Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Výživa » Nízkosacharidová strava a vytrvalosť

Nízkosacharidová strava a vytrvalosť

Nalezené položky: 4090 První Předchozí | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | Další Poslední
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 14.01.2016 10:33:27

Mne teda sfarbeny moc nevadi. Ale co mi vadi, ze si dam v jednej mise zapiect zemiaky, maso, cibulu, zeler, papriku…a cviklu. A vysledok je ze je vsetko cervene a neviem ktory kusok je co. :) Take kulinarske umenie ma nebavi ani sam pre seba natoz to servirovat dalsim ludom.

avatar

České Budějovice

Celkem 12147,12 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:57 (2014)
půlmaraton: 1:35:02 (2018)
maraton: 3:34:26 (2016)

PaKo muž 14.01.2016 13:06:27

>> SlavoK, 14. 01. 2016 10:33:27

Tip: Já tu „cviklu“ peču neoloupanou v alobalu bokem … pak jí oloupeš a přidáš až na talíř k těm ostatním dobrotám ;-) Tak se nic neobarví.

avatar

Praha-Dalejské údolí

Celkem 2570,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:34 (2016)
půlmaraton: 1:22:23 (2015)
maraton: 3:11:54 (2015)

oblivion muž 14.01.2016 14:52:34

>> SlavoK, 14. 01. 2016 10:33:27

Kdysi jsem assistoval u pečení bábovky a navrhl, aby se místo běžné žluto-kakaové upekla žluto-fialová. Polovinu těsta jsme tedy obarvili (zadělali) šťávou z červené řepy, těsto mělo krásnou tmavou barvu. Ovšek jaké bylo překvapení, když po upečení barva zmizela! Řepová část byla místo fialové jen lehce naoranžovělá, k nerozeznání od neobarvené žluté části. Dodnes netuším, jak je to možné. Zopakuji experiment na low-carb koláči (korpus tvaroh + vejce + len, náplň mrkev + cibule + rajčata + olivy) a dám vědět. ;o)

Motto: „Výhoda běhání naboso je, že se vám uprostřed závodu nerozváže tkanička.“
avatar

České Budějovice

Celkem 12147,12 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:57 (2014)
půlmaraton: 1:35:02 (2018)
maraton: 3:34:26 (2016)

PaKo muž 14.01.2016 19:55:44

>> oblivion, 14. 01. 2016 14:52:34

Seznam surovin na ten low-carb koláč vypadá zajímavě … podělil by ses, prosím, i o nějaké přesnější gramáže popř. postup, abych na to nemusel přicházet postupně experimenty? Díkes!

avatar

Praha-Dalejské údolí

Celkem 2570,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:34 (2016)
půlmaraton: 1:22:23 (2015)
maraton: 3:11:54 (2015)

oblivion muž 15.01.2016 13:17:33

>> PaKo, 14. 01. 2016 19:55:44

Je to něco na způsob francouzského quiche, akorát bez těsta.

„Těsto“:

  • 2 ks měkkého tvarohu v papíru à 250 g, klidně ten tučný
  • 4 vejce
  • mleté lněné semínko, zhruba 200–300 g, zahustit odhadem
  • možno přidat: balkán 200 g
  • možno přidat: hrubě mleté dýňové semínko

Náplň:

  • 250 g cibule
  • 500 g mrkve strouhané nahrubo
  • 250 g rajčat (nebo 100 g čistého protlaku)
  • možno přidat: 1 paprika / 0,5 lilku / 0,5 cukety

Navrch:

  • 500 g oliv – vylít vodu a rozmixovat (zbyde tak 200 g)
  • 1 vejce

Suroviny na těsto smíchat, přidávat len, dokud to není husté a míň lepkavé. Suroviny na náplň osmažit na kokosovém oleji (nejdřív cibuli, pak přidat ostatní) tak dlouho, až to změkne, lehce zkašovatí a odpaří se dost vody (která by vadila při pečení). Rozmixované olivy smíchat s vejcem.

