Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénink se Z. Smutným: Posilování vyrovnává přetížení

Trénink se Z. Smutným: Posilování vyrovnává přetížení
foto: New Balance

Zdeněk Smutný | 29.06.2009 | přečteno: 9883×

Další tréninkový prostředek, který patří do komplexní atletické přípravy, je bezesporu posilování. Pro atlety většiny disciplín až po běžce středních tratí je velmi důležitou součástí tréninku a v některých fázích přípravy zcela nenahraditelnou tréninkovou složkou. Velký význam má i pro běžce delších tratí.

Čím delší tratě běháte, tím víc se tento specifický prostředek mění z posílení nejdůležitějších svalových partií, rozhodujících pro vlastní výkon v různých atletických disciplínách, ve vyrovnávání přetížení jednotlivých částí pohybového aparátu.

To znamená, že byste se měli zaměřit více na ty svaly, které jsou při vlastním tréninku zapojeny minimálně anebo vůbec ne a po určité době tak postupně degenerují. Díky neustálému přepětí může pak v některých částech těla vzniknout ohnisko nežádoucích zdravotních problémů. To vede nejen k omezení při vlastním zatížení, ale i někdy k dlouhodobému přerušení přípravy, případně až k těžkým zdravotním komplikacím, které mohou zcela ukončit vaši běžeckou aktivitu.

Abych pravdu přiznal, tak posilování patří k mým nejméně oblíbeným tréninkovým prostředkům a beru je jen jako nutné, ale přesto velmi důležité zlo. Nevím, proč mi nepřirostlo k srdci. Asi mi to nikdy nic neříkalo a svého času mě dokonce moji kolegové atleti v mládí nařkli, že neposiluji, ale provádím „paragánský" výcvik.

Je pravda, že jsem se během své trenérské činnosti zaměřoval u svých svěřenců spíš na kondiční přípravu, vesměs bez používání činek, jen posilováním vlastním tělem, případně ještě za pomocí pružinových expandérů. Vždy jsem si myslel, že nám to musí stačit, ale možná to až tak nebyla pravda.

Sdílel jsem totiž posledních pět let kabinet tělesné výchovy na základní škole, kde jsem se nějakou chvíli vyskytoval, s mistryní světa v kulturistice a současnou trenérkou všeho, co se týká moderních trendů ve sportovních odvětvích, jejichž příprava probíhá kompletně v různých fitness centrech. Až tam jsem pochopil, že o posilování nic nevím, a občas jsem nestačil žasnout, jakých chyb jsem se dopouštěl třeba jen nesprávným držením těla při této činnosti a také až tehdy jsem si uvědomil, jak jsem si mohl klidně i pořádně ublížit.

Proto se teď vůbec nebudu pouštět do odborného výkladu s nějakými doporučeními pro vás, ale jen v krátkosti popíši, jak v současnosti provádíme doplňující posilovací přípravu.

Již od začátku tréninkového roku minimálně jednou týdně zařazuji do našeho plánu v den, kdy máme nejmenší zatížení, tedy vesměs v pondělí, kondiční přípravu zaměřenou na ty svalové partie, které zatěžujeme méně vlastním běžeckým tréninkem. Zejména se to týká břišních a zádových svalů, ale rovnoměrně se snažíme zatěžovat i celé tělo.

Takto postupujeme vlastně celý rok s výjimkou závodních cyklů a přechodného období.
Za nejefektivnější systém posilování pro vytrvalce považuji kruhový trénink a ten v naší přípravě, ať jsme v posilovně nebo v tělocvičně, či jen doma v pokoji na koberci, zcela jednoznačně převládá.

