SERIÁL: Strava je jedním z klíčů k úspěchu [článek]
MirekCek 03.03.2016 16:33:24
>> runtachykard72, 03. 03. 2016 16:16:17
Jinymi slovy, fyziologie urcuje, jaky vykonnostni bezec budes a urcuje veci, ktere se nedaji ovlivnit, a pokud daji velice nepatrne..?
runtachykard72 03.03.2016 16:57:21
>> MirekCek, 03. 03. 2016 16:33:24
..viacero vedeckych zdrojov hovorí-ANO-v rozhodujúcej miere.
runtachykard72 03.03.2016 16:59:29
>> Desert, 03. 03. 2016 16:10:05
.toto celkom dobre rozvádza david epstein v knihe sportovy gen.Aj tych Dánov.
MS82 03.03.2016 18:59:02
>> runtachykard72, 03. 03. 2016 16:57:21
Mozna by ale stalo za to doplnit tu pozitivnejsi stranku – potencial nejde poznat po prvim treninku, zavodu, nebo roce behani. No mozna se da rict, ze jako Kenan nebudu behat, prestoze vazim jak oni Ale jestli mam na desitku za 32, nebo skoncim na 35, to myslim dopredu rict nejde.
MS82 03.03.2016 19:01:03
>> Desert, 03. 03. 2016 16:03:01
Dik za odpovedi. Dnes tempo s poradny zahratim a v pohode. Teda az na jine (ehm) problemy
Pce
Michal435 03.03.2016 19:13:45
>> MS82, 03. 03. 2016 19:01:03 Ta vaše debata mě zaujala. Já měl totiž rovněž problém s tím pícháním v boku, konkrétně na pravé straně. Ptal jsem kde koho, v četně jednoho primáře a několika dalších MUDr-ců , ale všichni mi tvrdili buď že se jedná o kontrakci bránice---to je prý to klasické píchání v boku při nedostatečné trénovanosti, nebo je to špatným dýcháním či stravou. Jenže ---- všechno tohle jsem vyloučil. Stravu jsem poctivě řešil, dobře se před závodem rozcvičil a rozdýchal a přes to se mi stalo loni na Křížové desítce v HK, že jsem měl v pravém boku doslova vraženou kudlu. Musel jsem prostě zastavit a chvilku přestat. Běžet prostě nešlo. Možná jsem přepálil start a nedržel své natrénované tempo a došlo k tomu bodu č.2 , že se tělo zahltilo laktátem a nebylo schopno jej odbourat. To je pro mě určité rozřešení té záhady!!! Přitom v Pečkách , kde jsem běžel o cca měsíc dříve vše OK. V Pečkách jsem si běžel v klidu v tempu 3:55 a držel to celou dobu–v klidu, na pohodu a žádnej problém. V Hradci jsem vypálil jako magor a první dva Km jsem měl za 3:25 ------- na 8 km jsem skončil Vypadá to tedy, že jsem se konečně dozvěděl čím to bylo a hlavně co se dělo a proč. Každej by si měl zřejmě držet svoje vyvážené tempo ať na desítce, nebo maratonu.
MS82 03.03.2016 19:21:48
>> Michal435, 03. 03. 2016 19:13:45
Mne to asi prave taky sedi. Bechovice, kde jsem mel presne, co popisujes, kudla v boku dva kilaky a za obcerstvovackou jsem musel zastavit, jsem rozbihal 3:20 a 3:27, realne jsem mel na 3:30–35. Navic rozcviceni jen 2.5k.
MirekCek 03.03.2016 19:22:21
>> Michal435, 03. 03. 2016 19:13:45
Píšeš: „Každej by si měl zřejmě držet svoje vyvážené tempo ať na desítce, nebo maratonu.“
Naprosto s Tebou souhlasím, četl jsem jednu studii, nebo článek to byl, nevím, kde se psalo o tempu a o rychlosti během závodů. Jeden elitní běžec (jméno nevím), měl maraton za šílený čas 2:06 cca, a chtěl si jej chtěl o pár vteřin zlepšit. Na dalším závodě udržoval tempo do 30. km o 3–5s rychlejší. Výsledek, nevydržel to a zaběhl ještě horší čas. Tudíž změna tempa byť o pár vteřin může znamenat „zeď“.
S pícháním v boku já zase občas cítím nehorázný tlak v oblasti slepého střeva, tak jen doufám, že tyto slepostřevní kontrakce (:D) nebudou muset být řešeny kudlou.
