Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jaké bylo běžecké setkání v Hlinném?

Jaké bylo běžecké setkání v Hlinném?

Daniel Zoubek | 01.09.2008 | přečteno: 9589×

Poslední prázdninový víkend jsem strávil ve společnosti stejně postižených lidí, respektive běžců. Proběhlo již třetí běžecké setkání na Vysočině, konkrétně nedaleko Nového Města na Moravě, u obce Hlinné. Pro ty, co se z různým důvodů nezúčastnili, přináším svůj pohled. 

Předchozí setkání (pro mě první) v Chytrově se neslo ve znamení dlouhých běhů kopcovitým terénem vysočiny. Na jaře jsem se chystal na svůj první maraton, tak takový víkend byl ideální přípravou. Nyní se chystám na kladenský maraton s cílem ten prvomaratonský čas notně vylepšit a dva týdny před startem je poslední možnost na takové dlouhé běhy. Neváhal jsem a přihlásil se.

Při podrobnějším prozkoumání programu jsem v první vlně pocítil určité „zklamání“. Program nabízel „nezajímavé“ běhy 10–15 km. Druhé pročtení programu už však bylo veselejší. Program neobsahoval jeden dlouhý a zničující běh v sobotu, ale mnoho bodů. Cooperův test na atletické dráze v nedalekém Novém Městě na Moravě se zhodnocením stylu a techniky běhu, ukázky relaxačních technik… A pohled na odborné garanty a přednášející? Pro mě, návštěvníka behej.com, známá jména, která jsou zárukou kvality – František Holý, Pavel Novák, Miloš Škorpil, Aleš Tvrzník a Vladimír Korbel. 

Po tomto podrobnějším pročtení programu a zamyšlením se nad tím, co od tohoto setkání očekávám, jsem poopravil původní „zklamání“. Naopak, dlouhý běh, to je klus, klus, klus a nic víc. To zvládnu i sám (sice se mi obvykle nechce, ale zvládnu). Ale aby se někdo podíval na to, jak běžím, co mám na svém běhu opravit, jak cvičit a relaxovat, to je přínos tohoto setkání. Je to vlastně takové setkání s trenérem. 

Do příjezdu na místo jsem už absolvoval jednu krátkou běžeckou vložku (třetí objížďka na 30ti kilometrech, zastavuji, vybíhám do polí a křičím…). Po uklidnění pokračuji po objížďkách k cíli. Ubytování a seznámení se se známými i novými tvářemi. Pavel Novák s Frantou Holým představují program, chvíli o něm diskutujeme. Dle našich požadavků se mírně upravil. Pavel Novák ještě představuje běžeckou kolekci firmy Scott s vlastními zkušenostmi s několika modely jejich obuvi. Večer pokračuje diskuse s běžeckým a neběžeckým povídáním. Ti nejvytrvalejší končí po půlnoci.

Ráno snídaně, domluva s odjezdem do Nového Města na Cooperův test. Proběhlo to jako ukázkový závod či intervalový trénink. Na úvod nám Pavel a Hanka Novákovi ukazují jak se kvalitně rozcvičit. Opakujeme vše po nich, oni nás opravují, abychom cviky prováděli správně. Pak je na řadě běžecká abeceda. Zase s kontrolou a s opravami. Předzávodní rozhýbání ukončuje několik rychlejších rovinek. Vše, co děláme, nám Pavel s Hankou vysvětlují. Teď hurá do startovních čísel a na Coopera. Po doběhu následuje přesun zpět do hotelu. Někteří volí variantu běhu, řidiči věrni svým plechovým miláčkům se vrací auty.

Odpoledne pokračuje v praktických ukázkách posilování a kompenzačních cvičení. Tady má hlavní slovo Miloš Škorpil. Následuje výběh do okolních kopců. Většina volí kratší, zhruba 10km variantu, pár se nás vydává na delší cestu. Jdu delší, kdy jindy se mi naskytne možnost běhu s jednám z nejlepších současných českých maratonců. Cestou je čas i na nějaké to povídání. 