Snažíme se vždy provádět větší počet cviků. V posilovně pak vyšší počet opakování s malou zátěží a pohybujeme se pravidelně na 12 stanovištích, které jsou rozděleny tak, aby se postupně po sobě zatěžovaly různé části těla. Po letitém zkoušení jsem přestal důsledně sledovat přestávky mezi přechodem na jednotlivá pracoviště, ale spíš jsem se zaměřil na intenzitu celého tréninku a také na pravidelné změny cviků vždy v každém dalším cyklu. V období před speciální závodní přípravou provádíme místo kruhového tréninku opakovací zátěž se třemi pobyty po sobě na stejném pracovišti, ale opět se zaměřením střídajícím postupně všechny svalové partie.

Dále se snažíme řešit jakýkoliv zdravotní problém, o kterém předpokládáme, že vznikl v důsledku přetížení pohybového aparátu, důrazným posílením okolních svalů a částí těla tak, abychom bolestivé místo nezatěžovali, nebo jen minimálně, pokud to jinak nejde, ale pomohli tomuto problému odstraněním vlastní příčiny potíží.

Ovšem jen pokud to tak opravdu je. Možná se na mě teď vrhnou různí rehabilitační odborníci a budou nevěřícně kroutit hlavou, ale nám se takhle podařilo odstranit docela dost potíží, tak si nemyslím, že by to byla až tak velká hloupost.

Podrobněji bych tento tréninkový prostředek nechtěl rozebírat, neboť bych pravděpodobně zabředl do specifických oblastí posilování, o kterých z odborného hlediska téměř nic nevím.
Proto bych spíš doporučil návštěvu fitness center, kde jsou již dozajista odborníci, kteří vám poradí, co pro vás bude dle stavu vaší tělesné schránky a zaměření na běžeckou přípravu převážně vytrvalostního charakteru to nejrozumnější a nejsprávnější.

Jen bych vám chtěl na závěr zdůraznit, že posilování je nesmírně důležité a doporučuji je rozhodně nepodceňovat. Vyhnete se tak zcela určitě mnoha zdravotním potížím.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 29.06.2009 19:01:55

Dřív jsem také myslela, že bez polykání tun železa v posilovně to nejde, ale opak je pravdou. Pohybový aparát mám prostudován jak školou, tak prakticky (více na mých stránkách Longrun) a čím dále tím více věřím metodě MUDr.Smíška, kterou nyní „téměř“ pravidelně cvičím sama i s lidmi. Psala jsem o ní i v Runu, cvičí se se speciálními gumovými expandéry s důrazem na znovuobjevení již zapomenutých svalů a pohybových vzorců, což nejen kompenzuje zatížení, ale také pomáhá zlepšit techniku a tím i výkon. Např. na břišní svaly není třeba ani leh-sedů, kdy zvedáte 25–30kg, ale stačí jim nějakých 5–6 kg tahem gumy. V posilovně se posiluje jeden nebo několik svalů, ale izolovaně a jejich práci tělo nedokáže „zpracovat“ do fungování celého těla. Ve špatném držení ještě něco posilovat nebo v tom běhat je pak cestou do pekel. Bohužel se o tom moc neví a tak i já jsem si musela bloknout páteř, abych se sebou začala něco dělat a zjistila, že at o tom vím sebevíc, nejsem proti problémům imunní. Spousta lidí běhá zkroucená jak paragraf – ani já neběhám nejstylověji, ale předělat zažité pohybové stereotypy jde jen velmi pomalu a tím pomaleji a méně ochotně, čím je člověk starší. Takže to jde jistě, ale pomalu…ale když se opravdu chce, jde to a jak sám mudr.Smíšek říká – jeho metoda má jen jedinou nevýhodu – cvičit denně deset minut za vás nikdo nebude.

Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...

administrator 03.04.2010 13:32:58

Další tréninkový prostředek, který patří do komplexní atletické přípravy, je bezesporu posilování. Pro atlety většiny disciplín až po běžce středních tratí je velmi důležitou součástí tréninku a v některých fázích přípravy zcela nenahraditelnou tréninkovou složkou. Velký význam má i pro běžce delších tratí.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.