Tréning na jesenný maratón
simon_sez 21.06.2023 10:34:51
>> Bronson, 19. 06. 2023 21:16:20
Tak ano, teraz uz tie minutky idu tazsie dole, rozhoduju detaily. Ja si pamatam, tu prvu debatu s Matom, rudym, Ondriskom, kde si si daval cielovy cas nejakych 3:20, ci 15(?),tam tu celkom hlavne Mato pomohol s tym progresom
Bronson 21.06.2023 16:57:37
>> simon_sez, 21. 06. 2023 10:34:51
Veru tak nejako to bolo… to uz su lanske snehy Je mi jasne, ze take vyrazne zlepsenie uz tazko zazijem. S tym som zmiereny…
Kazdopadne, aby som dodrzal aj temu vlakna – postupne opustam doraz na objem a dlhsie tempove behy a rano sa par dni zabavam na drahe… Oprasil som prach z „Hansona“ na policke a chvilku sa pokusim drzat rozpisanych rychlostnych a silovych behov a uvidime ako to pojde.
Dnes o 6tej rano skusmo 12×400 m a celkom prekvapenie ako som konstatne dokazal drzat od prveho az po posledny usek tempo 1:22–1:24… a to az doma som zistil, ze medziklus ma byt 400 m a nie mojich 100 m na znacku
skorobezec 21.06.2023 21:58:27
>> Bronson, 21. 06. 2023 16:57:37
Hmm, 12 čtyřstovek v tempu 3:25–3:30 na km se 100 m meziklusem, to máš hodně pěkně našlápnuto.
Bronson 22.06.2023 09:59:34
>> skorobezec, 21. 06. 2023 21:58:27
No s tymto ja musim velmi opatrne lebo jednak idem do neprebadanych vod, kedze tieto treningove motivy som v podstate zaradoval za svoj kratky „bezecky zivot“ len veeeelmi sporadicky a uz mam jednu negativnu skusenost, ked som si prilis castym behanim 1km usekov pravdepdobne zablokoval piriformis… cize toto leto bude skor take skusanie novych impulzov lebo uz ma moc nebavi a mam pocit ze ani moc neposuva len behanie dlhych behov a dlhych tempoych behov okolo M tempa. Cize trosku to ozivim nejakymi drahovymi usekmi, dlhsimi silovymi usekmi a snad sa podari aj par vybehov do nejakeho kopca … ten posledny treningovy impulz je v mojom pripade velmi komplikovany na logistiku, kedze tu na okolo su maximalne nejake pieskove duny a aj to je vybeh tak na maximalne 100 metrov.. ale ideme na nejake dovolenky do kopcovitejsieho profilu prirody, tak aspon 2–3 tyzdne snad par treningov v kopcoch odbeham.
Ondriško 23.06.2023 13:20:18
>> Bronson, 21. 06. 2023 16:57:37
Prečo 400m úseky, prečo toľko, v takom tempe a prevedení?
Bronson 23.06.2023 17:01:05
>> Ondriško, 23. 06. 2023 13:20:18
Ahoj, ako som písal v tom Hanson pláne sú rýchlostné a silové tréningy a jedným z prvých je 12×400 m. Bežal som to na pocit tak aby som dokázal aj posledný odbehnúť cca. rovnako ako prvé… Tempo bolo len výsledok nešlo o nič riadené a cielene. Prevedenie bolo trochu inak nepozrel som si čo písali o medzikluse… Ale beriem, že ak to išlo bez problémov kratší medziklus by nemal byť až taký problém, či?
Ondriško 25.06.2023 08:33:00
>> Bronson, 23. 06. 2023 17:01:05
Nie žeby si 400m úseky nemohol behať, otázka je, čo nimi chceš dosiahnuť?
Ak beriem do úvahy, že tvoj primárny cieľ je zabehnúť maratón za 2:48, teda v tempe 4min/km, a to, čo už máš odpretekané, aj odbehané, tak máš medzery úplne inde, ako v schopnosti behávať 400m úseky čo najrýchlejšie.
