Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kolik medailí přivezou veteráni z mistrovství světa?

Kolik medailí přivezou veteráni z mistrovství světa?
foto: Zdenek Krchák (ilustrační foto)

Ivo Domanský | 20.08.2010 | přečteno: 5383×

Již jen hodiny nás dělí od soboty 28. srpna, kdy se v polských Beskydech uskuteční 13. mistrovství světa veteránů v běhu do vrchu. O půlnoci z pondělí na úterý uzavřeli pořadatelé startovní listinu, která obsahuje 435 jmen. Mezi nimi najdeme i kandidáty na medaile z České republiky.

Zatím se nedaří zastavit sestupný trend účasti, který trvá od mistrovství světa v rakouském Bludenzu před třemi lety, kde startovalo téměř 1 000 veteránů. V Dolní Moravě o rok později jich bylo o necelé tři stovky méně, loňský Záhřeb byl ještě o něco slabší a letošní účast je pro organizátory určitě nepříjemným překvapením.

NEZÁJEM DOMÁCÍCH ZKLAMAL ORGANIZÁTORY

Z uvedeného počtu je totiž „domácích“ pouze asi 30 procent, zatímco třeba před dvěma roky u nás tvořili Češi plnou polovinu závodního pole. V Korbielowě pod Pilskem se polští závodníci představí většinou již v dopoledním veřejném závodě Běh na Pilsko. Jednou z hlavních příčin propadu je podle názoru polského odborníka na kopce Andrzeje Puchacze startovné, které u MS činí podle data přihlášky 38–55 euro (950–1375 Kč), zatímco u veřejného závodu pouze 30 zlotých (190–200 Kč).

Do odpoledního mistrovského závodu je přihlášeno 125 mužů a žen z Polska, 59 ze Slovenska, 49 z Velké Británie, 48 z České republiky, 46 z Německa a 41 z Itálie. Z Irska je přihlášeno 14 závodníků, ostatní země hlásí pouze jednotlivce.

Závody startují v sobotu odpoledne v centru horské obce Korbielow, délka je 8 000 m a součet stoupání 960 m. Jedná se o vcelku klasický běh do vrchu s postupným, místy ostřejším stoupáním. Trať vede většinou lesem po udržovaných cestách, závěrečné stoupání od „schroniska“ (chaty) pak úzkou stezkou mezi klečí. Cíl je přímo na polsko–slovenské hranici.

V loňském roce v Chorvatsku byli naši veteránští vrchaři mimořádně úspěšní, přivezli tři individuální tituly mistrů světa a jeden v týmech. Je reálná naděje, že se jim bude v polsko–slovenském pohraničí dařit stejně jako na hoře Sljeme u Záhřebu?

POTRÁPÍ ŽÁK MATANINA?

Dva kvalitní čeští běžci jsou přihlášeni do nejmladší věkové kategorie (M 35). Věřme, že jak bývalý reprezentant Jiří Žák, tak i „běhající rocker“ Jiří Brychta se pokusí ztížit obhajobu titulu loňskému mistru světa Marcelu Mataninovi ze Slovenska i dalším kandidátům na medaile.

Vítězem loňské „čtyřicítky“ byl Ital David Milesi, kterého skalní vrchaři dobře znají ještě z doby, kdy byl členem zlatého týmu „azzuri“, který získával tituly jako na běžícím pásu. Milesi postoupil do vyšší věkové kategorie, z loňských medailistů je přihlášen pouze bronzový Němec Echtler. Překvapit by mohla nizozemská dvojčata Maykel a Björn Geerdinkovi, ale třeba i náš novojičínský veterán Rosťa Petráš – ten má ovšem nevýhodu věku: Na MS a ME veteránů se věkové kategorie určují v mezních ročnících nikoli podle roku, nýbrž podle dne narození a Petrášovi chybí do životní pětačtyřicítky pár týdnů!

Milesi si to zřejmě rozdá s mistrem světa ze Záhřebu Britem Craigem Robertsem, ovšem nějaké přesnější tipování je v této zpravidla nejsilněji obsazené kategorii velmi riskantní.

Do kategorie M 50 se nepřihlásil nikdo z loňských medailistů, takže se otvírají možnosti pro další. Z našich si udržuje výbornou formu loni pátý František Kolínek, ale možná ještě lepší výkony letos podává čerstvý padesátník z Iscarexu Česká Třebová Aleš Stránský.

OBHÁJÍ SMRČKA A ŠMÍDA?

