Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Puberťačka v tretrách aneb dítě na běhej.com

Puberťačka v tretrách aneb dítě na běhej.com
foto: Radek Narovec

behej.com | 19.12.2008 | přečteno: 15227×

Když si tak pročítám články lidí o tom, jak začali běhat, napadlo mě, že i já se s vámi podělím o svůj první pokus o běh. Nezačala jsem běhat kvůli přebytečným kilům, jen tak pro radost či proto, abych snížila počet obézních puberťáků. Má běžecká historie začala někde úplně jinde.

…a vlastně i jinak. K nazutí botasek mě dovedly slzy. Neustále, ač mi bylo teprve 11, jsem přemýšlela, čím asi budu. Rodiče mi to usnadnili, šoupli mě na osmiletý gympl a tam vše začalo. Jeden velký podraz od kamarádky a já chtěla pryč. Najednou mi to docvaklo. Žádná učitelka, veterinářka ani úřednice, sportovec! Nejvíc jsem se ve škole nemohla dočkat tělocviku a proklínala zvonek při ohlášení konce. Celá natěšená, že si v létě půjdu s kluky začutat s merunou nebo s bratrem projet na kole okolní vísky.

Já to měla pod nosem a jak už to bývá, neviděla. Byla a stále jsem naivní pubertální výrostek. Na internetu jsem si okamžitě našla sportovní gymnázia a rodině ohlásila přechod na jedno z nich po sedmé třídě. Jen mávli rukou. To jí jen tak něco přelítlo přes nos. Já to však myslela vážně! Hned následující léto jsem chtěla začít denně běhat. Výsledek byl takový, že jsem nevyběhla ani jednou.

Zato rodina se mnou vyběhla, a to docela pěkně a rázně. Dodnes to považuji za špatnou shodu náhod nebo prostě zákon schválnosti. To léto si naše rodinka vyjela na Moravu za příbuznými. Pech byl v tom, že „strýček“ na jednom takovém sportovním gymplu učil. Okamžitě vyjmenoval všechny nedostatky a hned padl rodinný ortel: sportovní gymnazium? Nikdy!

Byly to první „sportovní“ slzy, já se ale nehodlala vzdát. Byla tady sedmá třída, jaro, a já si směle stoupla na začátek rovné asfaltky za vesnicí u lesa. Nedůvěřivě jsem stála na „startu“, mhouřila oči při zvědavém dubnové sluníčku a v teplých zateplených kalhotách s polorozpadlými botaskami doufala, že ostatní mají v podvečer jiný program, než sledovat za lesy kohosi, jak předvádí „cosi“.

Csss, přece se nenechám rozhodit nějakou stometrovou asfaltkou. V těžkých kalhotech jsem si to začala funět. Jako správný začátečník a „béčko“ jsem vystartovala jak splašená. Pár kroků a bylo tu známé píchání v boku. S vypětím sil a ze zásady že nic nevzdávám jsem to teda nějak dofuněla, ovšem pak jsem čekala, jestli náhodou nenatáhnu brka.

Víceméně zklamaná jsem se vracela domů. Takhle jsem se marně pokusila přijít na kloub běhu asi třikrát, ale pak jsem si řekla DOST! Při jednom takovém „běhu“ jsem zasedla za počítač a nažhavila net. Našla jsem jednu bezva stránku o běhání, není to tato, takže raději nebudu uvádět. Byly tam hrozně úžasné informace, rady a hlavně běžecký plán!

A já se začátkem července stavěla rozcvičená, v kraťasech, kvalitních botech na měkčí polní cestu, protože ta je pro začátečníky lepší. Tréninkový plán měl trvat devět týdnů. Začínal minutou běhu se sedmi minutami chůze a to čtyřikrát opakovat. V devátém týdnu končil souvislým půlhodinovým během. Se stopkami jsem se tedy rozeběhla po polní cestě, která začíná sešupem dolů a následně pokračuje mírným zvedákem. Běhala jsem snad na minutu přesně sem a tam a nedokázala si představit půl hodiny v kuse. A tak jsem navštěvovala svoji polňačku čtyřikrát týdně s ubohou minutou běhu. Každý týden se zvyšoval počet minut běhu a snižoval počet minut chůze. Teprve se čtyřmi minutami jsem „vybíhala“ do lesa.

