Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nepodceňujte protažení po tréninku a po závodě

Nepodceňujte protažení po tréninku a po závodě
foto: Zdeněk Smutný

Zdeněk Smutný | 09.06.2009 | přečteno: 16031×

V pondělním článku věnovaném činnostem, které je dobré udělat po každém tréninku či závodě, jsem se zmínil i o důležitosti protahovacích cviků. Doplňujeme tento text o ukázky některých z nich.

Již v únoru jsem vám předkládal v článku o správném rozcvičení pár cviků, doplněných fotkami, které považuji za velmi důležité a pro přípravu organizmu na tréninkovou zátěž za zcela zásadní. Cviky jsme rozdělili do několika částí. První a druhou část jste již měli možnost shlédnout. Tato cvičení byla zaměřena k rozcvičce před vlastní tréninkovou zátěží nebo před běžeckým závodem.

Třetí část, která se věnuje protahovacím cvikům po tréninku nebo po závodě, jsme si nechali až na toto období. Právě nyní se zřejmě více věnujete závodní činnosti a podceňování správného zakončení tréninku či soutěžní akce je u většiny běžců jedním z podstatných problémů, který pak může vyvolat dost značné problémy zdravotní.

Navíc, vzhledem k současným příznivějším klimatickým podmínkám, máte všichni sklon tohle všechno tak trochu odbýt a vesměs se málokdo z vás donutí většinu protahovacích cviků provést správně. Není-li ještě hůř, to když je s chutí úplně vynecháte.

Proto znovu zdůrazňuji, že po vyklusání je opravdu nesmírně důležité alespoň nejvíce přetěžované svalové partie dolních končetin zcela lehce protáhnout a vyrovnat v nich částečně napětí vzniklé z jednostranného přetížení po soutěži nebo i tréninkové fázi. Není nutné se nutit do extrémně možných rozsahů jednotlivých protahovacích poloh, ale spíš jen pocitově zakončit právě absolvovanou námahu a pomoci tak sobě i unaveným svalům nastartovat první regenerační fázi.

Na následujících fotografiích jsme pro vás vybrali pár základních cvičení zaměřených převážně na nohy a částečně také na záda.

Přesunutím kurzoru na fotografii se ukáže popisek označující protahovanou část těla. Figurantkou je běžkyně Iveta Hynštová.


Zdeněk Smutný je jedním z trenérů nabízejících své služby na behy.cz