Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénink se Z. Smutným: Máj, vyběhneme v háj

Trénink se Z. Smutným: Máj, vyběhneme v háj
foto: archív behej.com

Zdeněk Smutný | 20.04.2009 | přečteno: 9110×

Použil jsem pro úvod prvního cyklu závodního období jedna opět další naše staré pořekadlo. Věřím, že i vy se stejně jako já těšíte, až se ponoříte do vůní čerstvě rozkvetlých a ostře zelených lesů, kde si čistým vzduchem propláchneme průdušky, zahleněné po přechozených nachlazeních, ulovených v letošní předlouhé a protivné zimě.

Ani jsme se toho možná nenadáli a už je to tu. Máme za sebou šest tréninkových cyklů prvního přípravného období, tedy 24 týdnů objemové dřiny, kdy jsme, za většinou značně problematických povětrnostních podmínek, sbírali tvrdě kondici a rozvíjeli obecnou a tempovou vytrvalost, kořeněnou ostatními tréninkovými prostředky, až jsme dospěli k prvnímu vrcholu tohoto roku.

To znamená, že pro nás nastává závodní období, kdy se pokusíme vyběhat a vyladit vše, co jsme doposud do sebe dostali a tělo to přijalo. Sice možná s haldou různých připomínek zejména zdravotních, ostatní jsou v hlavě a ty nepřipouštím. Ale teď jde o to, abychom v závodech dokázali prodat tu několika měsíční dřinu alespoň zaběhnutím svých nejlepších výkonů, případně značným vylepšením osobáků.

Pevně věřím, že jste veškeré dosud plánované běžecké zatížení neabsolvovali na doraz a vytvořili jste si dostatečné rezervy pro vyběhání, jak jsem to podrobně rozebral v článku o rozvoji speciálního tempa. Právě teď nastává ta doba, kdy se to vše projeví, a vy poznáte, zda budete mít z čeho to vše vyběhat. Pokud ne, tak je bohužel zle nedobře a bude nutné jen zkusit udržet současnou formu a lehce ji doladit jen podle pocitů menším objemem kvalitnějších úseků, než vám předkládám v přiloženém plánu na následující čtyřtýdenní období a to hlavně klusem a rovinkami.

Snad vás tohle nepotkalo a tak se můžete soustředit na opravdu dost značné zkvalitnění přípravy v tomto cyklu, s tím, že už se musíte snažit zejména podle výsledků v závodech hlídat dvojnásob své pocity a podle nich pak trénink upravovat. Tady vám jednoznačně říkám, že to, co jsem pro vás připravil na papíře, není dogma a vy musíte zvážit, zda odběhat to vše bude pro vás přínosem, případně chybou s následnými devastujícími důsledky. Opravdu v tomto období už platí dvojnásob, že někdy míň znamená víc.

Tak to, prosím vás, mějte na paměti a podle toho korigujte tuto závěrečnou fázi přípravy, abyste měli radost nejen z dosažených výkonů, ale i z dobrého pocitu, že vám to bezvadně běží.

Co pro to musíte udělat? Důkladně si prostudujte plán a promyslete si, jak bude pro vás nejvýhodnější jej absolvovat a hlavně naplánujte sérii závodů tak, abyste trénink dokázali prodat a zároveň počítejte s tím, že jen tyto běžecké soutěže vám pomohou dotáhnout naše společné snažení do úspěšného konce. V této etapě už žádný, byť sebe kvalitnější trénink rozhodně závod nenahradí a adaptace organizmu na zatížení a práci v závodním režimu je nesmírně důležitá pro další posun ve výkonnosti a následném osobním zlepšování zaběhnutých časů na svých tratích.

Počítejte s tím, že náhlá změna počasí, která teď nastala, může být pro vás dost nebezpečná a je třeba s tím kalkulovat. Jde o to, abyste nechytili nějaké potulné viry, neboť čím lepší budete mít formu, tím náchylnější budete k polapení čehokoliv zdraví škodlivého a rozhodně to s vámi nepříjemně zamete. O následné ztrátě fazóny už ani nehovořím.

