Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénink se Z. Smutným: Urychlení nástupu regenerace po závodě

Trénink se Z. Smutným: Urychlení nástupu regenerace po závodě
foto: Eva Zoubková

Zdeněk Smutný | 08.06.2009 | přečteno: 10936×

Již několikrát jsem se ve svých článcích zmiňoval o tom, co provést po právě absolvovaném závodě, ale pořád kolem sebe, zejména v tomto závodním období, vidím docela zásadní nedostatky. Proto bych chtěl shrnout podstatné body do následujícího komentáře.

V první řadě musím podotknout, že se třeba i dlouhodobě připravujete ke svým soutěžním aktivitám a pak si to vše pokazíte základními chybami po skvělém výkonu v právě dokončené sportovní akci.

Vím, že je těžké soustředit se ihned po závodě na to, co máte správně provádět. Zejména pokud jste podali výkon za hranicemi svých současných možností. Pak někde za cílem téměř v bezvědomí objímáte nejbližší strom, pokud situace nezneužíváte a nevisíte třeba na velmi krásné přítelkyni vašeho nesmiřitelného soupeře a kamaráda, to v lepším případě.

Může nastat i situace, kdy se vám i matička zem bude zdát tak nestabilní pod nohama, že si zkontrolujete vlastním tělem, jestli se opravdu tak kymácí, nebo je to jen vaším vysílením. A případně se může stát, že budete i velmi rychle napojeni na přístroje v přistavené sanitce nebo vám bude přivolán luxusní taxík v podobě vrtulníku záchranné služby, to v případě nejhorším. Pak asi nebude vhodná doba ani čas na provedení nejdůležitějších úkonů pro započetí regeneračních procedur a odsunutí možného zbytečného onemocnění.

Pokud jste ovšem běželi s rozumem a výše uvedené situace se vám vyhnuly, pak je vhodné nezastavovat se hned za cílovou čarou a neprobírat hned vše v řečech v pozávodní euforii s kamarády, sotva jste popadli dech. Často a určitě nevědomky tak překážíte dalším dobíhajícím borcům, kteří vesměs se smrtelně zkaleným zrakem ani nevidí, kde jsou, a klidně, ač třeba neradi a rozhodně neúmyslně, do vás vrazí. Je nepochybně lepší se rychle přesunout k občerstvení.

Doporučuji po závodě začít doplňovat tekutiny co nejdřív je to možné, a to nejlépe buďto v podobě čisté vody, nebo správně naředěných iontových nápojů. Je mi zcela jasné, že pro většinu z vás je nejlepším ionťákem pivo pořádně vychlazené, nejlépe na čtvrtém až šestém schodu, a to ne jedno. V tom s vámi bohužel nemůžu souhlasit, poněvadž vaše vnitřní orgány musí začít odplavovat to, co jste jim připravili za guláš právě absolvovanou zátěží. Pokud jim dodáte ještě do toho všeho nějakou tu kapku alkoholu, pak se nedivte, že v první řadě musí zlikvidovat tohohle nepřítele v těle, a až pak se pustit do ostatních věcí. To říkám záměrně s nadsázkou a dost zjednodušeně, ale zcela úmyslně takto vykresluji nastalou situaci.

Jakmile se trochu napijete, trochu, ne že do sebe hned hrknete tři litry vody a pak se divíte, jak to že nastal trochu jiný než očekávaný účinek, je dobré se okamžitě odebrat do šatny, k autu, či za nejbližší keř. Nám to nikomu nebude vadit, jsme na to zvyklí, ostatně to provádíme také. Tam je nutné rychle se sebe sundat propocené svršky a převléci se do suchého oblečení. Zabráníte tak zcela jistému nachlazení, které vás nemine, když se budete producírovat v mokrém tílku a trenýrkách mezi závodníky a v duchu se naparovat, kolik kolegů jste dnes porazili, nebo naopak si nadávat, jak je to možné, že vám tolik borců zase uteklo. To je ale jiná věc, té se v tomto textu věnovat nebudeme.

Po tomto úkonu je dobré, protože předpokládám, že jste už v provozuschopném stavu, posbírat kamarády a jít se pomalounku, co noha nohu mine, vyklusat a teprve až teď, v klubku stejně postižených přátel, probrat nejúžasnější zážitky a prožitky z dnešního závodu. Endorfiny máte na nejvyšší hladině a hodně z vás bývá v takovém případě i docela vtipných, a proto kolektivní výklus je vždy obrovskou zábavou a také rychlým započetím regenerace.