Opakovane, i teraz v BB, máš výrazný pokles tempa po 30km, teda zhruba po 2h behu. Ak som správne počítal, tak v BB si prvých 30km bežal v tempe 4:05/km, ale posledných 12km v tempe 4:23/km
Medzery máš predovšetkým v aeróbnej kapacite a výkone. Na to by som sa zameral. Tu bude tvoj progres najvýraznejší.
A ak už behať krátke úseky, tak 200m.
Bronson 25.06.2023 10:24:18
>> Ondriško, 25. 06. 2023 08:33:00
Presne to je ten „kamen co ma tlaci v topanke“ a neviem prist na to preco… resp. ako ho odstranit preto som siahol po nejakom treningovom plane. A v nom na zaciatku su uvedene pre rozvoj rychlosti treningove useky 400–600–800–1000–1200 atp. s urcitym poctom opakovani a dlzkou medziklusu.
Ak sa ale vratim k tomu „kamenu“ bavime sa o treningovych motivoch, ktory sa oznacuje ako intenzivna vytrvalost (INV) a zona tvorby tempa ANP (IntEnd)?
a uplne konkretnejsie
Cize prvy motiv kusok pod ANP v podobe napr. 3×15 min a druhe 3×8–10min o cca. 5–7 s rychlejsie? V mojom pripade povedzme ze ANP je niekde okolo 3:50–3:52 cize 3×15 min tempom 3:55/km a druhe pod 3:50/km
skorobezec 26.06.2023 09:41:14
Minulý týden stále přetrvávající bolesti žeber, ačkoliv již méně omezující, ale tak nějak se o to více přesunul diskomfort do nohou a nechuť do hlavy, tak další takový spíš udržovací týden, ve znamení hlavně pomalých klusů, často prokládaných i chůzí s občasnými pokusy běžet něco rychlejšího, ale nic systematického. Celkem 108 km (z toho asi jen dohromady 9 km v tempu pod 4 min/km)
simon_sez 27.06.2023 12:51:51
Ja som bol chory, tak len 15km beh a 20 bicykel
Bronson 28.06.2023 10:15:58
Minuly tyzden celkovo nieco cez 120 km. Kvalitnejsie treningy – spominanych 12×400m, 2×4 km priemernym tempom 3:50/km a cez vikend v dlhom behu vlozene dva 7 km useky tempom 4:00/km.
Bronson 03.07.2023 13:50:30
Koniec skolskeho roka a deti okrem vysvedceni priniesli aj nejaky (asi) rotavirus… takze cez vikend som behal inde ako na ceste
Celkovo minuly tyzden vdaka tomu len cca. 100 km. V tom ale par fajn kvalitnejsich treningov. Jeden 3×3 km v tempe okolo 3:50 a jeden 3×2km pod 3:45/km. Este v piatok rano som stihol jeden 7 km v tempe tesne pod 4 min… ale uz vtedy som zacal pocitovat diskomfort a vecer uz som sa necitil na ziadnu akvitivitu.
simon_sez 03.07.2023 15:16:51
Ja som odbehol 50km, ‚najkvalitnejsi‘ bol 11km tempom 5min/km + pocas jedneho volneho behu 8× rovinky na prevetranie noh.
Tento tyzden oficialne zacinam 13 tyzdnovu maratonsku pripravu, skusim v tempe 4:50/km, upravim este podla toho ako sa mi bude darit plnit plan + mal by som si 2× odbehnut polku v pretekarskom tempe co mi tiez napovie.
Bronson 03.07.2023 15:22:46
>> simon_sez, 03. 07. 2023 15:16:51
Drzim palce nech sa dari. Ja som tiez cez vikend na A3 vytlacil okienka a nacrtol treningovy plan na 12 tyzdnov… kedze citim, ze sranda konci a treba zacat poriadnejsie trenovat.