Pak přišel den D a má první půlhodinka. Byl teplý letní den a já čekala na podvečerní „ochlazení“. Po deseti minutách běhu jsem čekala co se stane, ale nohy nebolely, v boku nepíchalo a já si to dofuněla až k té třicítce. A už to jelo. Třikrát týdně jsem nazula botasky, mezitím nasedla na kolo nebo si šla zaplavat. Uvědomuji si, že kdybych to tenkrát při té kritické stovce u lesa vzdala, byla bych teď úplně jinde a úplně jiná.

Velká část začátečníků – běžců odpadne hned při prvním běhu, když to přepálí. Já to udělala také. Čeho si nejvíce cením, jsou nalezené internetové stránky o běhání. Pomohly mi ze všech možných stran.

Teď už běhám asi půl roku. Příjemné jarní poběháníčko vystřídaly letní potůčky potu a najednou vybíhám s čepicí a brodím se závějemi. Běh mě donutil dívat se na svět jinýma očima. Sledovat počasí a hlavně své vlastní tělo. Najednou se hrozně leknu, když mě píchne v koleni nebo zabolí chodidlo. Znám své hranice a svému tělu vracím to, co mi dává zase ono.

Těší mě, když mohu se mohu s pobavením podívat na chudáky spolužáky. Na tak mladé lidi s cigaretou u pusy. Oni už ve třinácti vědí, co je to kocovina a jejich jídelníček tvoří především chipsy s čokoládou a zapíjí to colou. Tiše se při tělocviku usmívám, když já už zaběhla pět koleček a oni si to šinou do třetího.

Pobavilo mě, když pani tělocvikářka nabádala jednu z holek, aby s pejskem chodila alespoň o dva kilometry více než doposud. Totálně nesportovní dívky vyzvala alespoň k procházkám. Další se vytahovala, že si v neděli oběhla hřiště.

Abych se vrátila k běhu. Přišel podzim a já jen čekala, kdy mě podmínky donutí dát si zimní (půlroční) pauzu. Nakonec jsem nad mírnými mrazíky vyhrála. Pak přišla zima. Sníh. První víkend se závějemi jsem běh ignorovala. Potom už taková „kosa“ nebyla a já se poprvé rozeběhla do sněhové krajinky. Při mých podmínkách – nerovné podklady s často se měnící kvalitou – se divím jak to, že jsem s tím ještě nesekla. Strašně závidím holkám z větších měst s atletickým oválem. Přitom o něm vlastně sotva vědí.

Běh mě donutil starat se o sebe. Maminka se stala častou zákaznicí krámku se zeleninou a ovocem. Nejvíce mě dojme, když se v tomto období upocené vracíme z tělocviku. Já zachumlaná pod bundou v čepici pobaveně pozoruji holky jen tak v mikině, které se druhý den nedostaví kvůli horečce do školy. Popřípadě kašlají, smrkají a kýchají a ptají se, jakto, že já nemocná nejsem.

Každý běžec se jednoho dne potká s odezvou okolí. Já sice běžec nejsem, ale poťouchlému pošklebování jsem se ani v našem pralese nevyhnula. Na podzim mě houbaři hubovali, že rozšlapu houby, a jeden stejně starý exemplář s cigaretou v puse se mě s pohrdáním v hlase zeptal, zda jsem byla běhat. Bojovně jsem vystrčila bradu a řekla: „Něco proti?“ Nic, jen popotáhl a štítivě se usmál.

Když jsem v letních dnech vybíhala a většina normálních lidí ležela u bazénu, napadlo mě, jestli to má cenu a proč to dělám. To samé při slabých chvilkách v nepříjemném mrazu. Všichni si sedí v teple u počítače, popřípadě kouří pod mostem. Stejně přijdu na závody a jsem šestá z deseti. Stejně mě to nepoposune k blíž k cíli, jen budu smrdět potem. Plácla jsem se přes pusu a přidala do kroku. To oni jsou chudí, to jim to k ničemu nebude. Oni neznají, co to je běh. Neznají ten krásný pocit po něm. A právě on stojí za ty slzy, no ne?

