Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénink se Z. Smutným: Letní přípravné období

Trénink se Z. Smutným: Letní přípravné období
foto: Martin Symon

Zdeněk Smutný | 15.06.2009 | přečteno: 5916×

Ano, už je tak. Máme za sebou 8 tréninkových cyklů, tedy 32 týdnů kvalitní běžecké přípravy, z čehož bylo posledních 8 týdnů zaměřeno na vyběhávání závodního tempa. Teď přichází čas na „obnovení zásob a dobití baterek“.

Uplynulé období bylo samozřejmě také podmíněno častou účastí na závodech, abyste se přesvědčili, jak dokonale se vám podařilo prodat tu dlouhodobou tréninkovou dřinu. Věřím, že převážná část z vás byla spokojena, alespoň tak, jako my v mé tréninkové skupině, a o to víc a s větší chutí se pustíte do dalšího posunu své výkonnosti.

Protože v první závodní části tohoto roku jsme poněkud ztratili z toho, co jsme natrénovali dříve, zejména v tempové a silové vytrvalosti a zjednodušeně řečeno, tělo by už nemělo z čeho brát, musíme teď znovu „obnovit zásoby a dobít baterky".

K tomu nám bude sloužit zkrácené letní přípravné období. V něm se budeme nejdříve první dva cykly věnovat rozvoji již jmenovaných tréninkových prostředků na mnohem vyšší kvalitativní úrovni než v zimě. Podmínkou je zcela určitě i další částečný rozvoj obecné vytrvalosti, která by ovšem neměla v žádném případě v průběhu celého roku nijak radikálně upadat. Je nutné opět posílit všechny svalové partie, které jsme v nedávném čase zanedbávali a udržet techniku a osobní maximální rychlost běhu zejména pomocí rovinek.

Také nedovolíme příliš poklesnout speciálnímu tempu, protože bychom pak měli problém dostat se v dalším, tedy třetím přípravném cyklu v měsíci srpnu, do vyšší sféry kvality tréninku, než tomu bylo v právě uplynulém závodním období.

Pak už jen celý podzim budeme lehce trénovat a hlavně závodit a závodit, abychom konečně opravdu prodali to, co jsme za celý rok nadřeli. Tedy i ti, co to v jarním přípravném období přehnali a výsledkově se jim pak v závěru moc nedařilo. Teď mají opět příležitost, po rozumně odtrénovaném letním období, dokázat nejen sami sobě, že už pochopili, kde udělali chybu a s o to větší chutí pak na podzim předvést, jakých výkonů jsou schopni.

Předpokládám, že převážná část vás se nezúčastní atletického vrcholu roku, tedy mistrovství České republiky na dráze. Můžeme tedy už od začátku tohoto, tedy devátého cyklu v pořadí, začít s objemovou přípravou.

Pokud je mezi vámi nějaká výjimka, tak je nutné pokračovat ve vylaďování a udržování formy i zbývající dva týdny, až do těchto závodů. Až potom se pak pustit do trochu zkráceného tréninku s námi. Nic zásadního se tím nepokazí, pokud někde neuděláte základní chybu. Tou by mohla být zejména vysoká intenzita přípravy již od počátku této části přípravy. K tomu by mohla svádět předpokládaná vysoká forma a také ideální letní běžecké počasí.

Je nutné si uvědomit, co musíme udělat pro to, abychom mohli od září opět lámat osobní rekordy nebo nejlepší výkony třeba tohoto roku, případně porážet některé své kamarády nebo se jim aspoň více přiblížit a překvapit je tak svojí výkonností. Je jasné, že i nějaký ten dobrý výsledek v závodě, třeba umístění na bedně, nezaškodí a zvedne vám sebevědomí a chuť do dalších soutěží i tréninku.

Proto se opravdu striktně řiďte tím, že musíte znovu obnovit síly, a až pak vše znovu vyběhat a vyladit. Jinak to bohužel nepůjde a naopak už zcela jistě vůbec ne. To jsou zákony, přes které nejede vlak. I když je fakt, že výjimka potvrzuje pravidlo a také jsem to párkrát zažil, ale na to snad většinou nechcete spoléhat a raději se vlastní pílí přičiníte o co nejlepší výkony, než abyste s nohama nahoře čekali na zázrak. Myslím, že ten by, jak na potvoru, určitě nepřišel.