skorobezec 03.07.2023 15:35:13
Den D se nezadržitelně blíží a tak už jsem měl v úmyslu naběhnout na skutečnou maratonskou přípravu. Jelikož ale nevím, co to je a bylo i více práce, tak jsem ne vše stíhal jak jsem si představoval, tak pokračování hlavně v klusech. Bolesti žeber ale pomaličku snad ustupují a taky nebylo tak vedro, tak pocitově o dost lépe, než minulé týdny. A tak i hlava to brala. Rychlejší tempa jen ve dvou „volných“ bězích 15 km, v nichž závěrečná desítka kolem tempa maratonu. Zde se nádherně ukázala správnost umírněných ambicí pro maratonský výsledek, která mi umožňuje již tempo 4:15–20/km označovat tempem maratónským Pak ještě nějaké rovinky do tempa 5ky, a tím to v podsatě haslo. Jen mě mrzela absence dlouhého běhu, který se mi do programu logisticky prostě nevešel Tak snad tento týden. Celkem 120 km.
Bronson 03.07.2023 16:34:34
>> skorobezec, 03. 07. 2023 15:35:13
No podla mna pri tej kilometrazi zase az tak nemoze vadit, ked nebudes kazdy vikend tlacit na dlhy beh… myslim si, ze tvoje slachy a klby su viac ako zvyknute na dlhy pobyt na nohach, takze tohto by som sa az tak nebal. A o tom M tempe si tiez myslim svoje – na jesen pojdes hlbsie pod 4:15 – ja by som sa vsadil, ze aj pod 4:10 Ani mne to v juli a auguste moc nelieta blizko planovaneho M tempa, ale viem, ze akonahle pride september a teploty sa upravia plus niekde pri ceste najdem aj nejaku formu, tak na preteku to bude ina kava… (teda tajne dufam – kedze vraj planovat dobry maraton, je ako planovat zazrak
skorobezec 04.07.2023 00:01:50
>> Bronson, 03. 07. 2023 16:34:34
To my se nebojíme Z čeho spíš dostávám trochu strach je teplo, nevím, jestli je to už stářím, protože nikdy jsem s tím problémy neměl, ale mám pocit, že mi to teplo nědělá najednou dobře, a to asi ještě nepřišla ta největší horka. Rozhodně zažívám při běhu pocity, které bych u běhu moc zažívat nechtěl (a asi ani u něj).
A první maraton mám v září, tj. vlastně ještě v létě, tak tam obava z tepého počasí ještě trochu roste. Takže zatím bych až tak optimistická očekávání trochu krotil. Ale kdybys měl pravdu, tak bych se vůbec nezlobil
Bronson 04.07.2023 07:22:26
>> skorobezec, 04. 07. 2023 00:01:50
No ja teplo velmi tazko znasam. Vraj sa da na to zvyknut – aklimatizovat sa, ale nejako sa mi to nedari Kvalitu v lete zvyknem behat len rano, ale nie je to ani zdaleka idealne… lebo prinutit sa o siestej rano odbehat nejake opakovane useky, tempace a pod. hlava s tym celkom bojuje
A kedy presne v septembri mas ten M a ktory?
skorobezec 04.07.2023 17:37:46
>> Bronson, 04. 07. 2023 07:22:26
Asi se zvyknout dá, ale já už zvyklý byl. Nikdy mi nečinilo problém běhat i v těch největších parnech během dne, i klidně kolem poledne. Ale právě, že najednou mi činí problém i běhání při nějakých 25 stupních. Začínám se zahlcovat. Blbě se mi dýchá, těžknou mi nohy, motá se mi hlava atd.
Desátého a Ostravu. Chtěl jsem na první pokus něco relativně blízko, tak jsem vybral toto.
Ondriško 06.07.2023 15:50:00
>> Bronson, 25. 06. 2023 10:24:18
Ahoj. V prvom rade, je možné, že na 2:48 v maratóne si mal už v BB, len to vzhľadom na to ako si ten maratón poňal-sólobeh, podmienky, počasie a trať nevyšlo. Ale, vieš ako to je, pokiaľ to nie je zabehnuté, tak to nie
Za druhé, ak máš opakovane veľký prepad tempa po 2h behu, tak to o niečom vypovedá. Aj ti dochádza energia? Tuhnú ti nohy? Zrýchľuje a prehlbuje sa ti dýchanie? A ak používaš športtester, TF ti klesá alebo stúpa po tých 2h behu?