Podotýkám, že není nutné znovu oběhnout celou trať i s následným popisem toho, kde vás kdo a jak předběhl, nebo kde jste naopak vy nasadili k trháku, či zabloudili na trase, prohnal vás pes, případně babka s kosou, když jste jí pošlapali čerstvě pokosenou trávu, a mnoho dalších neuvěřitelných věcí, které jste za tak krátký čas stačili prožít. A to nemluvím o tom, že jste si ani třeba nevšimli, že přímo nad vámi ztratil trus jakýsi chudák vyplašený pták, abych to řekl slušně.

Stačí opravdu jen nějaký ten kilometr klusu a pak je dobré se pomalounku a jen s velkým citem trochu začít protahovat. My, v mé tréninkové skupině, k tomu přidáváme, pokud to není příliš dlouhý závod a nejsme totálně zdevastovaní, i pár hodně pomalých a uvolněných rovinek, jak jsem to popisoval v předminulém textu. Pak dokončíme protahování základními cviky, kde se zaměřujeme zejména na nejvíce zatěžované a tím pádem i nejvíce přetěžované části našeho pohybového aparátu. Ale nesmírně opatrně. Určitě sami cítíte po dokončení závodu, jak se nemůžete pohnout, a tady teprve při protahování poznáte, jak na tom opravdu vaše svaly, ale i klouby jsou. A znovu zdůrazňuji, že se musíte věnovat protahování jen do takové míry, abyste si ještě víc neublížili a jen v podstatě vyrovnávali napětí ve vašem těle.

Na závěr je dobré nohy uvolněně vykývat a i to vám bude zpočátku činit značné potíže.
Pak je docela důležité, pokud je to možné, dát si sprchu a převléci se do úplně suchého oděvu. V průběhu této činnosti postupně neustále doplňujte tekutiny a nakonec, až toho budete schopni, se snažte doplnit i zdroje energie. Tím samozřejmě nemyslím napůl syrový párek nebo ještě něco horšího, ale nějaké energetické tyčinky, gely nebo třeba müsli.

Pokud tohle alespoň přibližně dodržíte, věřte mi, že zcela určitě urychlíte svoji regeneraci po právě absolvovaném závodě. Budete pak lépe připraveni a schopni odběhat v následujícím dni další tréninkové zatížení, i když po soutěži by to měl být převážně volný klus, pokud ovšem nejedete na další závod. Ale to už je jiná kapitola.

Doufám, že si z toho, co jsem se vám tu snažil trochu nastínit, něco vyberete a případně i někdy zrealizujete. Jsem přesvědčen, že toho nebudete litovat.

Komentáře (Celkem 12)

Nalezené položky: 13 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

10 km: 0:39:21 (2009)
půlmaraton: 1:29:47 (2007)
maraton: 3:30:13 (2009)

Seb muž 08.06.2009 14:20:39

Na většině silničních závodů u nás je na občerstvení od pořadatelů právě párek nebo guláš což asi není ideální strava, ale aspoň si pak můžeme dát „jedno“ pivo na žízen a na trávení.

avatar

kovářská

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:38:10 (2009)
maraton: 3:27:34 (2009)

LULU žena 08.06.2009 18:28:55

Moc se mi líbí čtvrtý odstavec od shora, o tom taxíku :-)

avatar

Uherské Hradiště

Celkem 800 km
Minulý měsíc 0 km

Libuna žena 08.06.2009 21:04:31

No tak to jste moc nového neřekl o regeneraci, myslím, že ti, co aktivně závodí, tyhle „základní“ informace dávno ví, když jsem si otevírala tento článek, čekala jsem něco převratnějšího,tře­ba, jakými prostředky urychlit regeneraci, abych mohla běžet i druhý den? Ale tohle základní snad ví každý běžec, že se má převléknout a pít nápoje (????)

