Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénink se Z. Smutným: Vyladění sportovní formy

Trénink se Z. Smutným: Vyladění sportovní formy
foto: Pavel Rusý

Zdeněk Smutný | 22.06.2009 | přečteno: 10764×

Jedním z nejdůležitějších momentů pro sportovce je po jeho dlouhodobé přípravě na důležitý vrchol sezóny správně načasovat vzestup sportovní formy a vyladit ji na den „D“ a hodinu „H“.

Musím podotknout jeden velmi důležitý fakt. Tohle se nejvíce týká opravdu vrcholových borců, kteří mají trénink stanovený ke konkrétní a pro ně rozhodují sportovní události roku, ať už je to Mistrovství světa, Evropy nebo případně jiné důležité soutěži mezinárodního významu.

Tohle všechno vesměs sledují štáby lidí včetně lékařů a pod jejich pečlivým drobnohledem, kterým se snaží objevit a také hned řešit jakýkoliv problém, se z těchto lidí stávají dokonale naprogramovaní jedinci. Přesto se i tak někdy nepodaří všem potkat se s takovou formou, s jakou předpokládali, že na vrcholný závod přijedou.

Tahle situace se nás všech, až na nějaké výjimky, co chtějí podat třeba skvělý výkon na Mistrovství republiky, většinou netýká. Každý z nás by si ale přál někdy zaběhnout čas za svou běžnou výkonnostní hranicí.

Je nutné zdůraznit, že nejsme stejní (naštěstí) a univerzální návod na vyladění formy neexistuje. Každý z vás si musí vyzkoušet, co mu nejvíce sedí a po jaké závěrečné přípravě se cítí nejlépe.

A ještě jeden důležitý fakt je potřeba připomenout. Pokud velmi často závodíte, tedy jako my, nedá se počítat s nějakým vyloženým vrcholem sezóny, zejména když každý závod jedete na doraz a ne dle přesně stanoveného tréninkového plánu. A to málokdo umí, běžet v závodní konkurenci jen tak na půl plynu, a myslím, že to snad, pokud výrazně výkonnostně nepřevyšujete ostatní běžce, ani nejde.

Proto se nedá uvažovat o skutečně špičkovém super výkonu, ale dá se, pokud je celoroční trénink správně plánován a také dodržen, posunout výkonnost i o dost velký krok kupředu v závěrečné fázi přípravy.

Tady bych nechtěl zabřednout do vysvětlování všeobecných zásad. Proto vám popíši, jak to děláme v mé tréninkové skupině již řadu let a víceméně s úspěchem.

Stanovení vrcholu sezóny je dáno termínovou listinou a určitými, pro nás důležitými, starty.
Předpokládám, že to bude vždy v závěru závodního období a k tomuto vrcholu pak upravuji vlastní přípravu, která je již tak od počátku tréninkového roku i koncipována.

V závěrečném posledním čtyřtýdenním cyklu před startem na daném závodě se již zaměřujeme jen na trénink speciálního tempa za udržení obecné vytrvalosti a neustálého vylepšování a zdokonalování techniky běhu, důležité pro tento závod. Může jít o běh na dráze, v terénu, na silnici, či do vrchu a tohle vše chce svoji speciální techniku i tempo.

První tři týdny zkvalitňujeme vlastní zátěž a snažíme se rozběhat v podobně modelovaných závodech, jaký nás pak čeká na vlastním vrcholu, do co nejvyššího daného možného výkonu. Pokud možno běháme vždy kratší vzdálenosti, než bude trať při finální akci. Zákonitě klesá i množství naběhaných kilometrů, což vyvrcholí v posledním týdnu, kdy sice nehodíme nohy na stůl s tím, že budeme čekat na to, zda forma přijde, jak to dělají někteří naši atleti, hlavně v jiných disciplínách než běžeckých, ale jen se jdeme obden proklusnout se zakončením tréninku rovinkami. Případně ještě někdy, pokud je třeba onen závod v sobotu, ve středu v kratších úsecích oživíme speciální tempo.

V poslední den před startem se důkladně rozhýbeme a rozběháme, ale jen tak, abychom cítili, že nám to opravdu běží. No a potom se děj vůle boží. Samozřejmě se také musíme přičinit o to, aby nám Bůh pomohl.

Zcela jistě to většina z vás dělá i jinak a určitě vám to vyhovuje, proto je důležité se držet toho co máte odzkoušené a neexperimentovat. Přesto je dobré si uvědomit, že správně zařazeným odpočinkem si vaše tělo nadstřelí mnohonásobně víc zdrojů energie, které pak při optimálním rozcvičení můžete proměnit v osobní špičkový výkon. Proto je možná dobré se zamyslet nad tím, že když budete chtít předvést nějaký skvělý výsledek, je nesmírně důležité to svému tělu také umožnit specifickým závěrečným vyladěním na váš vlastní vrchol sezóny.

Ještě na závěr podotýkám, že toto je sportovní model, do kterého by pak měly zapadat i další důležité věci, jako je výživa, tedy ta povolená, jejíž součástí je i správný pitný režim, regenerační procedury a hlavně, a to rozhodně v neposlední řadě, psychologická příprava. 
Neboť, i když všechno provedete správně a veškeré ukazatele budou signalizovat vrcholnou formu, tak pokud to nebudete mít v hlavě srovnané, nepomůže vám ani svěcená voda.
Tady si myslím, že je největší rezerva nejen nás, obyčejných běžců, ale i většiny našich vrcholových sportovců.

Proto na to myslete, ale zároveň vám k tomu musím sdělit jednu nesmírně důležitou věc, která vám to možná ulehčí nejvíc. Ať se vám povede, nebo nepovede prodat to, s čím jste šli na start, na světě se stejně nic nezmění a ani chleba, rohlíky a mléko nebudou levnější. Tak to tak berte a možná vám to pomůže víc, než si myslíte.