Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Jak u mne zvítězil běh

ZAČÁTEČNÍCI: Jak u mne zvítězil běh
foto: archív behej.com

Radka Úlehlová | 19.04.2010 | přečteno: 6714×

Na gymnáziu jsem nikdy nepociťovala sportovní deficit, ale s nástupem na vysokou školu se to změnilo. Najednou jsem se potřebovala zbavit přebytku energie a začalo mé sportovní hledání. Od karate jsem postupně prošla přes capoeiru a horolezectví až k boulderingu. Myslím, že jsem získala slušný základ, ale jediné, co mi vydrželo trvale, byla jóga, se kterou jsem začala už někdy v patnácti. Jenže loni se něco změnilo – můj zdravotní stav.

Od narození jsem měla alergii a atopický ekzém. Asi v deseti letech jsem dostala první astmatický záchvat a od té doby jsem se stala pacientkou alergologů. Astma se však od onoho prvního záchvatu neprojevilo a já měla dokonce minulý rok pocit, že jsem naprosto zdravá. Z omylu mě vyvedla poslední chřipka, kdy se můj kašel nezlepšoval ani po antibiotikách.

Astma se vrátilo. V té době jsem se věnovala především škole a jediným sportem, který jsem dělala, byla jóga. Když jsem jednou cestou ze školy dobíhala na autobus, každou chvíli jsem se musela zastavit a popadnout dech. S touhle situací jsem se nemohla smířit. Bylo mi hrozně. Ale myšlenka, že bych se měla naučit žít s tímto „handicapem“, ve mně probouzela bojovnost.

Byla jsem pevně rozhodnutá začít s tím něco dělat. Zašla jsem za svou alergoložkou a ta mi řekla, že můžu dělat jakýkoli sport. Už nevím, co přesně mne nasměrovalo k běhu. Možná to nešťastné dobíhání na autobus, možná i to, že o tom mluvila moje nejlepší kamarádka. A později i informace, které jsem našla o astmatu a běhu. Je spousta běžců – astmatiků, kteří běhají, jako by jim nic nebylo, a dokonce se jim díky běhání zvětšila kapacita plic. To mne dovedlo k názoru, že běh bude tím pravým sportem i pro mne.

Nebylo ale zrovna snadné si to doma prosadit. Rodiče byli samozřejmě přesvědčeni, že jsem blázen, když chci běhat s astmatem. Bylo mi ale jasné, že v jednadvaceti letech už mi v cestě stát nebudou, ale také mne nebudou zachraňovat, až mi bude špatně. S tím jsem počítala.

Stačilo už jen zvolit den, kdy bude nějaké příznivé počasí, a vyběhnout. Bylo 20. 11. 2009, sluníčko krásně svítilo a já tedy neváhala. Bydlíme na konci vesnice, máme před domem pole a za ním les, nemusím chodit nikam daleko. Jen vyjdu ze dveří a můžu běžet rovnou do přírody. Toho dne jsem poslouchala své tělo a střídala chůzi s během.

Dohromady to dalo nějakých dvacet minut a já si říkala, že napoprvé by to stačilo. Další den mi to nedalo, byla jsem zvědavá, jak moc pokročím. Vyběhla jsem tedy znovu. Chvíli mi trvalo, než jsem našla něco jako pravidelné dýchání, ale po chvilce to přišlo a já pokročila o kousek dál. Cestou zpět jsem měla pocit, jako by se mi napínaly všechny svaly na hrudníku.

Najednou jsem se mohla nadechnout pořádně zhluboka, jako by se mi uvolnila nějaká záklopka na plicích. Byl to úžasný pocit, který jsem rozhodně nečekala tak brzy. Byl to můj začátek běhání, který stál opravdu za to.

Od té doby běhám obden a délka běhu i trasa se postupně zvyšují. Už se mi i několikrát stalo, že jsem si zapomněla dýchnout svůj lék, a uvědomila jsem si to, až když jsem při běhu stále nemohla najít rytmus dýchání a pořád jsem lapala po dechu. Přesto jsem svoji trasu vždy uběhla bez větších problémů.

Běh se stal nezbytnou součástí mého života. Baví mě, zlepšuje mou kondici, a to i přesto, že zatím netrénuji na žádný závod. Neustále mě posouvá dál a dál. A možná, že jednou si i nějaký ten závod zaběhnu…


Možná že se právě Radčin příběh stane inspirací pro ty čtenáře, kteří ještě váhají, zda stojí za to poprvé vyběhnout. A co přivedlo k běhu vás? Jaký byl váš motiv a jaké byly vaše běžecké začátky? Možná právě váš článek získá dalšího běžce. A to přece stojí za to. Na vaše příběhy o tom, jak jste začali běhat, se těšíme na adrese redakce@behej.com.


V časopise Běhej naleznete nejen Radčin text, ale také běžecké rady pro začátečníky i pokročilé a spoustu dalších článků na témata, která zajímají běžce.