Pce
Michal435 03.03.2016 19:39:01
>> MirekCek, 03. 03. 2016 19:22:21 No, já to cítím jakoby pod pravýma žebrama, směrem k žaludku. Původně jsem si myslsl, že je to nějaká reakce např. žlučníku na nevhodnou stravu, ale nekonec jsem vylučovací metodou vypozoroval, že to tak není. To se spíš ze špatně stravy pos..u někde na trati, což je to menší zlo — pokud není sníh jenže ten problém, kterej jsi přesně popsal v tom bodu č.2 , tak to je dle mého ta pravá příčina. Ještě k tomu vyrovnanému tempu. Já jsem svůj první maraton v životě (PIM 2015) nevěděl, jak to mám běžet. Ptal jsem se kde koho a někdo říkal – první půlku běž rychleji a v druhé budeš přirozeně pomalejší. Další názor byl běžet pomaleji tu první půli a pak přidat. Obojí se mi zdálo takové divné a tedy jsem vsadil na jistotu a držel stálé tempo 4:45. Neměl jsem žádnou zeď a žádný problém a v cíli jsem byl tak v pohodě, že jsem si říkal, že bych to mohl běžet i rychleji. Z tréninků jsem následně zjistil, že neustálé hejbání s tempem při dlouhém běhu, mám problémy s únavou. Třeba prvních 10km jdeme v tempu 5 min na Km, pak 5 km v tempu 4:45 a následně zase 10 Km okolo 5 min a posledních 3–5 Km v tempu 4:30 ......... dovleču se domů vyřízenej a rozmlácenej. Když ale běžím 35 Km ve stejném tempu 4:50, jsem relativně v pohodě a čas mám ještě lepší než v tom „hejbavém“ tempu. Tak že vyvážený tempo je opravdu důležitá věc.
MS82 08.04.2016 12:43:27
Uz mam trochu casu po zavode, tak bych rad ozivil tohle tema, ponevadz me to potkalo znovu – proklete pichani v boku. Je to cele o prazskem pulmaratonu, kde jsem si sice zabehl osobak, ale neobeslo se to bez chodecke vlozky.
Rano vstavam o pul 6 a jdu rovnou na 10 minut klusat. Hodne pomalu. Snidani dojim o pul sedme, pak kaficko. V 9 jsem na startu a jdu se rozklusat: 9:20–9:40 klusani a nejake sprintiky a abeceda. V 10 vybihame, zavod popisovat cely nebudu, ale bezelo se celkem fajn zhruba do 11k, kde to bylo proti vetru a musel jsem se schovat za nekoho. Zaroven trochu tezkly nohy. Otocka na Karlin na 16k, je to po vetru a bezi se super. Predbiham dalsi lidi a najednou na 19. km zacne brutalne pichat v boku. Snazim se to hlubokym dychanim rozdychat, ale nemuzu se ani poradne nadechnout. Prechazim do chuze, dycham, rozbiham se, ale porad to hodne boli, jen uz se da bezet. Jednotlive kilaky:
Lap Time HR
1 03:37:00 161 bpm
2 03:32:00 171 bpm
3 03:25:00 172 bpm
4 03:38:00 171 bpm
5 03:32:00 171 bpm
6 03:34:00 172 bpm
7 03:34:00 173 bpm
8 03:34:00 171 bpm
9 03:38:00 169 bpm
10 03:35:00 169 bpm
11 03:36:00 169 bpm
12 03:35:00 169 bpm
13 03:38:00 168 bpm
14 03:31:00 167 bpm
15 03:40:00 166 bpm
16 03:32:00 167 bpm
17 03:34:00 164 bpm
18 03:35:00 164 bpm
19 03:50:00 162 bpm
20 03:41:00 164 bpm
21 03:35:00 164 bpm
22 39s 165 bpm
Tedy dve otazky. Co s tim propadenym pichanim v boku? Neni to na zacatku z nerozcviceni nebo prepaleni, neni to z jidla, zacatecnik nejsem (behal jsem 500k/mesic v priprave)? A doplnujici otazka – proc mi narozdil od vsech ostatnich tepovka s postupem casu klesa?
