. Pro účastníky byl k dispozici dostatek čistých toalet. Přihlášky byly přijímány nejpozději hodinu před startem. Každý maratonec obdržel účastnické tričko. Vše proběhlo bez delších front a v teple. Před prvními běžci jelo auto s časomírou.

Průběh maratonu z mého pohledu: Do 27. km běžela v čele čtveřice – 2 Poláci, Jirka Žák a já, na 28. km Poláci odběhli, s Jirkou jsme začali ztrácet, Jirka Žák o něco více. Za dalších asi 5 km jsem měl na Jirku asi 150 m náskok, který však postupně zkracoval a na 39. km mě předběhl. V cílové rovince mě pak předběhl ještě jeden závodník. Výborný výkon předvedli Petra Kamínková (traťový rekord pod 2:40), Iva Milesová (2. místo) a Pavel Brýdl (18,5 km pod 1 hodinu), slušně běželi i ostatní, nikdo vysloveně nezklamal. Běžela i Jana Klimešová na trati 27,5 km.

Celková atmosféra byla velmi příjemná, jedná se o maraton středních rozměrů, diváků však bylo spíše méně, organizátoři ochotní, běžci milí, hezky oblečení :)


VÝSLEDKY APELDOORN MIDWINTER MARATHON


 

JIŽ DŘÍVE PUBLIKOVÁNO: Petra Kamínková zvítězila v nedělním Midwinter marathonu v nizozemském Apeldoornu již počtvrté, tentokrát v nejlepším osobním výkonu 2:39:20. Úspěch českých barev dovršila Iva Milesová na 2. místě v čase 3:00:58. V mužském maratonu vyhrál Polák Chawawko za 2:27:34, z Čechů byl Jiří Žák třetí za 2:33:35 a Jiří Wallenfels pátý v čase 2:35:15. Na trati 18600 m vyhrál domácí Dennis Licht za 58:18, Pavel Brýdl obsadil druhé (59:56) a Jan Havlíček 4. místo (1:00:33).