To jsem nevymyslel já, ale bohužel, a určitě mi to řada běžců potvrdí, to je zákon. Vyladěný organizmus balancuje na hraně a stačí málo a je zle. Proto nezapomínejte minimálně na vhodné potravinové doplňky, tedy ty povolené, dodržování pitného režimu. Ten, samozřejmě nemyslím ten pivní, raději překračujte. Čistá voda se dostane sama ven a obvykle něco špatného ve vašem těle vezme s sebou. Nepodceňujte ani správné oblékání a hlavně pak včasné převlékání z propocených svršků. Někdy stačí i ofouknutí studenějším větříkem a nepříjemnosti jsou na cestě.

Zase vám vyhrožuji, ale myslím si, že když už jsme s úspěchem absolvovali takhle dlouhou cestu, byla by škoda ji pokazit nějakou banální chybou, která by mohla zavdat příčinu k onemocnění.

Tak to mějte opět na paměti, neodplivujte v závodě na soupeře, oni se pak rádi osprchují sami a také to na vás nebudou zkoušet, když se dá klidně plivnout i na zem a tam bacily „rozšlapat a zadupat“ a pojďte proměnit vaše dlouhodobé úsilí v pozitivní nález v podobě dosažených skvělých výsledků.

K tomu vám dopomáhej Bůh a tak trochu i tento tréninkový plán.


Pro případné konkrétnější dotazy je zde opět moje adresa: smutzd@seznam.cz


TRÉNINKOVÝ PLÁN: TRÉNINKOVÝ ROK 2008–2009 : ZÁVODNÍ OBDOBÍ – I:

CYKLUS – 7 OD: 20. 4. 2009 DO: 17. 5. 2009

TÝD PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK SOBOTA NEDĚLE
1 Výklus 10km
+ 10×100 m rovinky
Posilování
kruhově celé tělo
30 minut
Opět změnit cviky
R,R,SBC,R
6×1 km /3min/3:45/
R+V

R,R,SBC,R 12× 400 m /60s/1:20/

R+V

VOLNO
Klus 8 km
V tom 3–4 km
Prokládané rovinkami
24. 4. závody v okolí
bydliště
Nebo: R,R,R
4×2km/4min/ /7:40/
R+V
OV – 18 km
2

Výklus 12km + 10×100 m rovinky
Posilování kruhově
celé tělo 30 minut
Změnit cviky

R,R,SBC,R
7×1 km
/3min/3:43/
R+V

R,R,SBC,R
13×400 m /60s/1:18/
+ 1×300 kopec

R+V

VOLNO
Klus 9 km
Prokládaný rovinkami

2.5. závody v okolí bydliště
Nebo:R,R,R
5×2km/4min/
/7:40/
R+V

OV – 20 km

3

Výklus  12km +  10×100m rovinky
Posilování kruhově
celé tělo 30 minut
Změnit cviky

R,R,SBC,R
7×1 km /3min/3:43/
R+V

R,R,SBC,R
15×400 m 
/60s/1:18
+ 1× 300 m kopec
R + V

VOLNO
Klus 10 km
Prokládaný rovinkami


9.5. závody v okolí bydliště
Nebo:R,R,R
5×2km/4min/
/7:36/

R+V

OV – 22 km
4

Výklus 10km +  10×100m rovinky

R,R,SBC,R,
5×1 km
/3min/3:36/
R+V
R,R,SBC,R
10×400 m
/60s/1:15/
R+V
VOLNO
Klus 8 km
Prokládaný
rovinkami
16.5. závody v okolí
bydliště
Nebo: R,R,SBC,R
3×2km /4min/7:30
R+V

OV – 18 km

Vysvětlivky zkratek :
Začátek tréninku : R,R,SBC,R – to znamená : Rozcvičení, Rozklusání – 2 km,
SBC – speciální běžecké cvičení jen 5×40 m liftink, zakopávání, skipink, předkopávání, poskoky z kotníků
Rovinky – 6×100 m na rozběhání, postupně zrychlované

Konec tréninku : R + V – to znamená : Rovinky – 4×100 m na uvolnění, Vyklusání – 2 km


Zdeněk Smutný je jedním z trenérů nabízejících své služby na behy.cz