S obdivuhodným skoro čtyřminutovým náskokem vyhrál svou věkovou kategorii v Chorvatsku skvělý Miloš Smrčka. Jeho čas 40:50 byl dokonce lepší než čas vítěze nejblíže nižší kategorie Němce Helmuta Strobla!

Další loňští medailisté kategorie M 55 Puchner a Wolfsberger z Rakouska nejsou přihlášeni, čtvrtý Ital Portigliotti, který s nimi bojoval o umístění do posledních metrů, ovšem ano. Z dalších známých vrchařů se v Korbielowě představí například František Pechek a Milan Krupka.

Pokud přiveze z Polska nejcennější medaili 62letý závodník Maratonstavu Úpice Oldřich Šmída, pak tímto výkonem dovrší skvělý vítězný hattrick. Olda, který ze zdravotních důvodů před několika lety téměř přestal běhat, vyhrál předloni pod Králičákem i loni na Sljeme. Pravda, přibyli mu další mladší soupeři, takže obhajoba bude opět těžší, nicméně držíme pěsti!

Titul mezi pětašedesátníky obhajuje přihlášený Ital Bruno Innocenti, soupeřem mu bude mimo jiné náš Petr Leszkow z Hlinska, který získal loni překvapivě, ale zaslouženě bronzovou medaili. Pokud se týče nejstarších věkových kategorií nad 70, 75 a 80 let, můžeme se pochlubit vůbec nejstarším závodníkem ve startovní listině, jímž je Jiří Soukup (TJ Liga 100 Hradec Králové), narozený v roce 1927. Proti loňsku obsazuje Česká republika i kategorii M 70, kde nás reprezentují čtvrtý muž z letošního veteránského ME do vrchu ve Španělsku Josef Hlusička a Moravan Květoslav Hána.

BLANKA PAULŮ ZNOVU O ZLATO, ČÁKU MÁ TAKÉ SEKYROVÁ

Ivaně Sekyrové unikla v sobotu pod Králickým Sněžníkem nominace na MS mužů a žen o vlásek, takže se může plně soustředit na získání „alespoň“ veteránského titulu. Trať bez větších extrémů by jí mohla velmi vyhovovat, loňská vítězka nejmladší dámské kategorie Italka Laura Ursellová se letos na svůj úspěch pokusí navázat v kategorii W 40. Soupeřkou jí bude i bývalá mistryně světa Angela Mudgeová ze Skotska, kdežto veleúspěšná domácí běžkyně Irena Pakoszová ve startovce překvapivě chybí. Titul nebude obhajovat ani loňská absolutní veteránská mistryně světa Marie–Luisa Heiligová-Duventasterová (Německo). Zato se v kategorii W 45 představí další polská běžecká legenda, čtyřnásobná mistryně Evropy v běhu do vrchu a u nás dobře známá Izabela Zatorská, která se k výkonnostní atletice vrátila po tříleté pauze způsobené vážným zraněním při autonehodě v Nigérii. Nezměněná situace zřejmě panuje v kategorii W 50, kde budou na startu všechny tři medailistky – Irka Greenanová a Němky Berglerová a Sachsová.

O Blance Paulů platí bezmála totéž, co jsme napsali o Oldovi Šmídovi. Šmídova klubová kolegyně z Maratonstavu Úpice a bývalá lyžařská olympionička se pokusí o zisk dalšího titulu nejlepší světové vrchařky mezi ženami ve věku 55–59 let. Ze známějších soupeřek ji čeká Ukrajinka Maria Ostrovská, proslavená před časem výbornými výsledky z ultramaratonů, bohužel však též dopingovým nálezem.

V nejvyšších věkových kategoriích žen nemá Česko zastoupení. Tři absolutně nejstarší přihlášené ženy jsou 70letá bývalá výborná maratonkyně Zofia Turoszová z Polska, 76letá Mária Marcibálová (Slovensko) a nejdříve narozenou závodnicí vůbec bude 83letá Xenia Nikolajevová z Moldavska, na kterou si pamatujeme ze startu v Dolní Moravě 2008.


WEB MISTROVSTVÍ SVĚTA

PROFIL TRATI

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 30.01.2013 17:33:13

Již jen hodiny nás dělí od soboty 28. srpna, kdy se v polských Beskydech uskuteční 13. mistrovství světa veteránů v běhu do vrchu. O půlnoci z pondělí na úterý uzavřeli pořadatelé startovní listinu, která obsahuje 435 jmen. Mezi nimi najdeme i kandidáty na medaile z České republiky.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.