Po doběhu nás čeká praktická ukázka regeneračního přístroje Compex, po náročném dni se hodí, a pak večeře, pečínka na roštu. Maso a proteiny, to je taky regenerace. večer několik přednášek, velmi užitečná byla ta od Aleše Tvrzníka o výběru běžecké obuvi na základě běžeckého stylu a došlapu. Průběžně jsme ho rušili dotazy, na které ochotně odpovídal, takže maximální užitek. Pak bylo na řadě vyhodnocení Cooperova testu. Především hodnocení běžeckého stylu a jeho chyb. A pozorovatelé nás nešetřili. na nikom nenechali nit suchou. Jednalo se však o cílenou a konstruktivní „kritiku“. V mém případě mi Franta několikrát připomněl předchozí večer a jeho vztah k výsledku Coopera. Skoro jsem se bál podívat na pivo. Pak pokračovalo povídání o běhu, chvíli nám popisoval své pocity a motivy Pavel Novák, proč běhá, co mu to přináší. Pak jsme se osmělili i my a byla z toho celkem povedená diskuse. 

Neděle, snídaně byla bohatá a vydatná. Dopoledne následoval přesun do skiareálu a kopcovitý běh, opět dvě skupiny, dvě délky. Po doběhu jsme chvíli pozorovali trénující Martinu Sáblíkovou. Přesun zpět do hotelu, oběd, závěrečné povídání a zhodnocení. Radek Narovec se zmínil, že po předchozích setkáních s menší účastí se mu už do dalších moc nechtělo. My přítomní jsme se ale shodli, že František Holý společně s Pavlem Novákem připravili perfektní akci, která by se ještě měla opakovat. 

Úplně závěrem nemůžu zapomenout na Hanku Novákovou, která nám celý víkend poskytovala své masážní služby. Za to ji patří velký dík. Náš i našich uběhaných nožiček.

Běžecké setkání v pěti bodech

1. Miloš je běžec na houby.
Při bězích v sobotu i v neděli našel několik desítek hub. Kudy šel či běžel, nacházel houby, i vedle chatek a hotelu. 

2. Franta Holý je ras.
V pátek jsme poseděli v družné zábavě, od toho taková setkání jsou. V sobotu jsem si v Cooperově testu zlepšil osobák, ale Franta mi celé odpoledne a večer připomínal, že kdybych v pátek myslel na sobotu… To mě chuť na pivo přešla.

3. Dobrý hostinský je základ
Sobotní snídaně nebyla úplně ideální, ale jsme skromní. Odpoledne ale přišel pan vedoucí a všem se nám omlouval za chudší snídani. Ptal se, co má připravit na neděli, jestli jíme mimo jiné „…i takového to, co se háže do mlíka…“. 

4. behej.com má tajnosti
Radek Narovec tajemně naznačoval, že se chystají nějaké změny. Zkoušeli jsme pak z ostatních přítomných z redakce behej.com a behy.cz dostat podrobnosti, ale to bylo jen „My nesmíme ani naznačovat.“ Tak nezbývá než čekat.

5. Pavel Novák je v útlumu
Vybíhal sice vždy v čele, ale po chvíli začal zpomalovat, až byl na konci našeho tragédího a amatérského běžeckého pole. Vymlouval se na to, že nás počítá a hlídá, aby se nikdo neztratil. No, nevím, spíše si myslím, že je v útlumu a nestačí už ani na nás. Nebo že by byl fakt takový kádr?


PROHLÉDNĚTE SI VŠECHNY FOTKY Z BĚŽECKÉHO VÍKENDU

 



Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Pardubice

Celkem 2586 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:18 (2008)
půlmaraton: 1:57:52 (2008)
maraton: 4:34:01 (2008)

Tomas_Pce muž 01.09.2008 20:29:16

Jojo Dane by to skvělý víkend, jen ty kopečky na ten můj delší sobotní výběh mohly být menší. Díky všem především Františkovi a Pavlovi. A přístě určitě zase…

avatar

Kralupy n. Vltavou

Celkem 2898 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:25 (2011)
půlmaraton: 1:28:56 (2011)
maraton: 3:26:01 (2010)

Simir muž 02.09.2008 09:46:41

Já už příště opravdu pojedu. Tentokrát to nevyšlo, musel jsem legalizovat svůj podpůrný team ;)

Motto: [i]Kdo chce moc, nemá nic, ty š***** hlavo.[/i] M.M. - trenér

administrator 03.04.2010 13:32:34

Poslední prázdninový víkend jsem strávil ve společnosti stejně postižených lidí, respektive běžců. Proběhlo již třetí běžecké setkání na Vysočině, konkrétně nedaleko Nového Města na Moravě, u obce Hlinné. Pro ty, co se z různým důvodů nezúčastnili, přináším svůj pohled. 


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.