Do kruhové zapékací mísy z varného skla (např.) dát na dno 1 cm těsta (možno lehce předpéct), pak pokrýt 1 cm těsta stěny a ode dna střídat 2 cm náplně a 1 cm těsta (dle výšky mísy – mně na 7 cm vychází těsto + náplň + těsto + náplň + olivy). Navrch zakrýt olivovou směsí – je odolnější vůči teplu, než zelenina.

Péct tak na 150 °C uprostřed trouby při sálání z obou stran, čas odhadem, nevím, 2 hodiny? Zkrátka tak, aby se to nespálilo. Lépe na méně stupňů a déle, chce to trochu vysušit. (Zkusím to příště z odšťavené zeleniny.) Dobrý je i na druhý den, z lednice, chutě se pěkně rozleží.

Výsledek by se neměl rozpadat, měl by jít normálně krájet jako dort a držet pohromadě. Akorát ta promaštěná mrkev bude barvit vše, čeho se dotkne. ;o)

Motto: „Výhoda běhání naboso je, že se vám uprostřed závodu nerozváže tkanička.“
avatar

České Budějovice

Celkem 12147,12 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:57 (2014)
půlmaraton: 1:35:02 (2018)
maraton: 3:34:26 (2016)

PaKo muž 15.01.2016 16:50:30

>> oblivion, 15. 01. 2016 13:17:33

Tak to bude delikatesa! Trochu tady slintám, když to čtu. Jdu na nákupy! Moc díky!!!

EDIT: Nakoupeno, zítra jdu do toho. Vypadá to, jako pořádná nálož, ale myslím, že to za den sežeru :-)

avatar

Praha-Dalejské údolí

Celkem 2570,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:34 (2016)
půlmaraton: 1:22:23 (2015)
maraton: 3:11:54 (2015)

oblivion muž 15.01.2016 20:17:36

>> PaKo, 15. 01. 2016 16:50:30

Bálkán je tam spíš pro chuť, možná by stačila sůl. S lilkem to nepřehánět, snadno vše přebije. Zahušťování náplně „smažením“ může trvat dost dlouho, naposledy jsem nastrouhanou mrkev raději předsušil v troubě. Přes svátky jsem upekl 5 kusů a snědl většinu sám, jde to snadno. ;o) Tento víkend se chystám na variantu z petržele (náplň) a červené řepy (obarvení těsta).

Motto: „Výhoda běhání naboso je, že se vám uprostřed závodu nerozváže tkanička.“
avatar

Zvolen

půlmaraton: 1:35:33 (2015)
maraton: 3:34:50 (2015)

Radoslav G. alias
Vincent
muž
16.01.2016 09:16:52

Tak vy tej cvikly dlávite iné množstvá, to ja si dávam len raz za čas, aj ked som teda zachytil jej pozitíva pre športovcov.

K tým bielkovinám sa vrátim, ja ich prijímam asi teda dosť 64kg/teraz cca 11% tuku, a denne dám 130–140g … asi dosť že… necítim to nejak negatívne, zatiaľ teda

avatar

Bratislava

Brutto muž 16.01.2016 12:48:42

>> vincent_vega, 16. 01. 2016 09:16:52

nemyslim ze je to moc, pokial teda stale trenujes v takych objemoch ako doposial. Co je zaujimave, zo zaujimavosti som si vyratal kazdodenny prijem v kcal a vychadza ki to od 2400 do 2600 kcal, nikdy som za cele dva mesiace z tohto nevybocil. Za december mam 550 km a to aj v kopcoch a v priemere 5min na km a od zaciatku roka mam uz 260 km nabehanych takisto v rychlejsom tempe, takze myslim, ze vydaj je celkovo o dost vyssi ako ten prijem, ale napriek tomu som za posledne dva mesiace + 5 kg :)))

avatar

České Budějovice

Celkem 12147,12 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:57 (2014)
půlmaraton: 1:35:02 (2018)
maraton: 3:34:26 (2016)

PaKo muž 16.01.2016 13:42:49

>> oblivion, 15. 01. 2016 20:17:36

Díkes! Petržel jsem částečně použil místo mrkve, mám ji rád. Olivy jsem měl jen černé, tak to vypadá poměrně dekadentně :-).Teď mi to šoupnul do trouby, uvidíme večer.