Praha
Williem 08.04.2016 13:53:10
>> MS82, 08. 04. 2016 12:43:27
Tepovku mám dost podobnou jako ty, adaptace na zátěž, ze začátku to stoupá a pak se to ustálí a spíše lehce klesá, to myslím že je ok. Mě píchání v boku taky občas trápí a jako prevenci bych viděl
- rozbíhat o trošku pomaleji na začátku (první 2–3km o 2–3s/km pomaleji)
- minimálně 3–4 dny před závodem + v den závodu každý den horčík
- je třeba pracovat s dechem po celou dobu běhu, nejen až začne píchat v boku
- sem tam se snažit trochu protáhnout horní část těla v průběhu běhu (nebýt tak strnulý)
- styl jakým běžíš, hodně vzpřímený a zapojovat dost ruce
- a taky v neposlední řadě pitní režim – málo vs. moc zavodněný, mě třeba na 1/2m stačili dvě zastávky v boxu (obč.stanice) + vždy malinko zpomalit (15–20metrů) po loku vody, v té rychlosti to může pak právě vyvolat křeče
MS82 08.04.2016 14:42:37
>> Williem, 08. 04. 2016 13:53:10
Diky za odpoved. S tou tepovkou jsem mozna chtel jen slyset, ze to tak ma byt, pokud ma clovek natrenovano
Rozbihat jsem rozbihal pomaleji, ale ne vzhledem k naslednemu prumeru, ale k cilovemu casu. V prubehu zavodu jsem prehodnotil a o nic vic se nepokousel. Na to dychani musim myslet, to mas pravdu. A mozna jsem byl i ztuhlejsi, jak jsem to hrotil proti vetru. Nechtel jsem zustat sam, to bych asi odpadl, takze jsem se zuby nehty drzel toho prede mnou. Rano jsem pil hodne, pak dve hodiny pred startem uz temer nic, mozna lok. Na kazde obcerstvovace jsem si bral vodu, ale vetsinu vylil a zbylo tak pul loku. Pred tim pichanim v boku jsem nepil asi 3 km. Vzprimeny myslim jsem, ale s tema rukama by to mohlo byt lepsi, mam je moc nizko. O horciku na tohle jsem jeste neslysel. Zkusit se to asi da, ale jim spoustu orechu a seminek, tudiz nedostatkem bych trpet nemel.
Brutto 08.04.2016 14:47:38
>> MS82, 08. 04. 2016 14:42:37
O tom horciku je to pravda, ale matne si spominam, ze co sa tyka jedenia horcikovych tabliet pred vykonom, to nebolo doporucovane, nakolko kratkodobo znizuje vykonnost.
rudo 08.04.2016 15:14:59
>> MS82, 08. 04. 2016 14:42:37
horcik a krce – to by si dostal krce do noh a nie vnutry brucha
kde presne ta pichalo?
napriklad aka hlbka, stretol som sas pichamim medzi rebrami
alebo ase uplne v hlbke
vypitie studenej vody sa moze tak prejavit, zopar ludi na to trpi
dalsia vec :
pretazene svalove slachove upony vmutornosti z nadmernych narazov co moze nastat pri unavenych nohach zmenou techniky a narazom do cesty na uz nepruznych nohach – dopad do predkroku – pred tazisko na tvrde vystrete kolena
cize v unave zmena techniky
taketo pichanie typicky byva pri narazoch dolu kopcom
MS82 08.04.2016 15:28:47
>> rudo, 08. 04. 2016 15:14:59
Taky jsem myslel, ze horcik je spis doporucovany na krece ve svalech, ale nevylucuji.
Pichalo me presne pod poslednimi pravymi zebry, kdyby sis pod zebra zarazil prsty, tak se na to misto asi dostanes, ne nejak hluboko. Zaroven pri snaze to rozdychat jsem se proste nemohl nadechnout do bricha (poradny hluboky nadech), neslo to. Studenou vodu jsem predtim nepil. Beh z kopce tam sice byl (kratky, jen z mostu), ale 4 km zpatky a to bych asi taky vyloucil, daval jsem si na to specialne pozor, protoze kdyz to flakam, tuhnou mi pak stehna v nasledujicich metrech.
Zmenu techniky nevylucuji, to bych se musel natocit. Ale tesne pred tim incidentem se mi bezelo dobre, foukalo do zad, dobihal jsem ostatni, takze jsem mel i cas se soustredit na techniku (kdyz mi je blbe, tak jde technika stranou, to je jasne).
Praha-Dalejské údolí
oblivion 08.04.2016 15:55:29
>> Desert, 03. 03. 2016 10:43:25
Ještě k těm játrům, říká se, že nebolí, ale z vlastní zkušenosti mohu potrvrdit, že je cítit, když se s nimi něco děje. Játra mohou „tlačit“, taková „tupá“ bolest, většinou trávením po jídle (i lehkém). A také mohou „pálit“, např. v 7.-8. km závodu na 10 km (u mne 30. minuta), běženém v únavě (zejména nevyspalost).
