Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ME v atletice veteránů: Z maďarské výhně vylovili Češi 38 medailí

ME v atletice veteránů: Z maďarské výhně vylovili Češi 38 medailí
foto: Zdenek Krchák

Ivo Domanský | 03.08.2010 | přečteno: 7540×

Ve druhé polovině července se konalo ve východomaďarské Nyíregyháze veteránské mistrovství Evropy na dráze a v maratonu. Po návratu jsme vyzpovídali členy představenstva Sdružení veteránů Českého atletického svazu Slávku Ročňákovou a Karla Matznera.

Kolikáté to vlastně bylo evropské mistrovství, kolik zemí se zúčastnilo, kolik atletů v Maďarsku startovalo celkem a kolik jich přijelo z České republiky?

Letošní ME se konalo již jako 17. v pořadí od toho prvního v italském Viareggiu, založeném podle vzoru veteránských mistrovství světa Cesare Beccallim, nestorem organizátorů atletického veteránského dění v Evropě i ve světě.

Účast, byť Maďarsko patří do „rozšířeného“ srdce Evropy, byla poněkud za očekáváním. Zatímco nejvyšší účast na ME ve „středoevropských“ lokalitách přesáhla dvakrát 4000 startujících (Postupim 2002 – 4385, Cesenatico 1998 – 4291), do Nyíregyházy přijelo 3127 veteránů z 41 zemí, což je v pořadí až šestá nejvyšší účast. Nejvyšší zastoupení měli Němci – 528 závodníků a domácí Maďaři s 321 atlety. Následovali Angličani – 274 a Italové 243. Sdružení veteránů ČAS odeslalo 135 přihlášek svých členů, kteří se přihlásili k 257 startům. Bohužel zapracovala marodka i jiné důvody k absenci, takže naše skutečná účast byla 121 atletů.

V polovině letošního července vrcholila v celé Evropě vedra. Nyíregyháza leží uprostřed nížiny a z vlastních zkušeností vím, jaké dokáže být léto v Maďarsku. Jak závodníci snášeli horko?

Užili jsme si skutečně tropické, pro atletiku nevhodné teploty, kdy teploměr vydržel nad třicítkou až do tmy. Nejhůř na tom byli přirozeně vytrvalci. Projevilo se to na výkonech.

Jaký byl o start v Maďarsku zájem mezi našimi veterány a zejména běžci na delší tratě?

Tentokrát bylo ME za humny a tomu odpovídal u nás i zájem o start, byl dosud vůbec nejvyšší. Stovku přihlášených na ME jsme překročili pošesté. Běžců na středních a vytrvalostních tratích startovalo 44, ne všichni však závod z důvodů přehřátí dokončili. Nejpočetněji byl obsazen běh na 5000 metrů, tam jsme měli 14 startujících, na trať maratonu se vydali čtyři běžci.

Podařilo se navázat na medailové úspěchy, kterých čeští veteráni dosáhli v předchozích mistrovstvích? Které výkony považujete za nejkvalitnější? Kolik medailí jste celkem přivezli a byly mezi nimi i běžecké?

Naši veteráni získali 38 medailí, z toho 12 zlatých, 14 stříbrných a 12 bronzových. To nám vyneslo 16. místo v pořadí národů. O výborné výkony ověnčené medailemi se postarali především vrhači. Zcela zazářili tyčkaři: devět startujících – 6 medailí, z toho 3 zlaté! To je vynikající bilance. Oštěp byl rovněž naší parádní disciplínou se třemi zlatými a jedním bronzem. Po dvou zlatých přidali ještě diskaři a stýplařky, po jedné jsme získali v kladivu a vrhačském pětiboji. V běžeckých disciplínách žádná velká medailová žeň nebyla. O to cennější byl každý kov. Přivezli jsme 2 medaile ze sprintů, dvě ze středních tratí a bronzovou z maratonu. Na středních tratích je potěšitelné, že se prosadili běžci těch mladších kategorií. Robert Čepek získal v kategorii M40 v běhu na 800 metrů stříbro časem 2:01,01 a Milan Serafin získal v kategorii M45 v běhu na 1500 metrů bronz časem 4:17,61. Za panujících tropických podmínek patřila k těm nejcennějším bronzová medaile v maratonu, o kterou se postarala Alena Krcháková v kategorii W50 časem 3:33:21.

Jaká byla celková organizace letošního mistrovství a atmosféra v porovnání s těmi, kterých jste se zúčastnili dříve?

Od roku 1990 jsme nechyběli na žádném ME nebo MS. Můžeme tedy dobře srovnávat a porovnávat. Pořadatelé v Nyíregyháze museli na poslední chvíli řešit ubytovací problémy v důsledku předchozích záplav, ale pak už vše bylo dobré. Pořadatelům a rozhodčím nemáme co vytknout. Pracovali svižně, ochotně a přesně. Přestože i jim to vedro jistě vadilo. A atmosféra byla velmi přátelská a závěrečný ceremoniál svým rejem vlajek vyjádřil sounáležitost všech účastníků.