Jinak oceňuju didaktičnost tvého receptu, dobře se mi to podle něj dělalo.

avatar

České Budějovice

Celkem 12147,12 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:57 (2014)
půlmaraton: 1:35:02 (2018)
maraton: 3:34:26 (2016)

PaKo muž 16.01.2016 13:48:50

>> Brutto, 16. 01. 2016 12:48:42

Mám hypotézu, že přes zimu tělo prostě ukládá a až s příchodem jara začne převažovat spalování. Moje empirická zkušenost: v zimě se spíš hlídám a stejně nějaké to kilo naskočí, na jaře a v létě celkem žeru a jdu s váhou (a tuky) dolů.

Chce to ale delší pozorování, mám doma tu lepší váhu, co počítá i procenta tuku a vody a z pozorování za 2 roky mi to zatím takhle vychází.

avatar

Bratislava

Brutto muž 16.01.2016 14:06:56

>> PaKo, 16. 01. 2016 13:48:50

Ano, o tomto viem, ja som to vzdy maval opacne, viac kil som maval v lete ako v zime. teraz je to ale sposobene velkou zmenou typu stravovania, ake som mal posledne roky, tak preto.

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 16.01.2016 15:53:26

>> vincent_vega, 16. 01. 2016 09:16:52

Mám při 63 kg dlouhodobě v průměru 151g bílkovin na den, kontrolní vyšetření vycházejí dobře.

Dále, i při velkém příjmu sacharidů, třeba jen za dnešní ráno a dopoledne 312g, z toho 211g v rychlých cukrech, se opakovaně dostávám do mírné ketozy, teď k tomu stačilo 1,5+21,1 km pomalého běhu (průměrné tempo 7:00), keto hodnota byla 0,7 (glykemie byla 4,1).

Nějak bych z toho usoudil, že u hodně běhajících jsou hraniční hodnoty pro příjem jinde, než u nesportujících.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Zvolen

tiborw muž 17.01.2016 12:22:06

>> Brutto, 16. 01. 2016 12:48:42

Ja ma podobnu skusenost ako ty. Bolo to uz sice viac krat zdovodnene ale nezaskodi si pripomenut ze rovnica Prijem energie v potrave – vydaj energie pohybom nie je zarukou schudnutia.

avatar

Zvolen

tiborw muž 17.01.2016 12:25:00

>> PaKo, 16. 01. 2016 13:48:50

Ja som mal v niektorych rokoch v zime nizsiu vahu ako v lete, ale boli roky kedy to bolo aj naopak. Je fakt ze chlad podobne ako aj teplo vplyvaju na hormonalny system a preto u roznych ludi to moze mat rozny vplyv. Niekto bude mat v zime vyssiu a niekto nizsiu hmotnost. Jednoznacny zaver nie je mozne stanovit :-(

avatar

Bratislava

Brutto muž 18.01.2016 08:24:04

>> Petr Kaňovský, 16. 01. 2016 15:53:26

Velmi zaujimave. Otazne je aka je skutocnost oproti tomu co ukazuju namerane hodnoty. Zaujimave by bolo keby si si dal taky maly test, ze by si par dni uplne vynechal rychle cukry a sacharidy obmedzil na max 50 g za den pri rovnakej zatazi. Pokial je Tvoje telo naozaj takto adaptovane na palenie ketonov, nemal by si mat ziadne „abstakove“ priznaky, ktore mavaju ludia, ktori sa snazia prejst do ketozy. Osobne o tom pochybujem, ze by u Teba tieto stavy nanastali. Ja si o sebe dovolim tvrdit, ze po viac ako dvoch rokoch na NSS mam uz telo ciastocne adaptovane na tukovy metabolizmus, no napriklad teraz po tych tyzdnoch na vyssich sacharidoch (cca 250 g na den) ked sa budem chciet vratit spat, tak to nebude az take lahke.