Desert 08.04.2016 22:48:56
>> oblivion, 08. 04. 2016 15:55:29
„tlačit“ -v které části? většinou v oblasti žlučníku,
v únavě -glukoza jde přednostně k zásobení mozku, pravděpodobně spalování AA glukogenních, lokální překyselení?,
to že máš " svou" vytrvalostní výkonnost je u tebe vybudováno termickou adaptací spalování tuků,
Brno
Petr Kaňovský 13.06.2016 09:04:03
rudo 13.06.2016 09:54:47
>> Petr Kaňovský, 13. 06. 2016 09:04:03
""" „Neznalost běžců a sportovců …"
taky se mi nekdy zda , ze beci nejsou skutecnymi sportovci.
jinak je to klasicka veda – obhajovat 50 let stare teorie
klasicka cukrikova akademie
skoda casu na cteni IMHO a taky podle mne
Momo11 13.06.2016 12:34:00
>> Petr Kaňovský, 13. 06. 2016 09:04:03
Radši si přečti toto:
http://trenink.etriatlon.cz/…onnosti.html
http://trenink.etriatlon.cz/…tovnimi.html
Černé Voděrady
MartiNo 13.06.2016 13:00:58
>> Momo11, 13. 06. 2016 12:34:00
Díky za odkazy.
Slaný
EdCable 13.06.2016 13:01:02
>> Petr Kaňovský, 13. 06. 2016 09:04:03
Mohl bys presneji definovat, co je v tom rozhovoru zajimave? Me to prijde jako omylani stale stejnych veci dokola…
runtachykard72 13.06.2016 13:02:21
>> Momo11, 13. 06. 2016 12:34:00
Vyborne članky..skopítuj to tym chlapcom do jesenneho maratonu.
Konecne pravda,kto chce progress odporny ZUCKER von.Závod je výnimka.
Bohužel zejména v druhé polovině 80. let a v první polovině 90. let bylo často jedním „známým odborníkem na sportovní výživu“ stále doporučováno, aby vytrvalci konzumovali před tréninkem a při něm sacharidy, aby měli dostatek energie. Tato doporučení se stále tradují a tak se pořád objevují vytrvalci, kteří přijdou a mávají papírem ze zátěžové laboratoře, kde křivky jsou mimo oblast spalování tuku. Do této situace se dostali tím, že pravidelně v posledních hodinách před tréninkem a také při něm do sebe ládovali různé zdroje sacharidů (pečivo, těstoviny, rýži, ovesné vločky, ovoce, brambory, sacharidové nápoje, energetické tyčinky a gelové snacky). Takže jejich organismus měl v době tréninku v krvi zvýšenou hladinu glukózy z těchto sacharidů.
..to da da čítať.
runtachykard72 13.06.2016 13:05:26
>> EdCable, 13. 06. 2016 13:01:02
..presssne toto som chcel napísať (z jazyka si mi ukradol) total hračkatsky otrepany článok
rudo 13.06.2016 13:06:23
>> EdCable, 13. 06. 2016 13:01:02
Petr sbira „vedecky“ argumentry pro jeho cukrovej zivot
runtachykard72 13.06.2016 13:08:39
>> rudo, 13. 06. 2016 13:06:23
tak je Rudo.Cez zucker cesta urcite nevedie.Mozem to potvrdit z vlast skusenosti.
rudo 13.06.2016 13:10:06
byt odbornikom-expertom v medicine stravovani ekonomike politike…
vyzaduje aby vzorovo papagajoval stare nefungujuce veci, a ked prejde previerkami – skuskami, atestaciami, dostane diplom a moze to sirit dalej.
proste je to za vernost systemu
kedysi to fungovalo len na VUML
runtachykard72 13.06.2016 13:11:46
Mať efektívny tukovy metabolizmus je elementarny vytrvalecky šlabikár.
Opakujem : ELRMENTARNY VYTRVALECKY ŠLABIKAR.
Kto si myslí,ze bez tohoto zabehne dobry maratón,je úplne mimo.
Momo11 13.06.2016 13:17:03
>> runtachykard72, 13. 06. 2016 13:02:21
,,Odborníkům" na MU ale asi zatím nedali vědět, že glykogenová teorie byla slepá ulička…
Noaks to (pokud vím) už taky přehodnotil a už to taky pár let bude…
jm1 13.06.2016 13:20:14
>> Momo11, 13. 06. 2016 13:17:03 …slepá ulička…
Autorovi to svého času stačilo k 11. místu na akademickém mistrovství světa v triatlonu
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.