ZVÝHODNĚNÉ PŘEDPLATNÉ UŽ JEN DO ÚTERÝ 20.DUBNA

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radnana žena 19.04.2010 00:00:32

Na gymnáziu jsem nikdy nepociťovala sportovní deficit, ale s nástupem na vysokou školu se to změnilo. Najednou jsem se potřebovala zbavit přebytku energie a začalo mé sportovní hledání. Od karate jsem postupně prošla přes capoeiru a horolezectví až k boulderingu. Myslím, že jsem získala slušný základ, ale jediné, co mi vydrželo trvale, byla jóga, se kterou jsem začala už někdy v patnácti. Jenže loni se něco změnilo – můj zdravotní stav.
Odkaz na článek

avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 19.04.2010 09:46:31

Běh s astmatem má svá specifika, tahle nemoc je mi omluvou, proč flákám rozvoj rychlosti a pracuji daleko více na vytrvalosti :-), asi to chce pořád s sebou tahat inhalátor, už jen pro ten dobrý pocit:-P.., záchvat totiž může mít i nervový původ, může ho vyvolat i jen ta nejistota, že lék nemám s sebou, je dobré varovat se prostředí s rozdílnou teplotou, běhat méně, když je inverze, jinak žádná jiná omezení nevidím…

Motto: ...kam až?
avatar

Dolany

Celkem 65 km
Minulý měsíc 0 km

Radnana žena 19.04.2010 10:30:26

>> Dav, 19. 04. 2010 09:46:31

Ahoj Dave, s tou rychlostí máš pravdu, ta u mě taky není moc valná. Ale největší tabu jsou pro mě zatím kopce, které s dýcháním moc nedávám, protože když bych měla běžet jen podle plic, byl by to asi spíš jogging. A jak se zmiňuješ, nervového původu to moje určitě je :-D Stačí jen stres ze zkoušek nebo něco doma a lapám po dechu. A možná právě proto je pro mě běh útěkem před stresem a relaxem, ke kterému nepotřebuju mít inhalátor s sebou. Už mám vyzkoušené běhání jen s kortikoidy bez záchraného léku a asi už na to tělo zvyklo, protože jsem si zkusila zachraný dýchnout před během a dýchalo se mi hůře než bez něj. Každopádně něco bude na tom, že mě láká uběhnout více a více kilometrů než ty stálé běžet rychleji a rychleji :,–)

Motto: Lidé zapomenou, co jste řekli. Lidé zapomenou, co jste udělali, ale nikdy nezapomenou, jak se vedle vás cítili. Je lepší shořet než vyhasnout. (Kurt Cobain) Co záleží na strachu z odmítnutí, na odkládání nějakého činu na jindy, když nejdůležitější ze všeh
avatar

České Budějovice

Celkem 3541 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:04:39 (2013)
půlmaraton: 2:17:51 (2011)
maraton: 5:33:40 (2010)

bumbovka žena 19.04.2010 11:18:35

Koukám jak blázen, že s astmatem se dá zaběhnout půlmaraton za 1:49:29:)). Moje (naštěstí jen) alergická rýma mě zázračně opustila po čtvrtém těhotenství a doufám, že to tak už vydrží napořád, i když doktoři nevěří a kroutí hlavou. Běhat může asi opravdu kdokoli, když i já, 4× neskutečně nakynoucí a už nikdy úplně nezhubnoucí velmi pohodlná mamina, která poprvé doběhla za první roh, pak za druhej, po měsíci vydržela tak 1 až 2 kiláčky pomalinku, na jaře zdolala půlmaraton a letošní Svátek matek se hodlá vejít do časového limitu na PIMu a překonat tak sama sebe a jednu pesimistickou kámošku, která mi domlouvala, ať toho nechám a nedělám, na co nemám. (mimochodem víc jsi mě naštvat a motivovat nemohla, Markétko, díky).

Motto: "chceš-li rozesmát boha, vyprávěj mu o svých plánech..."
avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 20.04.2010 22:33:50

>> bumbovka, 19. 04. 2010 11:18:35

…s astmatem se dají dělat věci ještě na úplně jiný úrovni, než je můj docela podprůměrný čas na půlmaraton.., třeba Tomáš Dvořák je toho živým důkazem:-)

Motto: ...kam až?
avatar

Celkem 16738 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:00 (2009)
půlmaraton: 1:49:11 (2004)
maraton: 3:54:55 (2009)

Dasa žena 20.04.2010 23:27:15

Taky mne brzdí astma a taky hlavně v rychlosti (a mimochodem taky jsem nějakou dobu provozovala karate – dokonce jsme se tam seznámili s manželem :). Jinak, jak píše Dav, dá se sním zvládnout leccos. Astma je limit, ale limity jsou od toho, aby se překonávaly. :)

Motto: Co si dokážeš představit, můžeš dokázat.
avatar

10 km: 0:37:29 (2011)
půlmaraton: 1:30:22 (2011)
maraton: 2:59:04 (2010)

smiley muž 25.04.2010 10:17:24

Já jsem měl jít kdysi dávno na víceleté sportovní gymnázium, kam jsem udělal talentovky, jenže alergie (astma ne) mi to pak jaksi znemožnila. Alergie na prach, pyl, jarní pozdní směs a podzimní časnou směs. Byl jsem na tom vážně špatně – neskutečně oteklé oči, plný nos, …, děs běs. Když mě to chytlo, nevypadal jsem jako já.

Několik let jsem chodil na alergologii na nějaké vakcíny a naštěstí mi to hodně pomohlo. Sice si občas, když něco „pěknýho“ kvete, kýchnu, ale už několik let žiju bez prášků. Několikrát ročně si řeknu, že „by to jeden Zirtec spravil“, ale prášky moc nemusím.

Alergie i astma je pěknej prevít, takže přeju úspěšný boj!! Já ten boj – zdá se – vyhrál! :-D

Motto: You can quit and they don't care... But you will always know!
Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.