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 18.01.2016 08:37:04

>> Brutto, 18. 01. 2016 08:24:04

Těmto hodnotám bych věřil, měří to ketony v krvi, efekt se projevuje po minimálně 2,5h běhu, po kratším jsem ketony nenaměřil (ale měření mám jen asi 10 celkem, proužky jsou dost drahé). Jinak jsem neměl opakovaně problém uběhnout maraton pod 3h na vodu, přičemž jsem tak měl celkem třeba 8 hodin bez jídla (3 před startem, 3 během závodu a někdy i 2 po závodu). Byl jsem ale vždy hodně „nasacharidován“ z předchozích dní.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Bratislava

Brutto muž 18.01.2016 10:03:06

>> Petr Kaňovský, 18. 01. 2016 08:37:04

Ved prave. Pri takych davkach sacharidov je dost tazke uverit, ze moze byt clovek v ketoze, nech ma akukolvek zataz. Skor mi to pripada, ze pri dlhsie trvajucom vykone telo zacne produkovat ketony ako „doplnkovy“ zdroj energie, ale primarne ide stale na sacharidoch. Ale to by uz museli posudit ini odbornici s inymi testami ze ano :)

avatar

Praha-Dalejské údolí

Celkem 2570,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:34 (2016)
půlmaraton: 1:22:23 (2015)
maraton: 3:11:54 (2015)

oblivion muž 18.01.2016 14:13:26

>> PaKo, 16. 01. 2016 13:42:49

Tak co, jak se povedl ten koláč?

Motto: „Výhoda běhání naboso je, že se vám uprostřed závodu nerozváže tkanička.“
avatar

Bratislava

Celkem 8391,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:21 (2014)
půlmaraton: 1:47:54 (2015)
maraton: 4:47:14 (2015)

ivan99 muž 18.01.2016 14:45:34

>> Petr Kaňovský, 18. 01. 2016 08:37:04

Podla mna najvacsi prinos tvojich testovaní je jeden zaver:

Pre ludske telo je byt v ketoze uplný bežný jav a je na to prisposobené. Dokonca tento „efekt“ funguje aj pri tak S strave, ako je u teba Peter.

avatar

České Budějovice

Celkem 12147,12 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:57 (2014)
půlmaraton: 1:35:02 (2018)
maraton: 3:34:26 (2016)

PaKo muž 18.01.2016 17:56:13

>> oblivion, 18. 01. 2016 14:13:26

Omlouvám se, že jsem nenapsal dříve, mám to teď nějaký nabitější.

Povedl! Alespoň si to myslím :-). První ochutnávka byla taková rozpačitá, čekal jsem, že to bude chutnat jinak a musel jsem si zvyknout na sladkou chuť mrkve a petržele. Asi tam chyběl ten balkán, který jsem nedal.

Ale pak to bylo dobrý a z domácím kysaným zelím exkluzivní. I opticky v řezu je to interesantní. Ale je to pěkná nálož, dal jsem půlku k večeři a půlku druhej den k obědu.

A řekl bych, že to nabízí spoustu možností na obměny buď použitím jiných náplní a nebo i koření. Určitě zkusím i sýrovou variantu buď do náplně a nebo nahoru na zapečení. Bude to podle mě i super udělat si ho třeba na výlet s sebou.

Ještě jednou dík za inspiraci, recept i tipy!

avatar

Zvolen

půlmaraton: 1:35:33 (2015)
maraton: 3:34:50 (2015)

Radoslav G. alias
Vincent
muž
18.01.2016 18:20:33

>> Brutto, 16. 01. 2016 12:48:42

kazdodenny prijem v kcal a vychadza ki to od 2400 do 2600 kcal,.....ze vydaj je celkovo o dost vyssi ako ten prijem, ale napriek tomu som za posledne dva mesiace + 5 kg :))) tak toto je hodne zaujímavé, a asi to fakt bude s tou energetickou rovnicou trochu inak.*

>> PaKo, 16. 01. 2016 13:48:50*

Mám hypotézu, že přes zimu tělo prostě ukládá a až s příchodem jara začne převažovat spalování. Moje empirická zkušenost: v zimě se spíš hlídám a stejně nějaké to kilo naskočí, na jaře a v létě celkem žeru a jdu s váhou (a tuky) dolů.