avatar

Z.Smutný muž 08.06.2009 22:36:55

>> Libuna, 8. 6. 2009 21:04:31

Máte pravdu, ale já tentokrát nechtěl moc poučovat, jako to dělám dost často a spíš jsem se snažil trochu jiným, možná nepovedeným způsobem, ukázat na to, co se na závodech pořád děje a že jsem jich za 35 let absolvoval celkem dost je nasnadě. Přesto pořád tyhle základní chyby kolem sebe vidím. Zkušení borci jako vy, už mají zcela jistě odzkoušené svoje zásady regenerace, do toho je nesmysl zasahovat, když vám vyhovují a ti se nad tímto článkem jen pousmějí. A regeneračních procedůrách vrcholových sportovců raději ani nechtějte nic podrobného vědět, ztratila by jste možná všechny iluze, kdyby jste viděla, kolik injekčních stříkaček by z vás třeba večer trčelo a to nemluvím o tom, co to dělá s organizmem. Ne nadarmo je většina těchto látek zakázaná.

avatar

10 km: 0:35:46 (2007)
půlmaraton: 1:15:50 (2007)
maraton: 3:00:58 (2008)

Iva Milesová žena 08.06.2009 22:53:35

Tenhle článek je trochu s humorným nádechem, ale oponovala bych tady s tím pitím. Pokud dofinišuju závod v kyslíkovém dluhu, napít se hned v cíli čehokoliv znamená koledovat si o žaludeční potíže. V tomhle případě doporučuju po proběhnutí cílem rovnou pokračovat v klusu, většinou to chce tak 15–20minut na srovnání metabolismu a odplavení laktátu. Já vím, mezitím riskujete, že vám ostatní na té občerstvovačce všechno sežerou a vypijou, ale v břiše to bude tlačit je, ne vás. Asi záleží na tom, jestli se člověk přiřítí do cíle na tepovce 200, nebo doleze z posledních sil (znám obě eventuality – v té druhé se doplazím rovnou na tu občerstvovačku…). Po té sprše, případně protažení, už se většinou dá zvládnout i ten párek. Co se týče konzumace masa po výkonu, patřím mezi zastánce teorie, že bílkoviny jsou třeba na regeneraci svalové hmoty, i když o obsahu masa v některých párcích by se dalo polemizovat…Jistota jsou v tomto případě závody, kde to sponzoruje místní řeznictví, třeba v Dolních Chabrech mají i výbornou domácí tláču a jelítka…:)))
Jinak mě dost děsí hlavně mladší závodníci na kratších závodech na dráze a na krosech, kteří se hned po doběhu svalí, a pak se s nimi samozřejmě začne všechno točit a udělá se jim zle. Taková naplno běžená patnáctistovka vyžaduje okamžité vyklusání hned po doběhu, a naplno běžená patnáctistovka v závěru půlmaratonu taky…

avatar

10 km: 0:35:46 (2007)
půlmaraton: 1:15:50 (2007)
maraton: 3:00:58 (2008)

Iva Milesová žena 08.06.2009 23:20:54

Jo, a nejlepší regenerace po běhu i před ním je pořádně se vyspat, a já už se zase v noci vykecávám na netu, z čehož už principiálně kouká prů…, a to chci v 5:30 vstát a jít běhat…Tak dobrou…
A doufám, že nedělám negativní reklamu párkům a tláče s cíbou…:)))

avatar

Z.Smutný muž 08.06.2009 23:38:01

>> Iva Milesová, 8. 6. 2009 23:20:54

Ahoj Ivo, jsem rád, že jsi přijala ten článek tak jak jsem ho myslel, spíš jsem chtěl trochu všechny pobavit a asi se to moc nepodařilo, ne pořád poučovat. Jdu taky konečně spát. Tak si ráno vzpomeň,až budeš vybíhat, že se právě převracím na druhý bok.
Dobrou
 Zdeněk

avatar

Dasha 09.06.2009 07:19:22

Troufám si oponovat, že lok piva za cílovou čárou neškodí(a mám to potvrzeno i od lékařů-běžců), aspoň tedy já si nedovedu představit, že bych se ještě v cíli nalejvala ionťáky, z kterých se mi většinou dělá špatně i při výkonu, a přestala jsem je pít vůbec, když už tak tedy čistou vodu. Taky mi pomáhá mátový čaj. Na rozdíl od jiných zas třeba nekonzumuju guláše a uzeniny, nejen po závodě, prostě vůbec, je to čistě individuální záležitost, každý si musí vyzkoušet, co mu sedí nejlíp.

