SERIÁL: Strava je jedním z klíčů k úspěchu [článek]
MirekCek
01.03.2016 10:42:57
„Po českém obědě jest seděti a tupě zírati,“ říkával Karel
Poláček. Na kolik jsou tato slova pravdivá, si musí ověřit každý sám.
Je pravdou, že česká strava (taková ta častá a rozšířená, tedy
rohlík, paštika, bůček, tuny salámů, levné cukrovinky a pivo) skutečně
člověka zpohodlní a bude seděti a tupě zírati.
Odkaz
na článek
Tábor
otilrak
03.03.2016 08:44:11
Křeče jsem také míval. U mě za to mohl lepek. Od jeho vysazení
klídek.
MS82
03.03.2016 08:59:02
>> otilrak, 03. 03. 2016 08:44:11
Co pichani v boku, s tim nekdo nema zkusenosti? Typicky se u me projevuje pri zavode nebo tempovem behu.
Tábor
otilrak
03.03.2016 09:03:37
>> MS82, 03. 03. 2016 08:59:02
Já si myslím, že je taky o stravě (kromě dýchání ovšem). Včera jsem šel delší běh pozdě odpoledne, přes den minimum jídla a po 16 km jsem trpěl jak zvíře na píchání v boku (předtím naposledy na Silvestra). Přišlo s poklesem energie. To je tedy u mě, každý je jiný.
MS82
03.03.2016 09:12:57
>> otilrak, 03. 03. 2016 09:03:37
Ja mam tezsi behy nebo zavody nejcasteji 2–3 hodiny po vydatne snidani (ovesna kase, orisky, ovoce). A pokles energie myslim muzu vyloucit. Naposled se mi to stalo v sobotu na desitce, kdy jsem trochu vice tlacil proti vetru a po mirnem zpomaleni a usilovnem rozdychavani jsem zbyvajicich 6km odbehl v pohode a rychleji. Na predchozi desitce v Bechovicich jsem ale musel dokonce zastavit, rozdychat to neslo.
Desert
03.03.2016 10:43:25
levá strana -slezina, problematičtější, po dlouhodobé záťěži, destrukce a regenarace krvinek,
pravá strana -játra, intoxikace stravou, nebo detoxikace zátěže -přeměna kyseliny mléčné,
MS82
03.03.2016 10:46:49
>> Desert, 03. 03. 2016 10:43:25
Jatra (prava strana) a stravou si nejsem jisty, davam si celkem pozor. Stava
se mi to temer vyjimecne v tempu mezi 10k az LT, tudiz druhy duvod se zda
pravdepodobnejsi. Co s tim?
Tábor
otilrak
03.03.2016 10:55:28
>> Desert, 03. 03. 2016 10:43:25
Já si myslel, že to budou játra včera. U mě tedy nedostatkem
stravy a asi jejich vyčerpání. Fakt ode mě kravina…
MirekCek
03.03.2016 11:44:52
>> otilrak, 03. 03. 2016 08:44:11
Ahoj,
lepkem to neni, intoleranci nemam, to vim jiste.. Krece prichazely
intenzivnivni a vevnitr v zaludku… Nicmene komentar o prave a leve strane je
zajimavy
Mimochodem jsem si celkem jisty, ze telo cerpa energii ze stravy konzumovane den pred treninkem, behem zavodu je to trochu jine, zde je extremni vykon a obrovska zatez pro telo… tudiz k metabolizmu absorbci energie dochazi v daleko kratsim casovem horizontu…
Desert
03.03.2016 12:04:50
>> MS82, 03. 03. 2016 10:46:49
>> otilrak, 03. 03. 2016 10:55:28
když jsem začínal běhat delší úseky, ze začátku mě to chytalo tak kolem 4km, později se to zklidnilo, teoreticky jsem uvažoval, že je to návaznost na tzv. " druhý dech", metabolismus ještě není plně přeladěn na čisté oxidativní spalování tuků a cukrů, vzledem k zátěži je dost vysoký poměr pro anaerobní produt laktátu, a to je přesně ten moment, později by se to mělo zestabilizovat,
pokud jsem šel na rychlost, dával jsem si před treninkem čaj, někdy
s trochou cukru a rýži -polysacharid,
nicméně příchodem jara by to mělo odeznít, to je jiná sekrece hormonů
i vzhledem k vit.D, pokud se nebudete snažit za kařdou cenu dát 10km za
32:00, to nechejte až za rok,
MirekCek
03.03.2016 12:10:17
>> Desert, 03. 03. 2016 12:04:50
Souhlasím s Tebou, nedavno jsem mel zavod, krosovy a brutalne tezky a zase jsem chytl krece, asi po dvou kilometrech, ale dostal. Presly rychle, ale nevedel jsem proc…
A souvisi to s tim, co pises „ze je to návaznost na tzv. " druhý dech“, metabolismus ještě není plně přeladěn na čisté oxidativní spalování tuků a cukrů, vzledem k zátěži je dost vysoký poměr pro anaerobní produt laktátu"
![:-)](/texyla/emoticons/texy/smile.gif)
Desert
03.03.2016 12:14:18
>> MirekCek, 03. 03. 2016 11:44:52
obecně to u každého může být trochu jinak, na každého potravinové alergeny působí jinak, pokud ty máš při běhání problémy se žaludkem, může to být i nedostatečná kyselost žaludečních šťáv nebo nevhodná stravitelnost,
MirekCek
03.03.2016 12:18:15
>> Desert, 03. 03. 2016 12:14:18
Pokud by to tak bylo… a s tim byvh i souhlasil, tak co na to? Jim kysane zeli a nejake probiotik obcas… ale co dal? :)
MS82
03.03.2016 12:30:40
>> Desert, 03. 03. 2016 12:04:50
V pohode, v Peckach 32 min ode me nehrozi (ani 33 nebo 34) Navrhujes
tedy dukladnejsi rozcviceni, vcetne rychlejsich behu, aby se predeslo problemu
na prvnim useku? U klasickych intervalu (800–1200) se mi to navic nestava, je
mozne, ze pauza je dostatecne brzo a pro druhy usek uz je vse naladeno
spravne.