Tvoj problém je uplne inde ako v ANP a spol. Ostatne, na nejaké ANP, AEP a nebodaj VO2max sa fakt vykašli.
Na behanie 400m úsekov zabudni, nie je to to, čo ťa posunie v maratóne dopredu- jedine žeby si ich behal vyslovene desiatky ( tu by si ale ťažil z nabehaného objemu).
Ak už chceš behať čosi na rýchlosť, tak behaj 200m úseky. Ak máš 250m dráhu, tak prevedenie: poriadne rozbehanie a rozcvičenie, a tak bež letmo 200m, krátky dobeh a pešo chod ďalších 200m-čiže takmer celý okruh, a tak znova bež 200m. A tých úsekov môžeš behať fakt veľa.
Za tretie, ak sa nemýlim svojho času-začiatkom minulého roka?- som ti načrtol plán na čo, a prečo by si sa mal zamerať, a aj ako to urobiť. Ale nešiel si podľa neho. Nebol najsprávnejší-lebo ťa nepoznám, mam málo vedomostí o tebe- a už vôbec nie jediný možný. Ale mal hlavu i pätu, a bol jednoducho kontrolovateľný a uskutočniteľný.
Možností ako ísť ďalej tie 3 mesiace do MMM je viacero: pretekať na kratších tratiach, alebo zaradiť stupňovité behy, alebo behať dlhé tempové behy-v tempe 4min/km… Beháš už veľmi slušný objem km na to, aby si behal maratón pod 2:50. Treba to inak vyskladať. Okrem iného, iste zaradiť deň voľna, tzv.hluché km nahradiť inou aeróbnou aktivitou/športom.
Bronson 07.07.2023 12:33:09
>> Ondriško, 06. 07. 2023 15:50:00
Ahoj, ako pises je to cisto hypoteticke a ja osobne si moc nemyslim, ze by to za lepsieho pocasia a rovinatej trate mohlo napokon vyjst. Navyse, kedze na rozdiel od inych M, kde len bezim na nejaky cas, v tomto som v podstate vzhladom na to ako sa vyvijal zavod, mal snahu/ambiciu aj pretekat. A popravde bol to sakra rozdiel v motivacii… tym chcem povedat, ze si nemyslim, ze tam bola nejaka vacsia rezerva. Ale ako pises, je to coby keby, ak… dokial to nebude svietit vo vysledkovej listine…;-)
Ten prepad tempa samozrejme je klucom k celemu M pod 2:50 (zatial by som sa zameral na tuto hranicu . Nedeje sa vsak uplne pravidelne a je podla mna spojeny prave s rychlejsou prvou polovicou, ked sa snazim rozbiehat okolo 4:00–4:02. To je pripad jarnej CSOB i BB a uplne krasne to bolo vidiet aj pred dvomi rokmi na MMM, kde som v polke bol na nejakych 1:24 (a nieco), ale druhu som snad dal o 9 min? horsie. Naopak minuly rok som vedel, ze na take tempo nemam a rozbiehal som to na 4:10 a v podstate obe polovicky M boli takmer casovo identicke. Takze za mna to je signal, ze po temparskej stranke dokazem ist vyrovnane M v podstate celu trat, ale ak to prilis ambiciozne rozbehnem, potom po tom 25.-30. km sa budem potykat s vacsim poklesom. Co samozrejme nie je ziadna novinka len je to skor otazka vediet spravne odhadnut tempo na zaciatku a zbytocne sa nehnat za niecim na co este nemam…
Suhlasim – tie useky bol chvilkovy napad podla Hanson a spol. a snaha nieco zmenit, lebo mam momentalne pocit, ze sa tocim v kruhu. O tych 200vkach som uz tiez cital, ze to je fajn trening pre M a odporucaju ich viaceri borci…