Keď sa teraz zamyslím, tak u mňa to bude asi rovnaké. Ako prišla zima, tak som váhove vyskočil +2,5kg (na konci sezóny som mal 62kg) a rovnako tuk kolo 9–10%, teraz mi váha ukazuje 11–12% 64,5kg teda. A nesúviselo to so sviatkami to pribranie. Ale čo je zaujímavé, ako som sa cez sezónu cítil stále teplotne v pohode, tak teraz v zime sa často trápim, mám dokonca viac tuku, ale som často zimomravý, studené ruky furt. Samozrejme nemyslím keď behám, ale bežne doma, mával som krátke tričko a šortky a teraz nehrozí (pri tej istej teplote) – neviete s čím to môže súvisieť ?

A mám ešte jednu otázku na Vás, čo som u seba zaregistroval a až tak sa mi nepáči. Mám problém sa dostať do výkonu nad ANP ako som nss.

TF max som mal okolo 187, ANP okolo 172 (odbehnutý trail 1:03hod v tomto priemere) ešte na S. Ale teraz sa cítim už pri 165 tepoch totálne nekomfortne, a akoby som končil, teda dosahoval TFmax.

Všímal som si to už predtým, ale teraz som bežal 5km beh, kde som ma priemer 169, a šiel som bomby na max, akoby mi to nešlo do vyšších tepov. Myslíte že by som mal zaraďovať do tréningu špeciálne cvičenia kde sa budem dostávať do takých tepov, lebo sa cítil totálne nekomfortne v tepoch nad 165, popritom 150–160 na nss pocitovo, akoby som mohol ísť aj celý deň .. obrazne

avatar

České Budějovice

Celkem 12147,12 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:57 (2014)
půlmaraton: 1:35:02 (2018)
maraton: 3:34:26 (2016)

PaKo muž 18.01.2016 18:47:40

>> vincent_vega, 18. 01. 2016 18:20:33

Ta zimomřivost se často udává jako průvodní jev přechodu na nízké cukry, myslím, že to souvisí se zpomalením metabolismu. Paleo.sk na to radí zvýšit kalorický příjem. U mě to zabírá :-)

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 18.01.2016 19:07:03

>> vincent_vega, 18. 01. 2016 18:20:33 s tou energetickou rovnicou

Třeba zohlednit i hmotnost glykogenu a na něj navázané vody, což lze poměrně snadno třeba tím, kdyby na 3 dny dal opět nízkosacharidovou stravu a teprve poté porovnával hmotnost.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

max39 muž 18.01.2016 19:41:59

>> Brutto, 18. 01. 2016 08:24:04

"""…no napriklad teraz po tych tyzdnoch na vyssich sacharidoch (cca 250 g na den) ked sa budem chciet vratit spat, tak to nebude az take lahke."""

Bude to dost tazke.Urcite tazsie(ovela) ako ked si sa na NSS dal prvy krat.

MAX

avatar

Bratislava

Brutto muž 18.01.2016 20:29:21

>> vincent_vega, 18. 01. 2016 18:20:33

Meral si si v poslednom case kludovy ranny tep? Ja mam extremne ladove prsty a vobec to nazvisi od toho, ci som v ketoze alebo sa ladujem sacharidmi. Zacalo to presne vtedy, ked mi kludovy tep klesol pod 40 a horny tlak pod 100. Co sa tyka tych intenzivnych treningov a rychlosti, tiez to myslil viac suvisi s hlavnym zameranin treningu a nie so stravou. Pokial zaradis dostatok kvality, tak sa rychlost dostavi, myslim si. Bohuzial musi to aj boliet. No pain no gain :) >> max39, 18. 01. 2016 19:41:59

Hej hej, to viem :), z toho dovodu si dam teraz taku dllllhu prechodnu fazu, ktora mi velmi padne vhod, kedze testujem co bude pre mna najlepsie. Uplne som vyradil rychle cukry, sacharidy idu len zo zemiakov, ryze, kukurice, pohanky a zeleniny. Uvidime.

avatar

Zvolen

půlmaraton: 1:35:33 (2015)
maraton: 3:34:50 (2015)