Pro všechny začátečníky, malá „běžkyně“, prostě ještě dítě, Bejbiyna.

Komentáře (Celkem 30)

Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

vojrou muž 19.12.2008 08:15:58

Pekne napsane, dam precist manzelce…
Preju hodne pohody do dalsich kilometru. vojrou

avatar

Štěpánovice

Celkem 11490 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:13 (2011)
půlmaraton: 1:39:49 (2010)
maraton: 3:43:18 (2007)

VanaXXL muž 19.12.2008 09:14:43

Tebe by bylo na profi sportovkyni škoda. Podle slohu soudím, že máš na víc. Jak říká jeden nejmenovaný velice moudrý repre trenér – vrcholovej sport je kravina. Nejlíp se mají hobíci (anglicky houby plejers). Ale abych někoho zbytečně nenaštval, všech profíků si moc vážím a obdivuju, co jsou schopni denodenně podstoupit. Jen mně to nepřipadá jako správná volba.

Motto: Life is too short to remove USB safely
avatar

chico muž 19.12.2008 09:15:19

ani tak neobdivuju toho kdo si da praci a zacne behat jako toho kdo napise takle dlouhej clanek a tim me donuti to cele precist.

Motto: já nejsem pomalej, jen mam vždy tu nejpomalejší dráhu!
avatar

Radek muž 19.12.2008 09:18:17

Taky přidám chválu:hezký článek,moc hezky napsaný. Děkuji.

avatar

dačice

Celkem 6,55 km
Minulý měsíc 0 km

bezec69 muž 19.12.2008 09:43:34

Za ten prijemny pocit po behu (endorfiny mam rad…) take rad beham,i kdyz se mi nekdy nechce,v zime to prokladam halovym fotbalkem,ale koleno je obcas proti…zajimave,ze kdyz jenom beham,tak mne nic neboli.....preji Vsem hodne pohodovych km behem Vanoc.

avatar

Beroun

Alena žena 19.12.2008 09:52:35

Hezky napsaný článek. Dlouhý a přesto jsem ho dočetla do konce. A neboj, jsou i horší podmínky pro běh a dají se zvládnout!

avatar

Rájec

Celkem 564 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 14:35:00 (2008)
půlmaraton: 1:25:09 (2008)
maraton: 3:53:41 (2008)

zika71 muž 19.12.2008 10:23:23

Hlavně ti přeji, abys vydržela. I když podle toho co píšeš strach nemám. Stadion pro nás běžce není životně důležitý, většinou se běhá v přírodě nebo na silnici – a to po celý rok, sníh nesníh, zima nezima. To co popisuješ rozhodně typické není, zvlášť u mladých děvčat. Docela mě to překvapilo, aby mladá holka byla takhle sama od sebe „puzena“ k běhání. Většinou to ze srdce nesnášejí.
Přeji hodně štěstí a pevné vůle.
Pepa Z.

Motto: Spěchej pomalu!
avatar

Schestauber muž 19.12.2008 10:32:27

Gratuluji Ti, že jsi jaká jsi a žes pochopila filozofii běhu a přeji Ti aby Ti to vydrželo co nejdéle (nejlépe celý život), neboť také vím o čem píšeš. Na vysvětlenou: běhám od 13 let a dnes, kdy je mi 56 doufám, že s běháním nikdy neskončím a jsem rád, že jsem k němu přivedl i svého syna. Přeji všem, aby krásy tohoto jednoduchého a nenáročného (na vybavení) sportu včas objevili a propadli nádherným (i občas krutým) pocitům při různých Běchovicích, Kunraticích, půl maratonech i maratonech a nebo i při normálních bězích pro radost, kdy má běžec pocit, že se vznáší nad krajinou a že to běží samo.
Takže na závěr Ti chci poděkovat za Tvoje krásné běžecké vyznání, potěšila jsi mě tím, že běžečtí nadšenci jsou i v nejmladší generaci.