Ano, mam ho odlozeny – minuly rok som chvilku skusal ist podla neho, ale tie jarne problemy zapricinili, ze som skoro dva mesiace poriadne nebehal a potom uz som nahanal akus taku formu na BB. Na jesenny M do KE som isiel podla toho co som mal odskusane a co som vnimal, ze na mna „zabera“. Momentalne je ale zrejme, ze potencial tohto pristupu sa vycerpal a je potrebne najst novy stimul. Prvu polku roka som preto venoval zabudovaniu 2-fazoveho treningu, aby si telo na toto zvyklo. Zda sa ze s tym nie je ziadny vacsi problem, a preto zacinam testovat veci, ktore som v podstate nikdy nerobieval napr. tie dlhsie useky 3×3 za 3:50–3:55 a este o nieco rychlejsie 3×2 pod 3:50…
Tie tempove behy okolo 4:00/km mam v plane ako treti treningovy motiv a mozem ho striedat s tym stupnovanym behom… caste pretekanie zial z logistickych dovodov u mna nehrozi…
skorobezec 10.07.2023 10:24:38
Minulý týden už trošku více do normálního režimu. Takže krom klusů odběháno v út 3×2km, st nějaké rovinky, čt 16 km maratonské tempo (i když ne zcela konzistentní), pá opět nějaké rovinky a so dlouhý běh 35 km (les + cesta po 5:10, nahoru dolů a hodně bloudění). Pocitově ne úplně ideální a představa běžet ještě dalších 7 km a vše navíc v tempu ještě o minutu rychlejším, mě v danou chvíli rozhodně nenaplnila nadšením a optimismem Celkově 134 km
Černé Voděrady
MartiNo 10.07.2023 11:27:14
>> skorobezec, 10. 07. 2023 10:24:38
Tak ono to pak po rovině a hladkém bez bloudění je fyzicky daleko snazší. Akorát pro hlavu je to zas darda… ale kdo chce, dokáže to
skorobezec 10.07.2023 12:38:34
>> MartiNo, 10. 07. 2023 11:27:14
*Akorát pro hlavu je to zas darda… *
Asi i proto mě prozřetenost vedla k tomu si jako první maraton vybrat Ostravu, což bude darda ještě o to větší (všem těm, co mají Ostravu rádi se tímto omlouvám )
simon_sez 10.07.2023 22:04:13
A sranda skoncila (ci zacala?)
- ut: 4× (6min 3:55, 6min 5:05)
- stv: 11km v MT – 4:50/km
V nedelu som mal bezat 25km, nepodarilo sa, skoncil som o 22:00 s 13km… Celkovo 63km, ideme dalej.
Ondriško 11.07.2023 11:48:51
>> Bronson, 07. 07. 2023 12:33:09
Neodpovedal si mi na otázky:
Ak máš opakovane veľký prepad tempa po 2h behu, tak to o niečom
vypovedá:
Dochádza ti energia, že energeticky slabneš? Tuhnú ti nohy? Zrýchľuje a
prehlbuje sa ti dýchanie? A ak používaš športtester, TF ti klesá alebo
stúpa po tých 2h behu?
Podľa mňa máš zle postavený/zostavený plán. Ja by som plán riešil úplne inak, a tak to aj učím ľudí. A síce: ktorú zložku kondície chcem zlepšiť, a akým spôsobom? A pravdaže, prečo? A podľa toho si zostavil plán, teda čo budem behať. A to behanie mal postavené nie na tempách, ale na výkone(úsilie+námaha)…
Ty ho staviaš na tempách, pričom nie si vybehany= rozumej nemáš odpretekané kratšie trate, nevieš čo je to opakovane pretekať s polmaratonskym nieto ešte desiatkarskym výkonom/úsilim, a to ti chýba.
Máš 2 nevýhody: jednak nemáš výkonnosť z kratších tratí a jednak nemáš aeróbnu/silovú vytrvalosť/výkonnosť z iných športov. A dal si sa rovno na maratón.