Radoslav G. alias
Vincent
muž
18.01.2016 21:49:20

>> PaKo, 18. 01. 2016 18:47:40

práveže kalorický príjem si myslím mám dosť vysoký, mám dosť problém s pažravosťou. Pre vysvetlenie, ako som na nss, tak mi strašne chutia jedlá ktoré si varím, a stáva sa mi že jem aj ked nie som hladný- čo následne potom vidím pri vyprázdnovaní). Preto som rád ked mám kopec tréningov, že som konečne hladný a mozem sa ládovať …

>> Petr Kaňovský, 18. 01. 2016 19:07:03

ja som nevyskočil s nss, to len prechodom do zimy nejak postupne vyskočili tie kg, ale prekvapivo to na postave moc neregistrujem, akurát mi tak nevidno žili ktoré už doslova pučali cez kožu

>> Brutto, 18. 01. 2016 20:29:21

kludový si nemeriavam, jedine ked idem behať a mám hrudý pás, a obuvam sa tak mám okolo 50–52 to som si všimol …

avatar

Praha-Dalejské údolí

Celkem 2570,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:34 (2016)
půlmaraton: 1:22:23 (2015)
maraton: 3:11:54 (2015)

oblivion muž 19.01.2016 11:22:03

Motto: „Výhoda běhání naboso je, že se vám uprostřed závodu nerozváže tkanička.“
avatar

Bratislava

Brutto muž 19.01.2016 11:32:51

>> vincent_vega, 18. 01. 2016 21:49:20

Sice si z NSS nevysiel, to je pravda, ale pamatam si ako si pisal, ze nevladzes robit kvalitne treningy vylucne na nizkych sacharidoch a preto ich zdvihas na aspon 150 g na den. A to je mozno ten rozdiel v kg a aj v tej „vysekanosti“. Ja tiez ked sa pozriem na svoje fotky, ked som isiel v ketoze a mal som 69 kg, tak sa odhadujem na nejake 4 % tuku, az mi je ten pohlad neprijemny (chuda moja zena). Teraz rozhodne tak nevyzeram :)

avatar

Praha-Dalejské údolí

Celkem 2570,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:34 (2016)
půlmaraton: 1:22:23 (2015)
maraton: 3:11:54 (2015)

oblivion muž 19.01.2016 12:20:34

>> PaKo, 18. 01. 2016 17:56:13

To rád slyším, že to nedopadlo špatně. Ano, nasládlá chuť je nezvyklá. Lilek, rajčata, papriky nebo ten balkán to můžou trochu posunout. Nebo maso. ;o) Nebo naopak: ovoce. A ani mně se nedaří ho nesníst celý sám během 24 hodin. ;o)

Jo a 1 instrukci jsem zapomněl, ale snad to bylo zřejmé:

Tu zapékací mísu nepřiklápět!

V neděli jsem upekl petrželový dort:

  • těsto: 500 g tvaroh, 300 g lněné s., 100 g dýňové s., 4 vejce, sůl
  • náplň: 1 kg odšťavená petržel, 75 g ml. mandle, 75 g černý sezam, 2 vejce
    • bílá část: + 100 g termizovaný sýr (lučina, palouček)
    • „fialová“: + 100 ml šťávy z řepy, 50 ml zázvorová šťáva
  • proklady: strouhaný uzený eidam

Chuť lehce nasládlá po petrželi a lehce uzená po sýru. Ta bílá část vypadala jak rybí pomazánka, ale chutnala jak tiramisu. Podával jsem ho chlazený a měl velký úspěch i u konzervativních strávníků. Dokonce mnozí chtěli recept. ;o)

Nevyužitou náplň (petržel) jsem dnes měl k obědu syrovou, smíchanou se lnem, strouhanou starou goudou a mletým kardamonem. Ten dort by tedy šel jíst i neupečený.

>> SlavoK, 14. 01. 2016 10:33:27

Zopakoval jsem experiment s pečením řepy – 2 h při 150 °C:

→ téměř všechna temně fialová barva se ztratila (vybledla).

Motto: „Výhoda běhání naboso je, že se vám uprostřed závodu nerozváže tkanička.“
Nalezené položky: 4090 První Předchozí | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.