Desert
03.03.2016 12:31:02
>> MirekCek, 03. 03. 2016 12:18:15
pokud je to kysané zelí syrové, potom přímo jeho mikroflora může mít u tebe přesně tento vliv, ( pokud víš jak se vyrábí),
jiná varianta je zrovna ten lepek, tedy bílé pečivo a vše v čem je obsažen – sekundárně překyseluje, zde může pomoci ta soda a Mg, v organismu jinak působí metabolicky tak, že degraduje oxidativní pochody ( na zpracování gluteninu nemá člověk enzymy a organismus se jej snaží detoxikovat), tedy VO2max. jde dost dolů,
PS: myslím si že Afričtí běžci, pokud jsou na " Pasta párty" většinou tu pastu nejí, potom si dají svoji kukuřici,
Berenique
03.03.2016 12:40:56
Ježiš, dneska už píše články fakt každej. A to nejenom tady. Nejsou
od toho náhodou blogy?
Jinak s na jednu stranu souhlasím, že každý by si měl najít co mu vyhovuje a zkoušet v tréninku, na druhou stranu i myslím že to je přeceňovaný Už jsem někde četla i to, že někdo nejí 2–3 hodiny ani před normálním tréninkem nebo během- to mi přijde přehnaný. Já se klidně najím a do hodiny vyběhnu- samozřejmě se nepřecpu a nedávám pak nic rychlýho, ale před dlouhým během je to ideální- člověk pak nemusí brát ani na 2hod+ běh žádný jídlo.
Desert
03.03.2016 12:42:04
>> MS82, 03. 03. 2016 12:30:40
rozcvičení v každém případě, říká se, že ti co stojí u M na
stupních vítězů tomu věnují cca 3hod., většinou je vidíš někde
u startu až tepve, když ladí rychlost pro start, u tebe je důležité
i to, aby jsi nepřepálil začátek, tedy se nenechal strhnout,
PS: taky se mi kdysi stalo, že jsem to s rozcvičením přehnal a ke konci jsem se divil,
Nelahozeves
filipoinzagi
03.03.2016 13:13:08
>> MS82, 03. 03. 2016 08:59:02
mám vyzkoušené, že píchání v boku je způsobeno tím, že se najíš a brzy jdeš běhat, u mě je nutné jíst naposledy 3–4 hodiny před během. Dřív se mi to stávalo často, když jsem do sebe před závodem narval nějakou tyčinku atd. Samozřejmě je také nutné dobře dýchat ale to jídlo cca 70%.
MS82
03.03.2016 13:19:21
>> Desert, 03. 03. 2016 12:42:04
Pri tom poslednim zavode jsem se rozklusaval cca 5 km a dal par sprintiku (asi dva, plus abeceda). Ale nic k LT tam nebylo, zkusim to pridat. U desitky se tolik nebojim, ze to s rozcvicenim prezenu, ale pred pulmaratonem bych nerad. Loni jsem se rozklusal 3 minutky a v koridoru behal dokolecka 10 minut a bez problemu. Starty vetsinou moc neprepaluji(10k: prvni kilak 3:26, prumer 3:34, PM: prvni kilak 3:50, prumer 3:43, Bechovice trochu horsi: 3:20 a prumer 3:39, ale zacatek je z kopce a konec do kopce).
MS82
03.03.2016 13:21:46
>> filipoinzagi, 03. 03. 2016 13:13:08
Ted pred Hamrem jsem dosnidal v 8, pak uz jsem mel jen kafe a vodu.