Součástí tréninkového plánu, který jsem připravil, jsou zase jako obvykle sobotní závody v okolí vašeho bydliště, které by bylo dobré odběhat spíš stupňovaně, než od začátku na hraně možností, protože tento typ tréninku jsem do tohoto cyklu nezařadil s tím, že to zvládneme v silničních bězích.

Vím, že v létě je závodů mnohem méně než v jiných ročních obdobích, proto je v plánu samozřejmě doplněna, jako obvykle, i jiná tréninková varianta, ale přesto závody jsou závody a už třeba jen kvůli odreagování od trochu jednotvárné dřiny jsou docela dobré a také důležité pro kontrolu stavu trénovanosti.

My jsme se z tohoto důvodu rozhodli již v dřívějších letech pořádat si závody u nás doma pro partu známých a kamarádů, takže celý červenec až vlastně do 8. srpna, se můžete přijet proběhnout buďto do Nemojan nebo Vyškova na naše sportovní akce. Podrobnosti naleznete v termínovce a případně další informace nejen k závodům, ale zejména k tréninku vám opět poskytnu na adrese: smutzd@seznam.cz

Prostudujte tedy přiložený plán a vrhněte se jako my, ale prosím, ne bezhlavě,
do dalšího tréninku.


TRÉNINKOVÝ PLÁN: TRÉNINKOVÝ ROK 2008–2009 : PŘÍPRAVNÉ OBDOBÍ – II:

CYKLUS - 9 OD: 15. 6. 2009 DO: 12. 7. 2009

TÝD PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK SOBOTA NEDĚLE
1

Výklus 10 km + 10×100 rovinky+ posilování celého těla kruhově

R,R,R,

tempový běh

10 km,

tempo 4:10/km, R+V

R,R,SBC,R; 10×500/př.60s/

1:53/ + 1× 300 kopec; R+V

VOLNO

 

Klus 8 km

V tom 3– 4 km

Prokládané rovinkami

20.6. závody

v okolí bydliště

nebo: R,R,R; 4×2km

/3min/7:50/

R + V

OV –20 km
2

Výklus 12 km + 10×100 rovinky+ posilování celého těla kruhově

R,R,R, 5×2 km/3min/7:50/ R+V

R,R,SBC,R,

KOPEC;

10×400/mk zpět/;

do kopce – svižně; R+V

 

VOLNO

 

Klus 9 km

Prokládaný rovinkami

 

27.6.závody

v okolí bydliště nebo: R,R,R; tempový běh

12km tempo 4:10/km

R+V


OV –22 km

3

Výklus 12 km + 10×100 rovinky+ posilování celého těla kruhově 

R,R,R, tempový běh 14 km,

tempo 4:10/km, R+V


R,R,SBC,R, 12×500/př.60s

/1:52/; + 1× 300 kopec R + V




VOLNO

 

Klus 10 km

Prokládaný rovinkami

 

4.7.závody

v okolí bydliště nebo: R,R,R 6×2km

/3min/7:50/

R+V

OV –24 km
4

Výklus 10 km + 10×100 rovinky+ posilování celého těla kruhově

R,R,R, 3×2km/3min/

7:45/, R+V

R,R,SBC,R,

KOPEC; 10×400/mk zpět/; do kopce – svižně; R + V


VOLNO

Klus 8 km

Prokládaný

rovinkami


11.7.závody

v okolí bydliště nebo: R,R,R; tempový běh

8 km tempo 4:05/km R+V


OV –18 km

Vysvětlivky zkratek :
Začátek tréninku : R,R,SBC,R – to znamená : Rozcvičení, Rozklusání – 2 km,
SBC – speciální běžecké cvičení jen 5×40 m liftink, zakopávání, skipink, předkopávání, poskoky z kotníků
Rovinky – 6×100 m na rozběhání, postupně zrychlované

Konec tréninku : R + V – to znamená : Rovinky – 4×100 m na uvolnění, Vyklusání – 2 km


Zdeněk Smutný je jedním z trenérů nabízejících své služby na behy.cz