Bronson 11.07.2023 12:45:44
*>> Ondriško, 11. 07. 2023 11:48:51
Ahoj, ano prehliadol som, ze tieto odpovede chybaju. Energetickym slabnutim to podla mna nebude, rovnako problem nevidim ani v respiracii, ci v nejakom vyraznejsom naraze TF – skor tam vidim velmi mierny pokles (nedovolim si tvrdit, ci je to signifikantna zmena). Klucovym problemom bude podla mna to, ze po silovej stranke to uz nedokazem dalej „urvat“ a zacinam akoby tuhnut/nohy su viac unavene ako by mali byt…
No zda sa, ze ten doterajsi plan ma svoje obmedzenia a na dalsi rozvoj (ak je v mojom pripade este vobec mozny) bude potrebna zmena… Kedze v tejto oblasti sa moc neorientujem povazoval som za rozumne vziat do ruky existujuce plany a rady skusenejsich borcov a zacat skusat a najma zavadzat nove impulzy, ktore som doteraz pravidelnejsie neaplikoval.
Tento hendikep urcite vnimam a k tomu je treba samozrejme pripocitat aj vek cize mam to vnimat ze dat na nejaky cas pokoj maratonom a sustredit sa najprv na kratsie trate a potom sa opat vratit k M?
skorobezec 11.07.2023 14:29:52
>> Bronson, 11. 07. 2023 12:45:44
„a na dalsi rozvoj (ak je v mojom pripade este vobec mozny)“
Promiň, ale toto je asi nejhloupější věta, kterou jsem od tebe tady četl. Samozřejmě, že je a dle mého ještě stále dost značný. A věk v tvém případě také rozhodně není žádným prvořadým limitujícím faktorem.
„Kedze v tejto oblasti sa moc neorientujem povazoval som za rozumne vziat do ruky existujuce plany a rady skusenejsich borcov a zacat skusat a najma zavadzat nove impulzy, ktore som doteraz pravidelnejsie neaplikoval.“
Je dobré zkoušet nové impulzy, ale vždy jen určité množství za určitý čas. Neběháš první rok, tak už nějaké to povědomí o běhání máš. Zkus nad vším více přemýšlet (taky to tak vždy nedělám, ale vím, že bych měl ) Prostě vždy uvažuj nad tím co chceš rozvíjet, jak a proč právě toto. Rozhodně neber něčí plány a hlavně se vyvaruj toho, přeskakovat v krátkých časových úsecích (krátkých zde znamená měsíce ne dny a nebo týdny) z jednoho na druhý. Každý plán sedí na někoho a ty si musíš najít ten svůj. A souhlasím s Ondřiškem měj to více postavené na pocitech a nesoustřeď se tolik jen na maraton.
Bronson 14.07.2023 15:22:52
>> skorobezec, 11. 07. 2023 14:29:52
No ked toto je najhlupejsia veta, tak to nie je este so mnou take zle Tak ono clovek obcas zacne pochybovat o sebe, najma ked mu to nejde ako by chcel… a limity ma kazdy a ti menej talentovani alebo uplne bez talentu na ne budu narazat skor
Popravde ja som nikdy netrenoval podla planu niekoho ineho a ani sam som nikdy podla nejakeho pevne stanoveneho planu nebehal – co samozrejme moze byt jedna z chyb. Vzdy som si skor nieco „pozical“, nechal sa inspirovat. Aj ked zatial to nebolo moc pestre a urcite ani spravne vyskladane pocas bezeckeho roka. Kazdopadne uz viac nad tym dumam a snazim sa aj viac dozvediet. Len problem mam trochu v tom, ze tych informacii je neurekom a clovek – laik sa v tom tazko orientuje a selektuje to podstatne. Cize obcas je to alá system pokus – omyl a pripada mi to niekedy viac ako abstraktne umenie a nie empiricky koncept. Asi aj preto som zatial v „zajati“ temp, casu – teda tych hmatatelnych vysledkov, ako subjektivneho vnimania pocitov… mozno by prospelo obcas odlozit mudre hodinky
Tachlovice
kaz67 14.07.2023 22:34:20
>> simon_sez, 10. 07. 2023 22:04:13
úterý máš super, doufám že se ti to líbilo
někdo by si mohl říci že 48min á 4:30 není zas taková bomba, ale takto rozdělené je to jiná liga
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.