Startovalo se v 11, zadnou tycku nebo ovoce uz jsem pred zavodem nemel. Takze
v tomhle pripade asi spis ne. Pred Bechovicema to bylo sice s podobnym
odstupem, ale to jsem se trosku prejedl k snidani, takze tam mozna
runtachykard72
03.03.2016 13:23:03
Deteriorated running economy at a higher lactate also emphasizes the importance of a high VO2max for aerobic endurance athletes to prevent increased lactate concentrations during start up or high intensities during parts of a dominantly aerobic performance…
Ked nemas slušnu genet.podmienenu vo2 max,s ktorou už tréningom vela nenarobis(čiastočne navyšenie VO2max -redukciou váhy)(dokonala rozcvicka pred zavodom=dočasna pomoc)pokus o slusnejsi cas furt stroskota na hranici 5mmol,ktora definitivne deterioruje styl i ekonomiku.Už to nezrovnáš ani na M,,netož na 1/2-ke ,alebo 10-ke.Maš svoj strop.Anp prah mozes posuvat rooky(po troške),no z VO2max vela nenarobis.Máš,alebo nemáš.
- Kvalitnu 10-ku mas bezat viacmenej konstantne,,nie posledne 3km na krv astylom koledujucim si o zranenie.
MS82
03.03.2016 13:31:39
>> runtachykard72, 03. 03. 2016 13:23:03
Jo, ja to cetl. Ale nepotreboval jsem to k tomu, abych vedel, ze ze me uz
hvezda nebude V ramci
danych omezeni se to ale snazim delat co nejlepe.
runtachykard72
03.03.2016 13:42:25
If the intensity in the competition is around lactate threshold, i.e. marathon race or a soccer match, you are not able to reduce lactate level, and a high intensity start might easily give you 5 mmol lactate
..este toto pripominam .Treba respektovat.
MS82
03.03.2016 13:52:30
>> runtachykard72, 03. 03. 2016 13:42:25
Ja se nad tim vcera zamyslel dukladne. Tudiz si pamatuji. Ale z nejakeho research paperu si pamatuji, ze optimalni strategie na 10k byla mirne rychlejsi prvni kilak, pak steady a zrychlit az na poslednim kilaku. Oduvodneno (ten zacatek) tim, ze je treba naplno vyuzit odpocateho stavu. Kazdopadne, bud to jde proti sobe, nebo je tam hodne tenka hrana mezi optimalni strategii a prepalenim.
Zatim ale na tom nejsem tak, ze bych musel honit kazdou sekundu, tudiz konzervativnejsi zacatek bude jistejsi.
Postrizin
SlavoK
03.03.2016 13:57:32
>> runtachykard72, 03. 03. 2016 13:42:25
Prestan uz prosim z toho povrchneho abstraktu citovat, ved je to blbost cez blbost…
runtachykard72
03.03.2016 14:37:30
MS82
Kazdopadne, bud to jde proti sobe, nebo je tam hodne tenka hrana mezi optimalni strategii a prepalenim.
Zatim ale na tom nejsem tak, ze bych musel honit kazdou sekundu, tudiz konzervativnejsi zacatek bude jistejsi.
Určite istejšiu-vzhladom na nedostatok skúsenosti i doposial obmedzeny počet absolv závodov. Vhodna dlhodobejšia stratégia-kontinualny progres.
Desert
03.03.2016 16:03:01
>> MS82, 03. 03. 2016 13:52:30
začátek přepaluje většina, není to tím že by chtěli, ale nechají se
strhnout, když to přepálí do laktátu, tak se zahltí a zbrzdí, lepší je
znát své tempo a jít, rozcvičení znamená dostat organismus do stavu
spalování tuků,
Desert
03.03.2016 16:10:05
>> runtachykard72, 03. 03. 2016 14:37:30
klasicky se tomu říká " zeptej se Jarmily",
v té jedné práci na kterou odkazuješ je toho určitě napsáno dost, ale není tam všechno, tzn. Dánsko má sice lepší VO2max. než ve střední Evropě, tedy je ekvivalentem špičkových Afričanů, ale v tabulkách nějakých 10top tj. VO2max. kolem 80 je i kromě Norů, i naše sprinterka,
takže pokud to chceš zvýšit, stačí vědět co měla dobrého na
jídlo,
runtachykard72
03.03.2016 16:16:17
MirekCek
Fyziológia svalstva má rozhodujuci vplyv na úroveň LT ktorý je podmienený v prvom rade podielom pomalých svalových vlákien, hustotou kapilár, počtom a veľkosťou mitochondrií a aktivitou oxidatívnych enzýmov (Grasgruber, Cacek, 2008). Výkonnosť a kapacita rôznych zdrojov energetického zabezpečenia výkonu je v značnej miere podmienená distribúciou svalových vlákien – pomerom pomalých a rýchlych svalových vlákien, u ktorých sa možnosti oxidačného metabolizmu podstatne líšia (Platonov, 1986). Tento pomer je geneticky daný.Da sa ovplyvnit v minimalnej miere upravou a čiastočným..konvertovanim typu vlakien do atributov a funkcnosti cielených a požadovanych..
- takze pomaly
runtachykard72
03.03.2016 16:21:58
>> Desert, 03. 03. 2016 16:10:05
Parelen grip ??
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.