Motto: Nic není nemožné.
avatar

Manětín

Celkem 4583 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:00 (1998)
půlmaraton: 1:53:36 (2007)
maraton: 4:24:25 (2007)

Kydy muž 19.12.2008 11:44:29

Píšeš:
"Každý běžec se jednoho dne potká s odezvou okolí. Já sice běžec nejsem, … "

Tak tohle jediné nesedí, protože Ty běžec jsi :-)) a navíc krásně píšeš. Držím palce!!!

Motto: Běhání je krásný... hlavně to pívo potom :-) Vidíš-li někoho běžet, nepřemýšlej o něm, ale o sobě...
avatar

chico muž 19.12.2008 13:17:16

to Kydy, to je sporny, kdo je bezec a kdo ne, o tomto problemu jsem se bavil s nasim okresnim hejtmanem jiz pred valkou / nebo tak nejak to je ve Svejkovy :-) / tedy presneji asi pred 14 dny a s trenerem a bylo mi receno ze zatim jsem bezecke embrio, jako mistr republiky bych byl bezecke batole a bezec si budu moc rikat az se kvalifikuju na Olympiadu. No to jen tak pro dokresleni :-D A ze ja vul se s nim votom vubec bavim.

Motto: já nejsem pomalej, jen mam vždy tu nejpomalejší dráhu!
avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 19.12.2008 14:40:57

Pěkné, pěkné, ať vydrží nadšení běhat i psát :-))
Já neběhám, ale ultrajogguju, vyrábím endorfiny a bojuju s depkama…ale je to fuška, musím zvyšovat dávky, ach jo…tak zase dneska :-))

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Celkem 66717 km
Minulý měsíc 80 km
10 km: 0:36:02 (2007)
půlmaraton: 1:20:04 (2009)
maraton: 2:57:46 (2012)

ironman muž 19.12.2008 16:21:06

jeden z nejlepsich clanku, co jsem v posledni dobe cetl, dej ho precist cestinarce :) IM

Motto: Never give up!!!
avatar

Manětín

Celkem 4583 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:00 (1998)
půlmaraton: 1:53:36 (2007)
maraton: 4:24:25 (2007)

Kydy muž 19.12.2008 21:44:14

>> chico, 19. 12. 2008 13:17:16

Velmi jednoduché… běžec je ten, kdo se jím cítí a kdo chytá endorfíny na svých oblíbených trasách nehledě na posměšných pohledech místních hospodských povalečů… Ale musím říct, že v mé „domovině“ to neplatí. Absolvováním několika maratónů jsem si vybudoval ve vsi respekt a tak nějak mi dávají najevo, že běhám i za ně :-)

Motto: Běhání je krásný... hlavně to pívo potom :-) Vidíš-li někoho běžet, nepřemýšlej o něm, ale o sobě...
avatar

Celkem 1513 km
Minulý měsíc 0 km

Ála žena 20.12.2008 22:03:56

Ahoj, opravdu pěkné počteníčko:).
Běh je láska na celý život:).

avatar

apowell muž 20.12.2008 23:18:00

>> VanaXXL, 19. 12. 2008 09:14:43

ten článek pochopitelně nepsala 13-ti letá holčička…když pominu dokonalý sloh a gramatiku, tak zejména „filozofické mentorování“ k běžecké činnosti nemá co do činění s dítětem.

avatar

Štěpánovice

Celkem 11490 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:13 (2011)
půlmaraton: 1:39:49 (2010)
maraton: 3:43:18 (2007)

VanaXXL muž 21.12.2008 06:57:12

>> apowell, 20. 12. 2008 23:18:00

To „začutání s merunou“ je opravdu lehce podezřelé :D. Ale vždyť je to nakonec jedno. Hezké svátky holčičce i Tobě.

