Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

AKTUÁLNÍ TÉMA: Začínáme s během

AKTUÁLNÍ TÉMA: Začínáme s během
foto: Hana Šlegrová

Mirek Kratochvíl | 24.03.2009 | přečteno: 17837×

V úvodním článku na AKTUÁLNÍ TÉMA jsme vás vyzvali k dotazům, týkajícím se začínajících běžců. Traged2 začíná s během a má mírné problémy s nadváhou. Ptá se tedy, zda pro něho mají nějaký význam komplikované tréninkové plány nabité úseky, rovinkami a speciálními běžeckými cvičeními. Uvádí, že sám zatím dává přednost rovnoměrnému běhu volným tempem. Jak přistupovat k tréninkovým plánům z pozice začátečníka?

Traged2 se zachoval, ať už podvědomě, nebo na základě doposud získaných informací, naprosto správně. Začínat s běháním a hned se pustit do plnění poměrně komplikovaného tréninkového plánu, to je pro začátečníka velice obtížné. Vhodnější je nejprve vybudovat solidní základ, založený na volném rovnoměrném běhu, kdy neustále zůstáváme v aerobním pásmu.

Ve volném tempu má běžec daleko větší šanci vybudovat si prospěšnou pozitivní závislost na běhu a seznamovat se s během z jeho příjemnější stránky. Na tréninky běhané v anaerobním pásmu je dost času, až běžec získá nezbytnou obecnou vytrvalost.

Aby tělo nastartovalo tukový metabolismus, je potřebné běhat minimálně 45 minut, ale začátečník se k této délce běhu musí pozvolna propracovat. Pokud začíná od úplné nuly, je dobré běhat co nejčastěji a krátce. Co nejčastěji ovšem neznamená každý den. I ten nejpilnější začátečník by měl mít v týdnu alespoň dva volné dny.  Dvacetiminutové běhy pro začátek bohatě stačí. Teprve postupně je pak možné prodlužovat jich délku. Nárůst celkového týdenního objemu by neměl překročit deset procent, aby tělo mělo šanci zvykat si postupně na vyšší a vyšší zátěž.

Rozhodování, zda zůstat u kondičního běhu, nebo zda se vydat cestou závodního tréninku, kdy už se nedá stavět na pouhém rovnoměrném běhu v aerobním pásmu, není dobré uspěchat. Vybudování dobrého a stabilního aerobního základu může trvat déle než rok, ale rozhodně to není promarněný čas.

V případě, že v úvodu zmiňovaná nadváha překračuje určitou hranici, pak je dokonce rozumné nezačínat okamžitě s během ale raději s chůzí. I když hranici je těžké stanovit obecně, dobrým vodítkem může být Body Mass Index (BMI), přestože někteří odborníci namítají, že nefunguje naprosto spolehlivě pro veškerou populaci. Pro 95 procent populace spolehlivý je. Stanovíme jej poměrně jednoduchým výpočtem, kdy BMI = m / h2 [m= hmotnost v kg, h = výška postavy v metrech]. U BMI přesahujícího hodnotu 27 bychom měli s během začínat velmi opatrně a u hodnot nad 30 už jednoznačně volit chůzi.

Pravidla pro dávkování chůze jsou naprosto shodná s těmi, která jsme popsali u běžeckých začátků. Teprve s tím, jak se pravidelný pohyb začne projevovat na růstu kondice a úbytku hmotnosti, je možné střídat chůzi s během a časem přejít pouze k běhu. Možná ale zjistíte, že i chůze má své kouzlo. Navíc je mnohem šetrnější k našemu pohybovému aparátu.

Pokud si zvolíme chůzi jako prostředek ke snížení váhy, poněkud zrádné je to, že vyšší fyzická aktivita vede často ke zvýšené chuti k jídlu. Pak je nutné zasáhnout i do jídelníčku, což je velmi často daleko náročnější zkouška vůle než samotný pohyb.

Příští AKTUÁLNÍ TÉMA se bude snažit zodpovědět dotazy týkající se běžeckých zranění. Ptát se můžete přímo v diskuzi, případně své dotazy můžete posílat mailem na adresu poradna@behej.com. Současně se těšíme na vaše další nápady a náměty.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

bratislava

lusinkav žena 24.03.2009 13:23:35

no ja som sama zacinajucim bezcom, a to asi uz tak polroka …
nasla som si super zaciatocnicky plan ktory v prvom tyzdni zacinal seriou troch minutovych behov a minutovymi chodzami, a teraz v osmom tyzdni som na osmych az deviatich minutach behu a trojminutovej chodzy a takto tri serie.
ale nastal mi maly problem, nedokazem sa prebojovat na nasledujuci tyzden ktory by mal byt dva desatminutove behy s prestavkou chodze ..
som z toho cela deprimovana, lebo ked je takto ako dnes – fuka ostosest a je chladno – a ja si predstavim ze mam proti tomu vetru bezat tak sa mi nechce ist ani von ..
dufam ze zajtra bude pekne a ze to nejak potlacim, uz by som sa rada konecne dostala na polhodinu vkuse ..
takze radim vsetkym ostatnym zaciatocnikom, hlavne postupne nech je to stale prijemne ..

avatar

Praha 2

Celkem 9770 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:34 (2005)
půlmaraton: 1:41:54 (2005)
maraton: 3:45:56 (2005)

Serža muž 25.03.2009 10:50:33

nejsem trenér nebo tak něco, ale prošel jsem si běhání od začátků až po současný stav…řekněme průměrného hobíka :-) svoje zkušenosti jsem shrnul zde:
http://serzovo.spaces.liv … 2756.entry

Motto: Per aspera ad astra
avatar

bratislava

lusinkav žena 26.03.2009 00:46:43

>> Serža, 25. 3. 2009 10:50:33

cau, citala som tvoj navod, a fakt super :) co super, nema chybu :) zabavne mudre inspirativne :)

administrator 03.04.2010 13:32:50

V úvodním článku na AKTUÁLNÍ TÉMA jsme vás vyzvali k dotazům, týkajícím se začínajících běžců. Traged2 začíná s během a má mírné problémy s nadváhou. Ptá se tedy, zda pro něho mají nějaký význam komplikované tréninkové plány nabité úseky, rovinkami a speciálními běžeckými cvičeními. Uvádí, že sám zatím dává přednost rovnoměrnému běhu volným tempem. Jak přistupovat k tréninkovým plánům z pozice začátečníka?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.