avatar

Sokolov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:18 (2009)
půlmaraton: 1:38:49 (2009)

Amater muž 09.06.2009 12:20:19

>> Iva Milesová, 8. 6. 2009 22:53:35

…jak sežerou a vypijou??? Ty můžeš klidně klusat 20 minut dál a pak si dát to občerstvení…já ještě patrně nebudu v cíli:-) Jinak článek hodnotím jako přínosný, protože některé věci je dobré pořád připomínat, zvlášť když je potom málokdo dodržuje…musím se přiznat, že i já v cíli hned probírám průběh závodu s kolegy a na protahování moc nevzpomenu:-)

avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 09.06.2009 12:21:51

Super článek a super debata, a také se přidám s osvědčeným…když je nejhůř, tak v tom cíli resp. kousek dál aby mně ti další nezašlápli, se klidně svalím, protože když se vyšťávím, bude mi blbě i na zemi, i v klusu. Takže i když se nějakou tu minutu (ne že tam usnu nebo zhebnu), vyhoupu na zemi a pak to hodně vychodím a vyklušu.
Nechápu jak se z ionťáků může někomu dělat špatně – já bych se bez nich neobešla.Hodinku dvě před závodem nebo ostřejším tréninkem si dám „before activity“, průběžně piju hypotoňák na hydrataci, před rozcvičováním až do samotného startu (či více starty třeba na lize) si dám JET Power (totéž jsem přihodila na 32.km na maratonu) a po doběhu hned jak to jde, tak „after activity“, urychlující regeneraci a chránící svaly po výkonu a v autě pak slupnu ještě nějakou tu tyčinku. Samotná voda – lepší než nic, ale nemůže stačit. Nápojů je na trhu hodně i s hodně příchutěmi, a namusí sednout ani různé příchutě téhož přípravku od stejné značky (a taky se mi to stalo). (o nápojích jsem psala minulý týden také na svém Longrunu:))

Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...
avatar

Dasha 09.06.2009 12:54:41

>> Vanda, 9. 6. 2009 12:21:51

Mně je z ionťáků, Vando, skutečně při běhu zle, a opravdu jsem vyzkoušela různé značky i chutě (všechny jsou stejně odporně umělé), jakžtakž můžu ionťák pít při cvičení v posilovně nebo při rekreační jízdě na kole nebo si jej trošku přidám před závodem do svého oblíbeného zeleného čaje, abych ty ionty přece jen do sebe dostala. Rovněž nemusím moc gely, líp mi poslouží obyčejná čokoládová tyčka či tatranka a je to i lacinější. A taky jsem s tím dost maratonů pod 3:30 už zaběhla, určitě jenom v tom to není… Zas celkem pravidelně konzumuji multivitamíny a další doplňky stravy jako např. na klouby, koenzym Q10 atd., už jsem přece jen pár let ve veteránském věku. Po závodě se řídím svými pocity – někdy nemůžu jíst ještě několik hodin, jindy mám hlad na „normální“ jídlo celkem brzy(rozhodně ne ale guláš, jsem i v běžném životě zastánce racionální stravy), to jedno nízkostupňové pivo mi však po závodě nikdo nevymluví a vím, že nejsem podobného názoru sama.

avatar

Brno

Celkem 26381 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:29 (2009)
půlmaraton: 1:33:05 (2008)
maraton: 3:23:02 (2012)

running-observer muž 09.06.2009 13:05:15

Ono se toho moc převratného a nového o regeneraci opravdu napsat nedá, takže Zdeněk udělal to nejlepší co mohl: připomněl některé zásady, které občas opomíjíme.
Nicméně již z této diskuze je jasné, že zcela univerzálně platné poučky neexistují a každý si musí vyzkoušet to své.
K mým poučkám, kterých se snažím držet, je po doběhu se trošičku napít, pak klusat, protahovat, chodit, nesedět, neležet, ale zase pít (nebo podle připravenosti žaludku i jíst).

administrator 03.04.2010 13:32:57

Již několikrát jsem se ve svých článcích zmiňoval o tom, co provést po právě absolvovaném závodě, ale pořád kolem sebe, zejména v tomto závodním období, vidím docela zásadní nedostatky. Proto bych chtěl shrnout podstatné body do následujícího komentáře.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 13 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.