Ve výsledkových listinách je v běžeckých disciplínách poměrně značné množství diskvalifikací. To není obvyklé, ani fakt, že značka DQ se objevila u jmen některých českých závodníků. Můžeš k tomu říci něco bližšího?

Specifikou veteránských závodů jsou takzvaní Safety Judges. Jsou to rozhodčí – „dohlížitelé“ nejen na dodržovaní atletických pravidel, ale i na bezpečnost závodníků. Nejen aby jeden neohrožoval druhého, ale aby neohrozil sám sebe. Proto pečlivě sledují – zejména za extrémních podmínek – jak závodník disciplinu zvládá. Když je evidentně vyčerpán nebo jeho stav se jeví jako nenormální, má tento bezpečnostní rozhodčí, s viditelnou žlutou páskou na paži, právo závodníka ze závodu stáhnout. Mnozí veteráni, zejména z těch vyšších věkových kategorií, postrádají cit pro ten rozhodující moment, kdy by už neměli v honbě za výkonem v závodě pokračovat. Ve výsledku se to pak objeví jako DQ, je to diskvalifikace v důsledku nedodržení pravidel (zejména u 2 000 a 3 000 metrů překážek) nebo zřejmé indispozice nebo vyčerpání u vytrvalostních tra­tí.

V rámci mistrovství se zpravidla koná zasedání exekutivy EVAA. Kdo zastupoval české veterány a bylo na programu něco zajímavého?

Počet delegátů členských států EVAA na Valné shromáždění se určuje podle počtu přihlášených závodníků v posledních 3 mistrovstvích, a to v počtu 1 – 5. My máme nárok na 4 zástupce. Reprezentovali nás předseda Gejza Valent, Slávka Ročňáková, Jiří Mikulič a Arnošt Boldan.

Kromě různých námětů ke změně stanov či k drobným úpravám pravidel, volbě členů předsednictva je pro nás vždy zajímavé představení pořadatelů budoucích ME a pak výběr toho, který obdrží nejvíce hlasů. Letos byl zvolen pořadatel ME pro rok 2014 – turecký Izmír, přímořské město, které bude pro veterány určitě lákavou destinací. Původně se o pořadatelství ucházely řecké Tessaloniki a španělská Zaragoza, obě místa však nakonec odstoupila. O ME 2012 bylo rozhodnuto již před dvěma lety při mistrovství v Lublani.

Příští ME veteránů na dráze 2012 bude hostit Euroregion Nisa, jehož část je i na našem území. Dráhové soutěže se zřejmě uskuteční v německé Žitavě, kde je perfektně vybavený atletický areál. Které disciplíny by zbyly na polskou Bogatyniu a náš Hrádek, kde, pokud vím, není regulérní atletická dráha?

Jsou dva roky na přípravu tohoto prvního regionální pořadatelství. Rozhodující slovo budou mít Němci v Žitavě, kde bude hlavní stadion. Druhý stadion bude v Bogatynii, mezi nimi má fungovat shuttlebusová doprava. Hrádek se bude podílet organizací mimodráhových disciplín, maratonu a silniční chůze.

Při exotických zájezdech naši veteráni vždy spojovali závodění s poznáváním pořadatelské země. Viděli jste něco zajímavého mimo stadion i v Maďarsku?

Letošní mistrovství bylo poprvé pořádáno bez volného dne, takže na nějaký výlet ani nebyl čas. Bydleli jsme proti stadionu ve studentských kolejích obklopených krásnými parky a s nedalekou botanickou zahradou. Pěkné bylo samo okolí lázeňského města s rozsáhlým akvaparkem, který je v provozu teprve od roku 2005 a stále se ještě dostavuje a rozšiřuje. Bylo nanejvýš příjemné trávit tam každou volnou chvilku v lázeňském komplexu Sóstói Erdó. Také zde bylo možno projít se zoologickou zahradou. A pokud to jen trochu bylo možné v těch parnech vydržet, pak návštěva starého města, které od nepaměti bylo centrem východního maďarského regionu, skutečně stála zato. Snad všichni se tam byli podívat. Konalo se zde i slavnostní zahájení ME.

Jaké starty čekají veterány v příštím roce?

Kromě řady veteránských závodů tuzemských včetně osmi Mistrovství ČR – v hale, na dráze, na silnici, v krosu a do vrchu, budou mít naši veteráni možnost startovat na několika zahraničních vrcholných soutěžích. V roce 2011 nás čeká Halové ME v belgickém Gentu, ME v silničním běhu a chůzi ve francouzském Thionville, MS na stadionu v Sacramentu, USA a 2. EMG – Evropské Masters Games v italském Lignanu.

Díky za odpovědi.


VÝSLEDKY ME VETERÁNŮ V NYÍREGYHÁZE

FOTOGALERIE Z ME VETERÁNŮ

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 03.08.2010 09:03:34

Ve druhé polovině července se konalo ve východomaďarské Nyíregyháze veteránské mistrovství Evropy na dráze a v maratonu. Po návratu jsme vyzpovídali členy představenstva Sdružení veteránů Českého atletického svazu Slávku Ročňákovou a Karla Matznera.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.