Motto: Life is too short to remove USB safely
avatar

Bejbiyna žena 21.12.2008 08:16:49

>> apowell, 20. 12. 2008 23:18:00

Dobrý den, to opravdu píši tak dokonale, že jste si myslel, že to nemůžu já, taková malá, napsat? Já si myslím, že když člověk rozvíjí svoji slovní zásobu třiceti knihami přečtenými za půl roku, tak ano. A k té „filozofii“…copak se třináctiletá holka nedokáže zamyslet nad podstatou věci?
Hezké Vánoce

avatar

Bejbiyna žena 21.12.2008 08:18:23

>> VanaXXL, 21. 12. 2008 06:57:12

Stačí si jít na dvorek začutat s taťkou a už Vám pak asi dojde, co chce, když zvolá „Kopni sem tu merunu“.
Taky přeji hezké Vánoce

avatar

Bejbiyna žena 21.12.2008 08:20:00

>> Radek, 19. 12. 2008 09:18:17

Děkuji vám oboum za „chválu“. Psaní je taky takový můj malý koníček. Občas napíši povídku, sem tam román. Snad jednou i nějaký ten běžecký.
Hezké Vánoce

avatar

Bejbiyna žena 21.12.2008 08:21:59

>> zika71, 19. 12. 2008 10:23:23

Snad ty naše polňačky ještě chvíli vydržím, ale ono není nad hezčí pohled, než při návratu z běhání za západu slunce a to běžci ze stadionu nemají…:P
Hezké Vánoce

avatar

Bejbiyna žena 21.12.2008 08:24:21

>> ironman, 19. 12. 2008 16:21:06

Děkuji. K tomu abych něco ze svých děl dala přečíst češtinářce mě nutí a kamrádi. Nemíním se vytahovat, ale ona o mé „kvalitě“ po napsaných slozích snad něco málo ví.
Hezké Vánoce

avatar

Pomaly_Filip muž 21.12.2008 12:19:05

Moc hezky, Bejbiyno! Sloh i přístup k běhu ti už tady vychválili jiní, tak nemám moc co dalšího napsat. Držím palce, ať ti to pořád běhá!

avatar

železný brod

prorobert muž 21.12.2008 23:44:06

Moc krásně napsané, četl jsem to jedním dechem až do konce, hodně sil a nepřestávej běhat.

avatar

Celkem 6856 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:59 (2007)
půlmaraton: 1:46:39 (2010)
maraton: 3:53:44 (2012)

ipeterka muž 22.12.2008 08:59:22

Výborný článek! Je rozhodně lepší smrdět potem, než popelem z cigaret … ;-)

avatar

Bejbiyna žena 22.12.2008 15:11:36

>> ipeterka, 22. 12. 2008 08:59:22

Děkuju moc. A máte rozhodně pravdu :)

avatar

apowell muž 22.12.2008 19:56:34

>> Bejbiyna, 21. 12. 2008 08:16:49

Tak budiž – když v USA můžou mít 5-tiletýho kluka, co zvládá integrální počet… :-))
Taky přeji suprový Vánoce

avatar

Celkem 239 km
Minulý měsíc 0 km

Adam Zeman muž 25.12.2008 15:45:48

Nádherný článek. Bez chybný jak po obsahové, tak po stylistické stránce. Přeji hodně štěstí u zkoušek na to sportovní gymnázium.

avatar

Žďár nad Sázavou

Celkem 11155,88 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2006)
půlmaraton: 1:33:51 (2007)
maraton: 3:41:56 (2008)

bezchli muž 05.01.2009 13:46:56

Moc hezký článek a Bejbiyna by mohla být vzorem pro tisíce dalších dětí tady u nás, taky sleduji jak upadá morálka dětí a to že si mohou dělat co chtějí vede k tomu že se věnují pouze hospodským zábavám. Neříkám že všichni, ale hodně jich k tomu směřuje… hodně naběháných km přeji.
 

Motto: Bezchli
avatar

bludicka žena 07.01.2009 18:40:53

>> bezchli, 5. 1. 2009 13:46:56

Pokud tě baví cestovat, tak sportovní gympl určitě zkus. Já ho mám za sebou a vůbec toho nelituju. Člověk se po ty čtyři roky rozhodně nenudil a pokud máš aspoň trochu sebedisciplíny a opravdu se po ty čtyři roky učíš, tak se potom dostaneš i na normální vysokou.

avatar

Jany žena 08.04.2009 20:46:58

Já teda nevím, kolik Ti je, ale mě je 14 a začívám podobné situace. Sloh mám taky ve škole docela dobrý,ale myslím si, že běh se nedá úplně vyjádřit slovy.

Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.